Shadocke Posted February 18, 2016 Share Posted February 18, 2016 (edited) Nie można tylko chwalić super baterii Jakie minusy widzicie w waszym modelu? Na początku użytkowania martwiło mnie zużycie ramu, które rosło dość szybko i nawet zamknięcia aplikacji nie powodowało powrotu do normalności (1GB/2GB wolne). Dopiero restart pomagał. 2 dni temu w opcjach dewelopera przestawiłem optymalizację RAM na high i wydaje się, że to polepszyło trochę zużycie ramu i już nawet nie zaglądam w ten parametr bo wszystko chodzi cacy:) Przy nagrywaniu tylną kamerą w FULL HD (od razu dodam że domyślnie włączona jest mniejsza rozdzielczość filmowania) czasami film się lekko przycina. Ale jeszcze to potestuję. Domyślnie messenger miał zablokowaną opcję wyskakiwania okienek. Aplikacja Memrise nie działa. Pierwsze zalogowanie jest ok a później prawdopodobnie coś blokuje. Wyczyszczenie cache powoduje tylko to że jedyną opcją jest logowanie przez jakiś chiński programik a nie przez np. Facebooka. Na razie tyle:) Edited February 18, 2016 by Shadocke Link to comment Share on other sites More sharing options...
AdBloczek Posted February 18, 2016 Share Posted February 18, 2016 (edited) U mnie przycisk blokady wydaje się nieco wyrobiony (od samego początku) - jak naciskam paznokciem na samą górę to "nie klika", a na samym dole "klika". Mam nadzieję, że nie wpłynie to znacząco na żywotność przycisku. Mam wrażenie, że przyciski regulujące głośność są dużo lepiej wykonane. Oprócz tego nie zauważyłem innych wad Edited February 18, 2016 by AdBloczek Link to comment Share on other sites More sharing options...
domi.nos Posted February 18, 2016 Share Posted February 18, 2016 Z mojego punktu widzenia, MIUI jest bardzo fajną nakładką, ale trzeba się do niej przyzwyczaić. Trochę prowadza w ustawieniach bajzel, to znaczy jestem przyzwyczajony do układu wedle kategorii, a nie tak jak tutaj. I jeszcze ta dodatkowa appka Security, czemu nie jest jedną z pozycji w Ustawieniach, tylko osobną aplikacja? Brakuje mi Google Smart Lock, chyba nie da się uruchomić, tak aby działało. Odblokowanie twarzą jest dla mnie fajne (wiem że odciski są lepsze, ale to budżet...) Brakuje mi OGYoutube przez Xposed, niby mam Xposed, ale jakoś to nie chce działać. I strasznie cierpię z powodu braku opcji, która domyślnie rozciąga powiadomienia (dwa palce w dół... jak używam jednej ręki to chyba tak średnio). A na koniec - bateria jest trochę rozczarowaniem. Jest bardzo dobrze, ale liczyłem na to, że opadnie mi kopara Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tenfilip Posted February 20, 2016 Share Posted February 20, 2016 Dnia 18.02.2016o11:55, Shadocke napisał: Na początku użytkowania martwiło mnie zużycie ramu, które rosło dość szybko i nawet zamknięcia aplikacji nie powodowało powrotu do normalności (1GB/2GB wolne). Dopiero restart pomagał. 2 dni temu w opcjach dewelopera przestawiłem optymalizację RAM na high i wydaje się, że to polepszyło trochę zużycie ramu i już nawet nie zaglądam w ten parametr bo wszystko chodzi cacy:) Domyślnie messenger miał zablokowaną opcję wyskakiwania okienek. Aplikacja Memrise nie działa. Pierwsze zalogowanie jest ok a później prawdopodobnie coś blokuje. Wyczyszczenie cache powoduje tylko to że jedyną opcją jest logowanie przez jakiś chiński programik a nie przez np. Facebooka. Co do RAM - po to jest, zeby byl zapchany, wiec raczej strzelasz sobie w stope pustym ramem. Bedzie potrzebowal to sobie sam wywali stare dane. Co do messenger: Nie wiem co to messenger, jakies chinskie cos zamiast SMSow? I ten memrise? Co wad: - masę śmieci po chińsku, muszę czekać na jakiś inny rom po ang ktory bedzie mial to wywalone. Denerwuje mnie to, ze moge dosciagac dzwonki czy apki z ich stronek, ale sa po chinsku! I nie mozna ich czesto usunac. Wliczajac w to jakies gowniane yellow pages w kontaktach itp. - jakies dziwne proxy akcelerujace pobieranie, smierdzi mi to na kilometr podsluchem danych - brakuje mi jednak spokoju, ze nie wiem czy leca moje dane do Chin - kompletna porazka jest brak wyszukiwania i sortowania aplikacji, to jest tak proste do zrobienie a jednak nie zrobili - oble ksztalty sprawiaja, ze tak sobie sie trzyma - kiepski (za cieply?) dzwiek na sluchawkach - mono glosnik (ale za to b. glosny i wyrazny) Główny problem to brak normalnego, anglojezycznego softu bez chinskich wkladek. Jak tylko taki wyjdzie reszta wad to bedzie niczym przy cenie <700 PLN. Jasne, ze brakuje nfc, wireless charging etc., ale telefon ma mase, mase plusow i kosztuje tyle, co kable do iphone:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegorz.lki Posted February 22, 2016 Share Posted February 22, 2016 Dnia 20 lutego 2016o23:13, Tenfilip napisał: - kompletna porazka jest brak wyszukiwania i sortowania aplikacji, to jest tak proste do zrobienie a jednak nie zrobili Wyszukiwać można przeciągając od dołu dowolnego ekranu home. Wpisujesz litery nazwy aplikacji lub kontaktu i wyszukuje w telefonie lub sieci Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegorz.lki Posted February 22, 2016 Share Posted February 22, 2016 @Tenfilip Co do tego akceleratora to można wyłączyć wchodząc do DOWNLOADS=>trzy kropki=>Settings=>Xunlei download robisz na off. Mnie po wyłączeniu nawet szybciej pobiera Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaloks Posted February 24, 2016 Share Posted February 24, 2016 Dnia 22.02.2016o22:43, grzegorz.lki napisał: @Tenfilip Co do tego akceleratora to można wyłączyć wchodząc do DOWNLOADS=>trzy kropki=>Settings=>Xunlei download robisz na off. Mnie po wyłączeniu nawet szybciej pobiera Może ktoś sprawdzić obecność tej opcji na sofcie od Goldway ? Nic takiego nie widze. Dla mnie sporą wadą jest że telefon przy słabszym oświetleniu automatycznie ustawia wysokie iso do zdjęć np ponad 3000 i w efekcie mamy zaszumione zdjęcie Link to comment Share on other sites More sharing options...
domi.nos Posted February 25, 2016 Share Posted February 25, 2016 @Tenfilip Co do tego akceleratora to można wyłączyć wchodząc do DOWNLOADS=>trzy kropki=>Settings=>Xunlei download robisz na off. Mnie po wyłączeniu nawet szybciej pobiera A czy potem nie pyta o włączenie go? U mnie pyta, i moge tylko się zgodzić bo inaczej nie pobiera Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegorz.lki Posted February 25, 2016 Share Posted February 25, 2016 Raz pytał ale to jak korzystałem z przeglądarki wbudowanej. Teraz używam chrome i nie pyta. Soft mam 7.1.2.0 Sent from my Redmi 3 using Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robinson Posted February 26, 2016 Share Posted February 26, 2016 Dnia 18.02.2016o14:27, domi.nos napisał: Z mojego punktu widzenia, MIUI jest bardzo fajną nakładką, ale trzeba się do niej przyzwyczaić. Trochę prowadza w ustawieniach bajzel, Czy jest może jakiś MIUI tutorial dla tych, którzy na oczy nie widzieli jeszcze jeszcze tej nakładki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
patrykt Posted March 3, 2016 Share Posted March 3, 2016 Nie podoba się to, że Gmail pobiera wiadomości raz na 6 godzin i pomimo miliona prób i szukania pomocy w necie, nie udało się tego poprawić. Słabo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
superbart Posted March 3, 2016 Share Posted March 3, 2016 Hej Robinson. Jak dasz radę po angielsku to tutaj masz o MIUI 6 a MIUI 7 dodało tylko kilka ficzerów: http://en.miui.com/thread-47569-1-1.html . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robinson Posted March 3, 2016 Share Posted March 3, 2016 OK, dzięki. Widzę, że to takie chyba "tips and tricks" dla wersji 6 w stosunku do poprzednich wersji, a potem 131 stron podziękowań. Dobre i to. Link to comment Share on other sites More sharing options...
superbart Posted March 8, 2016 Share Posted March 8, 2016 Kilka dni już korzystam z telefonu no i jest parę rzeczy, które mi nie do końca pasują: - nie działa MI PC Suite - jest to dosyć dziwna sytuacja biorąc pod uwagę, że jest wymieniany na forum en.miui.com, - nie działa program odblokowujący Bootloader pomimo otrzymania przez niektóre osoby zgody na odblokowanie, - dotyk jednak nie działa do końca idealnie ponieważ cały czas zdarza się, że wchodzę w jakąś pozycję zamiast przewinąć menu, - nie do końca podoba mi się działanie aparatu ( nieostre zdjęcia ) ale to jeszcze będę testował. Pierwsze dwa punkty są pewnie związane z krótkim okresem życia na rynku danego modelu i mam nadzieję, że z czasem się to zmieni. Nie narzekam bo kupiłem i mi teraz nie pasuje ponieważ czytałem forum przed zakupem i mniej więcej wiedziałem czego się spodziewać, jednak jak już nie raz zostało to napisane tutaj na forum trzeba się troszkę znać na grzebaniu w telefonie albo uzbroić się w cierpliwość. Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kadi Posted March 11, 2016 Share Posted March 11, 2016 Ok. Po pierwszym dniu użytkowania mogę śmiało powiedzieć że jestem troszkę rozczarowany dotykiem ekranu tzn. jego czułości. Nie jestem fachowcem lecz tylko użytkownikiem. Pogrzebałem w ustawieniach i nic się nie udało wymyślić. Otóż dotyk nie jest bardzo czuły, w porównaniu do Samsung galaxy s 3 to powiedziałbym że wygląda to nawet słabo ( chyba że jest to do ustawienia i proszę o podpowiedź) w sgs3 każde najmniejsze przesunięcie palcem powoduje proporcjonalny ruch. W redmi 3 są skoki , strefy... nie wiem jak to nazwać, jak przesuwam palec to ekran podąża ale nie płynnie kawałek po kawałku :/ ma ktoś też takie odczucie? GT-I9300 Link to comment Share on other sites More sharing options...
superbart Posted March 11, 2016 Share Posted March 11, 2016 (edited) Hej Kadi. Właśnie przedwczoraj wrócił mój SGS III LTE z serwisu i ustawiałem go dla żony. Niestety ale też mam takie same odczucia jak Ty. Tutaj jednak nie mam 100% precyzji dotyku jak miałem w SGS III. Jednak stwierdziłem, że może to przez szkło hartowane jakie założyłem od razu a w SGS czegoś takiego nie miałem. Czy Ty też masz jakieś szkło / folię na ekranie od początku czy nic nie zakładałeś ? Jakby dotyk był w Redmi 3 tak precyzyjny jak w SGS to by była bajka :). Ciekaw jestem czy w droższych modelach Xiaomi też tak jest czy tylko w serii budżetowej ? Edited March 11, 2016 by superbart Link to comment Share on other sites More sharing options...
fredek Posted March 11, 2016 Share Posted March 11, 2016 Mi3 drogi nie jest a dotyk jest tak czuły, że czasami mam wrażenie, że działa zanim zdążę dotknąć wyświetlacza Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nezumi Posted March 11, 2016 Share Posted March 11, 2016 Obstawiam, że to kwestia softu, nowy telefon, soft jeszcze na nim "raczkuje". Na Mi4 jak pisze @fredek przy Mi3, dotyk działa jeszcze zanim dotkniesz ekranu, niekiedy jak rano mam problem ze wstaniem z wyra (ah ta grawitacja w łóżku jakoś cudownie działa! ) to się często bawię dotykiem przerzucając sobie pulpity i bardzo często nawet nie muszę dotknąć ekranu, a już reaguje . Link to comment Share on other sites More sharing options...
superbart Posted March 11, 2016 Share Posted March 11, 2016 Jeżeli można takie coś poprawić softem to by było super. Przeczytałem gdzieś przed chwilką, że niby soft 7.2 naprawia problem z dotykiem przy podłączonej ładowarce. Ja niestety nie sprawdzę bo mam PL. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kadi Posted March 11, 2016 Share Posted March 11, 2016 (edited) @up nigdy nic nie zakładam w pierwszych dniach aby uniknąć ewentualnych "a może to przez to czy tamto", fakt że ryzykuję wyślizgnięciem (bo redmi 3 jest bardzo śliski w moim odczuciu stąd napewno będzie w etui niebawem) i mam pełne czucie dotyku dzięki temu. W sgs 3 mimo grubej folii dotyk działa precyzyjnie i też nie trzeba dotknąć a tylko zbliżyć i ekran reaguje. Być może to wina softu, ale to już pozostawiam mądrzejszym ode mnie aby to ewentualnie wyeliminować. Mam 2 pytanka: 1. Czy ktoś nie ma takiego lekkiego przeskakiwania o kilka/kilkanaście pikseli podczas przesuwu? 2. Czy takie coś występuje w rmn3/rmn3pro? Bo chcę też kupić pro ale są właśnie te ale... Powyższy problem jest dla mnie dość istotny gdyż brakuje mi tej precyzji a bynajmniej narazie w redmi 3 jej nie mam :/ GT-I9300 5.1.1 xiaomi.eu miui 7.1.3.0 co do czułości - dotykania to nie mam zastrzeżeń, jedynie do podążania obrazu za przesuwanym palcem - przesuw jest o (edit ):1 mm a nie piksel po pikselu nawet w przewijanym menu w pionie. zgadza się? Edited March 11, 2016 by Kadi Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted March 11, 2016 Share Posted March 11, 2016 Ją nie zauważamy żadnych problemów z dotykiem, dla mnie taka czułość jest ok. W poprzednim telefonie zbyt czuły dotyk powodował przypadkowe uruchomienia aplikacji, czy odpalanie linków w przeglądarce podczas przewijania. Na klejone szkło, czy folią zawsze minimalnie zmniejsza czułość. Mam oryginalny chiński ROM 7.2.4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
superbart Posted March 11, 2016 Share Posted March 11, 2016 (edited) Czy miałeś FromWP problem z dotykiem podczas ładowania zaraz po zakupie ? Pytam bo niby ten soft 7.2.4 to naprawia. @Kadi - ja mam inny problem, jak przed chwilą przeglądałem net to nie jestem w stanie płynnie przeglądać stron do końca bo co chwilę się w coś "wklikuję". Jest to trochę wkurzające bo na tablecie nie mam w ogóle takiego problemu. Edited March 11, 2016 by superbart Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sloniu Posted March 11, 2016 Share Posted March 11, 2016 Gdzie w opcjach mogę przestawić tę optymalizację Ram na wysoką bo nie mogę tego znaleźć? Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted March 11, 2016 Share Posted March 11, 2016 35 minut temu, superbart napisał: Czy miałeś FromWP problem z dotykiem podczas ładowania zaraz po zakupie ? Pytam bo niby ten soft 7.2.4 to naprawia. @Kadi - ja mam inny problem, jak przed chwilą przeglądałem net to nie jestem w stanie płynnie przeglądać stron do końca bo co chwilę się w coś "wklikuję". Jest to trochę wkurzające bo na tablecie nie mam w ogóle takiego problemu. Przyznam szczerze że nie zauważyłem, bo aktualizację do nowszego softu zrobiłem dwie godziny po zakupie, ale od początku miałem oryginalny chińsko angielski. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cukru Posted March 11, 2016 Share Posted March 11, 2016 (edited) @Sloniu Ustawienia - urządzenie - opcje programistyczne - kompresja zram. Co do kwestii czułości itd. to moim zdaniem nie ma co się czepiać pierdół. Nie zapominajmy, że to jest tylko budżetowiec. Edited March 11, 2016 by cukru Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kadi Posted March 11, 2016 Share Posted March 11, 2016 @Sloniu Ustawienia - urządzenie - opcje programistyczne - kompresja zram. Co do kwestii czułości itd. to moim zdaniem nie ma co się czepiać pierdół. Nie zapominajmy, że to jest tylko budżetowiec. To nie jest kwestia czepiania tylko dopasowania i wybrania telefonu pod swoje potrzeby i jrst to dla mnie vardzo istotne. Od tego zależy czy kupię sobie redmi 3 czy redmi note 3 pro albo w ogóle nie kupię Xiaomi. Niektórzy kupują telefon dla aparatu, a ja właśnie nie potrzebuję super aparatu, ale zależy mi na dokładności przesuwu ekranu względem przesuwu palca. Czy wymagam wiele? Dalej czekam na odpowiedź czy w redmi 3 to normalne, czy takie coś występuje w rn3pro? Jeśli redmi 3 tak poprostu ma matrycę zrobioną to fon idzie dalej a ja szukam innego :/ GT-I9300 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Goti Posted March 12, 2016 Share Posted March 12, 2016 @Kadi W redmi note 3 pro na oryginalnym romie nie mam takich problemów jest idealnie. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
czaszka Posted March 14, 2016 Share Posted March 14, 2016 (edited) Generalnie nie mam powodów do narzekań, oprócz wibracji - są tak słabe, że jadąc na rowerze kompletnie ich nie czuję mając telefon w kieszeni. Edited March 14, 2016 by czaszka Link to comment Share on other sites More sharing options...
sznikers99 Posted March 17, 2016 Share Posted March 17, 2016 Po instalacji ori softu 7.2.4 telefon już nie działa tak szybko jak wcześniej. Zdarzają mu się przycięcia gdzie wcześniej tego nie było. Druga rzecz, testował ktoś nagrywanie filmów z dźwiękiem? Mam ustawione fullhd i jakość dźwięku to tragedia. Testowałem nagrywanie dźwięku w miejscu gdzie jest spore echo i galaxy s2 + dawał sobie rade a redmi3 w ogóle. Także chyba tutaj też zaoszczędzili chinole Link to comment Share on other sites More sharing options...
prz3m3k96 Posted March 18, 2016 Share Posted March 18, 2016 Jak dla mnie minusy redmi 3 to: -słaby aparat przedni -słabe głośniki -system mi się nie podoba - layout i że dużo ramu żre -czasem jakaś chińska reklama wyskakuje gdy włączam odtwarzacz muzyki Ale tak ogólnie jestem z telefonu zadowolony, działa dość płynnie, bateria bez problemu na 3 dni mi starcza i za tą cenę nie ma więcej na co narzekać. W antutu pobiło m4aqua i idol3. Link to comment Share on other sites More sharing options...
simon1 Posted March 18, 2016 Share Posted March 18, 2016 może się czepiam.. ale ten wzorek z tyłu no irytuje mnie niemiłosiernie, założyłem case i teraz nie przeszkadza, no ale taki bardzo damski akcent mi się wydaje, dużo bardziej wg mnie byłoby fajne zwykłe gładkie aluminum, no ale to pierdoła, musieli się czymś wyróżnić Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tenfilip Posted March 22, 2016 Share Posted March 22, 2016 Brak czystego softu ktorego mozna uzywac na dziendobry, kombinacje z bootloaderem i masa chisnkiego syfu na dzień dobry; brak perspektyw na normalny update Brak obsługi DAC@OTG Brak normalnej dystrybucji Muzyka na słuchawkach (męcząca), ale za to głośnik daje radę Brak sortowania i wyszukuwiania apek Przekombinowany tray Niemożność zablokowania komunikatu o nagraniu rozmowy Przyciski sprzetowe (home etc.) (trzeba czesto obrocic telefon, jesli akurat sie zle zlapie) Gra Fallout Shelter przycina Brak 5Ghz wifi Pomijając kłopotliwy OS, żadna z tych wad w tej cenie nie jest szokująca. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ciacho23 Posted March 23, 2016 Share Posted March 23, 2016 Mi brakuje podświetlenia przycisków pod ekranem. Ale da się z tym żyć:) I też mi coś nie pasuje z dotykiem. Często zamiast przewijać to mi po prostu klika. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BnQ Posted March 24, 2016 Share Posted March 24, 2016 Dnia 22.03.2016o00:17, Tenfilip napisał: Brak sortowania i wyszukuwiania apek Jest możliwość wyszukiwania aplikacji - przesuwasz od dołu do góry ekranu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
superbart Posted March 24, 2016 Share Posted March 24, 2016 13 godzin temu, Ciacho23 napisał: Mi brakuje podświetlenia przycisków pod ekranem. Ale da się z tym żyć:) I też mi coś nie pasuje z dotykiem. Często zamiast przewijać to mi po prostu klika. No właśnie to mi dokucza najbardziej. Ciekaw jestem czy zmiana softu może to jakoś poprawić ? Poza tym reszta jest ok jak dla mnie. Pytanie czy są osoby, którym działa to idealnie czy każdemu ten dotyk lekko szwankuje ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts