Jump to content

Redmi Note 2 - pytania ogólne - wątek zbiorczy

X-SKLEP

Recommended Posts

3 godziny temu, Luki_wwy napisał:

To mój pierwszy post wiec witam wszystkich Forumowiczów :)

Jestem zainteresowany zakupem Xiaomi Remdi Note 2 ale nie wiem który wybrać 2/16 czy 2/32.  Bardziej odpowiadał by mi wersja 32GB ale ona ma proca 2,2 GHz i mocniejszą grafę i mam obawy że będzie się mocno nagrzewać tak jak to było w przypadku LETV X500.
Prosił bym o podpowiedz co wybrać i czy rzeczywiście RN2 z prockiem 2,2 GHz się mocno nagrzewają. Fajnie jakby wypowiedzieli się użytkownicy RN2 z prockiem 2,2 GHz :)

Mam 2.2 i jestem zadowolony

23 godziny temu, Helio napisał:

Nie poczujesz różnicy między 2 a 2.2ghz ;) Pamieć to akurat nie problem, bo zawsze można wsadzić karte pamięci^^ Różnica w temperaturach też pewnie nie wielka.

Tyle, że pamięć wbudowana jest szybsza niż karta pamięci i zdecydowaną większość aplikacji nie zainstalujesz na karcie pamięci gdy zabraknie miejsca w wewnętrznej.

Mój RN2 Prime z 32GB grzeje się gdy używam go z Yanosikiem (w grach trochę mniej) tylko nie wiem czy to procesor się grzeje bo obstawiałbym, że kamerka gdy Yanosik rejestruje trasę. Z kolei przy Google Maps i nawigowaniu też potrafi się spocić mimo, że tam kamerka nie używana.

Ogólnie mój egzemplarz się grzeje, ale to wg. mnie normalne no i raczej w tych dwóch procesorach gdzie różnica to 0.2Ghz różnicy w temperaturze za wielkiej nie uświadczysz.

Aparat nie może się grzać :D 

MTK X10 grzeje się, ale nie przegrzewa. To normalne, masz 8 rdzeni po 2.2 GHz, musi gdzieś ciepło uchodzić. Telefon jest ciepły, czasem gorący, ale nie wyłącza się. Gdybyś kupił Mi4C to podczas nawigacji by sam z siebie robił restarty.

• Like 1

Odnośnie grzania jeszcze, jechałem nad morze i mimo, że klima była w aucie telefon wystawiony był na słońce i powiadomił mnie komunikatem, że za gorący i coś tam jeszcze.

Uużywałem na nim w tym czasie:

- Yanosika z nagrywanie trasy,
- Google maps do nawigowania,
a to z włączonym gps, transferem danych, bluetooth i ekranem. Ładowarka też swoje ciepło dostarczała.

Po roku używania telefonu. Zastanowiło mi to pytanie o launecher po wgraniu aktualizacji zawsze wybierałem środkowy ale jest jeszcze ten pierwszy. Da się podejrzeć lub zmienić na ten pierwszy? Mam najnowsze MIUI 8 stable.

Witam... :)

Jako nowy tutaj wypada się przywitać, co już uczyniłem. 

I żeby nie zaczynać od razu problemów najpierw napisze swoje odczucia po 2 miesięcznym korzystaniu z telefonu. 

Pozdrawiam pierwsze zmartwiła mnie informacja że po roku wysiada power button... To niepokojące. 

Co do wydajności to za te pieniądze jestem super zadowolony... Ale i tak chce więcej :) ten telefon pewnie oddam swojej mamie bo szybszy jest od jej telefonu no i jej się podoba... A ja pewnie kupię jakiś z wyższej półki i chyba znowu Xiaomi. 

Na miui 7 global w antutu miałem wynik około 43k punktów :/ włączenie boosta zwiększyło wynik nieznacznie (od 0,5 do 1,5 k punktów). Za to po zmianie na miui 8 global z androidem lollipop (zamiast KitKat) wynik skoczył do +47k punktów i prawie 49,5k w trybie boost. 

Niestety telefon się grzeje... Nie tak żeby miał problemy z działaniem, ale w trybie boost w grach potrafi wywołać błędy kiedy się przegrzeje i nawet zamykać aplikację... Co nie zmienia faktu że widać przyrost FPS'ów i płynności działania gier jak się go włączy :D tylko trzeba być ostrożnym i nie przesadzać... 

Zawiodła mnie też bateria... Będę wiece czytał o tym jak spowolnić jej rozładowanie, bo na razie wejście na fb, przeglądanie stron www czy o zgrozo... Granie sprawia że bateria topi się na moich oczach... Dosłownie 1% na 1-2 min... A że jestem obecnie w miejscu gdzie z prądem jet słabo i tylko na agregat to cieszę się że mam Powerbank 10k bo średnio 2 razy dziennie ładuje telefon zaczynając dzień z pełną baterią...  :/

No a teraz przede do mojego małego pytania i problemu, mam włączoną synchronizację na koncie Google i Xiaomi i... Wcina mi wszystkie filmy i zdjęcia... Nie zachowuje żadnej kopii na urządzeniu po synchronizacji... A przebywam obecnie w Niemczech gdzie mam dość drogi internet i szkoda mi każdego MB... Wracam średnio co 3-6 tygodni do Polski, do domu na tydzień i wtedy mi wszystko wywala z telefonu i jak wracam do Niemczech to wszystkie zdjęcia i wideo muszę pobierać... To jakiś koszmar! Można to jakoś wyłączyć? Szczerze szukałem tego ale poległem i nie znalazłem tej opcji... Nakładka Miui jest fajna, ale często baaaardzo nie intuicyjna... Chociaż by włączenie tych dymków z messengera... Dopiero na tym forum znalazłem poradę jak je włączyć, sam nie umiałem mimo że kombinowałem w powiadomieniami itd... Ale nieważne bo się rozpisuje a mam problem na który mam nadzieję że ktoś mi udzieli odpowiedzi. 

Pozdrawiam 

W sumie... Tak pomyślałem że od razu ktoś może się przyczepić tej baterii, napisać coś w rodzaju "to nie trzymaj ciągle włączonego WiFi, bezprzewodowej transmisji danych, bluetooth, ekranu ciągle na 100% jasności, włączonego GPS i 150 aplikacji na telefonie z 50 w tle to nie będzie Ci tak szybko schodzić!" no to od razu informuje, aplikacji trochę mam, ale nie tak dużo, z systemowymi to dokładnie 103, mam kilka gier, komunikatorów i narzędzi... Taka podstawa. Na jasności ekranu ciągle uważam i ustawiam tak ciemny jak się da, byle coś widzieć, GPS wyłączony, bluetooth też, tylko transmisja danych włączona bo chce wiedzieć jak coś donie przychodzi... WiFi wyłączone bo nie ma w okolicy żadnego WiFi... Dużo aplikacji w tle nie mam i w sumie ciągle tylko zastanawiam się jak wydłużyć żywotność baterii... Średnio około 25% zjada sam ekran, ale jak pisałem, robię z nim co mogę... Jak wrócę do domu to zainstaluje Rom miui polska, jak jest już w wersji 8 z androidem lollipop, może będzie lepiej..?

I tak, korzystam z trybu oszczędzania energii... 

PS. Wrzucam dodatkowo zdjęcia jak by kogoś to interesowało (to podładowanie to na powerbanku) 

Screenshot_2016-08-28-13-57-51-256_com.miui.securitycenter.png

Screenshot_2016-08-28-13-57-04-475_com.miui.securitycenter.png

Screenshot_2016-08-28-13-56-57-937_com.miui.securitycenter.png

Screenshot_2016-08-28-13-56-17-750_com.android.settings.png

Edited by Subii

Co do baterii.. Telefon staraj się ładować do 100% przy czym trzymaj go pod ładowarką około godzinę po osiągnięciu tych 100%. Rn2 ma taką przypadlość, że jak go nie naładujesz do 100% to bateria leci w oczach. Nie spodziewaj się bardzo długiego czasu na baterii na tym smartfonie ;) 
Jednak te 5-6h Sot powinieneś mieć. Lepiej wyłącz to oszczędzanie baterii, bo według mnie bardziej to szkodzi niż pomaga

Dnia 28.08.2016 o 21:08, galakty napisał:

U mnie zawsze 4-6h SoT. Wytrzyma do wieczora spokojnie. 

Dnia 28.08.2016 o 20:35, Helio napisał:

Co do baterii.. Telefon staraj się ładować do 100% przy czym trzymaj go pod ładowarką około godzinę po osiągnięciu tych 100%. Rn2 ma taką przypadlość, że jak go nie naładujesz do 100% to bateria leci w oczach. Nie spodziewaj się bardzo długiego czasu na baterii na tym smartfonie ;) 
Jednak te 5-6h Sot powinieneś mieć. Lepiej wyłącz to oszczędzanie baterii, bo według mnie bardziej to szkodzi niż pomaga

COOO, Jakim cudem sot powyżej 4h? U mnie max 2-3h.. Więcej o tym tutaj https://miuipolska.pl/forum/topic/14389-ogromne-drainy-baterii/?page=2

Ja po zmianie na miui 8 global zobaczyłem prawie +20% w benchmarku antutu, z około 42-43k na prawie 50k mi wynik wskoczył, ale w moim przypadku zmienił się też system 

Dnia 28.08.2016 o 22:03, xxmati96xx napisał:

Rn2 nigdy nie miał kitkata więc pewnie chodzi mu o redmi 2 a nie redmi note 2

Ale ja mam redmi Note 2 i miałem KitKat, byłem nawet wcześniej zawieszony i martwiłem się że w ogóle mogę nie dostać nowego androida, a teraz przy zmianę softu na miui 8 global (zmienię na wasz jak tylko wrócę do domu) dostałem też lollipopa co mnie bardzo ucieszyło :) wrzucam też zdjęcie żeby nie było że nie wiem jaki telefon mam  

Screenshot_2016-09-01-09-35-54-350_com.android.settings.png

Dnia 28.08.2016 o 20:35, Helio napisał:

Lepiej ładować telefon włączony czy wyłączony? 

Ja po zmianie na miui 8 global zobaczyłem prawie +20% w benchmarku antutu, z około 42-43k na prawie 50k mi wynik wskoczył, ale w moim przypadku zmienił się też system 

Lepiej ładować telefon włączony czy wyłączony? 

redmi note 2 byl od razu na 5.0 nigdy nie mial kitkata

• Like 1

Faktycznie, macie rację. Mój błąd, nie wiem czemu aż tak mi się pomyliło... Czekałem (i w sumie nadal czekam, nie wiem czy się doczekam)  na aktualizację do androida 6.

Jeszcze raz przepraszam za zamieszanie. 

Ten telefon o którym piszę nie jest mój,nie miałem nawet tej wersji MIUI Polska,i telefon idzie na sprzedaż żeby zakupić Xiaomi Redmi Note 3 Pro,więc chciałbym przygotować telefon jak najlepiej dla nowego właściciela.

O instalacji MIUI 8 raczej nie ma co marzyć,bo przyszły właściciel nie wie jak zainstalować system i nawet nie ma czasu aby się bawić w aktualizacje,chyba że były by one OTA.

Ten telefon o którym piszę nie jest mój,nie miałem nawet tej wersji MIUI Polska,i telefon idzie na sprzedaż żeby zakupić Xiaomi Redmi Note 3 Pro,więc chciałbym przygotować telefon jak najlepiej dla nowego właściciela.

O instalacji MIUI 8 raczej nie ma co marzyć,bo przyszły właściciel nie wie jak zainstalować system i nawet nie ma czasu aby się bawić w aktualizacje,chyba że były by one OTA.

To wgraj oficjalna wersje miui 8 global najlepiej stable. Bedzie mial aktualizacje ota. Sam rom dziala super.

Tylko czy Global posiada w 100% pewne aktualizacje żebym kiedyś nie dostał telefonu że po aktualizacji wszystkie dane zniknęły,pomyśle nad instalacją Global.

Czy mogę was prosić o adres do tej wersji Global MIUI 8 + instrukcja instalacji i jak rozumiem jeśli to jest oficjalny system to nie ma potrzeby wyrzucać Mi-Recovery i instalować TWRP?

19 minut temu, Redmi2 napisał:

Nie ma potrzeby, aczkolwiek wrzucilbym twrp i zrobic pelen backup systemu na karte sd, wtedu wrazie jakiegos problemu przywroci sobie.

Nie ma problemu z ota i uodaejtami zarowno na china i global.

Sent from my MI 4LTE using Tapatalk

MIUI 8 Global Dev instaluje przez aplikacje ''Aktualizacje'' ?

Pobrać mogę z 

http://en.miui.com/download-274.html

Version: 6.8.25 (MIUI8) 

https://s12.postimg.io/zdl82117h/miui.png

@Redmi2

To mam kilka pytań jeszcze :)

1. Na aktualnym systemie MIUI Polska mam wykonać ''Wipe'' i następnie zabrać się za instalacje oficjalnego MIUI?

2. Co wybrać ROM MiFlash czy ROM Recovery TWRP?

3. Jeśli ROM MiFlash to Redmi Note 2 Latest Global Stable Version Fastboot File Download czy Redmi Note 2 Latest Global Developer Version Fastboot File Download?

Moje pytanie które znajduje się na początku tego postu napisałem jak jeszcze nie zrobiłeś aktualizacji postu i myślałem że trzeba instalować przez MiRecovery.

Edited by majdan12

• 2 weeks later...

Pytanko, jest możliwość ustawienia czasu podświetlenia ekranu blokady (z sterowaniem odtwarzaczem muzyki)? Bo używam czasami telefonu z transmiterem fm w samochodzie do słuchania muzyki i jak szukam nagrania pilotem do transmitera, to ekran mi się wyłącza po 10-15 sekundach i nie widzę nazwy utworu. A przełączanie ręczne wymagałoby wyciągnięcia telefonu z uchwytu i patrzenie na ekran, żeby trafić w przyciski, co jest mało bezpieczne.

MIUI 5.10.29.

Jak ktoś będzie chciał marnować swój czas. A tak to skończy jak wszystkie inne ROMy, niby dobre, ale zostawione z bugami i porzucone projekty. Niestety ale RN2 jest martwe pod względem custom romów i raczej nic się nie zmieni :/ 

od poczatku pisalem ze na ten telefon nie powstana custom romu bo nie ma i nie bedzie zrodel

• Like 1

Szybkie pytanie. Czy przywracając telefon do ustawień fabrycznych cofnę wszystkie aktualizacje i wyląduje na tej wersji miui z jaką kupiłem telefon, czy zostanie ostatnia, zainstalowana przezemnie wersja (na tym mi zależy).