reynevayen Posted March 17, 2017 Posted March 17, 2017 W tym ROM-ie jest możliwa zmiana DPI? A jeśli nie, to na jakim poziomie DPI jest ustawione? Standardowe DPI w czystym Androidzie jest dla mnie nieodpowiednie; wolę mieć więcej tekstu na ekranie, niż to jest domyślne - nie mam wady wzroku. Druga sprawa - czytałem, że MIUI "gryzie się" z launcherami innymi, niż domyślnie zainstalowany. To prawda? Nie uśmiecha mi się używanie płaskiego interfejsu. Mógłbym się pewnie przyzwyczaić, ale po co..?
Diego04 Posted March 21, 2017 Posted March 21, 2017 Dnia 2017-03-17 o 16:53, reynevayen napisał: W tym ROM-ie jest możliwa zmiana DPI? A jeśli nie, to na jakim poziomie DPI jest ustawione? Standardowe DPI w czystym Androidzie jest dla mnie nieodpowiednie; wolę mieć więcej tekstu na ekranie, niż to jest domyślne - nie mam wady wzroku. Druga sprawa - czytałem, że MIUI "gryzie się" z launcherami innymi, niż domyślnie zainstalowany. To prawda? Nie uśmiecha mi się używanie płaskiego interfejsu. Mógłbym się pewnie przyzwyczaić, ale po co..? Używam Nova Launcher na miui 8.2.1.0 i wszystko jest ok.
osimaru Posted March 25, 2017 Posted March 25, 2017 Mam taki problem, że przy pierwszym podłączeniu do kompa udało się ustawić MTP i widziało telefon. Teraz natomiast nie widzi i nie da się tego oczywiście przestawić w opcjach programistycznych. Mogę w takiej sytuacji próbować przystąpić do dalszych kroków?
kdokamil Posted March 25, 2017 Posted March 25, 2017 (edited) Pomóżcie Zainstalowałem chine dev ostatnią wersje, aktualizowałem do 7.3.23. Wszystkie dane na koncie xiaomi się zgadzają. Zaznaczyłem co trzeba w developerskich. Telefon jest znajdowany w minimal ADB. Ciągle wywala mi błąd przy próbie odblokowania BL na 50%. Jakieś pomysły? ps próbowałem zalogować sie do konta xiaomi w opcjach deweloperskich według instrukcji ale ciągle wywala mi błąd 86023: hardwareld Żeby zainstalować stable global nie potrzebuje odblokowanego bl? Chyba nie uda mi się go odblokować więc może na globalu jakoś będe używał. Sprawdza się on? ps z jakiegoś powodu przestał mi odpowiadać w komputerze tryb fastboot i nie moge wejśc w download w rzeden sposób, zostałem uwieziony w china dev Edited March 25, 2017 by kdokamil
osimaru Posted March 26, 2017 Posted March 26, 2017 Dla potomnych mających problem z instalacją sterowników (nie wykrywany telefon, brak możliwości przełączenia w tryb MTP): sprawdźcie na portach USB z tyłu komputera. Kombinowałem na front panelu przez przeszło godzinę i nic, z tyłu poszło od razu. @kdokamil może spróbuj chińskim MiSuite? Z anglojęzycznym też możesz najpierw, ale chyba za nowy telefon bo mi wyrzucało błąd.
SperQu Posted March 26, 2017 Posted March 26, 2017 @Bishop Czemu Xiaomi.eu instalujemy na wyczysczonego globala? Co się stanie jak przy Wipe zaznacze system?
Acid Posted March 27, 2017 Posted March 27, 2017 A musisz? Wszędzie masz podane wipe factory reset i tyle. Pezesuwasz suwaczek w twrp. Po co myślisz o czymś więcej? Poza tym z Global Dev na xiaomi.eu w zasadzie nie trzeba nic robić. Z Mi5
kaza Posted March 27, 2017 Posted March 27, 2017 Część wszystkim Kupiłem redmi 4 pro od goldiego z Ali. Zastanawia czy jest możliwe, że miałem czysty soft wgrany, bo na taki wyglądał. Numer cztero cyfrowy i żadnego CN w globalnym sofcie. Próbowałem wgrać china dev lecz za żadne Chiny nie mogłem tego wgrać. Edl mi nie działała, bo zaraz przy uruchomieniu edl uruchamiał się system. Posiłkowałem się mi pc suite, i przez to że jestem gapa wgralem ten sam system. Wyglądało to jakby potraktował te wgranie jak aktualizacje, bo nic mi nie usunęlo. Po tak dziwnym zabiegu udało mi się na tym global odblokować bootloadera i wgrać xiaomi eu. Myślicie, że jest kombinowania i instalacji na nowo ROM china dev i powtórzyć procedurę? Na syfiastym miui mógłbym odblokować bootloadera? Pozdrawiam
kdokamil Posted March 27, 2017 Posted March 27, 2017 Napisze bo może komuś się przyda. Jak pisałem kilka postów wyżej zostałem "uwięziony" na china dev. Spróbowałem fleshować przez recovery według poradnika który przewija sie tu gdzieś w dziale, przy użyciu chińskiego oprogramowani. Niestety po tym zabiegu telefon zatrzymywał się na logo miui i koniec. Czekałem prawie półtorej godziny i nic. Znalazłem to i zadziałało. http://en.miui.com/thread-310325-1-1.html wystarczy kawałek drucika i trochę zręczności
r00baq Posted March 28, 2017 Posted March 28, 2017 siema, od goldiego właśnie dostałem 4 sztuki redmi 4 pro dla rodzinki, wszyscy mają wersję MIUI Global 8.1 | Stabilna 8.1.2.0 (MBEMIDI), czli oryginał. rozumiem że można spokojnie używać fona bez obawy przed jakimiś bugami itp.? ew w przyszłości wgrać xiaomi.eu bo wystąpiliśmy już o odblokowanie bootloadera..
kaza Posted March 28, 2017 Posted March 28, 2017 Ja dostałem telefon też od goldiego z taką wersja systemu. Osobiście miałem problem żeby wgrać na tym telefonie inny soft, ale ostatecznie udało mi się odblokować bootloadera i wgrać xiaomi.eu W sumie najbezpieczniej będzie wgrać soft od nowa (takie moje skromne zdanie) 1
r00baq Posted March 28, 2017 Posted March 28, 2017 1 godzinę temu, kaza napisał: Ja dostałem telefon też od goldiego z taką wersja systemu. Osobiście miałem problem żeby wgrać na tym telefonie inny soft, ale ostatecznie udało mi się odblokować bootloadera i wgrać xiaomi.eu W sumie najbezpieczniej będzie wgrać soft od nowa (takie moje skromne zdanie) spoko, słyszałem że xiaomi eu dość dobrze chodzi, ale na globala też nie narzekają. Myślę o wgraniu xiaomi.eu, czekam na odblokowanie, ale czy mogę już bezpiecznie używać teleofnu ?
SperQu Posted March 29, 2017 Posted March 29, 2017 Dnia 10.03.2017 o 20:20, efendi napisał: - okej, Ci co nie mają TWRP odpalają fastboot'a a Ci co mają TWRP odpalają je, klikają wyczyść, zaawansowane, zaznaczają wszystko prócz SD, potwierdzają, czekają i dostają telefon w wersji zapalające się logo Mi w pętli. Przytrzymujemy POWER, telefon gaśnie po kilku dobrych sekundach i w tym momencie dokładamy mu VOL- licząc że uda się wejść w fastboot --> POWER + VOL+ już nie działa w tym przypadku, nie pokaże się WAM okienko z krzakami gdzie mamy do wyboru "download, recovery, PCBA test itp itd." Z tego kroku nie ma odwrotu - podpinamy telefon w trybie fastboot do komputera - odpalamy MiFlash z opcją "jako administrator", wskazujemy folder (u mnie to C:\markw_global), klikamy refresh, telefon się wykrywa, na dole zaznaczamy "flash all" i klikamy na FLASH - modlimy się teraz przed ponad 200 sekund, żeby nie zabrakło prądu (stacjonarka) aż ujrzymy taki ekran. Telefon po chwili sam się uruchomi, pomieli, pomieli i dostaniemy w pełni działający najnowszy ROM'ik Global Stable. Czy ta operacja przywraca stockowe recovery z Globala?
kdokamil Posted April 8, 2017 Posted April 8, 2017 (edited) Jeśli ktoś ma problem przy 50% to niech sprawdzi jaka wersja systemu jest wyświetlana na anglojęzycznym oficjalnym forum xiaomi po wejściu w setting na dole strony. Przez dłuższy czas męczyłem się nad odblokowaniem bl a na forum wyświetlała mi się błędna wersja (dokładnie to wersja miuisyfu z jakim kupiłem fon, a byłem na devie). Nie wiem kiedy to sie zmieniło ale wczoraj sprawdziłem i nagle pokazało mi wersje globala jaką mam obecnie (długa historia, nie mogąc wgrać miui.eu przeszedłem na globala), stwierdziłem że spróbuje odblokowac bl i poszło od razu. Co prawda nie wiem jak i kiedy zmieniła się ta wersja w informacji na stronie, nie da się jej zmienić recznie ale warto sprawdzić. Być może ma to związek. Edited April 8, 2017 by kdokamil
kaffa Posted April 8, 2017 Posted April 8, 2017 Nie polecam aktualizować do najnowszej wersji (7.4.6). Bootloop, następnie jak już system jakimś cudem wstanie to komunikat "System przestał odpowiadać" i tak w kółko.
newyk22 Posted April 9, 2017 Posted April 9, 2017 21 godzin temu, kaffa napisał: Nie polecam aktualizować do najnowszej wersji (7.4.6). Bootloop, następnie jak już system jakimś cudem wstanie to komunikat "System przestał odpowiadać" i tak w kółko. Tak już jest od dłuższego czasu niestety, bynajmniej u mnie. Raz próbowałem z 7.2.16 na 7.3... nie wstał, trzeba było wrócić. Teraz na 7.4.6 to samo.
p69q Posted April 11, 2017 Posted April 11, 2017 Ja dzis poraz kolejny odinstalowałem miui pl. Jak już aplikacja bankowa zaczęła mi błąd wywalać to się zacząłem zastanawiać. Nie ufam "hakerom" od miui pl. Kiedyś jak dosyć modny był program do rootowania Kingo Root , klocilem się z adminami dosyć dużego forum o androidzie , że kingoo root wyludza dane itp. Oni oczywiście twierdzili , że jest na 100 % bezpieczny, a ostatnio z ciekawości wpisałem kingoo root w google ...... Nie myliłem sie.Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
szymku Posted April 14, 2017 Posted April 14, 2017 Witam, Kupiłem kilka dni temu Redmi4pro, z Allegro, telefon i sprzedawca ok. Telefon posiada globala 8.1 stabilna 8.1.2.0 (MBEMIDI) Wg sprzedawcy wszystkie aktualizacje będę miał dostępne, natomiast aktualizują mi tylko te z Google Play. Gdy chce zaktualizować miui, to nie widzi aktualizacji. Wcześniej miałem redmi3, i z racji złego softu (wgranego przez innego sprzedawcę) musiałem od nowa wgrać miui. Za pomocą flsaha dość prosto to się udało. Od tej pory telefon śmiga bez uwag, a aktualizacje (miui) są co tydzień czy dwa robione. Dlaczego tak się nie dzieje z nowym Redmi4pro? Czy też mam wgrać nowe oprogramowanie? I które? Z góry dzięki za pomoc! Szymon
ThimGrim Posted April 18, 2017 Posted April 18, 2017 (edited) Fak. Znowu coś spieprzyłem. Nie pamiętam już jak to się robiło. Wgrałem jakiś nowy system Hm4pro, dodałem sieć domową i mi wyskoczyło że mam się zalogować na konto mi ale jakieś niemoje. I nie ruszy system bez tego... Co się stanie, jak zainstaluję chiński rom official? Mam teraz odblokowany bootloader. Edited April 18, 2017 by ThimGrim
Nieniu25 Posted April 21, 2017 Posted April 21, 2017 Witam Super tutorial bardzo mi pomógł . Bez problemu zainstalowałem i odblokowałem bootloadera. Dzięki Mam jednak problem nie wiem dla czego w sms otrzymanych nie mam emotikonek tylko pusty sms . Może znacie rozwiązanie ?
Mr.Z Posted April 23, 2017 Posted April 23, 2017 Super poradnik, mam tylko pytanie bo nie do końca wiem, czy aby odblokować bootloader muszę mieć zainstalowany soft chiński czy jeśli posiadam Global Stabil to bezpośrednio z global Stabil mogę odblokować bootloader poprzez miunlock?
skay77 Posted April 23, 2017 Posted April 23, 2017 Wrzuć sobie global dev i na nim odblokuj bo na stable to różnie bywa,ale spróbować mozeszWysłane z mojego MI 5s Plus przy użyciu Tapatalka
kdokamil Posted April 23, 2017 Posted April 23, 2017 (edited) U mnie na globalu stable poszło na na chińskim dev nie. Dodatkowo radze z china dev uważać bo blokuje tryb download wiec jak coś pojdzie źle to można miec problem. Edited April 23, 2017 by kdokamil
si3wc4 Posted May 16, 2017 Posted May 16, 2017 Witam. Postanowiłem w końcu wypróbować xiaomi.eu i zastanawiam się tylko czy można na nim przywrócić kopię utworzoną w globalu...??
SperQu Posted May 16, 2017 Posted May 16, 2017 1 godzinę temu, si3wc4 napisał: Witam. Postanowiłem w końcu wypróbować xiaomi.eu i zastanawiam się tylko czy można na nim przywrócić kopię utworzoną w globalu...?? Zrobilem to co mowisz, czytnik zaczal wariowac, ale ogolnie dziala, wiec radze wracac przez MiFlasha
Vergiliusz Posted June 28, 2017 Posted June 28, 2017 Mam pytanie, czy jeżeli już raz dostałem zgodę na odblokowanie bootloadera dla mojego konta to jest ono ważne dla dowolnego pod nie podłączonego telefonu? Pytam ponieważ kiedy wchodzę na http://en.miui.com/unlock/index_en.html prosi mnie o zalogowanie się na moje konto i od razu przenosi do pobrania aplikacji do odblokowania bootloadera
Vergiliusz Posted June 28, 2017 Posted June 28, 2017 Dnia 16.05.2017 o 19:35, si3wc4 napisał: Witam. Postanowiłem w końcu wypróbować xiaomi.eu i zastanawiam się tylko czy można na nim przywrócić kopię utworzoną w globalu...?? Pewnie to już nie aktualne i możliwe że sprawdzone ale sam jestem ciekaw. Udało się?
SperQu Posted June 29, 2017 Posted June 29, 2017 23 godziny temu, Vergiliusz napisał: Pewnie to już nie aktualne i możliwe że sprawdzone ale sam jestem ciekaw. Udało się? Działa, ale telefon może wariować. 1
xjuziox Posted July 26, 2017 Posted July 26, 2017 Witam serdecznie, po nieudanej walce jakiś czas temu postanowiłem że tym razem się nie poddam dopóki nie wgram MIUI PL. Aktualnie wersja softu jaka jest na telefonie to MIUI 8 7.6.8 / Beta. Postępując zgodnie z poradnikiem dotarłem do miejsca gdzie programem Miflash_unlock-en-2.3.724.7 dochodzi do 99%. Następnie pojawia się komunikat, aby odczekać 72h jednak to wcale nic nie dało ;/ Jakieś pomysły co mogę z tym zrobić???
mariusz.ur Posted July 26, 2017 Posted July 26, 2017 Tak , wejść w opcje programistyczne w status odblokowania i powiązać telefon z kontem
polsacik Posted August 11, 2017 Posted August 11, 2017 Cześć, czy mogę uchronić dane jak fotki czy filmy instalując nową łatkę MIUIPolska ?
Morfeusz Posted August 21, 2017 Posted August 21, 2017 (edited) Nigdy nie bawiłem się w instalację ROM-ów więc nazewnictwo itp. jest mi także nowością, dlatego proszę o wyrozumiałość. Chciałbym się upewnić co do paru rzeczy. 1. MIUIPolska instalujemy po odblokowaniu na China Stable, China Developer, China Global Stable? Są jeszcze inne których nie wymieniłem? Pytam się, bo moja znajoma kupiła Redmi 4 Prime w Technosie, dziś sprawdziłem dokładnie co siedzi w telefonie i jest coś takiego: Miui stable 8.0.6.0. (MBECNDG). Z tego co udało mi wyczytać,jest to oryginalny China Stable. Więc mogę na nim bez problemu instalować MIUIPolska po odblokowaniu bootloadera czy musi być w nazwie developer? 2.Podczas instalacji ROMU wskazane jest aby "telefon był aktywny", tzn. że musi być włożona karta sim? 3. Bootloader jest przypisany do jednego konta. Tak? A jak z urządzeniami i kartą sim? Czasami dało się wyczytać, że także do karty właśnie i do telefonu. 4.Czy w poradniku programy pomocnicze w instalacji jak np. Miflash są aktualne i nadal można spokojnie je używać? 5. Zauważyłem że przewijają się w wątkach MiFlash z tego linku https://www.androidfilehost.com/?fid=24591000424945514 i MiFlashUnlock do odblokowywania bootloaudera. Rozumiem że to zupełnie dwa inne programy przeznaczone do czego innego? 6. Formatowanie dysku jak to się odbywa na PC to to samo co funkcja " Flash_all" w MiFlash? Usuwa całkowicie poprzedni ROM i wszystko co z nim związane - formatuje całą pamięć? 7. Kiedy MIUIPolska jest instalowany bezpośrednio na np. China developer, to po zakończeniu instalacji co dzieję się z tym drugim? Jest to jakby update czy jednak twrp czyści co było wcześniej? Edited August 21, 2017 by Morfeusz
Recommended Posts