jarekm95

KOMPENDIUM WIEDZY REDMI 3/3S/PRO - ROM, BOOTLOADER, RECOVERY, ROOT, FAQ

Recommended Posts

3 minuty temu, Pepso94 napisał:

@quaqua Miałem podobną sytuację, cały czas logo Mi, nie mogłem wejść w tryb edl, tak jakby go w ogóle nie było. Desperacko naciskałem wszystkie przyciski aż się telefon wyłączył i wtedy kabel wymusił edl. Jak to nie pomaga to zostaje chyba serwis 

Spróbowałem metody desperackiego wciskania guzików, i doprowadziłem do tego że na ekranie wyświetla się telefon z kablem tak jak na obrazku;

Unlock-Redmi-Note-3-Bootloader.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 minut temu, quaqua napisał:

Spróbowałem metody desperackiego wciskania guzików, i doprowadziłem do tego że na ekranie wyświetla się telefon z kablem tak jak na obrazku;

Unlock-Redmi-Note-3-Bootloader.jpg

Kolego a jaki ty masz telefon? Bo ten na obrazku to nie jest Redmi 3s, wygląda na Redmi Note 3!!!

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Przed chwilą, FromWP napisał:

Kolego a jaki ty masz telefon? Bo ten na obrazku to nie jest Redmi 3s, wygląda na Redmi Note 3!!!

Mam redmi3s.. zdjęcie jest poglądowe z internetu, nie szukałem innego aparatu żeby zrobić oryginalne zdjęcie..

Share this post


Link to post
Share on other sites
Przed chwilą, quaqua napisał:

Mam redmi3s.. zdjęcie jest poglądowe z internetu, nie szukałem innego aparatu żeby zrobić oryginalne zdjęcie..

A jak go podłączasz do komputera w jakim trybie, tym przerobionym kabelkiem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kabel przerobiony wkładam dużą wtyczką do komputera, potem podłączam telefon.

Chyba nie o to Ci chodziło, ale nie zrozumiałem Twojego posta..

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minuty temu, quaqua napisał:

Chyba nie o to Ci chodziło, ale nie zrozumiałem Twojego posta..

No pewnie że nie o to. Telefon podłączasz przerobionym kabelkiem wyłączony, powinien zostać czarny ekran.  Wtedy podłączasz normalny kabel i Miflash powinien go zobaczyć pod portem com (jak klikniesz odśwież).

Albo podłączasz go w trybie fastboot i przytrzymujesz power (długo) i też po chwili powinien być czarny ekran, zmieniasz kabel na normalny i flashujesz.

Edited by FromWP

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zapewne chodziło czy masz w momencie podłączania odpalony fastboot itp. Najlepiej jest telefon wyłączyć i dopiero podłączyć przerobionym kablem.

Edited by Pepso94

Share this post


Link to post
Share on other sites

To nie mam pojęcia czemu tak się dzieje. Jak są skręcone te dwa kable to nie powinien się uruchamiać do systemu. Chyba, że w każdym kablu mogą to być inne kolory chociaż ja na różnych poradnikach widziałem tylko czarny z zielonym i czarny z białym.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, quaqua napisał:

No to tak robię właśnie..

Telefon nie może nie mieć trybu edl. Co najwyżej źle ci się zainstalowały sterowniki i nie widzi go w tym trybie komputer. Jakby się zaczął ładować podłączony (wyłączony) do komputera to to by było nic i znaczyło by że kabel nie działa. Twój pierwszy sposób połączenia zielonego z czarnym powinien zadziałać.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minuty temu, FromWP napisał:

 Jakby się zaczął ładować podłączony (wyłączony) do komputera to to by było nic i znaczyło by że kabel nie działa.

No właśnie.. tym bardziej że po całej procedurze: podłączeniu modyfikowanego kabla, odczekaniu 10 sekund,podłączeniu normalnym kablem telefonu nie mogę zwyczajnie włączyć muszę przytrzymać VOL+ i POWER kilka sekund..

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, quaqua napisał:

No właśnie.. tym bardziej że po całej procedurze: podłączeniu modyfikowanego kabla, odczekaniu 10 sekund,podłączeniu normalnym kablem telefonu nie mogę zwyczajnie włączyć muszę przytrzymać VOL+ i POWER kilka sekund..

Bo nie trzeba go wtedy włączać, tylko flashować w takim stanie. Jak chcesz wyjść z trybu download, to odłączasz kabel i długo przytrzymujesz sam power, dłużej niż 10 sekund chyba trzeba.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zobacz czy jest rozpoznawany w menadżerze urządzeń, być może trzeba mu ręcznie sterownik zainstalować.

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minuty temu, Pepso94 napisał:

Zobacz czy jest rozpoznawany w menadżerze urządzeń, być może trzeba mu ręcznie sterownik zainstalować.

W normalnym trybie przy włączonym telefonie widzi ADB normalnie, prawidłowo

natomiast po kombinacji z przekładaniem kabli (najpierw kombinowany cięty, czarny z zielonym razem) potem cały, normalny kabel:

Jest tak:

downloadmodesterowink.JPG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli wszedł w edl ale sterownik trzeba doinstalować. W folderze MiFlash jest folder qualcomm i intalujesz sterownik.

Edited by Pepso94

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 minut temu, Pepso94 napisał:

Czyli wszedł w edl ale sterownik trzeba doinstalować. W folderze MiFlash jest folder drivers i tam masz qualcomm, jak go zainstalujesz powinien ruszyć.

Właśnie problem w tym że nie ma u mnie tego folderu..

Ok, ściągnąłem miflash z innego źródła - są sterowniki, zainstalowałem, i.. komputer widzi telefon w COM10! właśnie flashuje Global Dev!

dam znać co dalej ;-)

miflashjfolder.JPG

Edited by quaqua

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zainstaluj jeszcze raz Miflasha i zaakceptuj przy instalacji niepodpisany sterownik, może pomoże. Którego Miflasha instalujesz? Sprawdzona wersja to 2016.04.01

Share this post


Link to post
Share on other sites

Noż kur..

po 10 minutach flashowania Global Dev przez miflash wyskoczył następujący błąd..:

 

miflasherror.JPG

 

Macie jakiś pomysł co to może być..?

Edited by quaqua

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli masz tryb edl, widzi go prawidłowo i prawie doszło do końca. Może się wgrał? Uruchamiałeś telefon po flashowaniu?

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie da się włączyć telefonu..

Ok przytrzymałem baardzo długo power+VOL+ wszedłem w bootloader, starym sprawdzonym sposobem zrebootowałem telefon (klikając downlaod mode;) i czekam.. niby się coś przesuwa jak przy aktuzalizacji.

@FromWP

Edited by quaqua

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok będę próbował.. na razie nie działa mi miui.com więc nie mam jak pobrać nawet..

Ogólnie na prawdę warto zrezygnować z globala (OTA) na rzecz xiaomi.eu? Są jakieś konkretne argumenty poza sentymentalnymi ;-)?

Edited by quaqua
zly link

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minuty temu, quaqua napisał:

Nie da się włączyć telefonu..

Ok przytrzymałem baardzo długo power+VOL+ wszedłem w bootloader, starym sprawdzonym sposobem zrebootowałem telefon (klikając downlaod mode;) i czekam.. niby się coś przesuwa jak przy aktuzalizacji.

@FromWP

No to się chyba uruchomi, daj znać, a jak nie to spróbuj z innym romem, ale chyba lepiej inną wersję global dev. Na razie serwery en.miui leżą tak że nie ściągniesz.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba się udało wgrać global dev bo jest 6.11.3 w informacjach o systemie!

Ale za to jak próbuje odblokować bootloader to mówi mi że konto jest inne niż to na które jestem zalogowany w telefonie.. oni na prawdę potrafią życie utrudnić!

Screenshot_2016-11-09-21-15-02-212_com.android.settings.png

Niesamowite! Chyba się udało.. to teraz twrp, root i xiaomi.eu :o

succesunlock.JPG

Edited by quaqua

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też miałem ten problem. Oczywiście najlepiej uruchomić program jako administrator i zalogować się numerkiem konta. U mnie problem rozwiązał program TunnelBear. Zainstalowałem go, po uruchomieniu wskazałem mu że ma się połączyć z Hong Kong SAR, włączyłem i o dziwo poszło. Nie zagłębiałem się o co chodzi z tym programem ale zadziałało.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 minut temu, quaqua napisał:

Chyba się udało wgrać global dev bo jest 6.11.3 w informacjach o systemie!

Ale za to jak próbuje odblokować bootloader to mówi mi że konto jest inne niż to na które jestem zalogowany w telefonie.. oni na prawdę potrafią życie utrudnić!

No potrafią, ale to inni ich do tego zmuszają. Wcześniej czy później odblokujesz i już wiesz jak uruchomić edl.

To teraz się jeszcze przyznaj bez bicia co źle robiłeś z tym podłączaniem kabelka, bo to że już odblokowałeś bl zauważyłem.

Edited by FromWP
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 minut temu, FromWP napisał:

To teraz się jeszcze przyznaj bez bicia co źle robiłeś z tym podłączaniem kabelka, bo to że już odblokowałeś bl zauważyłem.

No nie miałem sterownika qhsusb_bulk zainstalowanego.. ;-) 

A już chciałem drugi kabelek rozcinać.. 

No i zainstalowałem TWRP, reboot recovery - poszło, reboot system -> stoi na logo MI.. nie wiem czy bootloop czy się jednak włączy

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 minut temu, quaqua napisał:

No i zainstalowałem TWRP, reboot recovery - poszło, reboot system -> stoi na logo MI.. nie wiem czy bootloop czy się jednak włączy

Reboot system to dopiero po wgraniu romu xiaomi.eu, jak uruchomisz na globalu to będzie zawsze bootloop albo zwis na Mi. Raczej sam się nie włączy, jeszcze raz Miflash chyba.

Ale teraz to możesz i w fastboot bo odblokowany i nie musi być flash all, tylko po tej operacji znowu twrp trzeba wgrywać i od razu rom eu bez rebootu do systemu.

Edited by FromWP

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minuty temu, FromWP napisał:

Reboot system to dopiero po wgraniu romu xiaomi.eu, jak uruchomisz na globalu to będzie zawsze bootloop albo zwis na Mi. Raczej sam się nie włączy, jeszcze raz Miflash chyba.

Tylko jak to teraz wyłączyć skoro ciągle się świeci logo MI a nic nie daje przytrzymanie power?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Przed chwilą, quaqua napisał:

Tylko jak to teraz wyłączyć skoro ciągle się świeci logo MI a nic nie daje przytrzymanie power?

To przytrzymaj ale bardzo dłuuuugo power. Przez moment będzie czarny ekran i w tym momencie vol- i power i powinien być w fastboot (trzeba mieć refleks). 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok flashuje przez miflash od nowa global dev.. 

czyli TWRP też musze na nowo zainstalować? to co najlepiej wrzuci do pamięci xiaomi.eu i przy pierwszym(drugim, jeśli reboot recovery) włączeniu recovery już wipe i instalacja xiaomi.eu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now