losmarte Posted May 21, 2019 Share Posted May 21, 2019 Każdy producent sprzętu z bat li-ion pisze to w instrukcji, więc żadna herezjaNikt nie pisze takich bzdur. Telefon wyjmujesz z pudełka i korzystasz, jeśli jest potrzeba, to ładujesz. Jedyne czego nie należy robić, to namiętne rozładowywanie do 0 Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
stereo0 Posted May 22, 2019 Share Posted May 22, 2019 @cincin27 bo to jest adnotacja po to żeby ktoś nie zawracał d*py, że kupił i nie działa, a po prostu ma rozładowane urządzenie. Baterie litowe działają mniej więcej na chłopski rozum w ten sposób, że są to takie kosmyki powiedzmy włosów. Im bardziej naładowane tym bardziej proste im bardziej rozładowane tym one się skręcają i podczas ładowania prostują. Im bardziej tyramy baterie do zera tym bardziej te kosmyki się kręcą i płaczą aż do czasu gdy nie są w stanie się całkiem wyprostować. Baterie litowo-jonowe dodatkowo nie posiadają efektu "pamięci". Ich rozładowywanie w najlepszym wypadku nic nie da, a w najgorszym może ją uszkodzić. Dodatkowo gdy bateria się naładuje do 100% zostaje praktycznie odcięty prąd i jedynie dozowana jest jakaś marginalna ilość do podtrzymania. Serwis laptopów na temat ładowania baterii https://olimp.wroclaw.pl/faq/jak-uzywac-baterii Link to comment Share on other sites More sharing options...
simcold Posted May 22, 2019 Share Posted May 22, 2019 [mention=9991]cincin27[/mention] bo to jest adnotacja po to żeby ktoś nie zawracał d*py, że kupił i nie działa, a po prostu ma rozładowane urządzenie. Baterie litowe działają mniej więcej na chłopski rozum w ten sposób, że są to takie kosmyki powiedzmy włosów. Im bardziej naładowane tym bardziej proste im bardziej rozładowane tym one się skręcają i podczas ładowania prostują. Im bardziej tyramy baterie do zera tym bardziej te kosmyki się kręcą i płaczą aż do czasu gdy nie są w stanie się całkiem wyprostować. Baterie litowo-jonowe dodatkowo nie posiadają efektu "pamięci". Ich rozładowywanie w najlepszym wypadku nic nie da, a w najgorszym może ją uszkodzić. Dodatkowo gdy bateria się naładuje do 100% zostaje praktycznie odcięty prąd i jedynie dozowana jest jakaś marginalna ilość do podtrzymania. Serwis laptopów na temat ładowania bateriihttps://olimp.wroclaw.pl/faq/jak-uzywac-bateriiBiedna płaczą... Może by je tak przytulić?Xiaomi Mi 9 xiaomi.eu 9.5.16 Link to comment Share on other sites More sharing options...
stereo0 Posted May 23, 2019 Share Posted May 23, 2019 @simcold błąd mi się wkradł. Zapewne te kosmyki to bujda na resorach, ale gdzieś tak raz przeczytałem i dla takiego ignoranta elektronicznego jak ja ma to sens i daje mi pewne wyobrazenie xd Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foxiuu Posted May 23, 2019 Share Posted May 23, 2019 Witam. Czy temperatury dochodzące do 40 stopni są bezpieczne dla baterii? Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
olutus Posted May 23, 2019 Author Share Posted May 23, 2019 Generalnie dla elektroniki wszystko poniżej 60 st C jest bezpieczne. Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
stereo0 Posted May 23, 2019 Share Posted May 23, 2019 @Foxiuu tak gdyby było inaczej nie można by było dotykać telefonu gdyż ludzkie ciało ma 37 stopni, a czasem i 40. Myślę, że temperatury powżej 60 stopni sa szkodliwe np. ladowanie telefonu na sloncu, albo co gorsza ladowanie i wystawianie telefonu przed szybe samochodu w upał. Również jaja z baterią są w zimie gdy jest na minusie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Worrior Posted May 24, 2019 Share Posted May 24, 2019 Ktoś coś doradzi na ten dramat?Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
simcold Posted May 24, 2019 Share Posted May 24, 2019 Ktoś coś doradzi na ten dramat?Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu TapatalkaJaki soft?Xiaomi Mi 9 xiaomi.eu 9.5.16 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Worrior Posted May 24, 2019 Share Posted May 24, 2019 Jaki soft?Xiaomi Mi 9 xiaomi.eu 9.5.16Ło takiWysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
simcold Posted May 24, 2019 Share Posted May 24, 2019 Wywalaj to. instaluj xiaomi.euXiaomi Mi 9 xiaomi.eu 9.5.16 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Worrior Posted May 24, 2019 Share Posted May 24, 2019 Wywalaj to. instaluj xiaomi.euXiaomi Mi 9 xiaomi.eu 9.5.16Nie chce mi się w to bawić. Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
simcold Posted May 24, 2019 Share Posted May 24, 2019 Nie chce mi się w to bawić. Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu TapatalkaTo się nie dziw że taki masz sot. Xiaomi Mi 9 xiaomi.eu 9.5.16 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Worrior Posted May 24, 2019 Share Posted May 24, 2019 To się nie dziw że taki masz sot. Xiaomi Mi 9 xiaomi.eu 9.5.16Rozumiem że wszyscy na globalu mają taki sot?Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
simcold Posted May 24, 2019 Share Posted May 24, 2019 Rozumiem że wszyscy na globalu mają taki sot?Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu TapatalkaDrazysz temat. Napisałem ci rozwiązanie. Xiaomi Mi 9 xiaomi.eu 9.5.16 Link to comment Share on other sites More sharing options...
sp4ubw Posted May 24, 2019 Share Posted May 24, 2019 8 minut temu, Worrior napisał: Rozumiem że wszyscy na globalu mają taki sot? Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Mało kto tutaj ma globala, obstawiam, że może 1 osoba na 1000. Wgrałeś go sobie to teraz tak masz, było zostać przy EEA. Rozwiązanie znasz, przejdź na xiaomi.eu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
21nikooo21 Posted May 24, 2019 Share Posted May 24, 2019 Ktoś poda linka do instrukcji jak wgrać xiaomi.eu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sp4ubw Posted May 24, 2019 Share Posted May 24, 2019 1 minutę temu, 21nikooo21 napisał: Ktoś poda linka do instrukcji jak wgrać xiaomi.eu? Na głównej stronie www.miuipolska.pl. Na forum. Tego nawet nie trzeba szukać. https://miuipolska.pl/instalacja-xiaomi-eu-i-twrp-na-mi9/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Worrior Posted May 24, 2019 Share Posted May 24, 2019 Mało kto tutaj ma globala, obstawiam, że może 1 osoba na 1000. Wgrałeś go sobie to teraz tak masz, było zostać przy EEA. Rozwiązanie znasz, przejdź na xiaomi.eu. Płatności telefonem działają na eu?Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
sp4ubw Posted May 24, 2019 Share Posted May 24, 2019 Oczywiście. Link to comment Share on other sites More sharing options...
losmarte Posted May 24, 2019 Share Posted May 24, 2019 Rozumiem że wszyscy na globalu mają taki sot?Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu TapatalkaNie. Ja mam global EEA i mam SOT czasami powyżej 7 h Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Worrior Posted May 24, 2019 Share Posted May 24, 2019 Nie. Ja mam global EEA i mam SOT czasami powyżej 7 h Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu TapatalkaNo ja nie mam ochoty się bawić w te zmiany bo nigdy tego nie robiłem. I mam telefon od premiery, kupiłem na Amazonie. W ostatnich dniach mam sot na poziomie 4hWysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
eNse Posted May 24, 2019 Share Posted May 24, 2019 Ja niestety tez mam sot na poziomie 4-5h MAKSYMALNIE. Mimo że żadna aplikacja nie widać by drenowała jakoś przesadnie baterię.. Nie wiem od czego to już zależy. Jadę na trybie ciemnym, w nocy oszczędzanie baterii, niska jasność ekranu, bt i gps off a i tak jest dramat mimo dobrego zasięgu. Zawsze mam pecha do baterii. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Worrior Posted May 24, 2019 Share Posted May 24, 2019 Ja niestety tez mam sot na poziomie 4-5h MAKSYMALNIE. Mimo że żadna aplikacja nie widać by drenowała jakoś przesadnie baterię.. Nie wiem od czego to już zależy. Jadę na trybie ciemnym, w nocy oszczędzanie baterii, niska jasność ekranu, bt i gps off a i tak jest dramat mimo dobrego zasięgu. Zawsze mam pecha do baterii.Ja też zawsze mam problem z baterią na każdym telefonie. A zmieniam je jak rękawiczki. W tamtym roku miałem op5t później mi mixa 2s, honora 8x i teraz mi9. Tylko na honorze bateria była spokoWysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
losmarte Posted May 24, 2019 Share Posted May 24, 2019 10 minut temu, Worrior napisał: Ja też zawsze mam problem z baterią na każdym telefonie. A zmieniam je jak rękawiczki. W tamtym roku miałem op5t później mi mixa 2s, honora 8x i teraz mi9. Tylko na honorze bateria była spoko Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka U mnie usługi xiaomi są na poziomie 1% albo są w pozostałych oraz nie widać Facebook services Link to comment Share on other sites More sharing options...
Worrior Posted May 24, 2019 Share Posted May 24, 2019 U mnie usługi xiaomi są na poziomie 1% albo są w pozostałych oraz nie widać Facebook servicesJa mam synchronizację chmury wyłączona od xiaomi, więc nie wiem co tam drenuje baterię. A ten serwis od Facebooka to nie wiem o uj chodziWysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubinj0 Posted May 24, 2019 Share Posted May 24, 2019 Jakie są jeszcze plusy xiaomi.eu, oprócz baterii? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zgk1 Posted May 25, 2019 Share Posted May 25, 2019 Ma ktoś pomysł od czego zacząć? Cholernie to zużywa baterie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Worrior Posted May 25, 2019 Share Posted May 25, 2019 Ma ktoś pomysł od czego zacząć? Cholernie to zużywa baterie.Mam to samoWysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
sp4ubw Posted May 25, 2019 Share Posted May 25, 2019 (edited) Zmień soft na normalny i problem ustąpi, albo przestań używać usług xiaomi. U mnie jest tak: Edited May 25, 2019 by sp4ubw Link to comment Share on other sites More sharing options...
eNse Posted May 25, 2019 Share Posted May 25, 2019 @sp4ubw ten wynik jest wręcz abstrakcyjny i osiągnięty chyba na minimalnej wartości podświetlenia i wyłączonym wszystkim innym. Nie wiem jak Wy kręcicie takie czasy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sp4ubw Posted May 25, 2019 Share Posted May 25, 2019 Normalnie, oglądałem filmy na podświetleniu 80 i zasnąłem. Telefon sobie odtwarzał do rana stream. Procesor nie był obciążony bo nie miał czym i stąd taki SOT. Link to comment Share on other sites More sharing options...
simcold Posted May 25, 2019 Share Posted May 25, 2019 Ja na xiaomi.eu mam wszystkie możliwe apki wrzucone w autostart i nic nie ubijam. Sot około 5-6 godzin bez problemu chyba że gram w pubga około 1-1.5 godzinki to z 4. Na nockach w pracy wyciągam po 7-8 Xiaomi Mi 9 xiaomi.eu 9.5.16 Link to comment Share on other sites More sharing options...
sp4ubw Posted May 25, 2019 Share Posted May 25, 2019 Ciekawe jak będzie z modelem MI9 T? Przy akku 4Ah SOT powinien skoczyć o godzinę lub dwie i typowy SOT to będzie nie 7, a 9h. Jakby tak było to chętnie zamienię modele Link to comment Share on other sites More sharing options...
palibrzuch Posted May 25, 2019 Share Posted May 25, 2019 Ja mam ustawioną synchronizację między 21 a 22gą. Wszystko załącza się automatycznie. Nie widzę sensu aby synchronizacja była na bieżąco.Bateria trzyma mi rewelacyjnie i nigdy nie mam problemu z czymś co mi czerpie baterię.Używam oczywiście eu wersji Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts