MrUkleja Posted August 21, 2017 Share Posted August 21, 2017 Mam takie pytanie. Czy ktoś używa urządzeń broadlinka? Chodzi mi o ten pilot sterowania wszystkimi urządzeniami, który można podpiąć do google home albo alexy. Czy lepszym wyborem będzie broadlink czy może xiaomi remote control? Pytam, bo nie wiem czy inwestować w getawya xiaomi? Ja mam pilot Xiaomi. Niestety nie znalazłem możliwości podłączenia do mojej Alexy ️Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu TapatalkaPrzepraszam że tak cisnę tego Home Assistant ale zobaczyłem że tam się da podpiąć remote Broadlink'a ... a wb konsekwencji da się to połączyć z Alexahttps://home-assistant.io/components/switch.broadlink/https://home-assistant.io/components/alexa/Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lector Posted August 22, 2017 Share Posted August 22, 2017 (edited) Dziś mnie natknęło i zrobiłem listę całego sprzętu Smart Home od Xiaomi jaki posiadam Xiaomi Gateway x1 Xiaomi czujnik temp. wilg. x7 Xiaomi włącznik okrągły x5 Xiaomi czujnik drzwi/okna x2 Xiaomi czujnik ruchu x1 Xiaomi kostka Cube x1 Xiaomi listwa Powerful 6 x1 Xiaomi gniazdko ZigBee x2 Xiaomi gniazdko WiFi z USB x1 Xiaomi kamera Fang x1 Xiaomi Amplifier x1 XIaomi Amplifier 2 x1 Xiaomi Router 3 x1 Xiaomi IR Controller x1 Xiaomi czujnik kwiatów x1 Xiaomi waga v1 x1 Yeelight żarówka RGB x3 Aqara włącznik podwójny (ZigBee) x1 Aqara włącznik pojedynczy (ZigBee) x1 Aqara przycisk pojedynczy x2 Aqara czujnik ruchu x1 Aqara czujnik temp. wilg. ciś.x1 W drożę: Xiaomi Gateway x1 Aqara czujnik zalania x1 Zamówione: Xiaomi kamera Dafang x1 Hmm troszkę tego już jest A wszystko zaczęło się od listwy zasilającej... Edited August 22, 2017 by Lector 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wolf Posted August 22, 2017 Share Posted August 22, 2017 Trochę tego nazbierałeś. Gratulacje! Ostatnio też rozmawialiśmy z żoną ile tych sprzętów od Xiaomi się już przewinęło. Jak zaczęliśmy liczyć, to wyszło ok. 30 szt. Trochę kasy poszło w komin , ale ile radości . A tak z ciekawości, czy któraś z rzeczy zdążyła już się zepsuć, czy wszystko działa? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kumpel_ Posted August 22, 2017 Share Posted August 22, 2017 (edited) @Lectorno nieżle, u mnie też zaczęło się od listwy zasilającej hehe, choć, aż tyle rzeczy nie mam. @wolfno kasy trochę idzie, ale z drugiej strony kusi chęć dokupienia czujnika za 30zł Ostatnio myślałem nad założeniem wątku ze zbiorem scen jakie każdy ma. Patrząc jakie nieraz zadajecie pytania czy proponujecie rozwiązania, myślę, że nie jedna osoba mogłaby się zainspirować i ulepszyć sobie życie nowym smart rozwiązaniem Edited August 22, 2017 by kumpel_ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lector Posted August 22, 2017 Share Posted August 22, 2017 (edited) Jeszcze nic się nie zepsuło (samo ino połamałem łapki od włącznika okrągłego ale z niego wykorzystuję samą płytkę z elektroniką). Od samego Xiaomi mam jeszcze telefony (mój i żony) Mi Bandy 2, powerbank, kijek selfy kamerę YI Home w wersji EU i pewnie coś jeszcze oczym na bank zapomniałem. Myślę jeszcze o Xiaomi Huami AMAZFIT jak się wyrwie poniżej 100 dolców. @kumpel_ dlatego założyłem kanał z filmikami Myślałem też nad grupą na FB utworzyłem ale stoi pusta https://www.facebook.com/groups/318310361926835/?source_id=170990566727048 Edited August 22, 2017 by Lector 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wolf Posted August 22, 2017 Share Posted August 22, 2017 Na YT dodany sub. Lector musisz coś nowego sfilmować . Na FB wolę się nie zapuszczać. @kumpel_ możesz zakładać, byleby nam ten wątek nie umarł . Link to comment Share on other sites More sharing options...
milenium17 Posted August 22, 2017 Share Posted August 22, 2017 Ja też ostatnio robiłem listę część nie smart Odkurzacz x 1 Mi Box + pad x1 Oczyszczacz x1 żarówka biała x4 żarówka RGB x1 pasek LED x4 żarówka xiaomi philips x1 lampa xiaomi philips x1 smart switch x6 czujka ruchu x6 smart gniazdko x3 smart gniazdko zigbee x1 smart włącznik x2 szczoteczka x1 mi band 2 x1 odbiornik BT x1 czujnik temperatury x7 czujka drzwi/okna x7 kamera 720p x1 kamera 1080p x1 kamera 1080p - 360 stopni x1 powerbank x4 odstraszacz na komary x6 - ??? dłupopis x5 selfie stick x1 czujnik kwiatków x1 Mi 5X smart gateway x1 radio IP x1 lampka mijia x1 wentylator x1 mi router 3 x1 amazfit watch x1 sensor wody x1 - w drodze Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lector Posted August 22, 2017 Share Posted August 22, 2017 (edited) Hehe, pominąłem trzy rzeczy już dodałem Nie mam jakość pomysłu co by dodać na YT. Edited August 22, 2017 by Lector Link to comment Share on other sites More sharing options...
time.greg Posted August 22, 2017 Share Posted August 22, 2017 2 godziny temu, milenium17 napisał: Ja też ostatnio robiłem listę część nie smart Odkurzacz x 1 Mi Box + pad x1 Oczyszczacz x1 żarówka biała x4 żarówka RGB x1 pasek LED x4 żarówka xiaomi philips x1 lampa xiaomi philips x1 smart switch x6 czujka ruchu x6 smart gniazdko x3 smart gniazdko zigbee x1 smart włącznik x2 szczoteczka x1 mi band 2 x1 odbiornik BT x1 czujnik temperatury x7 czujka drzwi/okna x7 kamera 720p x1 kamera 1080p x1 kamera 1080p - 360 stopni x1 powerbank x4 odstraszacz na komary x6 - ??? dłupopis x5 selfie stick x1 czujnik kwiatków x1 Mi 5X smart gateway x1 radio IP x1 lampka mijia x1 wentylator x1 mi router 3 x1 amazfit watch x1 sensor wody x1 - w drodze A odstraszacze komarów działają Ci dobrze? Na jakiej zasadzie to działa? Link to comment Share on other sites More sharing options...
milenium17 Posted August 22, 2017 Share Posted August 22, 2017 Wg mnie podobnie jak takie Raid u nas. Wokół nich nie latają i można z powerbanka używać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lector Posted August 22, 2017 Share Posted August 22, 2017 Są do nich wkłady, podgrzewa i paruje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
milenium17 Posted August 22, 2017 Share Posted August 22, 2017 Dokładnie tylko że włączone na noc tak się nagrzewają że kolor wkładu przenika na obudowę ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shadow2k3 Posted August 23, 2017 Share Posted August 23, 2017 Witam.Dziś otrzymałem zestaw i mam problem z polskimi stacjami radiowymi. Zmieniam serwer w routerze DNS na 82.146.38.202 i nie dodają mu się żadne stacje dodatkowe. Tylko są chińskie. W telefonie się nie bawiłem nie mam ROOTa moście jakieś pomysły?Pozdrawiam Mam najnowsze oprogramowanie w bramce. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pumek Posted August 23, 2017 Share Posted August 23, 2017 (edited) zostaw tylko ten jeden DNS i restart routera Edited August 23, 2017 by pumek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shadow2k3 Posted August 23, 2017 Share Posted August 23, 2017 Właśnie mam tylko ten jeden i nie działa Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka Restart robiony z 5 x i nic Link to comment Share on other sites More sharing options...
wolf Posted August 23, 2017 Share Posted August 23, 2017 Jak już jesteś w wyszukiwarce stacji, to przełącz na pozycję "Local" Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shadow2k3 Posted August 23, 2017 Share Posted August 23, 2017 Tam jest pusto Link to comment Share on other sites More sharing options...
wolf Posted August 23, 2017 Share Posted August 23, 2017 Telefon masz podłączony do tej samej sieci wifi? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shadow2k3 Posted August 23, 2017 Share Posted August 23, 2017 Jak najbardziej już walczę kilka godzin już z lapka robiłem hotspota ze zmienionymi DNS'ami i też lipa. Może coś w nowym oprogramowaniu coś poblokowali? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wolf Posted August 23, 2017 Share Posted August 23, 2017 Mam ten sam firmware. Co mogę jeszcze doradzić: nie ważne do jakiej sieci podłączona jest bramka, ważne aby telefon z którego ustawiasz radio był w sieci że zmienionym DNS'em. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shadow2k3 Posted August 23, 2017 Share Posted August 23, 2017 A jaki masz region ustawiony w mi home @wolf ? Ja mam Chiński tzn. 2 od góry i język english Link to comment Share on other sites More sharing options...
wolf Posted August 23, 2017 Share Posted August 23, 2017 Tak samo. Wersja Mi Home 4.2.5.Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu TapatalkaSpróbuj jeszcze telefon uruchomić ponownie.Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shadow2k3 Posted August 23, 2017 Share Posted August 23, 2017 Już mam dość, wyszarpałem nawet jakiś stary router z szafy na tomato i DNS zmienione na WAN i dalej nic nie pokazuje ani nie mogę wyszukać. Nawet w telefonie zmieniałem opcje na ręczne ustawienia DHCP i wpisałem DNS`sa i nic nie pomaga może już za dużo grzebałem i już się gubię. Telefon restartowany ze 10 razy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wolf Posted August 23, 2017 Share Posted August 23, 2017 Proponuję do tematu podejść na swiezo, a dziś rzucić to wszystko w cholerę i napić się piwa.Tapnięte z Mi5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
matijas Posted August 23, 2017 Share Posted August 23, 2017 Haha, działa. Ustawiłem na routerze ten DNS, włączyłem żeby wymuszał zmianę DNS na urządzeniach i reset. Zadziałało. Tydzień temu się męczyłem i nie szło a teraz od razu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lector Posted August 23, 2017 Share Posted August 23, 2017 Ja właśnie zamówiłem Raspberry Pi Zero W, zobaczymy co z tego wyjdzie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shadow2k3 Posted August 23, 2017 Share Posted August 23, 2017 Udało się ale musiałem ROOTa zapodać bo zmiana DNS`a nic nie dała a ROOT dał radę ;). Dzięki za pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
abc00 Posted August 23, 2017 Share Posted August 23, 2017 34 minuty temu, Shadow2k3 napisał: Udało się ale musiałem ROOTa zapodać bo zmiana DNS`a nic nie dała a ROOT dał radę ;). Dzięki za pomoc. Ja robiłem przez mi5 bez root'a - wifi i moja sieć -> wyłączyłem DHCP, zmieniłem pierwszy dns (drugi pozostał bez zmian). Stacje są, eska, zet, rmf - zagwiazdkowane, tylko po włączeniu cisza :/ chińskie działają, po zamianie dns z tych nowych część działa, a część w tym PL niestety nie... - ogarnąć czasu w gateway nie idzie za chiny... - jako nocna lampka gateway jest super, szkoda (o czym chyba było już wcześniej), że to: https://www.gearbest.com/night-lights/pp_672506.html nie ma łączności z centralką i apką, świetna rzecz, świetna cena, a potencjał mega zmarnowany... Link to comment Share on other sites More sharing options...
slaveq Posted August 24, 2017 Share Posted August 24, 2017 Cześć, piszę w dwóch kwestiach: 1. Czy ktoś z was miał problem z uruchomieniem gatewaya w aplikacji? Po wejściu do Mi Home (4.2.5) kilkam w Gateway i nic się nie dzieje lub panel do gatewaya uruchamia się po długim czasie. Nie jest tutaj istotne czy jestem w tej samej sieci WiFi czy na LTE. Mam inne urządzenia (m.in. Air Purifier2, Air Purifier Pro, Robot Vacuum) w Mi Home i wszystko ładuje się prawidłowo i w miarę szybko. 2. Czy ktoś mógłby w przystępny sposób wyjaśnić jak działają przedziały czasowe dla reguł? Wybieram sobie np. żeby reguła była aktywna pomiędzy 00.00 a 6.00 I po zatwierdzeniu godzina zmienia się na 7.00 do 13.00, jak rozumiem jest to czas z przesunięciem w Chinach ALE reguła nie działa po północy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wolf Posted August 24, 2017 Share Posted August 24, 2017 Ad. 2. Ustawiasz 00:00 do 6:00, reguła będzie aktywna 1:00 do 7:00. Link to comment Share on other sites More sharing options...
slaveq Posted August 24, 2017 Share Posted August 24, 2017 1 godzinę temu, wolf napisał: Ad. 2. Ustawiasz 00:00 do 6:00, reguła będzie aktywna 1:00 do 7:00. Czyli który czas jest mój? Ten który ustawiam czy ten pokazany na pasku na dole reguły? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wolf Posted August 24, 2017 Share Posted August 24, 2017 Ten, który ustawiasz + 1 godz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
milenium17 Posted August 24, 2017 Share Posted August 24, 2017 16 godzin temu, abc00 napisał: - jako nocna lampka gateway jest super, szkoda (o czym chyba było już wcześniej), że to: https://www.gearbest.com/night-lights/pp_672506.html nie ma łączności z centralką i apką, świetna rzecz, świetna cena, a potencjał mega zmarnowany... No ta lampka to wg mnie porażka. Mam ją od tygodnia. Bardzo słabo świeci. Ja nie polecam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wolf Posted August 24, 2017 Share Posted August 24, 2017 (edited) E tam, aby wyjść w nocy z łóżka i nie zabić się o własne klapki jest OK. Świeci słabo, ale nie przeszkadza innym i pewnie baterie starczą na długo. Wszystko zależy do czego chcecie ją wykorzystać. Gdyby łączyła się z Gatewayem, to pewnie kosztowałaby 20 USD. Zresztą jest już kolejna lampka, może ta Wam spasuje. Nowa ma 3,5 i 7 lumenów, a poprzednia 0,7 i 3,8 lumena. Edited August 24, 2017 by wolf Link to comment Share on other sites More sharing options...
slaveq Posted August 24, 2017 Share Posted August 24, 2017 Ten, który ustawiasz + 1 godz.Dzięki za odpowiedź, a jak to się zachowa w przypadku zmiany czasu z letniego na zimowy? Te zmiany są automatycznie uwzględniane czy trzecia będzie ręcznie zmieniać? Wysłane z mojego Nexus 5X przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts