latet Posted August 8, 2017 Share Posted August 8, 2017 1 godzinę temu, RottenApple napisał: Zastanawiam się czy tylko ja mam takie dramatyczne problemy z wydajnością mi5 w codziennym użytkowaniu. Przez pierwsze dwa dni telefon działał całkiem okej ale potem zaczęła się masakra. Wszystko działa bardzo wolno, double tap to wake to jakaś pomyłka, klawiatura podczas pisania czasem nie reaguje na dotknięcie i gubi litery. Takie same objawy mam na Globalu i MIUI Polska. Czytałem że od wprowadzenia MIUI 8 jest tragicznie. Zaczynam żałować zakupu powoli. Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka Nie potwierdzam. Mój Mi5 działa jak błyskawica. Nie jest to tel. bez wad, nie jest, ale akurat na płynność działania nigdy nie narzekałem. Zapewne winna jest jakaś apka albo określona konstelacja gryzących się między sobą apek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RottenApple Posted August 8, 2017 Share Posted August 8, 2017 @latet A używasz może Spotify? Bo nawet po factory resecie Mi5 po prostu ubija aplikację jak słucham z niej muzyki w tle bez słuchawek Swoją drogą trochę kiepsko żeby po zainstalowaniu kilku podstawowych aplikacji coś się gryzło w telefonie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted August 8, 2017 Share Posted August 8, 2017 4 minuty temu, RottenApple napisał: @latet A używasz może Spotify? Bo nawet po factory resecie Mi5 po prostu ubija aplikację jak słucham z niej muzyki w tle bez słuchawek Swoją drogą trochę kiepsko żeby po zainstalowaniu kilku podstawowych aplikacji coś się gryzło w telefonie. Akurat tej nie używam. Ale masę ludzi używa i raczej wszystko ok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
galakty Posted August 8, 2017 Share Posted August 8, 2017 Ewidentnie coś jest nie tak, rób Miflasha na czysto i wtedy zobacz. Jak nie przejdzie, to być może się przegrzewa. Ale najpierw trzeba wyeliminować soft. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RottenApple Posted August 8, 2017 Share Posted August 8, 2017 Ewidentnie coś jest nie tak, rób Miflasha na czysto i wtedy zobacz. Jak nie przejdzie, to być może się przegrzewa. Ale najpierw trzeba wyeliminować soft.Dwa dni temu wrzuciłem MIUI Polska a dziś zrobiłem factory reset i po kilku godzinach sytuacja dalej się powtarza, wszystko chodzi tak sobie. Temperatura telefonu "na dotyk" nie przekracza żadnych norm. Drenażu baterii też raczej nie stwierdzam. Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
galakty Posted August 8, 2017 Share Posted August 8, 2017 (edited) Factory reset to, ekhm... Miflash rób, albo nie było tematu. EDIT: Z funkcją Flash All, żeby wymazać wszystko z pamięci. Edited August 8, 2017 by galakty Link to comment Share on other sites More sharing options...
majdan12 Posted August 8, 2017 Share Posted August 8, 2017 @galakty Dopisz że w MiFlash zaznaczone Flash All lub Clean All a telefon w EDL. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
RottenApple Posted August 8, 2017 Share Posted August 8, 2017 @galakty @majdan12 A tak po ludzku to czym różni się flashowanie MiFlashem od wgrywania systemu przez TWRP? Bo właśnie tak wrzuciłem MIUI Polska dwa dni temu. Odblokowałem bootloader, wgrałem TWRP przez fastboota, wyczyściłem telefon i wrzuciłem nowy rom przez TWRP. Na Globalu muliło, na MIUI muliło, po factory resecie muliło i zawsze w ten sam sposób czyli na początku telefon działa okej, a po kilku dłuższych godzinach wszystko traci płynność, klawiatura zaczyna lagować itp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
galakty Posted August 8, 2017 Share Posted August 8, 2017 Przez TWRP nie wymażesz całej pamięci, zawsze coś zostanie. MiFlash zrobi czystkę, więc jeśli problem nie zniknie to jest to wada sprzętowa. Proste. Dopóki tego nie zrobisz to możemy sobie gdybać do końca świata. Link to comment Share on other sites More sharing options...
majdan12 Posted August 8, 2017 Share Posted August 8, 2017 @RottenApple Jeśli zainstalujesz Global Developer przez MiFlash to na nowo zrobisz partycje i wgrasz Global Developer a następnie zainstalujesz TWRP > Xiaomi.eu Link to comment Share on other sites More sharing options...
RottenApple Posted August 8, 2017 Share Posted August 8, 2017 (edited) @majdan12 @galakty Dzięki za pomoc. Czyli: 1. Ściągam Global Deva dla Mi5 2. Odpalam Mi5 w EDL przez ADB 3. Clean all i flash Global Dev w MiFlash 4. Wgrywam TWRP standardowo przez linię komend i potem flash MIUI Polska/Xiaomi.eu przez TWRP Zgadza się? Podobno Xiaomi Mi5 ma zablokowane EDL Edited August 8, 2017 by RottenApple Link to comment Share on other sites More sharing options...
majdan12 Posted August 8, 2017 Share Posted August 8, 2017 @RottenApple 1. OK. 2. OK odpal komendą fastboot oem edl (oczywiście komenda dla telefonu w trybie fastboot). 3. OK. 4. OK ale TWRP z Spoiler https://dl.twrp.me/gemini/twrp-3.1.1-0-gemini.img.html EDL nie dział mi na MIUI 7 choć nie sprawdzałem wszystkich wersji bo na MIUI 8 nie ma problemu z EDL. Link to comment Share on other sites More sharing options...
baxy Posted August 8, 2017 Share Posted August 8, 2017 Witam jak zrobić root na najnowszym miuipolska? Link to comment Share on other sites More sharing options...
galakty Posted August 8, 2017 Share Posted August 8, 2017 Tak samo, jak na poprzednim. Wszystko masz na forum... Link to comment Share on other sites More sharing options...
majdan12 Posted August 8, 2017 Share Posted August 8, 2017 2 godziny temu, galakty napisał: Tak samo, jak na poprzednim. Wszystko masz na forum... Z tym że polecam Magisk 13.3 niż SuperSU Link to comment Share on other sites More sharing options...
galakty Posted August 8, 2017 Share Posted August 8, 2017 1 minutę temu, majdan12 napisał: Z tym że polecam Magisk 13.3 niż SuperSU A czy ten magiczny Magisk pozwala na modyfikację plików systemowych? Jeśli nie, to nie jest rootem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
majdan12 Posted August 8, 2017 Share Posted August 8, 2017 @galakty Pozwala Link to comment Share on other sites More sharing options...
galakty Posted August 8, 2017 Share Posted August 8, 2017 Przed chwilą, majdan12 napisał: @galakty Pozwala No to coś się zmieniło, bo jeszcze kilka msc temu nie pozwalał na takie akcje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
majdan12 Posted August 8, 2017 Share Posted August 8, 2017 @galakty Magisk wygrywa aktualnie bo pozwala mieć ukryty Root przed aplikacjami które z Root się nie uruchomią. Link to comment Share on other sites More sharing options...
galakty Posted August 8, 2017 Share Posted August 8, 2017 Przed chwilą, majdan12 napisał: @galakty Magisk wygrywa aktualnie bo pozwala mieć ukryty Root przed aplikacjami które z Root się nie uruchomią. A mi tam pokemony i banki niepotrzebne Link to comment Share on other sites More sharing options...
majdan12 Posted August 8, 2017 Share Posted August 8, 2017 @galakty Jak ty bez banku żyjesz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
galakty Posted August 8, 2017 Share Posted August 8, 2017 1 minutę temu, majdan12 napisał: @galakty Jak ty bez banku żyjesz? PC? Sorry, ale nie instaluję i nie loguję się do takich spraw na telefonie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
majdan12 Posted August 8, 2017 Share Posted August 8, 2017 @galakty Co takiego ma PC że on jest ok a telefon nie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
RottenApple Posted August 8, 2017 Share Posted August 8, 2017 (edited) @majdan12 Mam problemy z odpaleniem Mi5 w EDL, wirtualny Windows widzi go jako urządzenie Qualcomm (załącznik), ale coś mu nie pasuje i MiFlash nie widzi urządzenia. Cyfrowe sygnatury wyłączone, drivery próbowałem dograć ręcznie. Czy jeśli odpalę MiFlash w trybie fastboot to będzie okej czy musi być koniecznie EDL? Edited August 8, 2017 by RottenApple Dodany załącznik Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eragon Posted August 8, 2017 Share Posted August 8, 2017 @RottenApple Ja tam zawsze właśnie w fastboot robiłem... bo to najłatwiejsze. Spróbować nie zaszkodzi. Najwyżej potem będziesz robić jeszcze raz, ale już za pomocą EDL xD Link to comment Share on other sites More sharing options...
RottenApple Posted August 8, 2017 Share Posted August 8, 2017 @Eragon Jeśli w ogóle się dokopię do tego EDL bo już kolejną wersję MiFlasha testuję i nic:D Zakładam, że to wina Windowsa postawionego na szybko w VirtualBoxie. No nic, flashujemy i cudujemy... Link to comment Share on other sites More sharing options...
majdan12 Posted August 8, 2017 Share Posted August 8, 2017 @RottenApple Ludzie mają jakieś dziwne problemy z EDL na normalnym Windows a ty masz na wirtualnym Może być i fastboot. Jeśli masz Linux to można za pomocą komend zainstalować system. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RottenApple Posted August 10, 2017 Share Posted August 10, 2017 @majdan12 Ogarnięte przez fastboot. Póki co odpukać działa lepiej. Swoją drogą na tym najnowszym 7.7.20 też wam nie wyświetla HD Voice podczas rozmów w ogóle? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nezumi Posted August 10, 2017 Share Posted August 10, 2017 56 minut temu, RottenApple napisał: @majdan12 Ogarnięte przez fastboot. Póki co odpukać działa lepiej. Swoją drogą na tym najnowszym 7.7.20 też wam nie wyświetla HD Voice podczas rozmów w ogóle? Bo znaczek nie oznaczał, że HDV działa, to był błąd(telefon pokazywał HD przy praktycznie każdym połączeniu i znikał w czasie połączenia), który nadal jest na stable. U nas znaczek został usunięty, więc HDV działa, ale po prostu nie pojawia się ikonka HD... Link to comment Share on other sites More sharing options...
ev_ev Posted August 11, 2017 Share Posted August 11, 2017 Witam, Z góry przepraszam, że tutaj zapytam,ale jestem przed zakupem kolejnego MI 5 w opcji 3/64 Do tej pory czyli na przełomie roku dokonywałem zakupu bezpośrednio w ibuygou na poiomie cenowym ~1,2k pln Z racji, iż xiaomi stały się co raz bardziej popularne, sklepów i sprzedawców przybywa pomyślałem zatem iż i ceny staną się nawet z polskiego rynku przystępne i jakie było moje zaskoczenie jak przeglądając serwis allego ten sam telefon można zakupić już od 1,1K ale ogromną populanością cieszą się teleofny wcenie 2,5 i 3K Czy może mi ktoś powiedzieć dlaczego tak wysoko wycenione telefony znajdują nabywców? Ten sam telefon, ta sama konfuguracja różnica ino w gwarancji bo te absurdalnie drogie mają ją na 24 miesiące,ale czy z racji tego trzeba przepłacać aż ponad dwukrotnie. Przepraszam, że tutaj pytałem ale liczę na to że każdy tutaj 'siedzi' w temacie i pomozę mi rozwiać przed zakupowe watpliwości. Z góry dziękuję i pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nezumi Posted August 11, 2017 Share Posted August 11, 2017 4 minuty temu, ev_ev napisał: Witam, Z góry przepraszam, że tutaj zapytam,ale jestem przed zakupem kolejnego MI 5 w opcji 3/64 Do tej pory czyli na przełomie roku dokonywałem zakupu bezpośrednio w ibuygou na poiomie cenowym ~1,2k pln Z racji, iż xiaomi stały się co raz bardziej popularne, sklepów i sprzedawców przybywa pomyślałem zatem iż i ceny staną się nawet z polskiego rynku przystępne i jakie było moje zaskoczenie jak przeglądając serwis allego ten sam telefon można zakupić już od 1,1K ale ogromną populanością cieszą się teleofny wcenie 2,5 i 3K Czy może mi ktoś powiedzieć dlaczego tak wysoko wycenione telefony znajdują nabywców? Ten sam telefon, ta sama konfuguracja różnica ino w gwarancji bo te absurdalnie drogie mają ją na 24 miesiące,ale czy z racji tego trzeba przepłacać aż ponad dwukrotnie. Przepraszam, że tutaj pytałem ale liczę na to że każdy tutaj 'siedzi' w temacie i pomozę mi rozwiać przed zakupowe watpliwości. Z góry dziękuję i pozdrawiam. Ale.... masz na myśli konkretnie cenę Mi5, czy Mi5 w porównaniu do innych firm? Bo nie do końca rozumiem pytanie... Link to comment Share on other sites More sharing options...
ev_ev Posted August 11, 2017 Share Posted August 11, 2017 (edited) Chodzi o to, iż jak zaczniesz szukać na allegro MI 5 w wersji 3/64 ten samo model możesz kupić z wysyłką do 24h za cenę oscylująca w okolicy 1,1-1,2k zł oraz za 2,5k a nawet 3k zł co ciekawe te ostatnie oferty ciesza się ogromną zainteresowaniem?! Ten sam telefon, ta sama konfiguracja a taka różnica w cenie! Nie byłoby problemu gdyby nikt tych niebotycznie drogich nie kupował, ot co ktoś poleciał z marżą,ale .... schodzą jak ciepłe bułeczki... nie kumam tego ot taki przykład http://allegro.pl/xiaomi-mi5-3gb-ram-64gb-pl-24h-dual-gratisy-gw-24m-i6904070768.html Edited August 11, 2017 by ev_ev Link to comment Share on other sites More sharing options...
tpawel Posted August 11, 2017 Share Posted August 11, 2017 2,5 czy 3k to sprzedawca celowo podniósł cenę żeby nikt nie kupił narazie. Czeka pewnie na dostawę, a żeby nie usuwać aukcji to tak się robi Link to comment Share on other sites More sharing options...
skay77 Posted August 11, 2017 Share Posted August 11, 2017 Rozumiem zainteresowanie tym modelem ale nie rozumiem napychania kasy pseudi importerom (: to sa tacy sami uytkownicy jak my a oni zeruja na strachu sprowadzenia telefonu ,jaki jest problem z sprowadzeniu tego modelu z hungary warehaus czy hiszpanii ,oj polacy wszedzie latacie uwazacie sie za globalnych europejczykow a strach Wam mgli oczyWysłane z mojego MI 5s Plus przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
ev_ev Posted August 11, 2017 Share Posted August 11, 2017 -----> dzięki Paweł za info, wszystko składa się jedną sensowną całość -----> skay, trochę nie do mnie uwaga bo ja dwa tel. zamawiałem w iboygou i oba dotarły w kilka dni bez najmniejszych problemów Ten obecny zakup przez allegro długo by tłumaczyć i chyba nie miejsce na to Jeszcze raz dzięki za pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts