bartzet Posted October 4, 2016 Share Posted October 4, 2016 koledzy potrzebuję pomocy, a jestem w temacie trochę zielony koleżanka ma xiaomi redmi 3 pro, jej wersja oprogramowania to miui 7.4 by ManhIT 6.5.12 (rozwojowa), chce przejść na wersję global (głównie chodzi o to żeby nie miał tel roota) wygląda na to, ze global będzie najlepszym bezobsługowym później rozwiązaniem (aktualizacje przez OTA itd). nie wiem czy tel ma odblokowany bootloader. co zrobić, żeby najprościej wgrać globala i nie uceglić telefonu?, czytałem wiele wątków, ale za dużo informacji, może ktoś pomóc i łopatologicznie wytłumaczyć? (pobrałem miflash i oprogramowanie ido_xhdpi_global_images_V8.0.2.0.LAIMIDG_20160805.0000.29_5.1_global - czy to wystarczy do instalacji oprogramowania?) sam mam redmi 3s pro na globalu, mi to odpowiada i nie musiałem nigdy nic kombinować, więc i doświadczenia brak, ale wiecie, głupio metodą prób i błędów uczyć się na czyimś telefonie pomożecie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegorz.lki Posted October 4, 2016 Share Posted October 4, 2016 koledzy potrzebuję pomocy, a jestem w temacie trochę zielony koleżanka ma xiaomi redmi 3 pro, jej wersja oprogramowania to miui 7.4 by ManhIT 6.5.12 (rozwojowa), chce przejść na wersję global (głównie chodzi o to żeby nie miał tel roota) wygląda na to, ze global będzie najlepszym bezobsługowym później rozwiązaniem (aktualizacje przez OTA itd). nie wiem czy tel ma odblokowany bootloader. co zrobić, żeby najprościej wgrać globala i nie uceglić telefonu?, czytałem wiele wątków, ale za dużo informacji, może ktoś pomóc i łopatologicznie wytłumaczyć? (pobrałem miflash i oprogramowanie ido_xhdpi_global_images_V8.0.2.0.LAIMIDG_20160805.0000.29_5.1_global - czy to wystarczy do instalacji oprogramowania?) sam mam redmi 3s pro na globalu, mi to odpowiada i nie musiałem nigdy nic kombinować, więc i doświadczenia brak, ale wiecie, głupio metodą prób i błędów uczyć się na czyimś telefonie pomożecie?Ma wygraną wersję na zablokowany BL modyfikowaną przez wietnamczyka. Aktualizacji nie będzie na tym romie. To co podałeś wystarczy do wgrania romu na zablokowany BL w trybie download. Pamiętaj aby plik Rom był w formacie .tgz, a nie zip ====Wysłane z Redmi 3 by TapaTalk 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartzet Posted October 4, 2016 Share Posted October 4, 2016 (edited) dzięki grzegorz, tak dla jasności, jaki plik, bo ściągnąłem paczkę z romem z linka z pkt 2 z tego poradnika i wypakowałem na dysk, jak zalecano Edited October 5, 2016 by bartzet Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegorz.lki Posted October 4, 2016 Share Posted October 4, 2016 dzięki grzegorz, tak dla jasności, jaki plik, bo ściągnąłem paczkę z romem z linka z pkt 2 z tego poradnika i wypakowałem na dysk, jak zalecanoWybrałeś wersję stable. Tak jak zaznaczyłem na zrzucie. Tak to jest dobra wersja, tylko aktualizacje są rzadziej ====Wysłane z Redmi 3 by TapaTalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartzet Posted October 4, 2016 Share Posted October 4, 2016 tak, stable będzie całkiem ok, chodziło mi o to rozszerzenie, mam je zmienić? w którym momencie, bo jak było napisane w poradniku rozpakowałem paczkę z rom i tam jest cała banda plików a dokładnie 7 i folder images, jak mówiłem amator jestem i potrzebuję pomocy, zeby czegoś nie skopać możesz napisać jak to wszystko przeprowadzić po kolei? w sensie odpal to i to , teraz podłącz tel do kompa naciskjąc taką a taką kombinację klawiszy? czy o zbyt wile proszę? ale proszę bo się boję, a tak będe miał poradnik dla ciemniaka, może jeszcze się komuś przyda Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted October 4, 2016 Share Posted October 4, 2016 Chcesz linka do pierwszego postu w tym temacie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartzet Posted October 4, 2016 Share Posted October 4, 2016 nie śmiej się, błagam wolę dopytać, bo jak coś skopię i jej uwalę tel to nie bede potrafił spojrzeć na siebie w lustrze zawsze wychodziłem z założenie, ze lepiej zapytać, niż grać kozaka, a później prosić o pomoc. czyli rozumiem, że idąc za przewodnikiem nic nie zwalę? bo jak tak się stanie to wiadomo ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegorz.lki Posted October 4, 2016 Share Posted October 4, 2016 Najpierw sprawdź czy komputer wykrywa telefon w trybie download i fastboot Do download zrób tak:Wyłącz telefon, podłącz kabel USB do kompa, w telefonie przytrzymaj oba przyciski głośności i podłącz kabel usb do telefonu. Słuchaj czy Windows wydał dźwięk i sprawdź na kompie kolo zegarka czy w ikonie usb wyświetla się twój telefon. Tryb fastboot włączysz tak: wylacz telefon, wciśnij vol- i power na telefonie. Telefon powinien się uruchomić i pokazać napis FASTBOOT i ludzika MI grzebiącego w androidzie. Też podłącz do kompa i sprawdź czy rozpoznaje telefon. Jak nie rozpoznaje to pobierz i zainstaluj MiPcSuite, aby zainstalował sterowniki. ====Wysłane z Redmi 3 by TapaTalk 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartzet Posted October 4, 2016 Share Posted October 4, 2016 28 minut temu, grzegorz.lki napisał: Najpierw sprawdź czy komputer wykrywa telefon w trybie download i fastboot Do download zrób tak: Wyłącz telefon, podłącz kabel USB do kompa, w telefonie przytrzymaj oba przyciski głośności i podłącz kabel usb do telefonu. Słuchaj czy Windows wydał dźwięk i sprawdź na kompie kolo zegarka czy w ikonie usb wyświetla się twój telefon. Tryb fastboot włączysz tak: wylacz telefon, wciśnij vol- i power na telefonie. Telefon powinien się uruchomić i pokazać napis FASTBOOT i ludzika MI grzebiącego w androidzie. Też podłącz do kompa i sprawdź czy rozpoznaje telefon. Jak nie rozpoznaje to pobierz i zainstaluj MiPcSuite, aby zainstalował sterowniki. ==== Wysłane z Redmi 3 by TapaTalk dzięki, jutro, albo pojutrze będę działał, mam nadzieję, ze już nie będę truł czterech liter, ale jakby co to c.d.n Link to comment Share on other sites More sharing options...
cointreau Posted October 5, 2016 Share Posted October 5, 2016 (edited) 22 godziny temu, FromWP napisał: A niby w jaki sposób twój telefon miałby być zlokalizowany jak nie ma dostępu do danych czy włączonej lokalizacji? Ta usługa działa podobnie jak googla. Sygnał dostajesz bez danych jako wiadomość push. Jak zablokujesz z poziomu chmury, to zostanie zablokowany po pierwszym zalogowaniu do internetu. Zgadza się, u googla oraz WP działa to chyba podobnie, ale miałem nadzieję, że Xiaomi zaoferowało użytkownikom usługę działającą na trochę innej zasadzie: - niektórzy producenci aplikacji umożliwiają obecnie poza standardowymi funkcjami (zadzwonieniem na telefon, blokadą telefonu, skasowaniem pamięci wewnętrznej telefonu), nawet...usunięcie danych z karty SD, nagranie dźwięku przez mikrofon, uzyskanie listy ostatni rozmów, uzyskanie informacji o sieciach i operatorze do którego urządzenie jest podłączone oraz zrobienie zdjęcia przednim aparatem, tak aby zobaczyć kto obecnie posiada telefon. W tym kontekście Xiaomi mogło chociaż zaoferować wymuszenie włączenia w zgubionym telefonie "danych komórkowych" oraz GPS. Wtedy "fiind device" miało by sens... Tak jak pisałem wcześniej "wifi" potrafią mi włączyć po naciśnięciu "find device", więc dlaczego nie poszli dalej i nie włączają także internetu oraz GPSu? - umożliwienie lokalizacji telefonu poprzez nadajniki operatorów komórkowych - BTS. Internet musi być wtedy włączony, ale GPS już nie, bo wskazywana jest lokalizacja samego nadajnika BTS, a konkretniej promienia w którym telefon może się znajdować.). Są firmy, które oferują w wersji płatnej takie usługi, więc da się radę to zrobić. Edited October 5, 2016 by cointreau Link to comment Share on other sites More sharing options...
paveu Posted October 5, 2016 Share Posted October 5, 2016 Panowie, Czy da się jakoś zrootować Redmi 3 Pro bez TWRP na MIUI 8 Global 6.9.29? Właśnie dostałem telefon, roota potrzebuję do Taskera Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted October 5, 2016 Share Posted October 5, 2016 Na globalu bez twrp się nie da i z samym twrp jest tu problem. Jak koniecznie chcesz roota, to odblokuj bl i wgraj rom eu/pl. Są jakieś starsze romy manh_it na zablokowany bl bazujące na romach eu/pl z rootem, ale to bez sensu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
paveu Posted October 5, 2016 Share Posted October 5, 2016 Okej, no to wypełniam wniosek i czekam na możliwość odblokowania 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
MiD Posted October 5, 2016 Share Posted October 5, 2016 25 minut temu, FromWP napisał: Na globalu bez twrp się nie da i z samym twrp jest tu problem. Jak koniecznie chcesz roota, to odblokuj bl i wgraj rom eu/pl. Są jakieś starsze romy manh_it na zablokowany bl bazujące na romach eu/pl z rootem, ale to bez sensu. to metoda z tymczasowym twrp juz nie dziala? Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted October 5, 2016 Share Posted October 5, 2016 Działa ale tu też trzeba użyć twrp, bez się nie da, a żeby użyć twrp trzeba mieć odblokowany bl. No i działa tylko do następnej aktualizacji systemu, potem wszystko od nowa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MiD Posted October 5, 2016 Share Posted October 5, 2016 znaczy nastąpił masywny brain fart... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sylwester Nowaczyk Posted October 5, 2016 Share Posted October 5, 2016 Zgadza się, u googla oraz WP działa to chyba podobnie, ale miałem nadzieję, że Xiaomi zaoferowało użytkownikom usługę działającą na trochę innej zasadzie: - niektórzy producenci aplikacji umożliwiają obecnie poza standardowymi funkcjami (zadzwonieniem na telefon, blokadą telefonu, skasowaniem pamięci wewnętrznej telefonu), nawet...usunięcie danych z karty SD, nagranie dźwięku przez mikrofon, uzyskanie listy ostatni rozmów, uzyskanie informacji o sieciach i operatorze do którego urządzenie jest podłączone oraz zrobienie zdjęcia przednim aparatem, tak aby zobaczyć kto obecnie posiada telefon. W tym kontekście Xiaomi mogło chociaż zaoferować wymuszenie włączenia w zgubionym telefonie "danych komórkowych" oraz GPS. Wtedy "fiind device" miało by sens... Tak jak pisałem wcześniej "wifi" potrafią mi włączyć po naciśnięciu "find device", więc dlaczego nie poszli dalej i nie włączają także internetu oraz GPSu? - umożliwienie lokalizacji telefonu poprzez nadajniki operatorów komórkowych - BTS. Internet musi być wtedy włączony, ale GPS już nie, bo wskazywana jest lokalizacja samego nadajnika BTS, a konkretniej promienia w którym telefon może się znajdować.). Są firmy, które oferują w wersji płatnej takie usługi, więc da się radę to zrobić.No ale przecież telefon włącza GPS. Testowałem. Wyłączyłem GPS by sprawdzić czy sam się włączy jak z kompa wcisnę nawiguj. No i telefon włączył GPS. Wysłane z mojego Redmi 3 przy użyciu Tapatalka 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
cointreau Posted October 6, 2016 Share Posted October 6, 2016 16 godzin temu, Sylwester Nowaczyk napisał: No ale przecież telefon włącza GPS. Testowałem. Wyłączyłem GPS by sprawdzić czy sam się włączy jak z kompa wcisnę nawiguj. No i telefon włączył GPS Ciekawe, czyli wychodzi na to, że tylko u mnie są problemy z tą usługą...Nie pamiętam, żeby ktoś wspominał o takim problemie, więc niech może jeszcze inni użytkownicy to sprawdzą. Napisz konkretnie jak u Ciebie to działa? Po wciśnięciu "find device" włącza Ci się tylko GPS, czy też GPS oraz dane komórkowe? Link to comment Share on other sites More sharing options...
cointreau Posted October 6, 2016 Share Posted October 6, 2016 cincin27 > Mam włączoną tą funkcję w ustawieniach Google. Tylko nie rozumiem podstawowej sprawy...Uważasz, że funkcja zlokalizowana telefonu, którą oferuje Xiaomi jest powiązana z podobnym narzędziem od Google? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuczka76 Posted October 7, 2016 Share Posted October 7, 2016 Chciałem zrobić rota ale niestety link podany na pierwszej stronie nie działa ... Pobieramy paczkę https://drive.google.com/open?id=0B23jWdGGqaCuX2h5MHZYZjMwTUU Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted October 7, 2016 Share Posted October 7, 2016 Przejdź bezpośrednio do cytowanego postu, tam działa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuczka76 Posted October 7, 2016 Share Posted October 7, 2016 Jak by tam działał to bym nikomu nie zawracał czasu Not Found Error 404 Link to comment Share on other sites More sharing options...
MiD Posted October 7, 2016 Share Posted October 7, 2016 przecież wyraźnie napisane, żebyś szukał w cytowanym poście... Link to comment Share on other sites More sharing options...
DzA Posted October 7, 2016 Share Posted October 7, 2016 Witam, Jestem tutaj kompletnym świeżakiem i dlatego z góry proszę o wyrozumiałość. Kilka dni temu zamówiłem Redmi 3S 3/32 (http://www.banggood.com/Xiaomi-Redmi-3s-5-Inch-Fingerprint-3GB-RAM-32GB-ROM-Snapdragon-430-Octa-core-4G-Smartphone-p-1061752.html?rmmds=home-mid-recommendations). Sprzedawca podaje, że system do MIUI 7.8 na androidzie 6.0. Nie ma tam oficjalnego ROMu, od początku miałem zamiar wgrać MIUI Polska. Teraz trochę żałuję, że jednak nie zdecydowałem się na wybór sztuki z OTA, bo widzę, że samodzielna instalacja wcale nie jest prosta i przyjemna. Wysłałem już prośbę o odblokowanie bootloadera. Do rzeczy: chciałem zapytać, który sposób byście mi polecili: ten, z początku tego postu, czy https://miuipolska.pl/instalacja-miui-2016-2/ ? Chodzi mi głównie o to, że oba pochodzą sprzed ponad pół roku, wiele rzeczy w tym czasie się przewinęło (przeczytałem wpisy na forach wiele razy), a to Wy jesteście na bieżąco, nie ja. Link to comment Share on other sites More sharing options...
paveu Posted October 7, 2016 Share Posted October 7, 2016 @DzA, ja robiłem wszystko wg pierwszego posta tego tematu, nic złego się nie stało, mam obecnie na telefonie xiaomi.eu Link to comment Share on other sites More sharing options...
MiD Posted October 7, 2016 Share Posted October 7, 2016 @DzA to zabawa w znajdź 10 różnic? praktycznie jest to jedno i to samo, w tym wątku masz podane linki do 3/3s, gdzie w metodzie ogólnej musisz ich dopiero szukać, dodatkowo masz zrobione skrypty, żebyś nie musiał wpisywać komend obie prowadzą do tego samego, jeśli będziesz uważnie czytał, nie szedł na skrót to problemów nie powinno być, u mnie nie było, najlepiej przecztaj całość, jeśli coś będzie niejasne zajrzyj do FAQ w kompendium i na forum Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartzet Posted October 8, 2016 Share Posted October 8, 2016 ja stronę wcześniej pytałem o instalację globala na redmi 3 pro, za pomoca instrukcji oraz porad dla ciemniaka jakim jestem, przedwczoraj bezproblemowo zainstalowałem miui8. tak się bałem, ze coś skopię, a to było bardzo proste, choć ręce mi się trzęsły dzięki za pomoc i cierpliwość 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuczka76 Posted October 9, 2016 Share Posted October 9, 2016 Odblokowanie bootloader trwało 1 dzień Link to comment Share on other sites More sharing options...
gore2kill4 Posted October 11, 2016 Share Posted October 11, 2016 1.Przechodzimy na stronę i pobieramy "MIUI ROM Flashing Tool" i instalujemy. Pobieramy i instalujemy: MiFlash2016.04.01Czy jeśli mam w systemie zainstalowany najpierw MiFlash2016. 04.01 to mogę teraz pobrać i zainstalować "MIUI ROM Flashing Tool" i będzie ok? Czy odinstalować MiFlash najpierw. Bo jak rozumiem to samym MiFlashen nie wgram romu GkobalDev na zablokowany bootloader? Tak mam śmieciowy ROM by ManHunt wersja rozwojowa z SuperSu na starcie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted October 11, 2016 Share Posted October 11, 2016 43 minuty temu, gore2kill4 napisał: 1.Przechodzimy na stronę i pobieramy "MIUI ROM Flashing Tool" i instalujemy. Pobieramy i instalujemy: MiFlash2016.04.01 Czy jeśli mam w systemie zainstalowany najpierw MiFlash2016. 04.01 to mogę teraz pobrać i zainstalować "MIUI ROM Flashing Tool" i będzie ok? Czy odinstalować MiFlash najpierw. Bo jak rozumiem to samym MiFlashen nie wgram romu GkobalDev na zablokowany bootloader? Tak mam śmieciowy ROM by ManHunt wersja rozwojowa z SuperSu na starcie. W Miflashu masz wszystkie potrzebne sterowniki. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
leszekcce Posted October 12, 2016 Share Posted October 12, 2016 Witam, Jest to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość. Zakupiłem Redmi 3s 2/16GB. Ma on wgrany soft Developer a ja chce zmienić na Stable Zrobiłem wszystko jak w poradniku ( robię to bez odblokowanego bootloadera bo w poradniku jest napisane że też tak ma działać ). Jak chcę wejść w tryb download to telefon sam się ponownie uruchamia. A jak wejdę w fastboot i chce flashować to wyświetla się komunikat "critical partition flashing is not allowed" Wie ktoś co z tym mogę zrobić ? Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
leszekcce Posted October 12, 2016 Share Posted October 12, 2016 25 minut temu, leszekcce napisał: Witam, Jest to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość. Zakupiłem Redmi 3s 2/16GB. Ma on wgrany soft Developer a ja chce zmienić na Stable Zrobiłem wszystko jak w poradniku ( robię to bez odblokowanego bootloadera bo w poradniku jest napisane że też tak ma działać ). Jak chcę wejść w tryb download to telefon sam się ponownie uruchamia. A jak wejdę w fastboot i chce flashować to wyświetla się komunikat "critical partition flashing is not allowed" Wie ktoś co z tym mogę zrobić ? Pozdrawiam Udało się po ściągnięciu bootloadera Mam też inne pytanie. Mam drugi taki sam telefon tyle ze 3/32 GB i soft Stable, jak wgrać Developer żeby odblokować bootloader ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted October 12, 2016 Share Posted October 12, 2016 2 minuty temu, leszekcce napisał: Mam też inne pytanie. Mam drugi taki sam telefon tyle ze 3/32 GB i soft Stable, jak wgrać Developer żeby odblokować bootloader ? Musisz przejść do download (edl) skryptem, albo komendami z trybu fastboot, znajdziesz w tym wątku. Podobno jak z tego menu serwisowego uruchamiasz download i momentalnie przy ciemnym ekranie podepniesz kabel usb to telefon będzie w download. Nie sprawdzałem tego ale czytałem, możesz spróbować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
leszekcce Posted October 12, 2016 Share Posted October 12, 2016 14 minut temu, FromWP napisał: Musisz przejść do download (edl) skryptem, albo komendami z trybu fastboot, znajdziesz w tym wątku. Podobno jak z tego menu serwisowego uruchamiasz download i momentalnie przy ciemnym ekranie podepniesz kabel usb to telefon będzie w download. Nie sprawdzałem tego ale czytałem, możesz spróbować. Ok dzięki za info, jak mi się MIUI znudzi to będę wtedy kombinował Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted October 12, 2016 Share Posted October 12, 2016 Miui się nie nudzi, Chińczycy ciągle nad tym pracyją, co tydzień nowe fiuczery, poprawki i błędy. A jak się przyzwyczaisz to nic innego cię nie zadowoli. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts