krzygaj Posted September 16, 2019 Author Share Posted September 16, 2019 @zalezi zainstaluj appkę aparatu(port aplikacji z MIUI): https://camera.aeonax.com/ i dodatki: ANXCameraUnity_146.ExoticTartRam2.zip ANXCustLibs_141.DarkorangeKindDikdik.zip Dyneteve48MPFix_127.BabyishStarchyWaterbuck.zip Z tego co zauważyłem, to jest problem z trybem AI - wykrzacza się po zrobieniu zdjęcia jeżeli rozpozna typ zdjęcia. Więc robię bez tego trybu - mam nadzieję, że wkrótce to naprawią. Ja w weekend postawiłem Syberię od nowa - bawiłem się innymi kernelami i dodatkami do nich - no i coś mi się sknociło, bo spożycie baterii miałem w okolicach 0,6%/h - teraz już wiem czego nie robić i mam 0,26%/h. W początkowej fazie zanim jeszcze poinstalowałem dodatkowe appki było nawet 0,18%/h Link to comment Share on other sites More sharing options...
zalezi Posted September 16, 2019 Share Posted September 16, 2019 Bateria faktycznie powoli ucieka na Syberii. Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Falonso Posted September 17, 2019 Share Posted September 17, 2019 Mam pytanie, jak wam działa czytnik na Syberii? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zalezi Posted September 17, 2019 Share Posted September 17, 2019 Bez szału, nieco gorzej, niż na stocku. Trochę autojasność wariuje.Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Falonso Posted September 17, 2019 Share Posted September 17, 2019 Właśnie, tak myślałem. Miałem przez chwilę wersję 2.8 i irytowało mnie to. Sądziłem, że może coś poprawili. Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzygaj Posted September 18, 2019 Author Share Posted September 18, 2019 (edited) Moje statystyki spożycia baterii od soboty - 0,31%/h w trybie uśpienia : Miałem kombinować z innym kernelem (Evira), ale chyba nie ma potrzeby. @zalezi na xda polecają tą appkę: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.velis.auto.brightness @Falonso możliwe, że przy kolejnych aktualizacjach pojawi się nowa wersja vendor i wtedy to będzie lepiej działać. Dla mnie skuteczność odczytu jest na akceptowalnym poziomie - aczkolwiek nie jest tak, że nie mogłoby być lepiej Edited September 18, 2019 by krzygaj Link to comment Share on other sites More sharing options...
Falonso Posted September 18, 2019 Share Posted September 18, 2019 Spoko, poczekam na Miui 11, jak nie podejdzie to spróbuję jeszcze raz z Syberia. Dla mnie ważne by czytnik działał sprawnie bo w końcu po coś jest, ale i tak mu daleko do tradycyjnych. Trochę to żenujące bo stawiając obok średniaka, jak RN7 którego też mam, ten czytnik w Mi 9 wygląda jak bajer aniżeli coś praktycznego. Zdecydowanie lepiej sprawdza się czytnik na pleckach i nie tylko przez to, że jest szybszy, ale bardziej praktyczny i wygodniejszy. Biorąc smartfona do rąk palec wskazujący automatycznie ląduje na czytniku i cyk od pierwszego przyłożenia. Natomiast w Mi 9 różnie to bywa i nie jest tak wygodne. Na pewno jest to jakiś postęp technologiczny, ale długa droga jeszcze, zanim to udoskonaloną na tyle by było to wygodne, szybkie i nie irytujące. Wygląda to trochę tak, jakbyśmy byli beta testerami nowych technologii bo tego typu rozwiązania dopiero zaczynają być standardem a tak to ten czytnik mimo iż działa to bardziej robi za demonstracje technologii a jakby nie patrzeć, jeśli ktoś kupuje flagowca i płaci sporą sumę to oczekuje w praktyce najlepszych podzespółow i najszybszego działania. Chociaż ja nie mam nic do zarzucenia bo za Mi 9 zapłaciłem, jak za średnika. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zalezi Posted September 18, 2019 Share Posted September 18, 2019 (edited) 3 godziny temu, krzygaj napisał: Moje statystyki spożycia baterii od soboty - 0,31%/h w trybie uśpienia : Miałem kombinować z innym kernelem (Evira), ale chyba nie ma potrzeby. [mention=56384]zalezi[/mention] na xda polecają tą appkę: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.velis.auto.brightness [mention=62294]Falonso[/mention] możliwe, że przy kolejnych aktualizacjach pojawi się nowa wersja vendor i wtedy to będzie lepiej działać. Dla mnie skuteczność odczytu jest na akceptowalnym poziomie - aczkolwiek nie jest tak, że nie mogłoby być lepiej Dla mnie bateria nie jest aż tak kluczowa, bo jest dobra w porównaniu do miui, mowa o zużyciu w spoczynku. Uważam, że multitasking jest nieco słabawy, mógłby więcej appek trzymać w pamięci, ta autojasność też średnia jest. Reszta cacy. Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Edited September 18, 2019 by zoltan78 Usunięcie screena Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dinar Posted September 18, 2019 Share Posted September 18, 2019 8 godzin temu, Falonso napisał: Zdecydowanie lepiej sprawdza się czytnik na pleckach i nie tylko przez to, że jest szybszy, ale bardziej praktyczny i wygodniejszy. Biorąc smartfona do rąk palec wskazujący automatycznie ląduje na czytniku i cyk od pierwszego przyłożenia. Natomiast w Mi 9 różnie to bywa i nie jest tak wygodne Twoje subiektywne odczucie(może kwestia przyzwyczajenia), wszystko ma swoje plus i minusy. Nie muszę brać telefonu do ręki tylko przykładam palec, jadąc autem, jak leży na stole, a jak już podniosę to mam kamerkę. Dla mnie to jest praktyczne i wygodne ;] Link to comment Share on other sites More sharing options...
JamCiTo Posted September 18, 2019 Share Posted September 18, 2019 Z tyłka pomysł z tym czytnikiem w ekranie... Tak poronione miejsce, że pała mała... Jak jedzie się autem, to albo jest odblokowany (bo nawigacja), albo wystarczy na niego popatrzeć przez sekundę (jak jest w uchwycie) ... To macanie po ekranie to pomysł chorego chińsko-koreańsko-amerykańskiego debila... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Falonso Posted September 18, 2019 Share Posted September 18, 2019 Twoje subiektywne odczucie(może kwestia przyzwyczajenia), wszystko ma swoje plus i minusy. Nie muszę brać telefonu do ręki tylko przykładam palec, jadąc autem, jak leży na stole, a jak już podniosę to mam kamerkę. Dla mnie to jest praktyczne i wygodne ;]Myślę, że "moje" subiektywne odczucie tyczy się co najmniej 90% użytkowników Mi 9. Na ten czas jest to demonstracja technologii, jakiś postęp bo coś muszą wprowadzać nowego, ale na pewno nie nazwał bym tego rozwiązaniem praktycznym. Gdyby chociaż skuteczność/trafność odczytu była 100% to przebolał bym szybkość działania, ale ani to skuteczności, ani szybkości a nawet wygody nie ma, prędzej irytacja. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zalezi Posted September 18, 2019 Share Posted September 18, 2019 Ja też uważam te czytniki w ekranie za nieporozumienie. Idealnie byłoby mieć Face ID z iPhone XsWysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzygaj Posted September 19, 2019 Author Share Posted September 19, 2019 22 godziny temu, zalezi napisał: Dla mnie bateria nie jest aż tak kluczowa, bo jest dobra w porównaniu do miui, mowa o zużyciu w spoczynku. Uważam, że multitasking jest nieco słabawy, mógłby więcej appek trzymać w pamięci, ta autojasność też średnia jest. Reszta cacy. Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka U mnie z kolei słuchawka więcej jest w standbaju niż jest używana - także mam inne priorytety - dziś kluczowy dla mnie parametr spożycia w trybie spoczynku spadł do 0,27%/h Co do offa odnośnie czytnika, to gdyby ten w ekranie miał skuteczność tego na pleckach, to byłoby prawie idealnie. Do pełni ideału brakuje jeszcze żeby ekran w tym miejscu się nie palcował, to byłaby pełnia szczęścia Link to comment Share on other sites More sharing options...
Falonso Posted September 19, 2019 Share Posted September 19, 2019 Dokładnie, gdyby działał szybko to byłoby ok, tak wygląda to kiepsko, zwłaszcza używając i porównując z ponad 2 letnim smartfonem z tradycyjnym czytnikiem, który go ośmiesza. Co z tego, że topowy hardware i nowinki techniczne, jak działanie i obsługa irytuje. Nie chce się zdawać na samo face unlock a odcisku używam nie tylko jako blokady, ale też do płatności i oczekiwałbym sprawnego działania. Więc twierdzenie, że jesteśmy obecnie betatestermami tego rozwiązania wcale nie jest bezzasadne. Wygląda to tak, jakby karykatura czytnika, na mnie nie robi wrażenia że jest pod czy w ekranie, skoro to tylko "upośledzony" bajer. Ciekawe, jak rozwinie się ta technologia bo póki co, jest tylko zarezerwowana dla smartfonów na amoledem. Czy dojdą do takiej sprawności działania, jak tradycyjne biometryczne . Link to comment Share on other sites More sharing options...
zalezi Posted September 19, 2019 Share Posted September 19, 2019 Multitasking też nie urywa tutaj na Syberii. Mam wrażenie, że szybko killuje otwarte aplikacje w ramie. A jak u Was? Kurde, coraz mniej jestem zadowolony. Płacić się telefonem nie da (to wiedziałem), ale czytnik palca działa gorzej, multitasking słaby, nieraz freezuje mi Google Chrome jak dłużej nie używam no i ta wariująca autojasność Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzygaj Posted September 20, 2019 Author Share Posted September 20, 2019 hmmm.... nie zwracałem na to uwagi czy kiluje czy nie - możliwe, że coś kosztem czegoś - niskie użycie baterii kosztem ubijania appek. Reszta dla mnie jest ok - rom jest rozwojowy także spodziewam się, że większy czy mniejsze błędy zostaną wkrótce wyeliminowane. Co do jasności ekranu, to fakt po jego włączeniu jest zaraz za jasny, ale potem już wraca do odpowiedniego poziomu. Ja póki co zostaję na Syberii, ale myślę już nad zmianą słuchawki na Mi 9 Pro 5G Link to comment Share on other sites More sharing options...
Exodisss Posted September 22, 2019 Share Posted September 22, 2019 Jest już w ogóle jakiś sensowny ROM bez większych bugów, błędów trzymający na baterii lepiej od stocka? Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Falonso Posted September 22, 2019 Share Posted September 22, 2019 Sprawdzał ktoś Revolution OS MIUI? Ponoć bardzo dobry https://forum.xda-developers.com/Mi-9/how-to/rom-revolution-os-t3926187 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zalezi Posted September 22, 2019 Share Posted September 22, 2019 Ja wróciłem na stock. Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Falonso Posted September 25, 2019 Share Posted September 25, 2019 Interesujący jest też Bootleggers ROM http://downloads.bootleggersrom.xyz/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muzyk Posted March 3, 2020 Share Posted March 3, 2020 Z racji że@mrosi zamknął temat założony dzisiaj uznając że już był, zapytuje was czy ktoś z was korzysta z miui.pro bądź miuimix lub innych odmian miui na mi9 i może coś więcej powiedzieć z perspektywy czasu?Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
ThreeDog Posted March 3, 2020 Share Posted March 3, 2020 Też z chęcią się dowiem, czy warto pchać się np. w crDroid? LineageOS? Czy lepiej zostać na MIUI i zainstalować xiaomi.eu? Na XDA jest tylko ROMów ale nie chcę też tracić to do czego MIUI mnie przyzwyczaiło. Zależy mi na aparacie, baterii, funkcjonalności prawie jak w MIUI. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muzyk Posted March 3, 2020 Share Posted March 3, 2020 Też z chęcią się dowiem, czy warto pchać się np. w crDroid? LineageOS? Czy lepiej zostać na MIUI i zainstalować xiaomi.eu? Na XDA jest tylko ROMów ale nie chcę też tracić to do czego MIUI mnie przyzwyczaiło. Zależy mi na aparacie, baterii, funkcjonalności prawie jak w MIUI.Romow opartych na miui jest sporo, tylko nigdzie żadnego podsumowania co warto a co nie.Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
galakty Posted March 3, 2020 Share Posted March 3, 2020 26 minut temu, Muzyk napisał: Romow opartych na miui jest sporo, tylko nigdzie żadnego podsumowania co warto a co nie. Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Nic nie warto, to nie czasy Redmi Note 1 że trzeba customy wgrywać. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
rav96 Posted March 3, 2020 Share Posted March 3, 2020 Według wielu osób najlepszy custom oparty na miui to stabilne Xiaomi.eu i stabilny RevOS Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin19883 Posted March 3, 2020 Share Posted March 3, 2020 Jeśli chodzi o AOSP to:1. LineageOS2. Crdroid3. Aosp Extended Wszystkie przetłumaczone na PL i dużo opcji, oprócz LineageOS, który ma tylko to co potrzebne, ale nie jest nadmiernie wypruty z podstaw jak Pixel Experience Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muzyk Posted March 3, 2020 Share Posted March 3, 2020 Nic nie warto, to nie czasy Redmi Note 1 że trzeba customy wgrywać. Mam inne zdanie Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
antykat Posted March 14, 2020 Share Posted March 14, 2020 Jeśli chodzi o AOSP to:1. LineageOS2. Crdroid3. Aosp Extended Wszystkie przetłumaczone na PL i dużo opcji, oprócz LineageOS, który ma tylko to co potrzebne, ale nie jest nadmiernie wypruty z podstaw jak Pixel Experience Instalowałeś może crDroid? Ma bardzo dobre opinie. Chciałbym go wypróbować, ale trochę się boję samej instalacji. Z tego co widzę na xda, to często pojawiają się problemy przy instalacji romów AOSP. Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
skay77 Posted March 15, 2020 Share Posted March 15, 2020 Instalacja hmm nie miałem problemów na 3telefonach mam 3 różne wipevendorromopcjonalnie dfe z którego nie korzystałem cała filozofia i oczywiście odpowiednie recovery Sprawdziłem shrp na eu,evolution i mx🅼🅸9🆃🆁 🄼🄸🅄🄼🄸🅇 Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin19883 Posted March 15, 2020 Share Posted March 15, 2020 Instalowałeś może crDroid? Ma bardzo dobre opinie. Chciałbym go wypróbować, ale trochę się boję samej instalacji. Z tego co widzę na xda, to często pojawiają się problemy przy instalacji romów AOSP. Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu TapatalkaNie ma problemów. Na czysto instalujesz: Wipe system, vendor i format data. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiskoler Posted May 17, 2020 Share Posted May 17, 2020 (edited) T osie podepnę pod wątek. Jak rozumiem instalowanie ROMu w stylu Syberia z XDA powoduje wyczyszczenie wszystkich danych z telefonu. Można to potem przywrócić z chmury Xiaomi lub Googla? Czy trzeba wszystko od nowa wpisywać i konfigurować? On jest spolszczony? Edited May 17, 2020 by Wiskoler Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam Błażejewski Posted May 17, 2020 Share Posted May 17, 2020 Z chmury przywrócisz te ustawienia które zapiszesz na MIUI, z tego co kojarzę to syberia nie jest oparta o MIUI A o czysty android więc pewnie nie będzie działać przywracanie z chmury. Jak byś przechodził na xioomi.eu to ustawienia z chmury się przywrócą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
scotti33 Posted July 10, 2020 Share Posted July 10, 2020 Witam, podpowie ktoś jaki jest fajny custom rom dla naszych mi9 który ma ,,sporo'' udogodnień i bateria trzyma przyzwoicie.Jakoś miui12 nie powaliła mnie na kolanaDzięki z góryWysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
antykat Posted July 13, 2020 Share Posted July 13, 2020 PixelExpierience+. Używam od kilku dni po przetestowaniu wszystkich najpopularniejszych romów. Wszystko świetnie działa. Wcześniej długo używałem ExtendedUI, rewelacyjny rom, ale od kwietnia nie ma aktualizacji. Jeśli wolisz rom bez preinstalowanych aplikacji Googla oraz bardzo dużą liczbą opcji to crDroid. Jednak PE+ wydaje mi się bardziej responsywny. MIUI 12 zainstalowałem na chwilę z ciekawości, ale szybko wróciłem do AOSP. Zbyt dużo błędów. Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
scotti33 Posted July 16, 2020 Share Posted July 16, 2020 [mention=11858]antykat[/mention]Dzięki za odpowiedź, czy ten rom który polecasz czyli PixelExpierience+ ma na końcu +. Szukałem na XDA i jest PixelExpierience lecz bez +. Niby mały znaczek a jednak może dużo znaczyć.Testowałeś może rom Syberia Project?Jak najlepiej, najszybciej wgrać owy rom? Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts