Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Pytałem o kolor nie bez powodu...

W Redmi 3 Pro są montowane dwa wyświetlacze...te, które są jaśniejsze o mniej więcej 30% występują głównie w telefonach silver oraz gold, natomiast w czarnych modelach zawsze są te ciemniejsze.

W tym wątku kilka osób zapewniało, że wyświetlacz w Redmi 3 Pro jest naprawdę jasny (góruje w swojej klasie), ale prawdopodobnie opisywali oni wyłącznie model silver.

W mojej ocenie wyświetlacz w czarnym modelu jest słaby, tzn. korzystanie z telefonu w słońcu jest bardzo utrudnione, właściwie jak ktoś pracuje głównie na zewnątrz, to telefon nie spełnia swojej roli. Modele innych producentów, które są o połowę tańsze mają podobną jasność wyświetlacza jak Redmi 3 Pro (czarny)...Pod tym względem Xiaomi dało ciała.

Pozostaje kwestia, czy porównywałeś wersję Pro, czy zwykłą...Chyba zwykłą, no ale tutaj na forum nikt nie sygnalizował, że wersja zwykła ma różne wyświetlacze. Zatem zakładając, że Twój testowany Redmi 3 miał wyświetlacz, taki jak Redmi 3 Pro (silver-jaśniejszy), to Twoja wiadomość faktycznie dużo wnosi do polemiki odnośnie jakości wyświetlaczy Mi4 - Redmi 3; Pro.

Edytowane przez cointreau
Opublikowano (edytowane)

Temat był już poruszany...

Jeden z użytkowników forum sprawdzał wyświetlacze miernikiem jasności i różnica wyniosła 28%. Z kolei ja miernika nie mam, no ale położyłem koło siebie dwa telefony (biały i czarny) i na oko różnica jest kolosalna.

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Redmi2 napisał:

A jasność to nie jakość wyświetlacza.

Coś może świecić jaśniej a mieć gorszd parametry.

Dla mnie jakość wyświetlacza, to głównie jasność (praca na zewnątrz)...Pozostałe parametry (kontrast, kolory) w tej klasie sprzętu są bardzo podobne. Natomiast różnica między HD, a FHD jest naprawdę niewielka, dodatkowo niewątpliwą zaletą HD jest wpływ na baterie, co zostało udowodnione w Redmi 3 (Pro).

Opublikowano
2 godziny temu, cointreau napisał:

Pytałem o kolor nie bez powodu...

W Redmi 3 Pro są montowane dwa wyświetlacze...te, które są jaśniejsze o mniej więcej 30% występują głównie w telefonach silver oraz gold, natomiast w czarnych modelach zawsze są te ciemniejsze.

To nie jest reguła. Zdarzają się czarne z  tym jaśniejszym. Różnica w jasności i kolorach jest zauważalna tylko przy bezpośrednim porównaniu. Oceniając oddzielnie nikt tego nie zauważy.

Opublikowano
2 godziny temu, Redmi2 napisał:

No bo to redmi i nie ma tu takiej kontroli jak w serii mi. Są wkładane pewnie wyświetlacze różnej jakości i kilku producentow, a w mi np sharpa i lg lepszej jakości i o lepszych parametrach.

Dla redmi te parametry mogą być pewnie gorsze

A jasność to nie jakość wyświetlacza.

Coś może świecić jaśniej a mieć gorszd parametry.

Tak jest z wyświetlaczami redmi vs mi.

Mam porównanie mi max, mi4 do redmi 2, redmi note 2 i redmi 3 silver. Za jakiś czas bedę miał ten złoty z wzorkami na obudowie.

Innej wersji nie miałem, więc wierzę na słowo w porównaniu redmi 3 vs redmi 3

Ale to nie jest na plus dla serii redmi 3 skoro tak jest jak to opisujesz.

Wysłane z mojego 2014811 przy użyciu Tapatalka

Gorsze w sensie mniej zaawansowane, realnie patrząc nie ma się co dziwić że do Mi są montowane bardziej zaawansowane, wykonane w innej technologi oferujące lepsze parametry niż w Redmi do których mogą być montowane LCD tej samej firmy ale np no nie wiem jak to zrobić żeby nie użyć słowa gorsze, okrojone, mniej zaawansowane czy wykonane w starszej technologii. Różnica może być taka jak między procesorami w PC i technologii ich wykonania.

//cukru:Pozwoliłem sobie edytować, bo cytowany post zajmował okropnie dużo miejsca.

Opublikowano (edytowane)

Sprawdziłem już 4 czarne modele i w każdym jest ciemniejszy wyświetlacz. Może sami sobie odpowiedzmy...jest tutaj przecież tyle osób. Proszę sprawdzić i napisać komu udało się kupić czarny z jaśniejszym wyświetlaczem?

Różnice można dostrzec nie tylko przy bezpośrednim porównaniu...Tak jak pisałem jeszcze dwa miesiące temu wiele osób pisało tutaj, że wyświetlacz jest bardzo jasny w porównaniu do konkurencji...Porównałem Redmi 3 Pro z dużo słabszymi telefonami sprzed kilku lat i żaden z nich nie miał ciemniejszego wyświetlacza od Redmi.

Opublikowano

Ja mam wersję Silver i wyświetlacz jest na tyle jasny, że widzę na nim bez problemu na dworze.

Wysłane z mojego Redmi 3 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Hmm jak by się uprzec to do mi4c też są pakowane różne wyświetlacze i aparaty, a to seria mi. Wg mnie przy takiej ilości produkowanych smartfonow muszą dywersyfikowac sobie dostawców. Inaczej przez brak jakiej małej głupiej blaszki cały montaż stoi.

Opublikowano (edytowane)

To ciekawe...Zatem nawet we flagowcach zdarzają się takie sytuacje.

Mimo wszystko nie widzę nic złego w stosowaniu wyświetlaczy różnych producentów (argumentacja dywersyfikacji jest faktycznie uzasadniona), tylko żeby różnica w jasności nie była, aż tak duża jak w przypadku Redmi 3, bo to dyskwalifikuje telefon dla określonej grupy osób...Taki poważny gracz na rynku jak Xiaomi powinien wystrzegać się takich błędów.

Domyślam się, że w serii Mi, tak znaczących różnic już nie ma.

Opublikowano

No przecież jak dobrze mi się wydaje, to Acid pisał że w Mi5 nie było głośnika :D.

Opublikowano (edytowane)

Kontrast ustawiałem standardowy i zwiększony na obydwu telefonach...bawiłem się wszystkimi opcjami. To nie zmienia faktu, że istnieje kolosalna różnica w serii Redmi 3 Pro

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, cincin27 napisał:

Jednak mam niby ten gorszy - EBBG (Foxconn) http://en.miui.com/thread-237945-1-1.html

Masz pewnie czarny model?

Rodzaje ekranów:
- mds_dsi_nt35521s_EBBG_720p_video:1   / Producent: AUO
oraz
- mds_dsi_hx8394f_BOE_720p_video1 / Producent: Tianma

Wyświetlacz ciemniejszy to ten w którego opisie jest informacja rozpoczynająca się od: _nt
Wyświetlacz jaśniejszy  to ten w którego opisie jest informacja rozpoczynająca się od: _hx

Jest kilka sposobów weryfikacji wyświetlacza, ale najłatwiejszy z nich, to taki, który wyjaśnili mi tutaj koledzy z forum:

- na klawiaturze telefonu wpisujemy: *#*#6484#*#* Tym samym przechodzimy do "Engineering Mode", następnie klikamy na:  Device View i sprawdzamy co pisze przy "LCD".

Opublikowano

Według mnie to tylko pierwsze egzemplarze miały te gorsze ekrany, bo była duża sprzedaż. Teraz pewnie tylko montują BOE. Tak mi się wydaje :) .

Opublikowano (edytowane)

Kolega kupił kilka dni temu od Goldwaya czarny model z ciemniejszym ekranem, więc kwestia "pierwszych egzemplarzy" też jest wątpliwa..

Skoro Vergiliusz ma jaśniejszy wyświetlacz przy ciemnym modelu, to może faktycznie zależność koloru od wyświetlacza nie ma znaczenia, być może przy czarnym występuje częściej ciemniejsza wersja...Trudno to będzie rozstrzygnąć, ale to tylko gorzej dla potencjalnego kupującego, skoro przed zakupem nie będzie miał pewności co kupuje...

Opublikowano

Zadam podstawowe pytanie, czy ktoś kto nie porownowywal był bardzo nie zadowolony z ekranu w Redmi 3??

Opublikowano (edytowane)

Ja jestem niezadowolony...Zanim miałem możliwość porównać telefony, to od razu dostrzegłem problem z tym co pisali tutaj niektórzy na temat jasności wyświetlacza i ze stanem faktycznym...

Nie mówię o okazjonalnym korzystaniu z ekranu w taki dzień jak dzisiaj, ale o użytkowaniu go przez wiele godzin. To nie jest tak, że nic nie widać, nie zrozumcie mnie źle, widać, ale korzystanie z takiej jasności ekranu nie jest komfortowe...trzeba się namęczyć, zmienić kąt patrzenia, zasłonić ciałem itp Powtarzam porównałem w tej samej chwili telefony za 200-300zł i Redmi 3 tylko dorównywał do ich poziomu...nic więcej, a są to telefony starsze i również budżetowe.

Opublikowano

Potencjalny klient nieświadomy że są różne wyświetlacze naprawdę tego nie zauważy. Różnica 20, czy nawet 30% w maksymalnej jasności praktycznie nie ma wpływu na komfort użytkowania, nawet w pełnym słońcu, tylko sama świadomość że można było mieć lepszy może mieć wpływ na psychikę i to spory. Samsung na przykład nawet w S7 wkłada różne matryce aparatów, a nawet procesory. To nie jest jakaś niespotykana praktyka.

Opublikowano
1 minutę temu, cointreau napisał:

Ja jestem niezadowolony...tak jak pisałem, nie mówię o okazjonalnym korzystaniu z ekranu w taki dzień jak dzisiaj, ale o użytkowaniu go przez wiele godzin. To nie jest tak, że nic nie widać, nie zrozumcie mnie źle, widać, ale korzystanie z takiej jasności ekranu nie jest komfortowe...trzeba się namęczyć, zmienić kąt patrzenia, zasłonić ciałem itp Powtarzam porównałem w tej samej chwili telefony za 200-300zł i Redmi 3 osiągał tylko ich poziom...nic więcej, a są to telefony już starsze.

NIeeee no nie uwierzę że jest aż tak ciemny..a jasność jak ustawiona na mkasa?

Opublikowano (edytowane)

Jasność na maksa...Pisanie notatek, sms'ów, korzystanie z aplikacji w pełnym słońcu jest subtelnie mówiąc wkur....To jest głównie kwestia przeznaczenia telefonu, na tym parametrze zależało mi szczególnie i tylko ta wada utrudnia mi korzystanie z niego...Jeśli ktoś używa Redmi 3 jedynie okazjonalnie w słoneczny dzień, to przyznaje...telefon jest prawie idealny w tym przedziale cenowym.

5 godzin temu, FromWP napisał:

Różnica 20, czy nawet 30% w maksymalnej jasności praktycznie nie ma wpływu na komfort użytkowania

Różnica istnieje, dosłownie przed chwilą znowu porównywaliśmy w pracy oba modele. Skoro są różne wyświetlacze (producenci), to być może poza jasnością jest też coś pozmieniane w kontraście...Mimo wszystko w obu modelach wybraliśmy te same ustawienia...w pełnym słońcu bezsprzecznie różnica jest znacząca. Jeśli ktoś ma taką możliwość niech również to zweryfikuje.

Opublikowano

Siemka, jaki rom polecacie dla "długiego życia" baterii na odłączeniu? Miałem xiaomi.eu 7.1.3.0 na lbl i miałem sot 8,5h, odblokowałem bl wgrałem 7.2.7 xiaomi.eu i 6.6.26 eu i sot spadł na 6h przy tym samym użytkowaniu. Nie mam jakieś fobii na tego typu rzeczy, ale jak bateria ma 4000mha to powinna wytrzymywać nawet 10h sot.

Opublikowano
22 godziny temu, cointreau napisał:

na klawiaturze telefonu wpisujemy: *#*#6484#*#* Tym samym przechodzimy do "Engineering Mode", następnie klikamy na:  Device View i sprawdzamy co pisze przy "LCD".

Dziwne. Po naciśnięciu ostatniej gwiazdki telefon wraca do spisu połączeń.

Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, wisniapl napisał:

Siemka, jaki rom polecacie dla "długiego życia" baterii na odłączeniu? Miałem xiaomi.eu 7.1.3.0 na lbl i miałem sot 8,5h, odblokowałem bl wgrałem 7.2.7 xiaomi.eu i 6.6.26 eu i sot spadł na 6h przy tym samym użytkowaniu. Nie mam jakieś fobii na tego typu rzeczy, ale jak bateria ma 4000mha to powinna wytrzymywać nawet 10h sot.

A skąd taki rom wynalazłeś skoro najnowszy eu to 6.6.23 dopiero od niecałych dwu dni. Na tym najnowszym bateria wygląda bardzo dobrze, ale potrzeba kilku dni żeby to dokładnie ocenić. Ocenianie zaraz po wgraniu nigdy nie jest miarodajne.

Edytowane przez FromWP
Opublikowano (edytowane)

Dziwna sprawa, zrobiłem backup systemu (6.6.17)  w TWRP i teraz po włączeniu telefonu cały czas wyskakuje mi komunikat, że aplikacja systemowy launcher nie reaguje

Edytowane przez Pepso94
Opublikowano
Jak długo trwa ładowanie na najnowszym miui8?  Mi w panelu sterowania szacuje że ok 4h. Wydaje mi się że to za długo.... 

To jakiś błąd miui8 bo ja też tak mam a ładuje normalnie jak do tej pory

Wysłane z Redmi 3 by TapaTalk

Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, cukru napisał:

@FromWP Rozwiązały się już Twoje problemy z kopią zapasową? Teraz na 6.6.23 zrobiłem kopię paru aplikacji (SwiftKey, AdAway, parę gier) i nigdzie nie usunęło mi danych.

A jeszcze na tym romie nie sprawdzałem, dzięki za info i przypomnienie, zaraz sprawdzę co mi skasuje.

Już sprawdziłem, niestety niewiele lepiej. Takie zmiany u mnie powoduje samo wykonanie kopii lokalnej Miui:

1. poolskiego języka w Swiftkey nie skasowało, ale przełączyło na klawiaturę Xperia.

2. Mapy offline z nawigacji HERE znikają (mapa Polski to około 0,5Gb)

3. Muzyka offline z Tidala również.

Łącznie wykonanie kopii to strata ponad 1Gb danych i trochę czasu żeby to ponownie pobrać. Dane innych aplikacji o dziwo są, w pliku kopii też.

Na dowód tego screeny po wykonaniu kopii z Here, Tidala i klawiaturą Xperia

Screenshot_2016-06-25-19-41-10-320_com.here.app.maps.jpg Screenshot_2016-06-25-19-40-23-838_com.aspiro.tidal.jpg Screenshot_2016-06-25-19-45-03-251_com.miui.notes.jpg

Może kiedyś to naprawią, bo były romy w których to działało, ale przestało.

Edytowane przez FromWP
Dodanie treści.