Bishop Posted January 27, 2017 Author Share Posted January 27, 2017 (edited) @jmik76 Miałem włożoną kartę, ale to raczej nie ma nic do rzeczy. Edited January 27, 2017 by Bishop Link to comment Share on other sites More sharing options...
zuzol Posted January 28, 2017 Share Posted January 28, 2017 Witam, bardzo proszę o pomoc. Przeczytałam już chyba każdy wątek i instrukcję odnośnie odblokowania bootloadera i wgrania china dev rom. Mam Redmi 4 Pro z MIUI Global 8.1| Stabilna 8.1.2.0 (MBEMIDI). Dostałam SMS z informacją o możliwości odblokowania - jednak sprawa nie jest taka prosta. Zatrzymuje się na 50% i nie chce iść dalej (Couldn't verify device). Próbowałam już wszystkich możliwych sposobów: lokalizacja, wpisywanie numeru telefonu, ID, maila. Poczytałam i dowiedziałam się, że nie pójdzie na wersji Stable tylko musi być DEV. Ściągnęłam z tej strony http://en.miui.com/download-320.html wybrałam Redmi 4 Prime -> Flashing guide -> Fastboot (po lewej stronie) -> Redmi 4 Prime Latest China Developer Version Fastboot File Download + Redmi 4 Prime Latest China Stable Version Fastboot File Download. Próbowałam dalej działać z instrukcją : oraz: Czytałam oczywiście kilka innych postów, porad i pro tipów. Niestety zauważyłam jedną zależność. Gdy próbuję wejść w tryb EDL MiFlash (komputer) nie widzi urządzenia - nie wyświetla "COM", coś znajduje tylko w trybie fastboot (ciąg cyferek i liter). Już nie mam pojęcia co robię nie tak, co i w jakiej kolejności powinnam zrobić, bo każda instrukcja mówi inaczej. Wcześniej miałam MI4C i bez problemu wgrałam MIUI Polska. Niestety z Redmi nie jest już tak łatwo... Odinstalowałam MIPcSuite, Aktualizowałam MIUI z poziomu telefonu (ściągnęło aktualizacje, mimo, że mówiło, że nie ma) i to też nie pomogło. Nie chciałabym również robić "operacji", które mogłyby unieruchomić mi telefon... Bardzo proszę o pomoc i wyrozumiałość - niestety nie jestem za bardzo into komputery i oprogramowania, myślałam, że będzie podobnie jak przy poprzednim telefonie i krok po kroku z instrukcją ogarnę. Mam Windows 7, komputer rozpoznaje telefon jako Redmi 4, sterowniki na komputerze się instalowały, włączone jest debugowanie i pozwolenie na OEM. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bishop Posted January 28, 2017 Author Share Posted January 28, 2017 (edited) @zuzol Nie potrzebujesz żadnych china Dev ani china stable romów, bo masz oficjalny oryginalny rom Global, zrób poprostu tak jak od punktu 1 mojego poradnika. Gdyby jednak TWRP nie chciał się zainstalować na Globalu. To rom china dev (developer) zainstalujesz programem MiFlash zaznaczając opcję "flash_all" i klikając przycisk Flash, patrz przykładowy film jak to zrobić: Potem już na romie china dev zainstalujesz tak jak w moim poradniku. Edited January 28, 2017 by Bishop Link to comment Share on other sites More sharing options...
zuzol Posted January 28, 2017 Share Posted January 28, 2017 (edited) @Bishop Nie rozumiem, mam to zrobić bez odblokowania bootloadera? Nie mogę go odblokować (sprawdziałam i jest jako "false"). A w MiFlash Unlock non stop staje na 50%. Stoję na punkcie 8 Twojej instrukcji i nie mogę przez to przebrnąć. Jeszcze jedno pytanie, bo też nie rozumiem (sory!) Piszesz: Cytat Nie potrzebujesz żadnych china Dev ani china stable romów, bo masz oficjalny oryginalny rom Global, a potem: Cytat To rom china dev (developer) zainstalujesz programem MiFlash (...) Potem już na romie china dev zainstalujesz tak jak w moim poradniku. Więc potrzebuję jednak china dev rom (?). Edited January 28, 2017 by zuzol Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bishop Posted January 28, 2017 Author Share Posted January 28, 2017 (edited) 10 minut temu, zuzol napisał: @Bishop Nie rozumiem, mam to zrobić bez odblokowania bootloadera? Nie mogę go odblokować (sprawdziałam i jest jako "false"). A w MiFlash Unlock non stop staje na 50%. Stoję na punkcie 8 Twojej instrukcji i nie mogę przez to przebrnąć. Już chyba wiem czemu nie możesz odblokować bt, bo pojawiło się ostatnio jakieś nowe zabezpieczenie wejdź w opcje programistyczne i tam zaloguj się dodatkowo na to samo konto w sekcji status blokady mi. 15 minut temu, zuzol napisał: @Bishop Nie rozumiem, mam to zrobić bez odblokowania bootloadera? Nie mogę go odblokować (sprawdziałam i jest jako "false"). A w MiFlash Unlock non stop staje na 50%. Stoję na punkcie 8 Twojej instrukcji i nie mogę przez to przebrnąć. Jeszcze jedno pytanie, bo też nie rozumiem (sory!) Piszesz: a potem: Więc potrzebuję jednak china dev rom (?). Chodziło mi o to, że gdyby na romie global nie udało ci się zainstalować TWRP (aka Recovery) bez którego nie zainstalujesz romu miuipolska (aka xiaomi.eu) to na romie dev już na pewno ci się to uda. Edited January 28, 2017 by Bishop Link to comment Share on other sites More sharing options...
zuzol Posted January 28, 2017 Share Posted January 28, 2017 (edited) @Bishop OK, znalazłam tę opcję. Problem w tym, że klikam na Add account and device -> wyświetla się: Preparing to add account and devices -> 86023: hardwareld i dwa chińskie krzaczki. Nie ma żadnego miejsca na wpisanie loginu i hasła. Edited January 28, 2017 by zuzol Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bishop Posted January 28, 2017 Author Share Posted January 28, 2017 (edited) 12 minut temu, zuzol napisał: @Bishop OK, znalazłam tę opcję. Problem w tym, że klikam na Add account and device -> wyświetla się: Preparing to add account and devices -> 86023: hardwareld i dwa chińskie krzaczki. Nie ma żadnego miejsca na wpisanie loginu i hasła. Niestety tu ci nie pomogę, bo ja tej opcji nie miałem jeszcze wtedy. Wrazie co to zawsze możesz: https://miuipolska.pl/instalacja-softu-w-micenter-promocja-w-lutym/ Edited January 28, 2017 by Bishop Link to comment Share on other sites More sharing options...
zuzol Posted January 28, 2017 Share Posted January 28, 2017 @Bishop znalazłam coś takiego http://en.miui.com/thread-477285-1-1.html Zastanawiam się tylko na ile jest to rozsądne rozwiązanie. Rozumiem, że: 1. Resetujemy tel. do ustawień fabrycznych 2. Nie konfigurujemy wifi przy włączeniu ani konta MI 3. Ustawiamy opcje dla programistów (kilkanie po kilka razy itd), włączamy debugowanie i OEM, restart telefonu. 4. Teraz konfigurujemy sieć bezprzewodową. 5. Opcje programisty -> MiUnlock -> Dodaj konto -> konfigurujemy 6. Pod fastboot i próbować odlokować bl Próbować, czy średnio to wygląda? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bishop Posted January 28, 2017 Author Share Posted January 28, 2017 (edited) 4 minuty temu, zuzol napisał: @Bishop znalazłam coś takiego http://en.miui.com/thread-477285-1-1.html Zastanawiam się tylko na ile jest to rozsądne rozwiązanie. Rozumiem, że: 1. Resetujemy tel. do ustawień fabrycznych 2. Nie konfigurujemy wifi przy włączeniu ani konta MI 3. Ustawiamy opcje dla programistów (kilkanie po kilka razy itd), włączamy debugowanie i OEM, restart telefonu. 4. Teraz konfigurujemy sieć bezprzewodową. 5. Opcje programisty -> MiUnlock -> Dodaj konto -> konfigurujemy 6. Pod fastboot i próbować odlokować bl Próbować, czy średnio to wygląda? Spróbować zawsze możesz raczej ci to nie zaszkodzi, bo wygląda na dobry tut. Tylko zrób sobie backup (kopię), bo resetujesz fona. Edited January 28, 2017 by Bishop Link to comment Share on other sites More sharing options...
zuzol Posted January 28, 2017 Share Posted January 28, 2017 @Bishop - OK, kopia zapasowa zrobiona. Mogę prosić o info co z tym dalej? W Kopia i kasowanie danych -> Kopia zapasowa systemu MIUI -> widzę dzisiejszą kopię -> tak to zostawić i zrobić reset telefonu? Czy muszę to gdzieś zrzucić albo jest gdzieś w chmurze? Przepraszam za takie trywialne pytania ale czuję się już totalnie pogubiona... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bishop Posted January 28, 2017 Author Share Posted January 28, 2017 9 minut temu, zuzol napisał: @Bishop - OK, kopia zapasowa zrobiona. Mogę prosić o info co z tym dalej? W Kopia i kasowanie danych -> Kopia zapasowa systemu MIUI -> widzę dzisiejszą kopię -> tak to zostawić i zrobić reset telefonu? Czy muszę to gdzieś zrzucić albo jest gdzieś w chmurze? Przepraszam za takie trywialne pytania ale czuję się już totalnie pogubiona... Jak jesteś zalogowana do konta mi w telefonie i masz aktywowaną opcję chmury i włączoną synchronizację to raczej wszystko masz ok Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted January 28, 2017 Share Posted January 28, 2017 1 godzinę temu, zuzol napisał: @Bishop OK, znalazłam tę opcję. Problem w tym, że klikam na Add account and device -> wyświetla się: Preparing to add account and devices -> 86023: hardwareld i dwa chińskie krzaczki. Nie ma żadnego miejsca na wpisanie loginu i hasła. Sprawdziłem na global dev i po kliknęciu "Dodaj konto i urządzenie" nie pojawia się pole do dodania czegokolwiek, tylko na chwilę info "Pomyślnie dodano" czyli samo się zalogowało do konta wpisanego w ustawieniach. Ale był początkowo problem bo pojawiał się komunikat "Połącz z siecią i spróbuj ponownie" pomimo tego że sieć była. Po restarcie telefonu pomyślnie dopisało . Link to comment Share on other sites More sharing options...
zuzol Posted January 28, 2017 Share Posted January 28, 2017 @FromWP @Bishop udało się wszystko po zrobieniu tej instrukcji powyżej przed momentem wgrałam MIUI Polska dziękuję bardzo za pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bishop Posted January 28, 2017 Author Share Posted January 28, 2017 (edited) @zuzol No to fajnie, że się ci udało. Pomógła ci ta instrukcja z tego linka? http://en.miui.com/thread-477285-1-1.html Edited January 28, 2017 by Bishop Link to comment Share on other sites More sharing options...
zuzol Posted January 28, 2017 Share Posted January 28, 2017 @Bishop - tak, dokładnie ta - później już tylko według Twojej instrukcji krok po kroku, która jest genialna Link to comment Share on other sites More sharing options...
siwyyy77 Posted January 29, 2017 Share Posted January 29, 2017 Jedno pytanko z tych dociekliwych, dlaczego podczas wgrywanie xiaomi.eu w TWRP nie zaznaczamy wipe system? W innych fonach jakie miałem/mam można to robić. Ps. Dzięki za ten poradnik i ten o śmieciowym romie Goldiego Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bishop Posted January 29, 2017 Author Share Posted January 29, 2017 47 minut temu, siwyyy77 napisał: Jedno pytanko z tych dociekliwych, dlaczego podczas wgrywanie xiaomi.eu w TWRP nie zaznaczamy wipe system? W innych fonach jakie miałem/mam można to robić. Ps. Dzięki za ten poradnik i ten o śmieciowym romie Goldiego Bo byś skasował cały system w tym przypadku oryginalny np. china dev lub stable, a tak kasujesz tylko niepotrzebne z niego rzeczy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
siwyyy77 Posted January 29, 2017 Share Posted January 29, 2017 Czyli jakbym skasował w moim przypadku dev china, to xiaomi.eu by nie wstał... ? BTW, ten system xiaomi chyba nie dla mnie (w zasadzie dla żony) od dobrych kilku lat lecę na czystym androidzie, czekam na lineageOS i przesiadka... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bishop Posted January 29, 2017 Author Share Posted January 29, 2017 1 minutę temu, siwyyy77 napisał: Czyli jakbym skasował w moim przypadku dev china, to xiaomi.eu by nie wstał... ? BTW, ten system xiaomi chyba nie dla mnie (w zasadzie dla żony) od dobrych kilku lat lecę na czystym androidzie, czekam na lineageOS i przesiadka... Całkiem możliwe, choć tego nigdy nie sprawdzałem, ale wszędzie to odradzają w tutorialach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jmik76 Posted January 30, 2017 Share Posted January 30, 2017 Dnia 28.01.2017 o 15:54, zuzol napisał: @Bishop znalazłam coś takiego http://en.miui.com/thread-477285-1-1.html Zastanawiam się tylko na ile jest to rozsądne rozwiązanie. Rozumiem, że: 1. Resetujemy tel. do ustawień fabrycznych 2. Nie konfigurujemy wifi przy włączeniu ani konta MI 3. Ustawiamy opcje dla programistów (kilkanie po kilka razy itd), włączamy debugowanie i OEM, restart telefonu. 4. Teraz konfigurujemy sieć bezprzewodową. 5. Opcje programisty -> MiUnlock -> Dodaj konto -> konfigurujemy 6. Pod fastboot i próbować odlokować bl Próbować, czy średnio to wygląda? Potwierdzam, o licznych moicch bojach z bootloaderem ta wskazowka pozwolila mi w koncu odblokowac tel. Juz mam wgrany MIUIPolska, tylko ze po kilku dniach uzytkownia globala, jakis taki niedosyt narazie. -czy po wgraniu MIUIPolska, mozna być zalogowanym do obu kont? X i np Google? czy lepiej X wylaczyć? Przy wstawaniu telefonu do oprogramowania MiuiPolska, tel zglosil mi sie ze jest przypisany do konta Xiao i musialem sie zalogowac.. Na Miui brak klawiatury swipe od razu po starcie - trzeba dograć., aplikacja pogody nie znajduje mojej miejscowosci - nie pokazuje pogody jak a globalu, - wiem, czepiam sie, ale moze po kilku dniach uzytkowania zmienie zdanie. w opcjach pokazuje mi ze mam wersje rozwojowa 7.1.19, czy wgralem za wysoka wersje? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zuzol Posted January 30, 2017 Share Posted January 30, 2017 @jmik76 w MIUI Polska klawiaturą dostępną jest Google i po zainstalowaniu dodatków klawiatura Xperia. Swype trzeba zainstalować jeśli się ją chce. Prawidłowo nie wyświetla apka pogody, czy zegarek na ekranie? Apka - spróbuj ustawić ręcznie (mi na globalu np. nie znajdowało, teraz jest bez problemu). Wersja 7.1.19 -> czemu za wysoka? Ostatnia wydana. 7 - oznacza rok, 1 - miesiąc, a 19 dzień z którego jest aktualizacja. Ogólnie wychodzą co tydzień, ze względu na święto w Chinach kolejna będzie 10 lutego z tego co czytałam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted January 30, 2017 Share Posted January 30, 2017 17 minut temu, jmik76 napisał: w opcjach pokazuje mi ze mam wersje rozwojowa 7.1.19, czy wgralem za wysoka wersje? Wgrałeś najnowszą, a pewne różnice między globalem i eu są, zależy co komu pasuje, bo global też ma kilka plusów. Co do konta Mi to jak byłeś wcześniej zalogowany, to zawsze poprosi o hasło przy wgraniu nowego romu bo to pamięta. Jak się wylogujesz na telefonie to też to zapamięta i przy ponownym wgrywaniu nie będzie monitu. Można używać Mi i Googla, lub jeszcze innego, to się nie wyklucza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jmik76 Posted January 30, 2017 Share Posted January 30, 2017 własnie widze ze global mial swoje plusy. na MIuiPolska, juz dwa razy wysypaly mi sie aplikacje - najpierw google cos tam, przestal dzialac, a nastepne byly ustawienia - tez zglosilo sie ze przestalo dzialac... Aplikacja pogody, znajduje po ręcznym wyszukaniu, ale pomimo wybrania ustawia się stale na swoim wyborze. Mieszkam 20 km od poznania, i pomimo wybrania mojej miejscowoci, pogodynka uparcie ustawia sie na poznan. poszukam jeszcze w ustawieniach. no, zaczyna sie niezle, zobaczymy co dalej. Rozumiem, ze jak pobiore i wgram przez twrp wersje global, to zablokuje mi bootloader na powrot. A czy zgoda na odblokowanie bedzie aktywna (skoro do konta przypisano zgode), skoro juz jedno urzadzenie odblokowalem? Po instalacji w opcjach dokladne czyszczenie znalazlem duze pliki do usuniecia - nazwane - system.ext4.win000 i system.ext4.win001 czy bezpiecznie jest je usunać, skoro podpowiada to sam system MIUI? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bishop Posted January 30, 2017 Author Share Posted January 30, 2017 (edited) @jmik76 Rozwiązanie na wysypujące się aplikacje: "(*) Uwaga! dla osób, które często po świeżym zainstalowaniu, lub aktualizacji systemu miuipolska/xiaomi.eu mają błędy np. z aplikacją aparat w smartfonie oto rozwiązanie problemu (Naprawa ustawień SELinux): Wchodzimy w TWRP (Recovery): dostaniesz się już tam z poziomu systemu w smartfonie wchodzisz do folderu: Narzędzia -> Aktualizacje -> klikasz w trzy pionowe kropki w prawym górnym rogu -> Uruchom w recovery] następnie wybieramy uruchom ponownie. Gdy już smartfon uruchomi się w TWRP w głównym jego menu wchodzisz w opcję: Zaawansowane -> Uprawnienia -> Przesuń, aby naprawić - przesuwasz trzy niebieskie strzałki w prawo, na końcu wchodzisz w opcję Restart i wybierasz System co zrestartuje cię do systemu Miui8." Jakby co to jest to pokazane obrazkowo i tekstowo reż w poradniku jako "Rozwiązania częstych problemów" Tak, jak wgrasz Globala przez Miflash to zablokuje ci ponownie bootloader, zgodę masz przypisaną do konta, to samo urządzenie można odblokowywać w każdej chwili, jedynie jest limit na jedno urządzenie do odblokowania na miesiąc. Te pliki to są prawdopodobnie kopie systemu, zanim je usuniesz to lepiej je sobie skopiuj na dysk twardy PC. Edited January 31, 2017 by Bishop Sprostowanie, żeby nie wprowadzać w błąd. Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted January 30, 2017 Share Posted January 30, 2017 1 godzinę temu, jmik76 napisał: Rozumiem, ze jak pobiore i wgram przez twrp wersje global, to zablokuje mi bootloader na powrot. A czy zgoda na odblokowanie bedzie aktywna (skoro do konta przypisano zgode), skoro juz jedno urzadzenie odblokowalem? Nie można wgrywać globala przez twrp, jakbyś chciał wrócić to niestety MiFlash. Zgoda jest na zawsze i to samo urządzenie możesz odblokowywać ponownie w każdej chwili. Co do złego działania aplikacji to już kolega podpowiedział ci co zrobić, ewentualnie dodatkowo w twrp po prostu wipe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jmik76 Posted January 30, 2017 Share Posted January 30, 2017 bardzo dziekuje za pomoc, jak na razie sprawuje sie super. Nawet opcja odblokowania opaska mi działa tak jak na globalu, a szukałem opcji zeby odblokowywalo od razu do pulpitu i jest. testuje dalej, Jeszcze jedno pytanie, czy jest jakis czas po ktorym wychodzi wersja STABLE MIuiPolska? Czy jesli ciagle bede aktualizowal do najnowszej ktora wyjdze, to w przypadku jakis probllemow wystarczy w twrp wskazac jakąś wcześniejszą paczkę i aistaluje (downgrade) bezproblemowo? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bishop Posted January 31, 2017 Author Share Posted January 31, 2017 @jmik76 Do miuipolska zawsze wychodzi wersja "stabilna" romu co tydzień w każdy piątek (bywają wyjątki jak chiński nowy rok). Link do wątku o downgradzie miui Cyt. użytkownika kulig007: "Kopia zapasowa MIUI, potem pełny wipe, instalacja wybranego ROMu, potem przywrócenie danych app z kopii." Oczywiście kopię miui robi się w TWRP patrz w moim poradniku punkt 10 instalacja miuipolska, "Tworzenie kopii w TWRP świeżo zainstalowanego systemu MIUIPolska:" Link to comment Share on other sites More sharing options...
magik-thc Posted February 1, 2017 Share Posted February 1, 2017 Mam problem z odblokowaniem bootloadera wywala na 50% a china dev nie moge wgrac bo wywala mi blad. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bishop Posted February 2, 2017 Author Share Posted February 2, 2017 (edited) @magik-thc Widzę, że już sobie poradziłeś: Edited February 2, 2017 by Bishop Link to comment Share on other sites More sharing options...
magik-thc Posted February 3, 2017 Share Posted February 3, 2017 Poradziłem ale mam problem z uprawnieniami na karcie sd - nie moge wykonac zadnych operacji typu kopiuj, wklej czy usuwanie plików. Dodatkowo nie jestem pewiem czy pamiec wewnetrzna sie zgadza z 32gb mam 20gb dostepne tak ma byc ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bishop Posted February 3, 2017 Author Share Posted February 3, 2017 @magik-thc Na uprawnienia powinno ci pomóc naprawa ustawień SELinux: to co w moim poradniku opisane jak "Rozwiązania częstych problemów" Link to comment Share on other sites More sharing options...
magik-thc Posted February 3, 2017 Share Posted February 3, 2017 Nie pomogło dalej nie moge wykonywac operacji oczywiscie w menager plikow miui wszystko jest ok ale w programach zewnetrznych juz nie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bishop Posted February 3, 2017 Author Share Posted February 3, 2017 (edited) @magik-thc Tu coś jest Unlock external SD Card writing for all apps in Android 4.4 KitKat , ale nie wiem czy zadziała na nowszym androidzie, bo to co podałem jest do Andka 4.4. Musisz mieć też uprawnienia root zapewne. Edited February 3, 2017 by Bishop Link to comment Share on other sites More sharing options...
magik-thc Posted February 4, 2017 Share Posted February 4, 2017 To nie dziala, a mam inne pytanie bo jak zrobilem kopie systemu to wolalo o pin ktorego nie dalo sie wpisac - idzie to jakos wylaczyc? Link to comment Share on other sites More sharing options...
MiD Posted February 4, 2017 Share Posted February 4, 2017 @magik-thc przy tworzeniu kopii czy przy jej odtwarzaniu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts