sp4ubw Posted March 27, 2019 Posted March 27, 2019 Bootloader nie ma znaczenia. Wszystko dobrze działa.
Grzesiek1010 Posted March 27, 2019 Posted March 27, 2019 10 minut temu, sp4ubw napisał: Bootloader nie ma znaczenia. Wszystko dobrze działa. Done
simcold Posted March 28, 2019 Posted March 28, 2019 Ma ktoś moduł do Magiska żeby włączyć głośniki stereo? Albo wgl jakieś inne ciekawe moduły do Mi9Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
stereo0 Posted March 28, 2019 Posted March 28, 2019 @Grzesiek1010 a próbowałeś na YT podczas oglądania filmu gestu szczypania jak przy powiększaniu fotek? Bo na mi8 to działało 1
sp4ubw Posted March 28, 2019 Posted March 28, 2019 3 godziny temu, simcold napisał: Ma ktoś moduł do Magiska żeby włączyć głośniki stereo? Albo wgl jakieś inne ciekawe moduły do Mi9 Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Nikt nie ma. Stereo słabo działa w tym modelu, za cichy jest górny głośnik.
Grzesiek1010 Posted March 28, 2019 Posted March 28, 2019 4 godziny temu, stereo0 napisał: @Grzesiek1010 a próbowałeś na YT podczas oglądania filmu gestu szczypania jak przy powiększaniu fotek? Bo na mi8 to działało Wow ! YT działa Netflix działa 50/50 wypełnia się ekran tylko z jednej strony 1
raven66 Posted March 28, 2019 Posted March 28, 2019 Dnia 26.03.2019 o 14:37, simcold napisał: Słaby aparat w mi5? GCam robi robotę w mi5 nawet lepiej niż w mi6. Mam paręnaście zdjęć w ramkach w dużym formacie właśnie z mi5. Często dlatego zdjęcie jest źle bo zawodzi czynnik ludzki a oczekuje że aparat który jest w telefonie zrobi cuda. A to nadal pseudo aparat do zdjęć typowo amatorskich. Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Sorry, powinienem doprecyzować - słaby w moim odczuciu, słaby w porównaniu do np. Galaxy S9 czy Huawei P20. I tak, używam GCam. Nadal twierdzę, że DLA MNIE aparat w Mi 5 jest słaby. Mam świadomość, że porównuję telefon z... którego roku właściwie? 2015? 2016? ze sprzętami z roku 2018. Dlatego właśnie szukam zamiennika, bo gdyby nie aparat, to pewnie nadal bym użytkował Mi 5. Sądzę też, że pewnie z 80% ludzi, gdybym go teraz przekazał, zupełnie by nie przeszkadzała jakość zdjęć z piątki. Mi przeszkadza. 1
galakty Posted March 28, 2019 Posted March 28, 2019 9 minut temu, raven66 napisał: Sorry, powinienem doprecyzować - słaby w moim odczuciu, słaby w porównaniu do np. Galaxy S9 czy Huawei P20. I tak, używam GCam. Nadal twierdzę, że DLA MNIE aparat w Mi 5 jest słaby. Mam świadomość, że porównuję telefon z... którego roku właściwie? 2015? 2016? ze sprzętami z roku 2018. Dlatego właśnie szukam zamiennika, bo gdyby nie aparat, to pewnie nadal bym użytkował Mi 5. Sądzę też, że pewnie z 80% ludzi, gdybym go teraz przekazał, zupełnie by nie przeszkadzała jakość zdjęć z piątki. Mi przeszkadza. Ja bym czekał na Mixa. Mi 9 to póki co cofka w kwestii aparatu z Mi 8. Może softem poprawią, ale jednak OIS nie dodadzą, więc wciąż będzie odstawał (najbardziej nocą).
simcold Posted March 28, 2019 Posted March 28, 2019 Większośc ludzi będzie bardzo zadowolona z możliwości aparatu w Mi9. Szczególnie jeżeli go porównasz do średniaka. Bo sorry porównujmy może urządzenia względem ceny.Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka 1 1
Antyhaker Posted March 28, 2019 Posted March 28, 2019 36 minut temu, simcold napisał: Większośc ludzi będzie bardzo zadowolona z możliwości aparatu w Mi9. Szczególnie jeżeli go porównasz do średniaka. Bo sorry porównujmy może urządzenia względem ceny. Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Przecież Mi8 jest tańszy 1
galakty Posted March 28, 2019 Posted March 28, 2019 Przecież porównuję, Mi 8 i Mi 9 to ta sama cena mniej więcej, a nawet Mi 9 jest droższy, mimo to gorszy. Zresztą jak już się czepiasz, to S9 kupisz za 2k spokojnie nowego, a też ma lepszy aparat. Tylko nie wyskakuj że starszy procesor i bateria gorsza - rozmawiamy o aparatach nie? 1
simcold Posted March 28, 2019 Posted March 28, 2019 Przecież porównuję, Mi 8 i Mi 9 to ta sama cena mniej więcej, a nawet Mi 9 jest droższy, mimo to gorszy. Zresztą jak już się czepiasz, to S9 kupisz za 2k spokojnie nowego, a też ma lepszy aparat. Tylko nie wyskakuj że starszy procesor i bateria gorsza - rozmawiamy o aparatach nie?Widzę że na siłę porównujesz go do flagowcow. Więc jak już tak chcesz to porównaj do S10 bo to flagowiec z tego roku tak jak mi9. Za jednego S10 masz 2x mi6 i jeszcze na dobre piwko zostanie. Więc dlatego tak jak pisałem. Mi9 powinno się przede wszystkim porównywać w kryteriach cenowych ale modele z 2019 roku.Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka 1
galakty Posted March 28, 2019 Posted March 28, 2019 11 minut temu, simcold napisał: Widzę że na siłę porównujesz go do flagowcow. Więc jak już tak chcesz to porównaj do S10 bo to flagowiec z tego roku tak jak mi9. Za jednego S10 masz 2x mi6 i jeszcze na dobre piwko zostanie. Więc dlatego tak jak pisałem. Mi9 powinno się przede wszystkim porównywać w kryteriach cenowych ale modele z 2019 roku. Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka No tak, skoro argument ceny został obalony to teraz wrzucamy kryterium rocznika... Kończ waść 1
Antyhaker Posted March 28, 2019 Posted March 28, 2019 Widzę że na siłę porównujesz go do flagowcow. Więc jak już tak chcesz to porównaj do S10 bo to flagowiec z tego roku tak jak mi9. Za jednego S10 masz 2x mi6 i jeszcze na dobre piwko zostanie. Więc dlatego tak jak pisałem. Mi9 powinno się przede wszystkim porównywać w kryteriach cenowych ale modele z 2019 roku.Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu TapatalkaXiaomi ma tańszego flagowca - życie. Nie oznacza to jednak, że masz go porównywać że średniakami konkurencji w tej samej cenie. Zresztą, przytaczany Mi8 jest w tej samej cenie i wypada lepiej Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka 1
simcold Posted March 28, 2019 Posted March 28, 2019 No tak, skoro argument ceny został obalony to teraz wrzucamy kryterium rocznika... Kończ waść Ja bym porównywał do ceny i modelowo rocznika. Ale każdy porównuje do czego lubi. Wiadomo hujwej p30 będzie lepszy ale 2 razy droższy. S10 może tez. Wszystko zależy na co kogo stać i co komu się tak naprawdę podoba. Ja xiaomi kupuje przedwszystkim ze względu na system. Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
Antyhaker Posted March 28, 2019 Posted March 28, 2019 Ja xiaomi kupuje przedwszystkim ze względu na system. W takim razie przepłaciłeś, bo to samo, a pod pewnymi względami nawet więcej daje Redmi Note Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka 1
simcold Posted March 28, 2019 Posted March 28, 2019 W takim razie przepłaciłeś, bo to samo, a pod pewnymi względami nawet więcej daje Redmi Note Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu TapatalkaHehehhe. "Mi9 broni się jak kobieta więc..."Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
losmarte Posted March 28, 2019 Posted March 28, 2019 Zdjęcia nocne są przereklamowane bo tak naprawdę to ile razy robi się widoczek w nocy. Zaś do zdjęć ruchomych w trudnych warunkach oświetleniowych, żaden smartfon się nie nadaje, do tego potrzeba dużego szkła... Nie zmienia to faktu, że Mi 9 zdecydowanie ustępuje pod tym względem, aczkolwiek na tabletowo można było się troszkę zdziwić Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka 1
sp4ubw Posted March 28, 2019 Posted March 28, 2019 Chyba trzeba założyć oddzielny wątek o zdjęciach bo wszystko zaczyna się mieszać w ogólnym. 2 1
stereo0 Posted March 28, 2019 Posted March 28, 2019 (edited) Nic tu nie ma Edited March 28, 2019 by stereo0
choyrak Posted March 28, 2019 Posted March 28, 2019 Co do jakości zdjęć, da się zrobić świetne zdjęcia w nocy, polecam przeglądnąć sample userów na xda. Ja przy słabym oświetleniu (mieszkanie przy zasłoniętych roletach w dzień) niestety idę w manual, bo automat nie daje rady - bardzooo podbija iso. 1
sp4ubw Posted March 28, 2019 Posted March 28, 2019 (edited) Najnowszy soft 9.3.28 i doszło ukrywanie wcięcia dla poszczególnych aplikacji, zabezpieczenia Google z kwietnia, w aparacie doszły dynamiczne zdjęcia, Gpay działa bez żadnych kombinacji, można wybierać czy przyciskami regulować głośność multimediów czy dzwonka, pojawiła się pełna konfiguracja przycisku SI (można konfigurować już krótkie przyciśnięcie i na stałe wyłączać asystenta). Bardzo dużo dobrych zmian Edited March 28, 2019 by sp4ubw Aktualizacja
raven66 Posted March 29, 2019 Posted March 29, 2019 (edited) 18 godzin temu, galakty napisał: Ja bym czekał na Mixa. Mi 9 to póki co cofka w kwestii aparatu z Mi 8. Może softem poprawią, ale jednak OIS nie dodadzą, więc wciąż będzie odstawał (najbardziej nocą). Mi 8 mi się nie podoba wizualnie z tych koszmarnym wycięciem. Zastanawiałem się nad Mi Mix 2S ewentualnie... Lepszy będzie miał aparat niż Mi 9? Bo Mix 3 nie podoba mi się z odsuwanym aparatem. Reasumując - lepszy aparat będzie w Mi Mix 2S czy Mi 9? Jak wyżej - dla mnie ze względów osobisto-odczuciowych Mi 8 zdecydowanie NIE, Mix3 też nie. Trochę się waham, bo jednak niby "na papierze" Mi9 ma wydajniejszy energetycznie procesor no i jak by nie patrzeć, gradientowy niebieski jest obłędny... Który byście wybrali z tych dwóch, traktując jednak priorytetowo kwestie zdjęć? (pytam "realnych" użytkowników, bo recenzje, sample i review czytałem dla obu). Edited March 29, 2019 by raven66 pytanie
galakty Posted March 29, 2019 Posted March 29, 2019 W tej chwili jeśli chodzi o aparat to brałbym Mixa 2s. Ale nie wiem czy za 3 miesiące Xiaomi nie poprawi na tyle Mi 9, że będzie równa lub lepsza. Niestety to loteria... Wątpię że będzie lepszy z powodu braku OIS. Jeśli priorytetem jest TYLKO aparat, to Mix 2s, ale jeśli aparat ma być po prostu dobry i nie będzie Cię bolało że odstaje wieczorem/nocą, to bierz Mi 9 - jednak procesor i OLED robi swoje. Obejrzyj sobie porównania aparatów Mixa/Mi8 z Mi9 i sam zdecyduj.
raven66 Posted March 29, 2019 Posted March 29, 2019 49 minut temu, galakty napisał: W tej chwili jeśli chodzi o aparat to brałbym Mixa 2s. Ale nie wiem czy za 3 miesiące Xiaomi nie poprawi na tyle Mi 9, że będzie równa lub lepsza. Niestety to loteria... Wątpię że będzie lepszy z powodu braku OIS. Jeśli priorytetem jest TYLKO aparat, to Mix 2s, ale jeśli aparat ma być po prostu dobry i nie będzie Cię bolało że odstaje wieczorem/nocą, to bierz Mi 9 - jednak procesor i OLED robi swoje. Obejrzyj sobie porównania aparatów Mixa/Mi8 z Mi9 i sam zdecyduj. Priorytetem jest dla mnie aparat. OIS mnie przekonuje, Mix mi wizualnie się podoba. OLED nie robi mi jakiejś różnicy, przeboleję jakoś słabszy procek i 2x mniej pamięci - nadal będzie to dla mnie przeskok z Mi 5. No i cena o 500 zł niższa też robi różnicę (z PL firmy z FV). (https://www.morele.net/smartfon-xiaomi-mix-2s-6-64gb-bialy-4141034/)
galakty Posted March 29, 2019 Posted March 29, 2019 2 minuty temu, raven66 napisał: Priorytetem jest dla mnie aparat. OIS mnie przekonuje, Mix mi wizualnie się podoba. OLED nie robi mi jakiejś różnicy, przeboleję jakoś słabszy procek i 2x mniej pamięci - nadal będzie to dla mnie przeskok z Mi 5. No i cena o 500 zł niższa też robi różnicę (z PL firmy z FV). (https://www.morele.net/smartfon-xiaomi-mix-2s-6-64gb-bialy-4141034/) To w sumie sam sobie odpowiedziałeś W twoim przypadku faktycznie lepiej wypadnie Mix 2s. 1
raven66 Posted March 29, 2019 Posted March 29, 2019 (edited) Już zamówiłem PS. jeszcze pytanie, w sumie odnośnie każdego modelu, bo i Mi 9 i Mix 2S mają ładowanie indukcyjne. Ma ktoś sprawdzoną, niedrogą (nie musi być mocna i szybka) ładowarkę bezprzewodową i uchwyt z ładowaniem indykcyjnym do samochodu? Z Polski (nie z Chin), sklep wystawiający FV. Edited March 29, 2019 by raven66
sp4ubw Posted March 29, 2019 Posted March 29, 2019 @raven66 a ja brałbym MI9 Ze względu na zdjęcia właśnie. Brak OIS ale co z tego jak zdjęcia ostre? Nie bardzo Gcam w nocy bo nieostre, no to co? I tak w dzień działa i idealne Za to masz więcej trybów, trzy ogniskowe, portrety w szerokim trybie, dynamiczne zdjęcia, 48MP, makro, śledzenie obiektu, bardzo fajnei działające FHD 60fps w filmach, filmy 4k przednią kamerką. Takie tam pierdoły, ale są. Oczywiście to tylko mój wybór Pytasz o ładowanie indukcyjne, tez masz 20W vs 7.5W. 1
galakty Posted March 29, 2019 Posted March 29, 2019 10 minut temu, sp4ubw napisał: I tak w dzień działa i idealne W dzień to i Redmi z 48 mpx daje radę 1
sp4ubw Posted March 29, 2019 Posted March 29, 2019 Ten Redm Note 7 nie jest taki głupi. Rozważam dokupienie jako zapasowy
Voltron Posted March 29, 2019 Posted March 29, 2019 A nie lepiej przebolec slider i wziąć mix3 5g z snapem 855 i bateria 3800? Duża bateria, oled, oszczędny procesor i aparat z ois Wytapatalkowane z MI 8 SE
simcold Posted March 29, 2019 Posted March 29, 2019 A nie lepiej przebolec slider i wziąć mix3 5g z snapem 855 i bateria 3800? Duża bateria, oled, oszczędny procesor i aparat z ois Wytapatalkowane z MI 8 SEI czytnik na plecach .....Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
galakty Posted March 29, 2019 Posted March 29, 2019 8 minut temu, sp4ubw napisał: Ten Redm Note 7 nie jest taki głupi. Rozważam dokupienie jako zapasowy W sumie to poza SoC i nieco okrojonym softem aparatu i brakiem OLED nie widzę różnic Odnośnie zdjęć. Owszem, są ostre, ale rozpiętość tonalna jest gorsza moim zdaniem, co jest dziwne skoro Mi 9 ma większy sensor.
JamCiTo Posted March 29, 2019 Posted March 29, 2019 (edited) @simcold Najlepsze ułożenie... Źle... Najbardziej ergonomiczne. Tym bardziej, że siołmi w idealnym miejscu te czytniki ustawia... I nie jęczcie proszę o "uchwytach samochodowych".... Mam, używam, zero stresu... Odblokowanie dziobem też działa, jak ręki nie chce mi się wyciągnąć.... Edited March 29, 2019 by JamCiTo
Recommended Posts