krzygaj Posted August 31, 2019 Share Posted August 31, 2019 @zalezi tak ostatnio bawię się customromami. Próbowałem: BeastRom - miałem 1 dzień, spore braki w tłumaczeniu, przez noc zeszło mi 10% baterii. Na XDA ktoś tam się chwalił, że zjada mu 0,3%/h - u mnie było to 1,7%/h i zarzuciłem dalsze próby. PE - mam od wczoraj postanowiłem jeszcze raz dać szansę. Niestety podobnie jak wyżej przez noc -10%, ale teraz jakby mniej już schodzi. Póki co błędów nie zauważyłem. Najbardziej mnie irytował brak możliwości odebrania rozmów - gdy ktoś dzwonił, to czasami telefon nie reagował i tylko restart pomagał. Podobno teraz to zostało poprawione. A nie jest jeden bug - nie mogę włączyć ciemnego trybu - jest zaptaszone, ale nic się nie dzieje. Kusi mnie teraz by spróbować: https://forum.xda-developers.com/Mi-9/development/rom-syberia-project-2-8-t3963061 ze screenów widzę, że podobny do BeastRom Link to comment Share on other sites More sharing options...
zalezi Posted August 31, 2019 Share Posted August 31, 2019 [mention=56384]zalezi[/mention] tak ostatnio bawię się customromami. Próbowałem: BeastRom - miałem 1 dzień, spore braki w tłumaczeniu, przez noc zeszło mi 10% baterii. Na XDA ktoś tam się chwalił, że zjada mu 0,3%/h - u mnie było to 1,7%/h i zarzuciłem dalsze próby. PE - mam od wczoraj postanowiłem jeszcze raz dać szansę. Niestety podobnie jak wyżej przez noc -10%, ale teraz jakby mniej już schodzi. Póki co błędów nie zauważyłem. Najbardziej mnie irytował brak możliwości odebrania rozmów - gdy ktoś dzwonił, to czasami telefon nie reagował i tylko restart pomagał. Podobno teraz to zostało poprawione. A nie jest jeden bug - nie mogę włączyć ciemnego trybu - jest zaptaszone, ale nic się nie dzieje. Kusi mnie teraz by spróbować: https://forum.xda-developers.com/Mi-9/development/rom-syberia-project-2-8-t3963061 ze screenów widzę, że podobny do BeastRomA jak z czytnikiem lub odblokowaniem twarzą na PE? Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzygaj Posted August 31, 2019 Author Share Posted August 31, 2019 @zalezi czytnik działa bardzo dobrze - face unlock nie używam Link to comment Share on other sites More sharing options...
zalezi Posted August 31, 2019 Share Posted August 31, 2019 [mention=56384]zalezi[/mention] czytnik działa bardzo dobrze - face unlock nie używam Dzięki, za tydzień wrzucam Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzygaj Posted August 31, 2019 Author Share Posted August 31, 2019 @zalezi uważaj z backupem - ja jak widzisz mam problemy - niby jest a jakby go nie było... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karls Posted August 31, 2019 Share Posted August 31, 2019 Dlatego ja polecam backup MIUI offline do pamięci telefonu. Fakt, nie przywraca nigdy 100% danych użytkownika ale przyjemniej jeszcze nigdy nie miałem tak by nie zadziałał.Wysłane z mojego MI 9 -> Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzygaj Posted August 31, 2019 Author Share Posted August 31, 2019 @zalezi rano jak rozmawialiśmy, to zainstalowałem rom Syberia - póki co najbardziej mi się podoba. Pod względem customizacji lepszy niż PE. Jak narazie, to zostaję na nim. Widzę że grupa developerów prężnie działa, bo często są aktualizacje. Także jak za tydzień będziesz instalował, to wypróbuj Syberię. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zalezi Posted August 31, 2019 Share Posted August 31, 2019 [mention=56384]zalezi[/mention] rano jak rozmawialiśmy, to zainstalowałem rom Syberia - póki co najbardziej mi się podoba. Pod względem customizacji lepszy niż PE. Jak narazie, to zostaję na nim. Widzę że grupa developerów prężnie działa, bo często są aktualizacje. Także jak za tydzień będziesz instalował, to wypróbuj Syberię.Jakoś boję się innych, niż PE romow. Nie ufam im, bo to małe projekty i mało osób je testuje. Zastanawiam się, kiedy PE będzie oparty na Android 10, wtedy byłoby idealnie. No bo cyrk z powiadomieniami na pasku, na ekranie blokady, nierówna bateria zniechęca mnie do miui, a PE nieźle mi działał na MI 8.Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Falonso Posted August 31, 2019 Share Posted August 31, 2019 [mention=56384]zalezi[/mention] rano jak rozmawialiśmy, to zainstalowałem rom Syberia - póki co najbardziej mi się podoba. Pod względem customizacji lepszy niż PE. Jak narazie, to zostaję na nim. Widzę że grupa developerów prężnie działa, bo często są aktualizacje. Także jak za tydzień będziesz instalował, to wypróbuj Syberię.Czytam na XDA wątek tego customROMu i widzę dobre opinie użytkowników, myślę że warto go sprawdzić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzygaj Posted September 1, 2019 Author Share Posted September 1, 2019 Koledzy co polecicie do monitorowania wybudzenia i użycia procka? Na Syberii schodzi mi ok 2%/h - i tak w zasadzie mam na każdym CustomRomie - coś mi się wydaje, że to jakaś moja appka i chciałbym to namierzyć Z góry dzięki za pomoc 17 godzin temu, zalezi napisał: Jakoś boję się innych, niż PE romow. Nie ufam im, bo to małe projekty i mało osób je testuje. Zastanawiam się, kiedy PE będzie oparty na Android 10, wtedy byłoby idealnie. No bo cyrk z powiadomieniami na pasku, na ekranie blokady, nierówna bateria zniechęca mnie do miui, a PE nieźle mi działał na MI 8. Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Niby PE ma większą społeczność, ale z mojego doświadczenia wynika, że ma więcej bugów niż inne customy. Póki co na Syberii nic nie zaobserwowałem - tylko muszę z tym zużyciem baterii powalczyć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karls Posted September 1, 2019 Share Posted September 1, 2019 BetterBatteryStats, na XDA masz darmową wersję premium. Oczywiście wymaga root-a Wysłane z mojego MI 9 -> Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
zalezi Posted September 1, 2019 Share Posted September 1, 2019 Faktycznie, ta Syberia wygląda obiecująco. Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzygaj Posted September 1, 2019 Author Share Posted September 1, 2019 Dobra chyba mam winowajcę w FK Kernel Manager pokazywało mi że 4 rdzenie procka cały czas chodziły na 1785mhz. Zmieniłem governora na conservative i już jadą na niższych częstotliwościach a w razie potrzeby zwiększają MHz. Poobsewuję kilka dni i zobaczę czy to coś dało Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karls Posted September 1, 2019 Share Posted September 1, 2019 Conservative może być problemem w grach bo on na siłę trzyma niższe taktowania. Także coś mi się wydaje, że to jest tylko maskowanie objawów bez znalezienia przyczyny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zalezi Posted September 1, 2019 Share Posted September 1, 2019 [mention=56384]zalezi[/mention] rano jak rozmawialiśmy, to zainstalowałem rom Syberia - póki co najbardziej mi się podoba. Pod względem customizacji lepszy niż PE. Jak narazie, to zostaję na nim. Widzę że grupa developerów prężnie działa, bo często są aktualizacje. Także jak za tydzień będziesz instalował, to wypróbuj Syberię.A tym bardziej, że PE jest niestety rzadko aktualizowany. Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Falonso Posted September 1, 2019 Share Posted September 1, 2019 Da się jakoś na Syberii korzystać z gestów? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karls Posted September 1, 2019 Share Posted September 1, 2019 Chyba tylko z googlowych. Syberia z tego co widzę jest na bazie AOSP a nie MIUI. Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzygaj Posted September 1, 2019 Author Share Posted September 1, 2019 6 godzin temu, Karls napisał: Conservative może być problemem w grach bo on na siłę trzyma niższe taktowania. Także coś mi się wydaje, że to jest tylko maskowanie objawów bez znalezienia przyczyny. Tak - zgłoszę to do developerów Syberii. Ja i tak nie gram także mi to lotto Póki co jest bardzo dobrze, że spożyciem baterii podczas gdy telefon jest nieużywany: Link to comment Share on other sites More sharing options...
zalezi Posted September 1, 2019 Share Posted September 1, 2019 3.09 ma być rollout update Android Q na Pixele. Ciekawe, jak szybko deweloperzy to przeportują w Syberia czy PE. Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzygaj Posted September 2, 2019 Author Share Posted September 2, 2019 (edited) Ze spożyciem baterii rano było jeszcze lepiej - po nocy kiedy to mam wszystko powyłączane było 0,3%/h, teraz mam 0,33%/h. Przez noc od 23-6 zeszło 2% baterii. Jak dla mnie bomba Teraz jest 0,32%/h: Edited September 2, 2019 by krzygaj Link to comment Share on other sites More sharing options...
zalezi Posted September 2, 2019 Share Posted September 2, 2019 Najbardziej bateria dostaje po pupie jak się męczy z uwagi na przełączanie się pomiędzy btsami i jest w strefie słabego zasięgu. Pobór w spoczynku w nocy to dla mnie mało miarodajny przykład Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzygaj Posted September 3, 2019 Author Share Posted September 3, 2019 (edited) Wczoraj powróciłem do defaultowego governora i już nie ma problemu z wysoką częstotliwością procka - kiedy nieużywany spada do min. Możliwe, że przyczyną był pocket mode - na xda na to ludzie zwracają uwagę. Nie wiem czy wiedzieliście ale jest port appki aparatu z MIUI na custom romy: ANXCamera - tego mi brakowało na customie . Póki co jestem zadowolony z roma, a z tego co widzę w wątku na xda, to PE jest pełen błędów - chyba zrobię datek dla autorów Syberii Edited September 3, 2019 by krzygaj Link to comment Share on other sites More sharing options...
george193 Posted September 3, 2019 Share Posted September 3, 2019 A działa na Syberii NFC i PayU? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zalezi Posted September 6, 2019 Share Posted September 6, 2019 Koledzy@krzygaj i@Falonso, jak po kilku dniach użytkowania oceniacie te customy? Bo chce jutro jakiś wrzucić i jakoś ciągle bliżej mi do PE, nie wiem czemu. Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Falonso Posted September 6, 2019 Share Posted September 6, 2019 Koledzy[mention=18474]krzygaj[/mention] i[mention=62294]Falonso[/mention], jak po kilku dniach użytkowania oceniacie te customy? Bo chce jutro jakiś wrzucić i jakoś ciągle bliżej mi do PE, nie wiem czemu. Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu TapatalkaSzczerze to miałem go zaledwie 2 dni, wszystko ok, rom dobrze zoptymalizowany, błędów nie zauważyłem, wszystko śmiga, ale brakowało mi gestów, dlatego wróciłem na xiaomi.eu. Mam taki swój fetysz, jako jeszcze do niedawna użytkownik OnePlus One, 3T i 6, system ma być możliwie jak najbliższy czystemu Androidowi z dodatkowymi opcjami i gestami, tak właśnie, jak w OxygenOS. Dlatego tak ciężko mi jest przestawić się na MiUi.Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariusz.ur Posted September 6, 2019 Share Posted September 6, 2019 (edited) Tu masz nawet lepiej niż na miui https://play.google.com/store/apps/details?id=com.fb.fluid Edited September 6, 2019 by mariusz.ur 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzygaj Posted September 9, 2019 Author Share Posted September 9, 2019 @zalezi ja nadal jestem na Syberii - wszystko mi działa jak należy - oczywiście nie ze wszystkiego korzystam. Jestem zadowolony - w sobotę była aktualizacja systemu - wszystko przebiegło bez problemu. Spożycie baterii mam na poziomie 0,4%/h - czasami nawet spada do poziomu 0,29%/h. Na xda ktoś tam dał screena, że ma 0,15%/h - ale to chyba nie ma nic zainstalowanego oprócz systemu 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Falonso Posted September 9, 2019 Share Posted September 9, 2019 [mention=56384]zalezi[/mention] ja nadal jestem na Syberii - wszystko mi działa jak należy - oczywiście nie ze wszystkiego korzystam. Jestem zadowolony - w sobotę była aktualizacja systemu - wszystko przebiegło bez problemu. Spożycie baterii mam na poziomie 0,4%/h - czasami nawet spada do poziomu 0,29%/h. Na xda ktoś tam dał screena, że ma 0,15%/h - ale to chyba nie ma nic zainstalowanego oprócz systemu Bardzo fajny ROM, ale mi w nim brakuje więcej opcji personalizacji oraz gestów. Z custom rom zwykle chyba najbardziej odpowiadał mi Resurrection Remix, szkoda że nie ma takowego w pełni działającego bez błędów na Mi 9 . Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzygaj Posted September 11, 2019 Author Share Posted September 11, 2019 @Falonso na xda ktoś polecił taka appkę: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.fb.fluid - ponoć więcej możliwości niż w MIUI 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zalezi Posted September 14, 2019 Share Posted September 14, 2019 Kurde, po wgraniu gappsow do Syberii nie wstaje mi telefon i stoi na logo miui. Wgrany ten wymagany vendor 9.8.1 wcześniej. Macie pomysł ocb?Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karls Posted September 14, 2019 Share Posted September 14, 2019 Gappsy nie pod tą architekturę procka? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zalezi Posted September 14, 2019 Share Posted September 14, 2019 Właśnie nie, samo zaptaszkowało ARM64, Android 9, wersja full. Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Falonso Posted September 14, 2019 Share Posted September 14, 2019 [mention=62294]Falonso[/mention] na xda ktoś polecił taka appkę: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.fb.fluid - ponoć więcej możliwości niż w MIUIFaktycznie, mam w pełnej wersji i są znacznie lepsze od systemowych. W dodatku można dowolnie personalizować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karls Posted September 14, 2019 Share Posted September 14, 2019 Właśnie nie, samo zaptaszkowało ARM64, Android 9, wersja full. Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka No to spróbuj bardziej okrojoną wersję, może coś konflikt robi.Wysłane z mojego MI 9 -> Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
zalezi Posted September 14, 2019 Share Posted September 14, 2019 Poszło. Fajna ta Syberia, nawet bardzo,ale dziwne, że nie można zmienić wyglądu przycisków nawigacyjnych na takie typowo Pixelowe. Aplikacja bankowa IKO nie chce mi się aktywować. Aparat wbudowany w rom robi słabe zdjęcia nocne. Szczególnie to IKO mnie boli. Edit- jednak są prace modernizyjne pko, stąd problem. Aparat testuję. Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts