Jump to content

KOMPENDIUM WIEDZY REDMI 3/3S/PRO - ROM, BOOTLOADER, RECOVERY, ROOT, FAQ

Recommended Posts

Posted

pomijam fakt że popierdzieliłem fora bo mam RN3P... ale dzięki za info, faktycznie poczekam na kod do odblokowania BL i zainstaluje wersję eu

Posted (edited)

Wystąpił u mnie jakiś błąd miflash, co spowodowało, że telefon kompletnie nie reaguje, jakby miał rozładowaną baterie. Da się coś z tym jeszcze zrobić, czy telefon martwy? 

Edited by Zone10
Posted

Mam wersje Pro, zapomniałem dopisać :) Postępowałem według instrukcji, ale po próbie wgrania nagle wyskoczył błąd, ze brak jakiegoś miejsca, co jest nie możliwe, bo było 14gb wolnej pamięci. Nie da się z tym nic zrobić, mam rozumieć?

• Like 1
Posted (edited)

Tak, wiem, ja korzystałem z tego https://miuipolska.pl/instalacja-miui-2016-2/ ale mimo, że odkryłem najpewniej swój błąd, to i tak nie mam zielonego pojęcia jak go ożywić. Bo nie mogę wejść w fastboot. Problem jest taki,że nie miflash nie widzi telefony żadne sterowniki, żadne kombinacje przycisków nie działają.

Edit.

I tak przy okazji mam 64 bitowy

Edited by Zone10
Posted (edited)
20 godzin temu, Redmi2 napisał:

Po co wogole kombinujesz z mipcsuite? W poradniku masz gdzies podany ten program? Wywal go calkowicie i nie instaluj..

Ech... Mipcsuite instaluje też sterowniki do redmi a skoro metoda z poradnika nie działała (i to sterowniki były jednym z podejrzanych) to warto z tym było kombinować.

Edited by temporary
Posted (edited)

Witam

A ja mam inny problem, którego na forum nie mogę znaleźć.

Po ściągnięciu miflash z pierwszej strony tego turtoriala instaluję go, po zakończonej instalacji nie ma go na dysku.

Próbowałem różne lokalizacje, uruchamiać w zgodnościach i jako administrator, ściągnąłem także inne wersje miflasha i cały czas taki sam problem.

Windows 7 home premium 64

EDIT: Przepraszam to prawdopodobnie Comodo i piaskownica

Edited by L3g1on
Posted

Cześć, zweryfikujcie moje działania, bo męczę się z tym trwp od wczoraj i nic nie mogę wymyślić.

Bootloader odblokowany na Globalu 6.9.22 Beta wgranym przez MiFlash. Sprawdzałem drugi raz Miunlockiem, na pewno odblokowany.

Trochę byłem zdezorientowany tym skryptem, którego poprawność część z Was kwestionowała, ale to na nim trwp teoretycznie mi się wgrywa (nie pokazuje błędów) - tyle, że telefon nie restartuje się się do recovery tylko do systemu. Błędy typu 'dtb not found' czy inne wychodziły tylko gdy podmieniałem plik IMG w skrypcie, uruchamiałem go jako admin lub sam obsługiwałem wiersz poleceń korzystając z ADB. Kombinacja + - i power = obrazek z telefonu z kabelkiem.

Debugowanie włączone. Windows 10 64 bit widzi telefon w Moim komputerze jako Redmi 3s, w panelu sterowania jako MTP, a menadżerze urządzeń jako Android Phone --> Android Composite ADB Interface. Co ciekawe MiSuite nie wykrywa telefonu.

Czego jeszcze mogę spróbować? Ktoś to wspominał o China dev, że zadziała, ale wolałbym tego uniknąć.

Posted

Witam, kupiłem urządzenie z gearbest parę dni temu, próbowałem wgrać nową wersję softa wedle poradnika, dostałem informację, że flashowanie przebiegło pomyślnie, po wgraniu wersji 8.0.2.0 (wcześniej miałem 7.5 coś) urządzenie wpadło w bootloop. Jakieś rady, co teraz zrobić?

Posted
7 minut temu, siara1899 napisał:

Tak, jakieś błędy się wtedy pokazały, ale nie pamiętam dokładnie jakie, coś o plikach które są zawarte w folderze ADB.

Zrób dokładnie tak jak masz tam napisane a jak wystąpi błąd to podaj dokładnie jaki.i w którym momencie.. bo jak będziesz nas raczył "jakimiś błędami" to dostaniesz najlepszą możliwą radę byś sobie zmienił telefon na jakiś inny ;-)

Posted
2 minuty temu, Joe1234 napisał:

tylko zostaje na logu MI i nie potrafi się zbootować

To uruchamianie po wgraniu to trwa całkiem długo ~15 minut zanim się napis android pojawi i kropeczki.

Posted
Przed chwilą, fredek napisał:

To uruchamianie po wgraniu to trwa całkiem długo ~15 minut zanim się napis android pojawi i kropeczki.

To zaczekam chwilę i dam znać, jestem przyzwyczajony po moim nexusie, że jak po 2 minutach nic się nie stanie to znaczy, że coś poszło nie tak.

... działa, przepraszam za zamieszanie O.o Naprawdę nie myślałem, że może to tak długo trwać :D Zbyt nerwowy jestem na to urządzenie :D

Posted
16 minut temu, fredek napisał:

Zrób dokładnie tak jak masz tam napisane a jak wystąpi błąd to podaj dokładnie jaki.i w którym momencie.. bo jak będziesz nas raczył "jakimiś błędami" to dostaniesz najlepszą możliwą radę byś sobie zmienił telefon na jakiś inny ;-)

Zrobiłem kolejny raz i wyszło bez błędów, poprzednim razem prawdopodobna literówka przy wpisywaniu. Telefon znów resetuje się do systemu a nie do trybu recovery.

Posted
5 minut temu, siara1899 napisał:

Zrobiłem kolejny raz i wyszło bez błędów, poprzednim razem prawdopodobna literówka przy wpisywaniu. Telefon znów resetuje się do systemu a nie do trybu recovery.

A folderze z adb wykonaj cmd:

adb devices - jak zwróci numer seryjny to:

adb reboot recovery

Posted
3 minuty temu, fredek napisał:

A folderze z adb wykonaj cmd:

adb reboot recovery

Mogę zrobić to oddzielnie czy po procedurze wgrywania twrp?

Posted
6 minut temu, siara1899 napisał:

To jest właśnie procedura wgrywania:

• Umieszczamy pobrane wcześniej recovery (twrp.img) w katalogu z fastboot.exe
  • Otwieramy wiersz poleceń (ctrl+shift+prawy przycisk myszy w oknie eksploratora)
  • Przechodzimy do fastboot na telefonie (przycisk głośność-dół + power)
  • Sprawdzamy obecność urządzenia fastboot devices (musi się pokazać ID)
  • Następnie: fastboot flash recovery twrp.img
  • I fastboot boot twrp.img
  • Z menu „Install” instalujemy pobrany wcześniej rom MIUIPolska.

Tylko musisz przemianować img swojego twrp na twrp.img

Posted
1 minutę temu, siara1899 napisał:

To co napisałem wyżej robisz jak masz uruchomiony system na telefonie... a ponieważ twierdzisz, że twrp się nie uruchamia to chcę sprawdzić czy masz wgrane twrp.

Po poprawnym wykonaniu komend w trybie fastboot powinno uruchomić się twrp... gdzieś robisz błąd, pewnie literówkę. Najszybciej chyba będzie jak dasz screena z PC z tymi komendami które wpisujesz, najłatwiej będzie znaleźć błąd.

Posted

Ok, w telefonie na belce u góry pojawiła Ci się informacja z prośbą o autoryzację połączenia adb na telefonie, zezwól na to.

i daj jeszcze raz:

adb devices

Co teraz masz?

Posted (edited)

Zanim napisałeś posta zdążyłem odłączyć, lecz gdy podłączyłem go ponownie pojawiła się prośba o debugowanie z jakimś kodem, zatwierdziłem, o to chodzi? A teraz w wierszu poleceń po "adb devices" przy numerze nie widnieje "unauthorized". 

Edited by siara1899
Posted

Żeby sprawdzić czy mu się wgrało, wystarczy uruchomić tel kombinacją klawiszy vol+ vol- i power jednocześnie. Jak się odpali w twrp to ma, jak obrazek telefonu z kabelkiem to się nie wgrało. A lbo w updaterze uruchom w recovery i ten sam efekt,

Posted

To teraz nic nie odłączaj tylko zrób tak jak ja:

adb reboot bootloader - poczekaj aż się telefon uruchomi w trybie fastboot

fastboot devices - powinien pokazać się nr seryjny

fastboot flash recovery twrp.img

fastboot boot twrp.img

U mnie na obrazku tak to wygląda:

twrp_install.png

Posted

To jak się system uruchomi to:

adb reboot recovery

I daj znać czy uruchamia się twrp czy masz obrazek z kabelkiem do podłączenia.

Posted (edited)

OK.

To teraz zrób tak:

adb reboot bootloader - poczekaj aż się telefon uruchomi w trybie fastboot

fastboot devices - powinien pokazać się nr seryjny

fastboot flash recovery twrp.img

Poczekaj 5 sekund i naciśnij klawisz VOL+ i POWER.

Jak się pojawi napis MI puść POWER ale VOL+ trzymaj.

Pojawi się takie dziwne menu, puść VOL+, kliknij na Recovery

Edited by fredek