Jump to content

MI 4c - pytania ogólne - wątek zbiorczy

ZduneX25

Recommended Posts

Może ktoś podpowiedzieć jak skopiować sms-y z telefonu z symbianem ?

Może spróbuj przegrać z telefonu z symbianem SMS-y na kartę SIM potem z karty SIM na Mi4c, usuń te z SIM i powtórz z resztą

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka

Nie wiem czy tak się do końca są ale spróbuj

Tak nie da rady :( kombinowałem juz z tym, tak samo jak z kontaktami musiałem każdy kontakt osobno kopiować gdyż nie da rady zapisać wszystkie wizytówki na raz.

Mam tylko problem z SMS-ami z resztą sobie bym rzekł ze poradziłem.

Kolejne pytanie to mam związane z odtwarzaczem wideo, a mianowicie chce odtwarzacz filmy z telefonu na TV, włączyłem Wi-Fi display, w odtwarzaczu pojawiła sie opcja projekcja i TV ale TV nie chce przełączyć sie w tryb DLNA. Dodam ze na N8 działało mi o bez problemu

Edited by grzegorz1982

Prośba....

Jeśli ktoś posiada NC+ Go i mógłby sprawdzić, czy mu działa ta aplikacja?
Mi ładuje się wszystko ok, pojawia się program, widać obrazy programów i wszystko było by git... ale
wywala monit:

"urządzenie nie wspiera wymaganego schematu DRM (-301)"

Jest jakaś metoda aby to jednak zadziałało? Nie robiłem jeszcze update softu, mam 5.11.26 (R) - może najnowszy soft daje radę?

znalazłem takie coś w necie, idzie to jakoś wprowadzić w życie i gdzie dokładnie?... oby cokolwiek aby zadziałało :)

"...NC+go działa spokojnie na rootowanych urządzeniach. Trzeba tylko w supersu czy innym managerze uprawnień odebrać uprawnienia do roota dla nc+go i śmiga...."

Edited by RaVB
info

/profile/1160-acid/'>@Acid czy moglbys sprawdzić (skoro chwilowo jesteś użytkownikiem mi4c) czy u Ciebie też czasem podczas przeglądania losowo wybranych stron www przeglądarka nie doczytuje strony do końca i trzeba ją odświeżać. Czasem coś takiego u mnie ma miejsce. Używam chrome ale na systemowej też się to zdarza.

Z góry dzięki.

Nie. Ale mam problem z YouTube.

Po pierwszych kilku sekundach pojawia się błąd. Potem tylko klikne i już działa normalnie.

7af6eb4e9cc0ce276f8c090509cb68c9.jpg

Wysłano z Mi4c

Ja mam z kolei problem z aplikacją NBA app. Nie chce ładować się video. Tzn. wygląda to tak, że po naciśnięciu play transfer na chwilę wskakuje do poziomu ok. 2mb, a później kilka kB na sec.

Sprawdzałem na innym MI4C i był ten sam problem. Może wiecie z czego może wynikać, ewentualnie sprawdzić czy też tak macie (wszelkie uprawnienia aplikacji dane)

Witam serdecznie. Jestem nowym użytkownikiem Mi4c. Jest to mój pierwszy telefon od xiaomi. Po przesiadce z galaxy note 2 jestem zachwycony. Jedyne z czym nie mogę sobie poradzić jest lokalizowanie telefonu z konta xiaomi. Nie  włącza sam internetu /WiFi/GPS. Bez tego nie lokalizuje telefonu. Sprawdzałem każda inna aplikacja tego typu z Google Play również tego nie potrafi. Jak włączę dane komórkowe to działa. Niestety żaden program sam nie potrafi tego włączyć. Macie jakieś rady na to?  Druga sprawa Dotyczy roota. Niby w miui polska jest root a jak sprawdzam aplikacją root checker to wyświetla no root.

Wersja 5.12.24

Pozdrawiam.

Cerberus potrafi wszystko, gps tylko musisz ustawić na sztywno włączony. Wtedy zostawisz uprawnienia gps tylko cerberusowi, mapom i może jakiejś pogodzie i gps może być włączony cały czas bez wpływu na baterie. Ja tak mam zrobione. Cerberus jest najlepszy.

Czy ktoś mi pomoże odpalić film przez DLNA ? Próbowałem już wszystkiego ale nie daje rady. Na innym odtwarzaczu próbowałem i działa ale na fabrycznym nie chce.

Ustawienia -> więcej -> wyświetlacz bezprzewodowy

Nie muszę dodawać że tv i mi phone muszą być w jednej sieci lokalnej?

Wysłane z mojego Mi-4c

1 minutę temu, prawyskarland napisał:

Ustawienia -> więcej -> wyświetlacz bezprzewodowy

Nie muszę dodawać że tv i mi phone muszą być w jednej sieci lokalnej?

Wysłane z mojego Mi-4c

To działa na zasadzie bezpośredniego połączenia a nie przez sieć lokalną. Telewizor musi stworzyć swoją własną sieć.

Witam serdecznie. Jestem nowym użytkownikiem Mi4c. Jest to mój pierwszy telefon od xiaomi. Po przesiadce z galaxy note 2 jestem zachwycony. Jedyne z czym nie mogę sobie poradzić jest lokalizowanie telefonu z konta xiaomi. Nie  włącza sam internetu /WiFi/GPS. Bez tego nie lokalizuje telefonu. Sprawdzałem każda inna aplikacja tego typu z Google Play również tego nie potrafi. Jak włączę dane komórkowe to działa. Niestety żaden program sam nie potrafi tego włączyć. Macie jakieś rady na to?  Druga sprawa Dotyczy roota. Niby w miui polska jest root a jak sprawdzam aplikacją root checker to wyświetla no root.

Wersja 5.12.24

Pozdrawiam.

Witam serdecznie. Jestem nowym użytkownikiem Mi4c. Jest to mój pierwszy telefon od xiaomi. Po przesiadce z galaxy note 2 jestem zachwycony. Jedyne z czym nie mogę sobie poradzić jest lokalizowanie telefonu z konta xiaomi. Nie  włącza sam internetu /WiFi/GPS. Bez tego nie lokalizuje telefonu. Sprawdzałem każda inna aplikacja tego typu z Google Play również tego nie potrafi. Jak włączę dane komórkowe to działa. Niestety żaden program sam nie potrafi tego włączyć. Macie jakieś rady na to?  Druga sprawa Dotyczy roota. Niby w miui polska jest root a jak sprawdzam aplikacją root checker to wyświetla no root. Wersja 5.12.24

Pozdrawiam.

Cerberus potrafi wszystko, gps tylko musisz ustawić na sztywno włączony. Wtedy zostawisz uprawnienia gps tylko cerberusowi, mapom i może jakiejś pogodzie i gps może być włączony cały czas bez wpływu na baterie. Ja tak mam zrobione. Cerberus jest najlepszy.

Panel sterowania -> uprawnienia -> kółko zębate -> uprawnienia i wyłącz zarządzanie uprawnieniami.

Ustawienia będą domyślne jak na każdym innym telefonie z androidem.

Wysłane z mojego Mi-4c

21 godzin temu, Dojnik91 napisał:

Druga sprawa Dotyczy roota. Niby w miui polska jest root a jak sprawdzam aplikacją root checker to wyświetla no root.

Wchodzisz w panel sterowania -> uprawnienia -> dostęp do root -> tutaj zaznaczasz aplikacje które mają mieć dostęp do roota (najpierw muszą poprosić żeby się pojawiły), zaznacz root checker, sprawdź jeszcze raz i zobaczysz

Edited by Matixx

3 godziny temu, prawyskarland napisał:

Panel sterowania -> uprawnienia -> kółko zębate -> uprawnienia i wyłącz zarządzanie uprawnieniami.

Wysłane z mojego Mi-4c

A jak na "każdym innym telefonie z Androidem" można zmieniać te uprawnienia, jeśli coś jest potrzeba (lub chęć) zmienić? Pytam, bo nigdy nie miałem telefonu z Androidem innym niż MIUI, a chcę być świadomy tych różnic.

Wysłane z mojego Mi-4c

A jak na "każdym innym telefonie z Androidem" można zmieniać te uprawnienia, jeśli coś jest potrzeba (lub chęć) zmienić? Pytam, bo nigdy nie miałem telefonu z Androidem innym niż MIUI, a chcę być świadomy tych różnic.

Domyślnie jest tak, że akceptujesz do czego zainstalowana aplikacja ma dostęp. Czyli np. Facebook zbiera o Tobie cały czas dane, lokalizację, co lubisz, czyta SMS i MMS oraz kontakty itp itd

Wysłane z mojego Mi-4c

27 minut temu, prawyskarland napisał:

Domyślnie jest tak, że akceptujesz do czego zainstalowana aplikacja ma dostęp. Czyli np. Facebook zbiera o Tobie cały czas dane, lokalizację, co lubisz, czyta SMS i MMS oraz kontakty itp itd

Raczej miałem na myśli sytuację w drugą stronę, tzn. że z automatu apka nie otrzymuje wszystkich potrzebnych uprawnień (mimo oczywiście wyrażanie zgody przy instalacji) i przez to nie działa w niej jakaś funkcja. Z taką sytuacją (na MIUI) kilka razy się już spotkałem. Wtedy można ręcznie to "brakujące" uprawnienie dodać i wszystko gra. Na "czystym Andku" chyba nie ma takiej możliwości, przynajmniej bez zewnętrznych spec narzędzi?

W drugą stronę też często korzystam - głównie do odbierania apce prawa łączenia się z netem (jako zapobieganie wyświetlaniu się nachalnych reklam wewnątrz apki, która ze swojej natury netu nie wymaga - np. pianinko do brzdąkania, czy wiele prostych gier dzieci). Ale do tego w MIUI nie potrzeba nawet wchodzić do uprawnień, bo jest osobne miejsce do tego w Menadżerze. A jak z tym jest w czystym Andku? No tylko nie mówcie, że nie ma takiej możliwości?

Raczej miałem na myśli sytuację w drugą stronę, tzn. że z automatu apka nie otrzymuje wszystkich potrzebnych uprawnień (mimo oczywiście wyrażanie zgody przy instalacji) i przez to nie działa w niej jakaś funkcja. Z taką sytuacją (na MIUI) kilka razy się już spotkałem. Wtedy można ręcznie to "brakujące" uprawnienie dodać i wszystko gra. Na "czystym Andku" chyba nie ma takiej możliwości, przynajmniej bez zewnętrznych spec narzędzi?

W drugą stronę też często korzystam - głównie do odbierania apce prawa łączenia się z netem (jako zapobieganie wyświetlaniu się nachalnych reklam wewnątrz apki, która ze swojej natury netu nie wymaga - np. pianinko do brzdąkania, czy wiele prostych gier dzieci). Ale do tego w MIUI nie potrzeba nawet wchodzić do uprawnień, bo jest osobne miejsce do tego w Menadżerze. A jak z tym jest w czystym Andku? No tylko nie mówcie, że nie ma takiej możliwości?

Do reklam zastosuj adaway

Wysłane z mojego Mi-4c

Ups,
Ja z kolei nie mam nic w "Dostęp do ROOT" - Brak aplikacji z ROOT

Walczę z usługą NC+ GO i gdzieś w necie znalazłem, że trzeba wyłączyć ROOT dla tej aplikacji.
Stąd problem, bo nie mam jak wyłączyć - można pomyśleć, że ROOT'a nie ma a apka raczej nie działa na Mi4C

nieoceniona szkoda :(

6 minut temu, RaVB napisał:

Ups,
Ja z kolei nie mam nic w "Dostęp do ROOT" - Brak aplikacji z ROOT

Walczę z usługą NC+ GO i gdzieś w necie znalazłem, że trzeba wyłączyć ROOT dla tej aplikacji.
Stąd problem, bo nie mam jak wyłączyć - można pomyśleć, że ROOT'a nie ma a apka raczej nie działa na Mi4C

nieoceniona szkoda :(

To samo mają apki bankowe. Pewnie na Stable z Xiaomi.eu będzie działać.

Właśnie sprawdziłem apkę mojego banku i działa sprawnie - nawet nie zakładałem, że może być z tym problem, wrrr

@Numb - a jest jakaś szansa na tą od NC+ ? Czy stary poczciwy ZTE v970 na tym polu pozamiatał Mi4c? - nie chcę wierzyć!

Wszystko zależy od tego, co apka sprawdza. Możesz sobie zrobić kopię całej partycji /system i /data w TWRP, a następnie zrobić full wipe i wgrać to stable od Xiaomi.eu. Jeżeli tam nie zadziała to nie da rady.

To musiała chyba być jakaś aktualizacja w aplikacji BZ WBK... Bo trochę dalej jak pół roku temu(a może i rok) , apka nie działała, bo wykrywało binarke SU. Dlatego zmieniłem bank na ING, tutaj się zgodzę - jest ok :)

TapTap Tapatalk+MI4W

Ech,
Tępak jestem bo niby telefon jest "zrootowany" ale ja tego roota w sumie nie mam tam gdzie chyba być powinien :(

@skrzacikus,
ciekawe to jest ale ryzykując uceglenie z supersu czy innymi bajerami to jednak wolę oglądać nc+ go na tablecie

a może nadejdzie taki czas, że jakoś zadziała w pełni na Mi4c. W necie znalazłem jakieś okruchy tematu ale tam bardziej chodziło o IKO

a nc+ było podpięte pod temat - i jeśli to działa, to pewnie ktoś z tego forum o Xiaomi by podał jakiś faq jak osiągnąć cel :)

Ludziska tu mają niezłą wiedzę i może Ci co się znają ogarną temat, bo ja dopiero co ogarniam użytkowanie samego telefonu :)

1 minutę temu, Mayex napisał:

Wie ktoś czy mi4c ma usb 3.1 czy zwykle 2.0 z portem typu C? Nie wiem czy warto inwestować w lepszy kabel przy zakupie.

Z tego co sie orietuje ma 2.0 z portem C.

BTW, ale znalazlem nowosc :D

Przytrzymajcie przycisk home na zablokowanym (ale podswietlonym) ekranie blokady.