Foxs Posted August 13, 2016 Share Posted August 13, 2016 Dnia 12.08.2016 o 22:30, FromWP napisał: A dlaczego wow? 70% spadku baterii przy 5 godzinach SOT to raczej normalne w ciągu jednego dnia, a nawet bym powiedział poniżej oczekiwań. W tym modelu to wow nieuzasadnione. Tutaj u mnie trochę lepiej to widać. Ten większy spadek to moment w którym instalowałem 6.8.11, potem jest zauważalnie mniejsze zużycie po mojemu. Także jakiś lekki efekt łał faktycznie jest. To jest oczywiście wszystko w spoczynku, ustawione wyłączanie wifi, mobilnych i czyszczenie pamięci. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kropek Posted August 16, 2016 Share Posted August 16, 2016 Jak Wy to robicie, że Wasze telefony tyle wytrzymują? o.O Moje staty na 6.8.04: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kropek Posted August 16, 2016 Share Posted August 16, 2016 ^^ Dzięki. Kolega @rychu ma ponad 3dni przy SoT 9h więc myślałem, że to u mnie coś nie tak o.O Link to comment Share on other sites More sharing options...
kajfasz Posted August 16, 2016 Share Posted August 16, 2016 Tak sobie patrzę na te wasze zrzuty ekranu i widzę że u was wybudzenie to tylko chwile a u mnie to wygląda tak jak poniżej. To chyba nie jest normalne prawda? I czego to może być wina? Wysłane z mojego Redmi 3 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
kajfasz Posted August 16, 2016 Share Posted August 16, 2016 Tak to wygląda: Wysłane z mojego Redmi 3 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
kajfasz Posted August 16, 2016 Share Posted August 16, 2016 OK. A jak sprawdzić jaka? Np. aplikacją Wakelock? Ale jak tak to ona chyba potrzebuje roota a ja mam obecnie rom Global to chyba roota nie mam - dobrze wnioskuje? Jak nie mam roota to na Globalu mogą go jakoś "nabyć"? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foxs Posted August 16, 2016 Share Posted August 16, 2016 (edited) Ja się też przymierzam do tego roota bo coś tam słyszałem, że wakelockiem ludzie sprawdzają, że chmurka xiaomi i pare innych rzeczy drenuje baterię nawet jak się nie używa tego, ale do wakelocka trzeba mieć roota a ja się już naczytałem jak to telefony nie chcą się uruchomić po flashowaniu więc wolałbym nic nie ruszać bo wszystko ładnie chodzi. ps. @kajfasz tutaj masz o rootowaniu itp. na globalu to zdaje się troche trwa bo trzeba czekać na odblokowanie bootloadera przez chińczyka? czy coś tam, nie wgłębiałem się dokładnie. Edited August 16, 2016 by Foxs Link to comment Share on other sites More sharing options...
d00lar Posted August 16, 2016 Share Posted August 16, 2016 (edited) To i ja się pochwalę 4h sot... Najnowszy xiaomi.eu Wi-Fi 100℅ i dane sieciowe 3g(bez lte) tez 100℅ czasu. Edited August 16, 2016 by d00lar Link to comment Share on other sites More sharing options...
tommy136136 Posted August 16, 2016 Share Posted August 16, 2016 U mnie 4 dni 18 godz, 5 godz 40 minut na wyświetlaczu. Tylko że na sofcie 7.1.3.0 Wysłane z mojego Redmi 3 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
d00lar Posted August 17, 2016 Share Posted August 17, 2016 ale wifi / net 100% włączony ? bez tego też spokojnie tyle cisne ;P Link to comment Share on other sites More sharing options...
