mikulas Posted December 14, 2018 Share Posted December 14, 2018 35 minut temu, badyl napisał: Czy da radę obsłużyć np. Aqara Wall Switch za pomocą Google Home? Czy GH obsługuje tylko kilka urządzeń od Xiaomi? Zainstalowałem sobie włącznik i nie mogę sterować głosowo, troszkę smuteczek bo nawet Sonoffami można zarządzać głosowo. Niestety nie, ale zauważyłem, że w Google Home Assistant pojawiła się aplikacja Aqara Home i jest szansa, że Aqara Hub w połączeniu z przełącznikami Aqara Switch będą obsługiwane przez polecenia głosowe. Niestety przez aplikację Aqara można sparować tylko urządzenia Aqara, apka nie jest kompatybilna z gadżetami Xiaomi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dziadunia Posted December 14, 2018 Share Posted December 14, 2018 (edited) W MI-HOME na iphonach można już wstępnie sterować głosowo za pomocą SIri Wchodzimy Najpierw w Profile, następnie Settings -> Lab features -> iOS shortcut i włączamy tę opcję. Na ten moment można tylko uruchamiać stworzone przez nas sceny. Przechodzimy do zakładki Automation -> Profile i obok Manual pojawi się opcja „Add to Siri”. Klikamy i ukazuje się spis naszych manualnych scen w aplikacji Mi Home, wybieramy tę którą chcemy sterować za pomocą głosu. Edited December 14, 2018 by Dziadunia Link to comment Share on other sites More sharing options...
kit34 Posted December 15, 2018 Share Posted December 15, 2018 Ludziska, gdzie kupić takie cudo? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziomas Posted December 16, 2018 Share Posted December 16, 2018 Korzysta ktoś z tej żarówki Xiaomi Aqara ZigBee 806 ? Interesuje mnie czy można ustawić jak ma się zachować żarówka po utracie zasilania i jak sprawuje się połączenie zigbee? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gravis Posted December 17, 2018 Share Posted December 17, 2018 Czy może mnie ktoś wprowadzić w temat ogrzewania w mieszkaniu? Chodzi o głowice i jakiś system, który będzie można połączyć z urządzeniami od Xiaomi. Temat był wałkowany, próbowałem się rozczytać, ale jest tyle stron, że nie sposób się odnaleźć.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sylwo Posted December 18, 2018 Share Posted December 18, 2018 Dnia 16.12.2018 o 07:04, ziomas napisał: Korzysta ktoś z tej żarówki Xiaomi Aqara ZigBee 806 ? Interesuje mnie czy można ustawić jak ma się zachować żarówka po utracie zasilania i jak sprawuje się połączenie zigbee? Nie ma żadnych ustawień żarówki, są tylko ulubione kolory i logi. Nawet aktualizacji oprogramowania nie ma. Zigbee działa trochę wolno, na pewno wolniej niż wifi. Słabo również aktualizuje się stan żarówki w aplikacji, z dużym opóźnieniem. Po utracie zasilania niestety żarówka się włącza, nie można ustawić jak się ma zachować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paulo300 Posted December 20, 2018 Share Posted December 20, 2018 Coraz bardziej zastanawiam się nad zakupem urządzeń smart do mieszkania. Zastanawiam się jednak czy jest możliwość doboru sprzętu w taki sposób by ustawić scenę: - gdy zachodzi słońce (zmierzch) włącz dane oświetlenie Rozumiem, że jest czujnik zmierzchowy, ale bardziej chodziło mi o integracją z pogodą gdzie jest konkretny i zmieniający się czas zachodu słońca. Ewentualnie czy w tym zwykłym czujniku można ustawić ustawić jakiś poziom zmierzchu ? Czy w takim przypadku musiałbym go wystawić na zewnątrz ? Jak to wytrzyma w warunkach zewnętrznych? Link to comment Share on other sites More sharing options...
canibalo Posted December 21, 2018 Share Posted December 21, 2018 Dnia 17.12.2018 o 13:26, Gravis napisał: Czy może mnie ktoś wprowadzić w temat ogrzewania w mieszkaniu? Chodzi o głowice i jakiś system, który będzie można połączyć z urządzeniami od Xiaomi. Temat był wałkowany, próbowałem się rozczytać, ale jest tyle stron, że nie sposób się odnaleźć.. jak masz ogrzewanie elektryczne podłogowe to luzik, wystarczy smart socket - tak miał jeden z naszych kolegów. co do głowicy to z tego co pamiętam był sposób taki, że głowica była na kablu podlaczona do gniazka smart... też jakiś czas temu szukalem rozwiązania ale kable itp nie dla mnie. a jak zobaczylem ile kosztuje zestaw smart glowic od konkurencji wraz z panelem sterujacym ktory trzeba miec to podziekowałem. Może ktoś już znalazł jakąś tańszą opcję bezkablowych głowic, ja o takiej nie słyszałem... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gravis Posted December 21, 2018 Share Posted December 21, 2018 No to ja już jestem krok dalej. Zamontowałem dwa termostaty MAX EQ-3. Docelowo wszystko zepnę w Home-Assistant na Raspberry Pi 3B+ Ciekaw jestem czy będę w stanie czujniki okien/ drzwi Xiaomi zautomatyzować z tymi termostatami w Home-Assistant - wszystkie części jako tako są tam widoczne, ale jeszcze nie doszedłem do automatyzacji. Na razie udało mi się to postawić na PC i podłączyć urządzenia... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Phil_ips Posted December 21, 2018 Share Posted December 21, 2018 jak masz ogrzewanie elektryczne podłogowe to luzik, wystarczy smart socket - tak miał jeden z naszych kolegów. co do głowicy to z tego co pamiętam był sposób taki, że głowica była na kablu podlaczona do gniazka smart... też jakiś czas temu szukalem rozwiązania ale kable itp nie dla mnie. a jak zobaczylem ile kosztuje zestaw smart glowic od konkurencji wraz z panelem sterujacym ktory trzeba miec to podziekowałem. Może ktoś już znalazł jakąś tańszą opcję bezkablowych głowic, ja o takiej nie słyszałem...Do mnie już lecą głowice na 230v. Podłączę do gniazdka i steruję grzejnikami. Koszt to 5USD za głowicę + jedno gniazdko do ogarnięcia 3 grzejników. Wysłane z mojego ZTE A2017G przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Phil_ips Posted December 21, 2018 Share Posted December 21, 2018 Zastanawiam się jednak czy jest możliwość doboru sprzętu w taki sposób by ustawić scenę: - gdy zachodzi słońce (zmierzch) włącz dane oświetlenie To sobie ogarniesz za pomocą ifttt i żarówek yeelight.https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ifttt.iftttWysłane z mojego ZTE A2017G przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
canibalo Posted December 21, 2018 Share Posted December 21, 2018 14 godzin temu, Gravis napisał: No to ja już jestem krok dalej. Zamontowałem dwa termostaty MAX EQ-3. Docelowo wszystko zepnę w Home-Assistant na Raspberry Pi 3B+ Ciekaw jestem czy będę w stanie czujniki okien/ drzwi Xiaomi zautomatyzować z tymi termostatami w Home-Assistant - wszystkie części jako tako są tam widoczne, ale jeszcze nie doszedłem do automatyzacji. Na razie udało mi się to postawić na PC i podłączyć urządzenia... ile Cię kosztowały głowice? tylko one są potrzebne żeby sterować zdalnie nimi ? nie trzeba zadnej centralki? bo jak wpisałem na necie tą nazwe to cos pisali i jakiejs centralce... jak już widzisz wszystko w HA to luzik, wszystko można tam zrobić Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gravis Posted December 22, 2018 Share Posted December 22, 2018 Jest centralka MAX Cube Była promocja na amazonie 291,43zł za zestaw 2 termostaty, 2 czujniki okien i centralkę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vivant Posted December 24, 2018 Share Posted December 24, 2018 (edited) Też myślałem aby spiąć czymś ekosystem Xiaomi, termostaty oraz regulator rolet i proste włączniki Sanoff lub coś podobnego. Przez przypadek natknąłem się na: https://hacks.mozilla.org/2018/02/how-to-build-your-own-private-smart-home-with-a-raspberry-pi-and-mozillas-things-gateway/ oraz https://raspberrywpraktyce.wordpress.com/2017/02/05/xiaomi-smart-home-starter-kit-w-raspberry-pi-i-domoticzu/. Edit: Myślałeś jak później sterować tym układem spod telefonu? I jak podłączyć asystenta głosowego? Edit2: Kolejny ciekawy link jak podłączyć Google Assistant do Raspberry Pi: http://projektpimalina.blogspot.com/2018/06/instalacja-google-assistant-na-rasberry.html Edited December 24, 2018 by Vivant Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gravis Posted December 27, 2018 Share Posted December 27, 2018 Kupiłem Raspberry i będę zaczynał zabawę. Docelowo wszytko ma być dostępne z zewnątrz i przez telefon. OpenHub i jakiś głośnik do sterowania głosowegoWysłane z mojego ONEPLUS A6000 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
CzarnyLewis Posted December 29, 2018 Share Posted December 29, 2018 Czy ktoś wie gdzie kupić dwa nowe produkty ? Aqara Wireless Relay Controller Aqara RGB LED Controller Zwłaszcza ten pierwszy by się przydał ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
rynkov Posted December 29, 2018 Share Posted December 29, 2018 Witam. Mam kilka urządzeń do Smart Home xiaomi. Niestety nie wszystkie mogę udostępnić. Np. lampka na biurko udostępniona żonie działa. Z drugiej strony włącznik światła który łączy się z bramką xiaomi nie mogę jej udostępnić. Bramkę mogę ale ona nie może wejść w urządzenia do niej podłączone. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawronnek Posted December 30, 2018 Share Posted December 30, 2018 Logujcie się na to samo konto, przecież to nie maile czy sms żeby małżonek tego nie widział. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rynkov Posted December 30, 2018 Share Posted December 30, 2018 Tak owszem ale czy to logowanie łączy się z synchronizacja całego konta ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawronnek Posted December 30, 2018 Share Posted December 30, 2018 Moim zdaniem tylko MiHome, ale nie dam sobie nic za to uciąć. Mam MiHome na telefonie bez konta Xiaomi, dlatego twierdzę jak wyżej, bo nic więcej w moim przypadku nie może się synchronizować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kit34 Posted January 2, 2019 Share Posted January 2, 2019 Dnia 29.12.2018 o 02:27, CzarnyLewis napisał: Czy ktoś wie gdzie kupić dwa nowe produkty ? Aqara Wireless Relay Controller Aqara RGB LED Controller Zwłaszcza ten pierwszy by się przydał ... Tez juz pytałem o ten pierwszy produkt bo ulatwilby mi życie. Pytanko do osób posiadających gateway v3 aqara: macie funkcje radia? Link to comment Share on other sites More sharing options...
filipO21 Posted January 2, 2019 Share Posted January 2, 2019 Jak dostać się do baterii w czujniku ruchu Aqara ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawronnek Posted January 2, 2019 Share Posted January 2, 2019 Przekręcić dół Link to comment Share on other sites More sharing options...
badyl Posted January 7, 2019 Share Posted January 7, 2019 Hej mam 2 pytania, zakupiłem niedawno 2gi mini switch - oznaczenia identyczne na 1szym i drugim a tylko nowszy posiada opcję długiego wciśnięcia. Fajne bo z jednego przycisku można wycisnąć aż 3 opcje. Da się jakoś wykonać upgarde tego straszego? Wina softu czy hardware? W miHome w opcjach eksperymentalnych pojawiła się integracja z urządzeniami firm trzecich, podłączyłem sobie konto Ewelink z 2 sonoffami, jedno gniazdko i jeden Sonoff Basic, niestety po pomyślnym podłączeniu konta - nie widać urządzeń. Może ktoś sprawdzić czy mu działa - mój region to China. Super byłoby zarządzać Sonoffami z poziomu MiHoma. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lector Posted January 8, 2019 Share Posted January 8, 2019 Jakiś nowy czujnik? https://www.gearbest.com/smart-access-lock/pp_009174224270.html?wid=1433363 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Phil_ips Posted January 8, 2019 Share Posted January 8, 2019 Jakiś nowy czujnik?https://www.gearbest.com/smart-access-lock/pp_009174224270.html?wid=1433363W Mi Home nie ma nowego czujnika ruchu. Pewnie to jakaś radosna twórczość sprzedawcy. Za to wypatrzyłem żarówki Ikea. Ktoś coś wie? Wysłane z mojego ZTE A2017G przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lector Posted January 8, 2019 Share Posted January 8, 2019 Na portalu pisali o współpracy z Ikea. https://miuipolska.pl/xiaomi-nawiazalo-partnerstwo-strategiczne-z-siecia-sklepow-ikea/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
milenium17 Posted January 10, 2019 Share Posted January 10, 2019 Dnia 8.01.2019 o 12:24, Lector napisał: Jakiś nowy czujnik? https://www.gearbest.com/smart-access-lock/pp_009174224270.html?wid=1433363 GearBest od pewnego czasu wprowadził "sprzedawców" - u góry po prawej masz nazwę "sklepu" a oni wprowadzają produkty, które już są dostępne w sprzedaży ale dają inne zdjęcia, z innego kąta. Taka zabawa a może się uda w wyższej cenie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawronnek Posted January 12, 2019 Share Posted January 12, 2019 Czy ktoś już łączył żarówki Ikei do naszych bramek? Nie mogę zresetować tych żarówki GU10. Chyba nikt jeszcze nie ma tych żarówek, a ja raczej się poddam i oddam je do sklepu.Mam jednak jeszcze jedno pytanie, czy ktoś używa z naszym sprzętem gniazdka Alfawise https://www.gearbest.com/smart-power-socket-plug/pp_009471124266.html?wid=1433363, czy działa to z czujnikami ruchu czy włącznikami Xiaomi? Link to comment Share on other sites More sharing options...
acidmk Posted January 13, 2019 Share Posted January 13, 2019 Cześć,Mam może głupie pytanie ale jednak wolę zapytać bo może ktoś wie.Czy xiaomi smart Home gateway jest w wersji chińskiej i na EU inna? I jeśli tak to jak sprawdzić przed zakupem która jest która?Pytam bo mam jedną ustawioną na serwer chiński z oczyszczaczem powietrza i czujnikami i mam też odkurzacz w wersji EU który obsługuje drugie konto. Do tego konta EU chcę dołożyć drugą bramkę i przepiąć tam wszystkie światła i żarówki. Dzięki za wszelkie infoWysłane z mojego Pixel 2 XL przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dziadunia Posted January 13, 2019 Share Posted January 13, 2019 Dnia 12.01.2019 o 17:17, Gawronnek napisał: Czy ktoś już łączył żarówki Ikei do naszych bramek? Nie mogę zresetować tych żarówki GU10. Chyba nikt jeszcze nie ma tych żarówek, a ja raczej się poddam i oddam je do sklepu. Mam jednak jeszcze jedno pytanie, czy ktoś używa z naszym sprzętem gniazdka Alfawise https://www.gearbest.com/smart-power-socket-plug/pp_009471124266.html?wid=1433363, czy działa to z czujnikami ruchu czy włącznikami Xiaomi? Żarówki z Ikei póki co nie działają,nawet w chinach jeszcze ich nie ma. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawronnek Posted January 13, 2019 Share Posted January 13, 2019 Znalazłem w necie info że działają tylko z wyższym firmware bramki niż ja mam, kilka dni mogę zaczekać ze zwrotem, bo mam w sumie kawałek do Ikei w Łodzi, a pytałem i można oddać do 14 dni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lector Posted January 14, 2019 Share Posted January 14, 2019 13 godzin temu, acidmk napisał: Cześć, Mam może głupie pytanie ale jednak wolę zapytać bo może ktoś wie. Czy xiaomi smart Home gateway jest w wersji chińskiej i na EU inna? I jeśli tak to jak sprawdzić przed zakupem która jest która? Pytam bo mam jedną ustawioną na serwer chiński z oczyszczaczem powietrza i czujnikami i mam też odkurzacz w wersji EU który obsługuje drugie konto. Do tego konta EU chcę dołożyć drugą bramkę i przepiąć tam wszystkie światła i żarówki. Dzięki za wszelkie info Wysłane z mojego Pixel 2 XL przy użyciu Tapatalka Gateway działa w każdym regionie, ale przestawienie regionu w aplikacji filtruje możliwość obsługi urządzeń. Czyli nawet na jednym gateway mógłbyś obsłużyć dwa regiony, pod warunkiem sklonowania aplikacji i ustawieniach dwóch regionów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomiq75 Posted January 14, 2019 Share Posted January 14, 2019 Po dzisiejszej aktualizacji firmware bramki pojawiły się żarówki Ikea Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawronnek Posted January 14, 2019 Share Posted January 14, 2019 Żarówki były widoczne już wcześniej, po dzisiejszej aktualizacji udało mi się dodać je do MiHome. Niestety funkcjonalność na razie jest żadna, nie da się dodać ich do scen, można tylko sterować z aplikacji. Tanie nie są, dlatego zastanawiam się poważnie nad ich oddaniem puki jeszcze mogę, chyba że coś się poprawi w ciągu tygodnia zanim udam się do Ikei. Najbardziej by mi zależało na sterowaniu asystentem google, w ostateczności jakimś przyciskiem, bo chce podzielić jeden obwód oświetlenia na 2 włączane niezależnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts