Jump to content

Smart Home od Xiaomi

Ren

Recommended Posts

Pytanie zasadnicze (może wydzielić osobny wątek):

Jak cały ten smart gdy padnie internet?

Wiadomo, część połączona z gatewayem po zigbee. Cześć z kolei poprzez wifi z routerem, który z kolei jest również do tegoż routera podłączony.

Co działa a co nie (oczywiście lokalnie)?

Edited by ik`ey

Czy ktoś wie jak ustawić sceny dla żarówek philipsa? Sterowanie przez switch okrągły.

- click- włącz/wyłącz żarówki z pełną mocą

-2 clicki - oświetlenie TV (profil wbudowany w żarówkę)

- long click - midnight j.w

gdy zrobię normalne sceny on/off to zapalają się żarówki ale nie z pełna mocą tylko z ostatnio  zgaszonym profilem. Jak to ogarnąć? Mam ios i sposób @Lector z innego forum nie działa. Help bo rodzice średnio mogą ogarniać teraz światło :D

2 godziny temu, koles142 napisał:

Czy ktoś wie jak ustawić sceny dla żarówek philipsa? Sterowanie przez switch okrągły.

- click- włącz/wyłącz żarówki z pełną mocą

-2 clicki - oświetlenie TV (profil wbudowany w żarówkę)

- long click - midnight j.w

gdy zrobię normalne sceny on/off to zapalają się żarówki ale nie z pełna mocą tylko z ostatnio  zgaszonym profilem. Jak to ogarnąć? Mam ios i sposób @Lector z innego forum nie działa. Help bo rodzice średnio mogą ogarniać teraz światło :D

Najpierw ustalasz sobie jasność kolor na 100% oświetlenia dla danej żarówki i dodajesz te ustawienia do "Favorites/ulubionych".

Potem robisz 4 sceny:

1. Nazwa sceny "wł żarówkę"

if single click "przycisk" then

-  turn on and set light (tutaj wybierasz ustawienia żarówki z tych favorites)

- delay 2s

- turn on scene "Wył żarówkę" (tą scenę zaraz utworzymy)

- run scene "wł żarówkę off" (tą scenę też zaraz utworzymy)

2. Nazwa sceny "wł żarówkę off"

if complete manually then

turn off - "wł żarówkę" (czyli naszą pierwszą scenę)

3. Nazwa sceny "wył żarówkę"

if single click "przycisk" then

-  turn off (wybierasz żarówkę)

- run scene "wył żarówkę off" (tę scenę zaraz utworzymy)

- delay 2s

- turn on scene "Wł żarówkę" (to jest pierwsza scena)

4. Nazwa sceny "wył żarówkę off"

if complete manually then

turn off scene "wył żarówkę" (czyli nasza 3 scena)

I już.

Przy pierwszym uruchomieniu dobrze jest ustawić 1 scenę na włączoną, a 3 na wyłączoną.

• Like 1

Czołem,

jak ktoś lubi sobie podlubać, to informuję, że gniazdko Zigbee po rozbebeszeniu, mieści się w standardową puszkę :)

Ja przedłużyłem przycisk bo chciałem go mieć na obudowie (włącznik na spinacz), ale jak widać na jednym ze zdjęć, mieści się i bez przenoszenia, tylko za pierwszym razem trzeba zdjąć białą obudowę i zesparować z GW :)

5.PNG

3.PNG

7.PNG

mihome.png

jeszcze kilka fotek:

6.PNG

1.JPG

4.PNG

Miał ktoś kiedyś problem, że scena jest usunięta a dalej się wykonuje ?
Jak klikam w logach na ta scenę to pokazuje informację, że ta scena nie istnieje. 

Nie masz przypadkiem MiHome na dwóch (lub więcej) urządzeniach z różnymi systemami (Android / iOS)?
Ja tak miałem i działy się różne dziwne rzeczy. W końcu zostałem przy jednym smartfonie - teraz odpukać jest OK

Mi 4

43 minuty temu, czesiek napisał:

Nie masz przypadkiem MiHome na dwóch (lub więcej) urządzeniach z różnymi systemami (Android / iOS)?
Ja tak miałem i działy się różne dziwne rzeczy. W końcu zostałem przy jednym smartfonie - teraz odpukać jest OK

Mi 4

Mam tak jak napisałeś. Na androidzie i na iOS jestem zalogowany na to samo konto.

1. Czyli taka praktyka aby korzystać z jednego konta na dwóch urządzeniach jest niedobra ?

2. Jak rozwiązać problem abym mógł korzystać z dwóch urządzeń ?

3. Jak rozwiązać obecny problem ze sceną? Jakiś restart ?

Czołem,
jak ktoś lubi sobie podlubać, to informuję, że gniazdko Zigbee po rozbebeszeniu, mieści się w standardową puszkę
Ja przedłużyłem przycisk bo chciałem go mieć na obudowie (włącznik na spinacz), ale jak widać na jednym ze zdjęć, mieści się i bez przenoszenia, tylko za pierwszym razem trzeba zdjąć białą obudowę i zesparować z GW

To jest to gniazdo które się wypina w normalne gniazdko? Czy to montowane w puszkę?

@lukiluki na dwa pierwsze pytania odpowiedzi nie znam. Z własnej praktyki mogę tylko powiedzieć, że to u mnie nie działa, a skoro u Ciebie również jest coś nie tak, to znaczy, że na obecną chwilę chyba się nie da.
A jeżeli chodzi o pytanie 3. Ja usunąłem apk ze wszystkich urządzeń, następnie zainstalowałem tylko na jednym i po paru minutach (może po ok godzinie - nie pamiętam) wszystko wróciło do normy.

MI 4

Męczę się z kamerką Aqara gateway.

Zasada działania.

Kamerka uzbrojona. Alarm ustawiony na szczekanie.

Alarm wyzwala przycisk.

Dodatkowo w funkcji automation

Jeśli kliknięty przycisk lub dwukrotnie kliknięty wówczas nagraj krótki filmik  i wyślij.

I problem jest taki że ten filmik nie zawsze jest wysyłany. I kompletnie nie wiem od czego to zależy.

Dnia 3.03.2018 o 12:39, lukiluki napisał:

Mam tak jak napisałeś. Na androidzie i na iOS jestem zalogowany na to samo konto.

1. Czyli taka praktyka aby korzystać z jednego konta na dwóch urządzeniach jest niedobra ?

2. Jak rozwiązać problem abym mógł korzystać z dwóch urządzeń ?

3. Jak rozwiązać obecny problem ze sceną? Jakiś restart ?

2 - możesz założyć drugie konto i udostępnić mu urządzenia. 

3 minuty temu, sylwo napisał:

2 - możesz założyć drugie konto i udostępnić mu urządzenia. 

Tyle, że wtedy powiadomienia idą tylko na telefon, z którego było nadane udostępnianie. Ten telefon, któremu się udostępniło urządzenia nie otrzymuje powiadomień o zdarzeniach.

Nie prawda.

1. Możesz mieć 2 tel na jednym koncie. Ale przy 3 już jest problem. Tzn wylogowuje z drugiego urządzenia.

2. Masz ustawienia alertów i ustawiasz alarmy na konto przyjaciela.

Profile > settings > Notification shade shortcut

I dodatkowo w Message settings

Edited by homman

Nie prawda.

2. Masz ustawienia alertów i ustawiasz alarmy na konto przyjaciela.
Profile > settings > Notification shade shortcut
I dodatkowo w Message settings

Na iOS nie działają powiadomienia na udostępnianym koncie. Sprawdzałem i męczyłem się z tym. Nie da rady

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• mrosi changed the title to Xiaomi smart plug basic - nie działa zdalne sterowanie przez wifi/lte