bergmen Posted September 27, 2016 Posted September 27, 2016 Na xiaomi.eu nie ma tylu aplikacji od Google. Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka
Ruffy Posted September 27, 2016 Posted September 27, 2016 pomijam fakt że popierdzieliłem fora bo mam RN3P... ale dzięki za info, faktycznie poczekam na kod do odblokowania BL i zainstaluje wersję eu
Zone10 Posted September 27, 2016 Posted September 27, 2016 (edited) Wystąpił u mnie jakiś błąd miflash, co spowodowało, że telefon kompletnie nie reaguje, jakby miał rozładowaną baterie. Da się coś z tym jeszcze zrobić, czy telefon martwy? Edited September 27, 2016 by Zone10
Zone10 Posted September 27, 2016 Posted September 27, 2016 Mam wersje Pro, zapomniałem dopisać Postępowałem według instrukcji, ale po próbie wgrania nagle wyskoczył błąd, ze brak jakiegoś miejsca, co jest nie możliwe, bo było 14gb wolnej pamięci. Nie da się z tym nic zrobić, mam rozumieć? 1
cukru Posted September 27, 2016 Posted September 27, 2016 @Zone10 Dla Redmi Note 3 Pro to również nie jest poradnik. A poza tym to pewnie masz 32 bitowego Windowsa.
Zone10 Posted September 27, 2016 Posted September 27, 2016 (edited) Tak, wiem, ja korzystałem z tego https://miuipolska.pl/instalacja-miui-2016-2/ ale mimo, że odkryłem najpewniej swój błąd, to i tak nie mam zielonego pojęcia jak go ożywić. Bo nie mogę wejść w fastboot. Problem jest taki,że nie miflash nie widzi telefony żadne sterowniki, żadne kombinacje przycisków nie działają. Edit. I tak przy okazji mam 64 bitowy Edited September 27, 2016 by Zone10
temporary Posted September 28, 2016 Posted September 28, 2016 (edited) 20 godzin temu, Redmi2 napisał: Po co wogole kombinujesz z mipcsuite? W poradniku masz gdzies podany ten program? Wywal go calkowicie i nie instaluj.. Ech... Mipcsuite instaluje też sterowniki do redmi a skoro metoda z poradnika nie działała (i to sterowniki były jednym z podejrzanych) to warto z tym było kombinować. Edited September 28, 2016 by temporary
temporary Posted September 28, 2016 Posted September 28, 2016 Tego to już nie zrozumiałem. Skoro tyle siedzisz na tym forum to może wypadałoby przykładać trochę większą wagę do języka polskiego.
L3g1on Posted September 28, 2016 Posted September 28, 2016 (edited) Witam A ja mam inny problem, którego na forum nie mogę znaleźć. Po ściągnięciu miflash z pierwszej strony tego turtoriala instaluję go, po zakończonej instalacji nie ma go na dysku. Próbowałem różne lokalizacje, uruchamiać w zgodnościach i jako administrator, ściągnąłem także inne wersje miflasha i cały czas taki sam problem. Windows 7 home premium 64 EDIT: Przepraszam to prawdopodobnie Comodo i piaskownica Edited September 28, 2016 by L3g1on
siara1899 Posted September 29, 2016 Posted September 29, 2016 Cześć, zweryfikujcie moje działania, bo męczę się z tym trwp od wczoraj i nic nie mogę wymyślić. Bootloader odblokowany na Globalu 6.9.22 Beta wgranym przez MiFlash. Sprawdzałem drugi raz Miunlockiem, na pewno odblokowany. Trochę byłem zdezorientowany tym skryptem, którego poprawność część z Was kwestionowała, ale to na nim trwp teoretycznie mi się wgrywa (nie pokazuje błędów) - tyle, że telefon nie restartuje się się do recovery tylko do systemu. Błędy typu 'dtb not found' czy inne wychodziły tylko gdy podmieniałem plik IMG w skrypcie, uruchamiałem go jako admin lub sam obsługiwałem wiersz poleceń korzystając z ADB. Kombinacja + - i power = obrazek z telefonu z kabelkiem. Debugowanie włączone. Windows 10 64 bit widzi telefon w Moim komputerze jako Redmi 3s, w panelu sterowania jako MTP, a menadżerze urządzeń jako Android Phone --> Android Composite ADB Interface. Co ciekawe MiSuite nie wykrywa telefonu. Czego jeszcze mogę spróbować? Ktoś to wspominał o China dev, że zadziała, ale wolałbym tego uniknąć.
fredek Posted September 29, 2016 Posted September 29, 2016 Czytałeś może: https://miuipolska.pl/instalacja-miui-2016-2/ i zrobiłeś tak jak jest napisane w: "3. Instalacja recovery" ?
siara1899 Posted September 29, 2016 Posted September 29, 2016 Tak, jakieś błędy się wtedy pokazały, ale nie pamiętam dokładnie jakie, coś o plikach które są zawarte w folderze ADB.
Joe1234 Posted September 29, 2016 Posted September 29, 2016 Witam, kupiłem urządzenie z gearbest parę dni temu, próbowałem wgrać nową wersję softa wedle poradnika, dostałem informację, że flashowanie przebiegło pomyślnie, po wgraniu wersji 8.0.2.0 (wcześniej miałem 7.5 coś) urządzenie wpadło w bootloop. Jakieś rady, co teraz zrobić?
fredek Posted September 29, 2016 Posted September 29, 2016 7 minut temu, siara1899 napisał: Tak, jakieś błędy się wtedy pokazały, ale nie pamiętam dokładnie jakie, coś o plikach które są zawarte w folderze ADB. Zrób dokładnie tak jak masz tam napisane a jak wystąpi błąd to podaj dokładnie jaki.i w którym momencie.. bo jak będziesz nas raczył "jakimiś błędami" to dostaniesz najlepszą możliwą radę byś sobie zmienił telefon na jakiś inny
fredek Posted September 29, 2016 Posted September 29, 2016 2 minuty temu, Joe1234 napisał: tylko zostaje na logu MI i nie potrafi się zbootować To uruchamianie po wgraniu to trwa całkiem długo ~15 minut zanim się napis android pojawi i kropeczki.
Joe1234 Posted September 29, 2016 Posted September 29, 2016 Przed chwilą, fredek napisał: To uruchamianie po wgraniu to trwa całkiem długo ~15 minut zanim się napis android pojawi i kropeczki. To zaczekam chwilę i dam znać, jestem przyzwyczajony po moim nexusie, że jak po 2 minutach nic się nie stanie to znaczy, że coś poszło nie tak. ... działa, przepraszam za zamieszanie O.o Naprawdę nie myślałem, że może to tak długo trwać Zbyt nerwowy jestem na to urządzenie
siara1899 Posted September 29, 2016 Posted September 29, 2016 16 minut temu, fredek napisał: Zrób dokładnie tak jak masz tam napisane a jak wystąpi błąd to podaj dokładnie jaki.i w którym momencie.. bo jak będziesz nas raczył "jakimiś błędami" to dostaniesz najlepszą możliwą radę byś sobie zmienił telefon na jakiś inny Zrobiłem kolejny raz i wyszło bez błędów, poprzednim razem prawdopodobna literówka przy wpisywaniu. Telefon znów resetuje się do systemu a nie do trybu recovery.
fredek Posted September 29, 2016 Posted September 29, 2016 5 minut temu, siara1899 napisał: Zrobiłem kolejny raz i wyszło bez błędów, poprzednim razem prawdopodobna literówka przy wpisywaniu. Telefon znów resetuje się do systemu a nie do trybu recovery. A folderze z adb wykonaj cmd: adb devices - jak zwróci numer seryjny to: adb reboot recovery
siara1899 Posted September 29, 2016 Posted September 29, 2016 3 minuty temu, fredek napisał: A folderze z adb wykonaj cmd: adb devices - jak zwróci numer seryjny to: adb reboot recovery Mogę zrobić to oddzielnie czy po procedurze wgrywania twrp?
FromWP Posted September 29, 2016 Posted September 29, 2016 6 minut temu, siara1899 napisał: Mogę zrobić to oddzielnie czy po procedurze wgrywania twrp? To jest właśnie procedura wgrywania: Umieszczamy pobrane wcześniej recovery (twrp.img) w katalogu z fastboot.exe Otwieramy wiersz poleceń (ctrl+shift+prawy przycisk myszy w oknie eksploratora) Przechodzimy do fastboot na telefonie (przycisk głośność-dół + power) Sprawdzamy obecność urządzenia fastboot devices (musi się pokazać ID) Następnie: fastboot flash recovery twrp.img I fastboot boot twrp.img Z menu „Install” instalujemy pobrany wcześniej rom MIUIPolska. Tylko musisz przemianować img swojego twrp na twrp.img
fredek Posted September 29, 2016 Posted September 29, 2016 1 minutę temu, siara1899 napisał: Mogę zrobić to oddzielnie czy po procedurze wgrywania twrp? To co napisałem wyżej robisz jak masz uruchomiony system na telefonie... a ponieważ twierdzisz, że twrp się nie uruchamia to chcę sprawdzić czy masz wgrane twrp. Po poprawnym wykonaniu komend w trybie fastboot powinno uruchomić się twrp... gdzieś robisz błąd, pewnie literówkę. Najszybciej chyba będzie jak dasz screena z PC z tymi komendami które wpisujesz, najłatwiej będzie znaleźć błąd.
siara1899 Posted September 29, 2016 Posted September 29, 2016 (edited) Ok, to po komendzie z adb na uruchomionym telefonie. Edited September 29, 2016 by siara1899
fredek Posted September 29, 2016 Posted September 29, 2016 Ok, w telefonie na belce u góry pojawiła Ci się informacja z prośbą o autoryzację połączenia adb na telefonie, zezwól na to. i daj jeszcze raz: adb devices Co teraz masz?
siara1899 Posted September 29, 2016 Posted September 29, 2016 (edited) Zanim napisałeś posta zdążyłem odłączyć, lecz gdy podłączyłem go ponownie pojawiła się prośba o debugowanie z jakimś kodem, zatwierdziłem, o to chodzi? A teraz w wierszu poleceń po "adb devices" przy numerze nie widnieje "unauthorized". Edited September 29, 2016 by siara1899
FromWP Posted September 29, 2016 Posted September 29, 2016 Żeby sprawdzić czy mu się wgrało, wystarczy uruchomić tel kombinacją klawiszy vol+ vol- i power jednocześnie. Jak się odpali w twrp to ma, jak obrazek telefonu z kabelkiem to się nie wgrało. A lbo w updaterze uruchom w recovery i ten sam efekt,
fredek Posted September 29, 2016 Posted September 29, 2016 To teraz nic nie odłączaj tylko zrób tak jak ja: adb reboot bootloader - poczekaj aż się telefon uruchomi w trybie fastboot fastboot devices - powinien pokazać się nr seryjny fastboot flash recovery twrp.img fastboot boot twrp.img U mnie na obrazku tak to wygląda:
fredek Posted September 29, 2016 Posted September 29, 2016 To jak się system uruchomi to: adb devices - jak zwróci numer seryjny to: adb reboot recovery I daj znać czy uruchamia się twrp czy masz obrazek z kabelkiem do podłączenia.
fredek Posted September 29, 2016 Posted September 29, 2016 (edited) OK. To teraz zrób tak: adb reboot bootloader - poczekaj aż się telefon uruchomi w trybie fastboot fastboot devices - powinien pokazać się nr seryjny fastboot flash recovery twrp.img Poczekaj 5 sekund i naciśnij klawisz VOL+ i POWER. Jak się pojawi napis MI puść POWER ale VOL+ trzymaj. Pojawi się takie dziwne menu, puść VOL+, kliknij na Recovery Edited September 29, 2016 by fredek
siara1899 Posted September 29, 2016 Posted September 29, 2016 Pojawiło się żółte chińskie menu, po wybraniu recovery nastąpił restart to systemu.
fredek Posted September 29, 2016 Posted September 29, 2016 1 minutę temu, siara1899 napisał: Pojawiło się żółte chińskie menu, po wybraniu recovery nastąpił restart to systemu. No to ciekawostka. Podaj dokładny link z którego ściągałeś twrp. Jak masz Redmi 3S (nazwa kodowa LAND) powinien być to adres https://www.androidfilehost.com/?fid=24591020540823855
siara1899 Posted September 29, 2016 Posted September 29, 2016 Plik IMG, którego używałem w czasie wykonywania Twoich wskazówek pochodzi z paczki ze skryptem z pierwszego posta.
fredek Posted September 29, 2016 Posted September 29, 2016 I powinien mieć taką sumę kontrolną: 7B8E4CAF419319E3CACF85875F305147 twrp.img A jak jest u Ciebie ?
Recommended Posts