Jump to content

Smart Home od Xiaomi

Ren

Recommended Posts

Czujniki mam aquary. Jw usuń scenę i zrób na nowo.

Wolf takie recenzje w necie. Z brakiem magnesu na bitach się zgadzasz.

Jeśli zrobi bridgę będzie to działać.

Routery 3g zazwyczaj mają bardzo mało możliwości konfiguracji. A ten ciskacz ma masę tylko trzeba mieć login i hasło.

Do rozszerzania zasięgu są niezłe te 300Mbit repetery xiaomi. Co prawda maja w rzeczywistości maxa koło 50 Mbit ale kosztują ok 15pln natomiast moc rozszerzania zasięgu jest porównywalna z xiaomi 3 routerem.

45 minut temu, homman napisał:

Wolf takie recenzje w necie. Z brakiem magnesu na bitach się zgadzasz.

Homman, ale to przecież ma działać właśnie w ten sposób. Magnes trwały (z reguły mocny neodymowy) jest zamontowany w uchwycie, a bit tylko przewodzi pole magnetyczne do śruby lub wkręta. Po usunięciu pola magnetycznego bit przestaje przyciągać. W przeciwnym razie wszystkie końcówki i wkręty przyczepiałyby się do siebie, a praca nie byłaby zbyt komfortowa.

Edited by wolf

Mam problem z prostą scenką.

Click przycisku = dźwięk z kamerki.

Mam tak że gateway mi działa jako dzwonek. Natomiast chciałbym by kamerki na zewnątrz też odtworzyły dźwięk.

Kombinuje ale się chyba nie da 

Fajnie by było też przy alarmie by wyły kamerki a nie tylko centralka.

Edited by homman

mimo świat dostałem odpowiedź z Vectry,

"W nawiązaniu do otrzymanego zgłoszenia, uprzejmie informujemy, że na modemach Vectry nie ma możliwości odblokowania portów lub ich przekierowania.
Istnieje możliwość przełączenia modemu w tryb Bridge oraz konfiguracji  przekierowań na prywatnym Państwa routerze.

W przypadku konfiguracji trybu bridge urządzenie przystosowane jest tylko do dwóch urządzeń, które mogą się łączyć jednocześnie, dlatego proszę o informację czy zmienić tryb pracy modemu. Takiej modyfikacji można również dokonać samodzielnie w Strefie Klienta na vectra.pl. Nadmieniam, iż przy podłączeniu do naszego modemu prywatnego routera ilość mogących podłączyć się z tym routerem urządzeń będzie dowolna"

czyli tylko nowy router, podpowiedzcie Ci bardziej rozeznani w temacie, Xiaomi 3G w tej cenie to najlepszy wybór?

Sprzętowo to jest dość mocny sprzęt, w tej cenie na pewno tylko jak to wygląda pod względem oprogramowania to nie wiem, poszukaj recenzji. Na starsze wersje jest ddwrt. Poszperaj bo może być tak że jest na to tylko wersja chińska, a tylko dostęp przez ich apke po angielsku.

Ja mam pytanie odnośnie alarmu w gateway, bo szukałem w opcjach i kminiłem jak zrobić by zrobić jakieś większe powiadomienie, bo obiawiam się, że na prostą notyfikację nie zareaguje.

Można ustawić jakieś non-stop dzwonienie do póki nie dam ack  w przypadku wywołania alarmu ?

PS. Czy ktoś odszyfrował, które z tych znaczków w nowym mi home to location zbliżone do Polski ?

Edited by tomerpl

Raczej nic. Na starych Mi Home był dzwonek, później jak weszła wersja 5 było tylko powiadomienie. Od kilku wydań piątki dzwonek wrócił. Może masz stare Mi Home na drugim telefonie? Jeśli nie to będziemy drążyć dalej.

Telefon ten sam, 2 gateway :) jak działa ten starszy to nie dzwoni, jak ten kupiony nie dawno to telefon dzwoni takim fajnym alarmem. Szukałem gdzie to ustawić w końcu odpuściłem, teraz mam je oba połączone, który by się nie włączył, alarmują oba, ale jak tu pojawił się temat postanowiłem zapytać.

Redmi Note 4X

5 godzin temu, wolf napisał:

Sam tego ustawić nie możesz, ale na najnowszych Mi Home, zamiast dźwięku powiadomienia, jest ustawiony dłuższy dzwonek sygnalizujący alarm.

Tapnięte z MI5

A gdzie niby jest ten dłuższy dzwonek? Korzystam z iOS i tam nie mam takiej opcji, a mam najnowszą wersję aplikacji.

@Gawronnek Kombinowałem z żarówką i PIR. Czujnik Aqara.

I jeśli nie dajesz opóźnień to działa po LANIE.

Jeśli masz scene w której dodajesz opóźnienie lub włącznie / wyłączanie innych scen idzie po claudzie.

W końcu miałem czas zrobić schody i działa to ale  musi wyłączać drugi czujnik i wtedy idzie po claud.

Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć - potrzebuję aby oczyszczacz włączał się w trybie auto tylko gdy ja (czyli mój tel) połączy się poprzez wifi z ruterem do którego podpięty jest oczyszczacz.

Z góry dziękuję za pomoc

@ik`ey tego nie zrobisz na Mi Home. Kiedyś była taka opcja, że wyzwalaczem sceny mogło być podłączenie do danej sieci wi-fi, ale to nigdy nie działało. Później to usunęli. No chyba, że masz takie możliwości w pluginie oczyszczacza. Ja niestety nie mam oczyszczacza, czekam na niego już ponad miesiąc.

Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć - potrzebuję aby oczyszczacz włączał się w trybie auto tylko gdy ja (czyli mój tel) połączy się poprzez wifi z ruterem do którego podpięty jest oczyszczacz.

Z góry dziękuję za pomoc

Takie rzeczy to raczej Home Assistant lub inne Domoticze etc. Obsługa rzeczy przez Mi Home jest jednak zdecydowanie uboga.

No niestety chyba nie działa z połączeniem z WiFi.

Jutro jak będę wracał do domu to sprawdzę. Testowałem tak, że zalogowałem się na WiFI routera mobilnego, wyłączyłem router mobilny i czekałem aż się połączy z moją siecią.

Nic się nie stało. Ale jutro włączę WiFi jeszcze po za domem, bo może wystarczy ze wykrywa sieć w otoczeniu, a nie koniecznie jak nawiąże połączenie.

Czy ktoś z Was ma doświadczenie z zasięgiem Zigbee pomiędzy stacją/bazą a czujnikami na większe odległości? 50-60 metrów otwartym terenie to za daleko dla czujnika żeby skutecznie przesłał dane do stacji, czy da radę? Zastanawiam się, czy sięgnie mi z okna w domu do czujnika w altance odległej o taki właśnie dystans.

Podpowie ktoś?

Edited by Lunarii

@Lector moim zdaniem też nie działa, może jednak to dopracują z czasem, dałoby to fajne możliwości w zarządzaniu Smart Home.
Używam programu MacroDroid, i tam świetnie to działa (np. po wykryciu sieci załącza wifi w komórce a wyłącza dane i odwrotnie ) jednak nie ma jak go połączyć z naszymi urządzeniami.

Redmi Note 4X

@Lector, @Gawronnek Też chciałem tej funkcji użyć do uzbrajania/rozbrajania alarmu. Testowałem ją wielokrotnie po każdej aktualizacji Mi Home i nigdy nie działała. W końcu znikła z mojego Mi Home.

15 godzin temu, PAHO napisał:

Może trzeba mieć telefon Xiaomi z kontem xiaomi...

Mam Mi 5 podłączone pod konto Xiaomi i Mi Router 3 dodany do Mi Home, wiec to nie będzie ta przyczyna.

Edited by wolf

• mrosi changed the title to Xiaomi smart plug basic - nie działa zdalne sterowanie przez wifi/lte