Morfeusz Posted August 23, 2016 Posted August 23, 2016 Więc jeżeli chodzi o najlepszy rom dla Redmi 3 Pro pod względem zużycia baterii, stabilności, bugi które nie przeszkadzają w codziennym użytkowaniu, to na dzień dzisiejszy 6.8.11? A jak ta wersja ma się do 7.1.3.0 co do baterii aby mieć porównanie, bo domyślam się, że stabilność i szybkość działania przynajmniej nie jest gorsza? Ostatnio pojawiła się też wersja Global i z tego co udało mi się wyczytać to ma całkiem pochlebne opinie. Gdybam że jednak trochę ustępuje 6.8.11? Chciałbym się jeszcze upewnić. Czy na CM12 działa czytnik linii papilarnych dla wersji Redmi 3 pro?
grzegorz.lki Posted August 24, 2016 Posted August 24, 2016 Na żadnym CM nie działa czytnik dla R3PRO. Kolego@Morfeusz raczej mało kto obiektywnie odpowie jak się ma bateria do 7.1.3.0 bo raczej już każdy jest po kilkudziesięciu zmianach Rom-ów i raczej większość z nas jest na dev i robi update co tydzień, jak coś nie działa w najnowszej aktualizacji to raczej się wraca 1 lub 2 wersje wstecz. Ja osobiście już nie pamiętam 7.1.3.0 ale moge powiedzieć, że najlepiej pamiętam wersje 6.5.26 (ostatnia na miui7, oczywiście z xiaomi.eu), potem któraś z pierwszych miui8 - 6.6.23. A w tej chwili jestem na global dev 6.8.11 i jestem z niej zadowolony. Potestuj trochę różne wersje zanotuj spostrzeżenia i wybiesz najlepszą dla siebie. 7.1.3.0 dla R3Pro odradzam bo oprócz tego że nie obsługuje czytnika to jeszcze dużo osób zgłaszało że nie czyta im kart sim. === Wysłane z Redmi 3 by TapaTalk 1
Morfeusz Posted August 24, 2016 Posted August 24, 2016 Nie chodzi mi o dokładne statystyki ale odczucia. Czasami jest wow, zmiany są wyraźnie zauważalne a czasami przeciętnie i szukamy czegoś innego. 6 godzin temu, grzegorz.lki napisał: 7.1.3.0 dla R3Pro odradzam bo oprócz tego że nie obsługuje czytnika to jeszcze dużo osób zgłaszało że nie czyta im kart sim. Z tą karta sim to już wiem i dlatego ta stara wersja odpada, nawet z racji tego że nie działa czytnik. Z tym CM trochę dziwi mnie fakt, że do tej pory nie ma wersji na Redmi 3 Pro. Więc albo zaprzestano już prac nad polepszeniem romu, albo nie jest to takie proste.
cukru Posted August 24, 2016 Posted August 24, 2016 @Morfeusz Autor CM13 obiecywał, że w Beta 3 czytnik będzie działał. Ale już koniec OT na temat CM w tym temacie. U mnie na 6.8.18 pojawił się drain baterii w nocy rzędu 30%. 1
Guest Posted August 24, 2016 Posted August 24, 2016 Nie wiem dlaczego u Was takie drainy występują. Ja na żadnej wersji nie miałem problemów z baterią, a przy takim jej rozmiarze nie robi mi różnicy 2h w jedną czy w drugą stronę. Tym bardziej, że nie używam telefonu codziennie tak samo, więc ciężko taką różnicę zauważyć. Od kiedy mam Redmi 3 Pro, nie zauważyłem spadku o więcej niż 2% przez noc. Wysłane z mojego Redmi 3 przy użyciu Tapatalka
Morfeusz Posted August 24, 2016 Posted August 24, 2016 Dzięki Cukru za info. Oczywiście zainstaluję 6.8.11. Jeżeli global to z tej stronki można ściągnąć? http://en.miui.com/download-298.html Są jakieś różnice pomiędzy Miui Polska https://miuipolska.pl/miui-6-8-11/ a tym global? Domyślam się że w obu wersjach jest język polski?
cukru Posted August 24, 2016 Posted August 24, 2016 @xmacx3 Ja też nie miałem problemów aż do tej wersji.@Morfeusz Instrukcję instalacji i linki masz w Kompendium wiedzy, a różnice między globalem a MIUIPolska znajdziesz w samouczku.
[email protected] Posted August 25, 2016 Posted August 25, 2016 Witam O to moje zużycie Jak oceniacie ? W porównaniu do poprzedniego telefonu jest extra ale do Was to chyba słabiej. Może kwestia softu? Pozdrawiam Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka
bergmen Posted August 25, 2016 Posted August 25, 2016 Tak... Powinieneś mieć ekran włączony 7 minut dłużej albo 1%baterii wiecej. Bardzo słabo.... Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka
Foxs Posted August 25, 2016 Posted August 25, 2016 Czy widzą tu państwo coś niepokojącego? Porównując z innymi to mnie najbardziej martwi ten początkowy spadek od 100% do nawet 90% potrafi spaść w kilka minut na zgaszonym ekranie, oznaka popsutej baterii?
FromWP Posted August 25, 2016 Posted August 25, 2016 5 minut temu, Foxs napisał: Porównując z innymi to mnie najbardziej martwi ten początkowy spadek od 100% do nawet 90% potrafi spaść w kilka minut na zgaszonym ekranie, oznaka popsutej baterii? Jak na popsutą baterię, 5dni nawet przy niewielkim SOT to chyba nieźle. Niejeden z użytkowników innych modeli Xiaomi chciałby mieć taką popsutą baterię. Zamartwiaj się dalej.
Foxs Posted August 25, 2016 Posted August 25, 2016 Ja tu widziałem po 8 dni i widziałem też 9h na baterii na 100%, a chciałem zauważyć, że mój telefonik nie ma miesiąca.
Ciacho23 Posted August 25, 2016 Posted August 25, 2016 Ja nie wiem jak wy to robicie.. U mnie 2 dni przy 5 godz SOT to jest absolutny max.
FromWP Posted August 25, 2016 Posted August 25, 2016 1 minutę temu, Ciacho23 napisał: Ja nie wiem jak wy to robicie.. U mnie 2 dni przy 5 godz SOT to jest absolutny max. Może używasz telefonu (niekoniecznie z włączonym ekranem).
Ciacho23 Posted August 25, 2016 Posted August 25, 2016 W ogóle nie używam bluetooth. Z tym że ja mam cały czas włączona transmisję danych i właściwie te 80% SOT to u mnie przeglądanie neta po gsm. Może wszystkie te statystyki po 5 dni to z wyłączona transmisja.
jarekm95 Posted August 25, 2016 Posted August 25, 2016 A może masz dwie sim? Wysłane z mojego Redmi 3 przy użyciu Tapatalka
grzegorz.lki Posted August 25, 2016 Posted August 25, 2016 Tak transmisja danych tak zjada baterię. Ja mam podobnie. === Wysłane z Redmi 3 by TapaTalk
Ben Posted August 25, 2016 Posted August 25, 2016 U mnie tak to wygląda system Android 25% Android OS 10℅
Foxs Posted August 25, 2016 Posted August 25, 2016 1 godzinę temu, Ciacho23 napisał: Ja nie wiem jak wy to robicie.. U mnie 2 dni przy 5 godz SOT to jest absolutny max. Tego tak nie porównasz, każdy ma inne aplikacje i inaczej je używa i każda z nich inaczej żre baterie, czy te aktywne czy te w tle. Trzeba by czysty soft zainstalować i odłożyć telefony na te 5 dni ponad i potem porównać.
Griszah Posted August 26, 2016 Posted August 26, 2016 Transmisja danych + przeglądanie stron internetowych to morderca baterii, szczególnie jak strony obciążają dość mocno procesor
Michalox Posted August 26, 2016 Posted August 26, 2016 Używacie jakichś innych ustawień oszczędzania baterii czy wszystko macie standardowo?
cukru Posted August 26, 2016 Posted August 26, 2016 @Michalox Wszelkie oszczędzania wyłączone, to bardziej przeszkadza niż pomaga.
Michalox Posted August 26, 2016 Posted August 26, 2016 1 godzinę temu, cukru napisał: @Michalox Wszelkie oszczędzania wyłączone, to bardziej przeszkadza niż pomaga. Czyli w ustawienia ->Bateria i wydajność -> Oszczędzanie baterii lepiej wybrać "Nie blokuj"?
[email protected] Posted August 27, 2016 Posted August 27, 2016 Jeszcze zapytam. Czy jest różnica jeśli ładujemy oryginalna ładowarka od Xiaomi czy np od Samsunga ? Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka
FromWP Posted August 27, 2016 Posted August 27, 2016 11 minut temu, [email protected] napisał: Jeszcze zapytam. Czy jest różnica jeśli ładujemy oryginalna ładowarka od Xiaomi czy np od Samsunga ? Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka Jeżeli ta od Samsunga będzie 2A to nie powinno być różnicy.
[email protected] Posted August 27, 2016 Posted August 27, 2016 1A czyli muszę szukać innej przejściówki Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka
FromWP Posted August 27, 2016 Posted August 27, 2016 3 minuty temu, [email protected] napisał: 1A czyli muszę szukać innej przejściówki Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka A nie dali ci przej Nie dostae
[email protected] Posted August 27, 2016 Posted August 27, 2016 Dostałem ale niestety jest mniej więcej kwadratowa a wszystkie gniazdka okrągłe i nie dosięga. Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka
FromWP Posted August 27, 2016 Posted August 27, 2016 Kupisz jakąś np w EuroRTV, a ładowanie 1A ładowarką będzie trwało z 5 godzin. Kabel do ładowania też ma znaczenie, oryginalny powinien dawać 2A, inne niekoniecznie.
[email protected] Posted August 27, 2016 Posted August 27, 2016 Dokładnie to zauważyłem że bardzo długo się ładowało. Ciekawiło mnie to czy ma wpływ na użycie baterii chodzi mi czy ma pewno ją ładowało ale skoro telefon pokazuje 100% to naładowany Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka
Elejzo Posted August 27, 2016 Posted August 27, 2016 Ktoś testował może jak wypada z baterią 6.8.25 Global a xiaomi.eu? Jest duża rożnica, czy praktycznie nie ma jej w ogóle?
FromWP Posted August 28, 2016 Posted August 28, 2016 7 godzin temu, Elejzo napisał: Ktoś testował może jak wypada z baterią 6.8.25 Global a xiaomi.eu? Jest duża rożnica, czy praktycznie nie ma jej w ogóle? Wątpię żeby ktoś w ciągu dwóch dni (te romy są dostępne od piątku) testował dwa zupełnie różne romy pod względem zużycia baterii. Żeby to ocenić trzeba by każdy z nich poużywać kilka dni. Różnice mogą być, ale prawdopodobnie minimalne. Na najnowszym global dev po ponad dwóch godzinach od odłączenia ładowarki wygląda to dobrze i prognozuje dobre osiągi:
Foxs Posted August 28, 2016 Posted August 28, 2016 (edited) Ja nie wiem jak wy to robicie, że na 100% wam trzyma kilka godzin, u mnie 100%-90% robi w kilka minut max godzinę Aha no i u mnie to spada przy zablokowanym telu, a tutaj widzę FromWP już od początku cos tam grzebał w necie itp. Chyba bateria walnięta jak nic :/ Mam redmi3 od miesiąca i ten najnowszy rom. Edited August 28, 2016 by Foxs
Recommended Posts