tommy136136 Posted August 17, 2016 Share Posted August 17, 2016 Wszystko off Wysłane z mojego Redmi 3 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pokemen Posted August 17, 2016 Share Posted August 17, 2016 W moim Redmi3s zastanawia mnie duże użycie baterii przez BT (83 proc.) BT mam cały czas włączony, początkowo myślałem, że to przez ustawioną widoczność dla innych urządzeń, ale po jej wyłączeniu jest to samo. BT używam do podłączenia się do zestawu w samochodzie, gdzieś 2 na h dziennie. Pozostałe opcje z hardware odpowiednio żrą : Screen 4%, Phone Idle i Wlan - 0 %. Obecnie zostało mi 18% , SOT - 3h46m, całkowity czas na baterii - 1d7h36m. MIUI Global 7.3 (stabilna) 7.3.10.0.0 (MALCNDE) - shitrom? Zgodę na odblokowanie BL mam, nie bawić się i od razu Miui Polska najświeższy? (bo globała 8 na redmi3s chyba nie ma, prawda?) Link to comment Share on other sites More sharing options...
bergmen Posted August 17, 2016 Share Posted August 17, 2016 ja na xiaomi.eu mam malutkie zużycie energii przez BT Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pokemen Posted August 17, 2016 Share Posted August 17, 2016 @cincin27 - szukałem o swojej wersji romu - nie ma. Może nie wyraziłem się też do końca jasno, ale moje pytanie brzmiało bardziej - czy takie zużycie baterii przez BT jest normalne, czy może zależeć od romu. Gdzieś mi się też rzuciło w oczy, że po prostu MIUI tak ma. @bergmen - dzięki za info, będę zatem instalował coś innego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pokemen Posted August 17, 2016 Share Posted August 17, 2016 (edited) @cincin27 Nie ma co zaśmiecać wątku, ale po próbie aktualizacji i wybraniu romu ściągnietego z xiaomi pokazywało mi, że chcę wgrać starszy rom niż ten, który jest aktualnie zainstalowany. Doszedłem do wniosku, że jeśli nie wywala żadnego info i umożliwia mi instalację oryginału, to rom jest OK. Poza tym, odwołując się do Twojego cytatu by cukru... nie założyłem nowego tematu, dodałem post w istniejącym, myślę, że właściwym temacie. EDIT: y....wait... 7.5.... to chyba wyższy numer niż 7.3..., prawda? To o co tu biega? Co updater weryfikuje w takim układzie? Edited August 17, 2016 by Pokemen Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pokemen Posted August 17, 2016 Share Posted August 17, 2016 (edited) @cincin27 No to faktycznie dałem przysłowiowej d... zakładałem, że przelecenie kompendium wystarczy. Na swoje kiepskie usprawiedliwienie mogę tylko napisać, że po wpisaniu 7.3.10.0.0 w szukajkę nic nie wyskoczyło... dziwne trochę. Edited August 17, 2016 by Pokemen Link to comment Share on other sites More sharing options...
kajfasz Posted August 18, 2016 Share Posted August 18, 2016 Kurde, nie mogę wyczaić o co tu chodzi... Nie mogę zainstalować apki do sprawdzania co dokładnie jest przyczyną ciągłego wybudzenia mojego telefonu bo mam ROM global czyli nie mam roota. Ale bardzo mnie to nurtuje bo bateria mogłaby mi trzymać sporo dłużej 😥. Widzę że najwięcej zżerają mi baterie usługi Google ale co konkretnie to nie wiem. Najlepsze jest to że w nocy bateria schodzi szybciej jak w dzień kiedy używam telefon. A mam włączone oszczędzanie w godzinach nocnych miedzy 23 a 6 rano i w tym czasie ikona baterii jest pomarańczowa. Swoją drogą nie rozumiem na czym polega to oszczędzanie bo np. wiadomości na messengerze mi w nocy przychodzą. W miui 7 miałem ustawione że w nocnych godzinach wyłączono się WiFi i dane i było ok ale w osemce nie mogę tak ustawić. Próbowałem wyłączyć synchronizację ale to nic nie daje. Nie gram w gierki, nie oglądam YouTube, nie słucham muzyki... W zasadzie używam telefonu tylko do dzwonienia i smsowania, trochę komunikatorów tj. messenger, viper i whatsapp i czasem coś sprawdzę na necie... Więc bateria powinna mi działać dłużej niż obecne około 2 dni przy sot około 1 godz. Może ktoś ma jakiś pomysł? Wysłane z mojego Redmi 3 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
kajfasz Posted August 18, 2016 Share Posted August 18, 2016 Bardzo dużo ludzi narzeka na tryb oszczędzania baterii w MIUI8. Nie używaj go, bo on niewiele daje.. To nie jest do końca tak bo samo oszczędzanie baterii mam wyłączone tylko mam ustawione przełączanie między trybami w godzinach nocnych. Co prawda w miui 7 mogłem sobie ustawić jak wygląda tryb oszczędny ręcznie i wyłączyć WiFi i dane a tu nie ale to generalnie chyba nie jest największy problem. Przypuszczam że największym problemem jest ciągłe wybudzenie telefonu a nie wiem co go wzbudza 😬 Wysłane z mojego Redmi 3 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
kajfasz Posted August 18, 2016 Share Posted August 18, 2016 (edited) 6 minut temu, cincin27 napisał: Przecież możesz wyłączyć następnym razem tę funkcję oszczędzania czy tam automatycznego przełączania i zobaczyć, czy będzie poprawa w spadku baterii nocą. No mogę i chyba nawet kiedyś to już robiłem bez efektu. Ale co prawda w nocy schodzi mi bateria równie szybko a nawet szybciej troszkę jak w dzień kiedy go używam ale używam go też bardzo niewiele i w dzień kiedy oszczędzanie nie działa też schodzi za szybko i PRZEDE WSZYSTKIM to ciągłe wybudzenie! To w ogóle jest dziwne bo zdarza się, że po wieczornym naładowaniu telefonu potrafi zejść przez noc 1-2% baterii czyli spoko ale czasem np. wczoraj zeszło 30% przez noc bez żadnych zmian i kombinacji... I widzę na zrzutach ekranów innych użytkowników, że wybudzenie telefonu często pokrywa się z uruchomieniem ekranu a u mnie ekran uruchamiany jest sporadycznie a wybudzenie to 100%! Edited August 18, 2016 by kajfasz Link to comment Share on other sites More sharing options...
rychu Posted August 18, 2016 Share Posted August 18, 2016 4 godziny temu, kajfasz napisał: ... I widzę na zrzutach ekranów innych użytkowników, że wybudzenie telefonu często pokrywa się z uruchomieniem ekranu a u mnie ekran uruchamiany jest sporadycznie a wybudzenie to 100%! U mnie na 6.8.11 jest to samo, wybudzenie to jedna ciągła niebieska krecha ;), wróciłem po 2 dniach na 6.8.04 z backupu i tam przy tych samych zainstalowanych aplikacjach i identycznej konfiguracji działa OK, statystyki z 6.8.04 podałem na poprzedniej stronie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kajfasz Posted August 18, 2016 Share Posted August 18, 2016 22 minuty temu, rychu napisał: U mnie na 6.8.11 jest to samo, wybudzenie to jedna ciągła niebieska krecha ;), wróciłem po 2 dniach na 6.8.04 z backupu i tam przy tych samych zainstalowanych aplikacjach i identycznej konfiguracji działa OK, statystyki z 6.8.04 podałem na poprzedniej stronie. OOOO - to już jest jakaś cenna informacja. Co prawda nie rozkminiałem tego tak na 6.8.04 ale może to jest to.... A Ty masz globala ? Ale jeżeli jutro wychodzi nowy rom to może poczekam bo do 6.8.04 teraz nie mam jak wrócić Link to comment Share on other sites More sharing options...
rychu Posted August 18, 2016 Share Posted August 18, 2016 (edited) Mam xiaomi.eu, globala nie testowałem. Edited August 18, 2016 by rychu byk ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
bergmen Posted August 18, 2016 Share Posted August 18, 2016 Ostatnie ładowanie w niedzielę. Mniej dni pokazuje albo dlatego, że później chwilę był podłączony do komputera w celu wrzucenia czcionek, albo dlatego że w jedną albo dwie noce był wyłączony. W poniedziałek robił kopię zapasową Google i Miui razem ze zdjęciami. Optymalizacje, oszczędzania energii itp. wyłączone. Redmi 3S. Czas na ekranie to głównie Facebook, mail, przeglądarka internetowa, tapatalk i trochę modzenia. Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ciacho23 Posted August 18, 2016 Share Posted August 18, 2016 U mnie na xiaomi.eu 6.8.11 wybudzony mam tylko wtedy kiedy włączony ekran. Takze u was to na pewno nie problem wersji romu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted August 18, 2016 Share Posted August 18, 2016 Zazwyczaj zwykły restart telefonu pomaga. Ja tego nie doświadczyłem, ale znajomy który korzysta intensywnie z różnych usług googla miewa coś takiego. Jakaś usługa wiesza się w tle i telefon jest potem ciągle wybudzony. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Elejzo Posted August 18, 2016 Share Posted August 18, 2016 Jeżeli chodzi o 6.8.11 bateria trzyma bardzo dobrze. Przy 2 dniach użytkowania od 100% udało mi się wycisnąć z niego 11,5h SoT. Aplikacje jakie były używane to social media typu, facebook,snapchat. Kilka 15minutowych filmików na youtubie, troche twitcha, Wi Fi wyłączane tylko na noc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
m4r Posted August 18, 2016 Share Posted August 18, 2016 Ja się dzisiaj przekonałem, że sporo baterii spada przy świecącej się diodzie powiadomień (czekającym powiadomieniu o SMSie dokładnie). W statystykach telefon jest niby w deepsleep, żadnego wakelocka nie ma, ale w ciągu 2 godzin nieużywania telefonu bateria spadła o około 10% Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mario80 Posted August 18, 2016 Share Posted August 18, 2016 (edited) Dnia 16.08.2016 o 22:02, tommy136136 napisał: U mnie 4 dni 18 godz, 5 godz 40 minut na wyświetlaczu. Tylko że na sofcie 7.1.3.0 Patrzac na inne wpisy i swoj fon, odnosze wrazenie, ze na tym sofcie slabo bateria ciagnie. Edited August 18, 2016 by Mario80 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foxs Posted August 19, 2016 Share Posted August 19, 2016 Mi właśnie nagle zaczął być wybudzony non stop choć wcześniej było ok, ale nie widać przez to większego drenażu baterii chyba? Też restart zrobiłem, zobaczymy czy pomoże. Wysłane z mojego Redmi 3 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foxs Posted August 20, 2016 Share Posted August 20, 2016 Ps. Nie pomogło. //Tapnięte z Redmi 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted August 22, 2016 Share Posted August 22, 2016 Redmi 3 (3/32), xiaomi.eu 6.8.4, tryb samolotowy na noc, żadne oszczędzanie baterii nie było włączone Wysłane z mojego Redmi 3 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
schreder Posted August 23, 2016 Share Posted August 23, 2016 6.8.11 xiaomi.eu z włącznym bluetooth + Miband z powiadomieniami Link to comment Share on other sites More sharing options...
Morfeusz Posted August 23, 2016 Share Posted August 23, 2016 (edited) Podsumowując wasze statystyki, doświadczenia z romami jaki byście wskazali na najmniej prądożerny w energię na obecny czas? Oczywiście z zachowaniem stabilności i szybkości działania. I jak ten rom od MIUI miałby się pod tym względem do CM12? Chodzi mi o wersję Pro z czytnikiem linii papilarnych. Edited August 23, 2016 by Morfeusz Link to comment Share on other sites More sharing options...
schreder Posted August 23, 2016 Share Posted August 23, 2016 6.8.11 Wysłane z mojego MI 4LTE przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mario80 Posted August 23, 2016 Share Posted August 23, 2016 58 minut temu, schreder napisał: 6.8.11 Nawet wybudzenie pokrywa sie z wlaczonym ekranem, czego nie moge stwierdzic na 7.1.3.0. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts