Jump to content

POCO X6 5G/X6 Pro 5G - dyskusja ogólna, wątek zbiorczy

Recommended Posts

Jestem prostym, acz wieloletnim użytkownikiem MIUI Polska. Nie śledzę forum każdego dnia. Jako że noszę się zamiarem zakupu X6 Pro, bardzo proszę o kilka zdań wyjaśniających kiedy orientacyjnie będzie dostępny MIUI dla X6 Pro i co to jest ten program Patreon? Czy wiąże się to z jednorazową opłatą, czy jest to bardziej coś jak abonament? Pozdrawiam.

MIUI - rozumiem że chodzi Ci o HyperOS od Xiaomi.eu? Tego nie wiem.

Patreon jest generalnie modelem subskrypcyjnym, ale nikt nie broni zapłacić raz, uzyskać ROM, a potem anulować subskrypcję (by nie pobierało w kolejnych miesiącach opłaty). Na razie jednak nie ma ROM-u dla X6 Pro, więc nie płaciłbym, póki się on nie pojawi.

No i jestem. Poco X6 Pro 5G. Od poniedziałku u mnie. Fonik rewelacja. Szybkość ekstra,kolory też. Bateria 2dni spoko przy normalnym użytkowaniu. Bawię się ustawieniami ale to długa droga. Możliwość bardzo dużo.

W przypadku POCO X6 5G (bez pro) warto się wstrzymać z aktualizacją do HyperOS (jak wyjdzie)? Na poprzednim redmi śmigałem na czystym androidzie, jednak słyszałem że Xiaomi utrudniło odblokowanie bootloadera w HyperOS, a nie chcę zablokować sobie możliwości zmiany systemu w przyszłości.

• 2 weeks later...

Nabyłem POCO X6. Telefon jeszcze nie jest nigdzie zalogowany. Czy bez problemu da się odblokować bootloader i wgrać oprogramowanie eu. Czy trzeba uważać na jakieś pułapki.

Wysłane z mojego Redmi K20 Pro przy użyciu Tapatalka

Może się okazać, że nie przejdzie dodanie konta w opcjach programisty ze względu na "prace konserwacyjne". Wtedy być może będzie trzeba skorzystać ze skryptu: https://github.com/MlgmXyysd/Xiaomi-HyperOS-BootLoader-Bypass. Jeśli i ten skrypt nie pomoże, najpewniej czeka Cię płatne odblokowanie...

• Like 1

Mam pewną  zagwozdkę, która dotyczy Poco X6 Pro 5G, która dotyczy wyłączania się ekranu po słynnych 10 sekundach (AOD). Widziałem na filmach, że telefony w Indonezji mają się pod tym względem lepiej. I teraz pytanie: co z tym można zrobić? Zależy mi tylko na tej funkcjonalności.

- Czy jest możliwość np. zaktulizowania tylko appki odpowiedzialnej za taki stan rzeczy, na taką z Indonezji np. Motywy?

- Albo jeśli zmienię region na Indonezję, to czy kolejna aktualizacja dla Indonezji wskoczy mi i będę mógł mojego Globala zaktualizować do wersji indonezyjskiej?

- Albo może czy  mogę podmienić mojego oficjalnego Globala (1.0.4.0.UNLMIXM) na oficjalną Indonezję 1.0.1.0.UNLIDXM? Kombinowałem z podmianą nazw ROMów wg. jakiś tutoriali, ale to chyba już nie działa w HyperOS. Dodam, że Chińczycy zaakceptowali moją chęć odblokowania telefonu - zrobiłem to na wszelki wypadek jeśli będę tego potrzebował.

- Nie wiem (jeśli to będzie potrzebne) jak się uruchamia ten telefon w trybie Fastboot? Nie działa Vol- + Power podczas uruchamiania telefonu. Na innych moich Xiaomi nie ma z tym problemu - widzę tam napis Fastboot.

Wybaczcie za ten chaos w moim poście, ale nie siedzę w temacie i błądzę zapewne. Jeśli możecie mnie nakierować na właściwe rozwiązanie, to ja i pewnie parę osób będzie wdzięcznych.

z tym uruchamianiem w fastboot czy recovery to najlepiej wejść sobie w opcje programisty i tam jest coś takiego jak rozszerzone menu zasilania - wtedy można suwakiem sobie ustawić w jakim trybie uruchamia się telefon - domyślnie to nie jest włączone ... a przydatne ... unlock zawsze może się przydać ... dobrze że dali zgodę ... teraz trzeba z tym nieźle się na kombinować 🙃

49 minut temu, Jacek Marecki napisał(a):

- Czy jest możliwość np. zaktulizowania tylko appki odpowiedzialnej za taki stan rzeczy, na taką z Indonezji np. Motywy?

ROM-y regionalne zazwyczaj nie różnią się wersją takich apek, więc moim zdaniem nie ma to sensu.

50 minut temu, Jacek Marecki napisał(a):

- Albo jeśli zmienię region na Indonezję, to czy kolejna aktualizacja dla Indonezji wskoczy mi i będę mógł mojego Globala zaktualizować do wersji indonezyjskiej?

Nie wskoczy. Niezależnie od regionu będziesz miał ten sam ROM.

51 minut temu, Jacek Marecki napisał(a):

Albo może czy  mogę podmienić mojego oficjalnego Globala (1.0.4.0.UNLMIXM) na oficjalną Indonezję 1.0.1.0.UNLIDXM? Kombinowałem z podmianą nazw ROMów wg. jakiś tutoriali, ale to chyba już nie działa w HyperOS. Dodam, że Chińczycy zaakceptowali moją chęć odblokowania telefonu - zrobiłem to na wszelki wypadek jeśli będę tego potrzebował.

Jeśli podmiana nie działa, to tylko z odblokowanym bootloaderem lub ewentualnie wgraniem ROM-u w trybie download, ale raczej tu za darmo nie pójdzie.

51 minut temu, Jacek Marecki napisał(a):

Nie wiem (jeśli to będzie potrzebne) jak się uruchamia ten telefon w trybie Fastboot? Nie działa Vol- + Power podczas uruchamiania telefonu. Na innych moich Xiaomi nie ma z tym problemu - widzę tam napis Fastboot.

Kombinacja powinna być ta sama wszędzie (vol- i power). Jeśli nie działa, spróbuj włączyć debugowanie USB i z wiersza poleceń wpisać adb reboot bootloader. To wymusza przejście w fastboot.

49 minut temu, Master napisał(a):

najlepiej wejść sobie w opcje programisty i tam jest coś takiego jak rozszerzone menu zasilania

Na Globalu tego nie ma.

jest światełko w tunelu. Chińczyk każe czekać 72 godziny i pewnie będę odblokowany :)

Pytanko, które rozwiązanie jest bardziej sensowne żeby zainstalować oficjalny ROM z Indonezji? W sieci są 2 wersje: Recovery i Fastboot? Którą opcją powinienem się zainteresować? Czy dobrze pamiętam, że dane z telefonu podczas odblokowywania są i tak wymazywane? Jeśli tak, to czy ROM Fastboot jest wtedy naturalnym wyborem?

a teraz o pewnych problemach które miałem do tej pory, może się komuś przyda:

- fastboot w Poco x6 pro nie zaskakuje trzymając VOL- +Power - ja użyłem XiaoMiTool V2 - bardzo fajnie to działało, ale Miflash unlock i tak było potrzebne do odblokowania telefonu. XiaoMiTool podczas odblokowywania wywalił błąd, dość popularny chyba, bo w wielu wątkach na forach ludzie o tym dyskutują.

ADB AppControl też uruchamiał sprawnie telefon w fastboot po komendzie adb reboot bootloader - dzięki Kacper

- Miflash unlock po zalogowaniu "kręcił kółkiem" w nieskończoność - moje niedopatrzenie - do konta nie dodałem maila i stąd taki stan rzeczy. Nie dostałem informacji, że @ jest niezbędny.

- Miflash nie zechciał odblokować mojego telefonu, bo w opcjach programistycznych w "stan blokady Mi" po kliknięciu "Dodaj konto i urządzenie" parowanie nie kończyło się sukcesem, a czemu to? Musiałem w się wylogować z konta Xiaomi na telefonie i się ponownie zalogować i parowanie poszło :)

jestem ciekaw ile spotka mnie jeszcze niespodzianek za te 72 godziny :)

Mi zależy przede wszystkim na Always on display w pełnym wymiarze jak w "wyższych" modelach, a nie tylko 10 sekund jak w innych Redmi :) Oglądałem recenzję tego telefonu z Indonezji i tam ta funkcja działała bez ograniczeń. No chyba, że recenzent odblokował ją w jakiś magiczny sposób :) 

A telefon jest kapitalny, nie mogę się od niego odkleić.

ja aparatem jestem mile zaskoczony :) porównując do 12T Poco nie ma się czego wstydzić. W sumie zdziwiłem się opinii youtubera pana Mirka, który chyba z Redmi 12 pro porównywał właśnie aparat i też chyba zaskoczyła go na plus jakość tych fotek. Ja wcześniej miałem Redmii 8 pro i tam to faktycznie nie było za ciekawie. Na co dzień pstrykam lustrzankami Sonego, także jest do czego porównywać. Kupując ten telefon, nie brałem aparatu na poważnie - a jednak będę z niego korzystał :) 

• Like 1

Szukam czegoś od dłuższego czasu i o ile przy pamięci 512GB z karty pamięci mogę zrezygnować to ten procesor nie daje mi spokoju. Jeżeli dobrze pamiętam (a było to dość dawno) to  Redmi Note 8 Pro miał mediateka i jego przygoda z xiaomi.eu skończyła się dość szybko, a po tylu latach nie wyobrażam sobie używać globala...

Nie wiem czy nie złamię regulaminu tym wpisem, ale znalazłem, po bardzo długich poszukiwaniach aplikację idealną zastępującą AOD (Always on dispay) w moim telefonie. Apka ta jest po pierwsze bardzo łatwo konfigurowalna, bardzo przejrzysta i co było dla mnie ważne może wyświetlać sterowanie odtwarzaną muzykę na wyłączonym ekranie i to nie dotyczy np. tylko Spotify, ale różnych nietypowych aplikacji - u mnie jest to aplikacja MAFA - służąca do zarządzania muzyką na NASie, a doskonale działającą na Malince i Moode. Ta aplikacja idealna, to Muviz Edge. Świetnie działa także z powiadomieniami itd. 

Aplikacja, która zwróciłem, bo najpewniej miała problemy z nowym Androidem, albo z HyperOS zwała się AOE Always On Edge - bardzo rozbudowana, ekstremalnie rozbudowana konfiguracja, ale niestety zostawiała jakieś śmieci po powiadomieniach na dalszych ekranach, uruchamiała się w sposób niepowtarzalny, wrzucała ikony powiadomień z aplikacji systemowych typu Panel Sterowania i innych, których powiadomień nie widać i nie można ich szybko ubić, no i żarła baterię jak zła - 25% przez noc. no i niestety zapewniała sterowanie tylko dla Spotify. Nie wiem czy o tek apce nie pisał kiedyś Kolega Kris68 :) 

Jedna i druga apka kosztuje około 20 zeta. Można niby bawić się za darmo, ale w AOE reklamy przy zmianie każdej z opcji bardzo dokuczają, a w Muviz Edge ograniczona jest liczba motywów i efektów, ale działa. Załączam zrzut ekranu. Zegar i inne elementy mogą mieć różne wielkości, kształty, charakter, kolory, jasność itd, mogą się wyświetlać od kilku sekund do nieskończoności, także zgodnie z harmonogramem. Sterowanie muzyką może także wyglądać różnie i co ważne może się wyświetlać np. określony czas po włączeniu się nowego kawałka z albumu lub może świecić ciągle gdy muzyki słuchamy.

Jeśli ten wpis powinien znaleźć się w innym miejscu - bo jest dość uniwersalny i dotyczy wszystkich lub prawie wszystkich maszyn Redmi i  Poco z Globalem.

Apka Muviz Edge to dla mnie petarda :)   aaaaaa, nie mam nic wspólnego z tą firmą. Po prostu nie muszę kombinować z Indonezją żeby mieć na Poco na Mediateku, to co mieć bardzo chciałem - właściwie jest to dla mnie jedna z kluczowych funkcji. Telefon czy w domu, czy na spotkaniu leży sobie spokojnie, a j w dowolnej chwili widzę czas, powiadomienia bez stukania, machania itd., na moich zasadach. Oczywiście mogłem za podobną cenę kupić np. 12T (żonie wziąłem, bo nie chciałem kombinować z jej telefonem), ale jednak Poco X6 Pro i jego procek i nie tylko, tzw. lekkość bytu :) Telefon jeszcze raz

gorąco polecam.Screenshot_2024-02-07-10-02-10-899_lockscreen.thumb.jpg.1cb69fa4de6aebfa9af2e72bff1e36ca.jpg

• 3 weeks later...

Pro 5G i mała zagwozdka.

Czy ktoś spotkał się z problemem w obsłudze asystenta Google?
Doświadczam dziwnych problemów w rozpoznawaniu komend, telefon często nie słyszy całego polecenia, albo słyszy coś innego - aktualizacja wzorca głosu niczego nie zmienia.
Wcześniej miałem Redmi Note 8 Pro, telefon bez problemu z odległości 1 - 1.5m łapał i wykonywał polecenia.
Po zmianie na POCO X6 Pro 5G zaczęły się jazdy, telefon leżący na biurku w odległości gdzieś 20cm od głowy ma problemy ze słuchem.
Więcej, ma problemy nawet gdy mówię wprost do mikrofonu.
No i teraz przykład "OK Google, wyłącz wzmacniacz" - a telefon uparcie albo sobie słyszy "WŁĄCZ wzmacniacz", albo gubi początek i słysząc samo "wzmacniacz" podaje wyniki wyszukiwania. "OK Google, nawiguj do domu" też słyszy samo "do domu".
Generalnie myli słowa, nawet bardzo i często gubi słowa.
No trochę bez sensu, jak się mówi wprost do mikrofonu językiem jak do małego dziecka, a ten jak by przygłuchy dalej nie łapie o co chodzi.

Edited by infok

Tak tylko informuję, że po wykonaniu czynności wskazanych w poradnikach na miuipolska zainstalowałem tę wersję stabilną oprogramowania garnet na POCO X6 5G i póki co wszystko działa. Tj. mbank z kartą, mobywatel - i telefon nic nie melduje o problemach.
Kupiłem telefon w styczniu w Polsce, a było oryginalnie wgrane MIUI 14.

Wysłane z mojego 23122PCD1G przy użyciu Tapatalka

10 minut temu, piterchmiel1 napisał(a):

Co ona wnosi nowego?

Updated Android Security Patch to February 2024. Increased system security.

tylko tyle i aż tyle ... 🙃

• Thanks 1

Czy ktoś może mi pomóc z wyświetlaniem powiadomień na górnej belce?

Po lewej stronie mam tylko jedną ikonkę aplikacji, a reszta powiadomień "jest kropkami" - chcę zrobić tak żeby reszta też była ikonkami - łatwiej się zorientować co i jak. 

Po prawej stronie z kolei mam poziom baterii, włączone wifi, siec GSM i BT. I nic innego. Np jak mam włączone VPN to nie widzę tego bez rozwinięcia menu z górnej belki 😕

Miejsca na wyświetlanie tego jest pełno - nie wiem czemu to się nie pokazuje.

Czy ktoś wie jak się to ustawia? Bo nie mogę znaleźć :(

56 minut temu, rafmik napisał(a):

Czy ktoś może mi pomóc z wyświetlaniem powiadomień na górnej belce?

Po lewej stronie mam tylko jedną ikonkę aplikacji, a reszta powiadomień "jest kropkami" - chcę zrobić tak żeby reszta też była ikonkami - łatwiej się zorientować co i jak. 

Po prawej stronie z kolei mam poziom baterii, włączone wifi, siec GSM i BT. I nic innego. Np jak mam włączone VPN to nie widzę tego bez rozwinięcia menu z górnej belki 😕

Miejsca na wyświetlanie tego jest pełno - nie wiem czemu to się nie pokazuje.

Czy ktoś wie jak się to ustawia? Bo nie mogę znaleźć :(

to ustawienie co do wyświetlanych ikonek jest tutaj (załącznik) tyle że to jest w wersjach dev beta ... w stabilnych prawdopodobnie tego nie ma ... a to co piszesz o ikonach widocznych po rozwinięciu ustawień to tak to celowo zrobiło Xiaomi ... w swojej nieskończonej mądrości 🙃 u mnie ikonka VPN jest widoczna cały czas - to też wskoczyło całkiem niedawno w którejś becie ... pozostałe typu budzik czy NFC są widoczne tylko po rozwinięciu (nie są wyświetlane normalnie na pasku statusu w widoku pulpitu)

Screenshot_2024-03-11-22-03-10-059_com.android.settings.jpg

• Thanks 1

Godzinę temu, Master napisał(a):

to ustawienie co do wyświetlanych ikonek jest tutaj (załącznik) tyle że to jest w wersjach dev beta ... w stabilnych prawdopodobnie tego nie ma ... a to co piszesz o ikonach widocznych po rozwinięciu ustawień to tak to celowo zrobiło Xiaomi ... w swojej nieskończonej mądrości 🙃 u mnie ikonka VPN jest widoczna cały czas - to też wskoczyło całkiem niedawno w którejś becie ... pozostałe typu budzik czy NFC są widoczne tylko po rozwinięciu (nie są wyświetlane normalnie na pasku statusu w widoku pulpitu)

To u mnie w sofcie 1.0.4.0 niestety jest tylko tak:

Screenshot_2024-03-11-23-23-10-702_com.android.settings.thumb.jpg.2aebe01df2437615068322203ed3c7f6.jpg

Trochę bieda w tym zakresie :-(

Te kropki są w całości bez sensu. Miejsca jest pewno żeby wyświetlić ikony aplikacji. 

3 minuty temu, rafmik napisał(a):

To u mnie w sofcie 1.0.4.0 niestety jest tylko tak:

Screenshot_2024-03-11-23-23-10-702_com.android.settings.thumb.jpg.2aebe01df2437615068322203ed3c7f6.jpg

Trochę bieda w tym zakresie :-(

Te kropki są w całości bez sensu. Miejsca jest pewno żeby wyświetlić ikony aplikacji. 

no masz rację ... już dawno też o tym pisałem 🙃 oni widocznie wiedzą lepiej ... wiesz może te ustawienie wskoczy do następnych wersji stabilnych Xiaomi eu - czyli za jakiś czas ... a w globalu to nie wiem czy to w ogóle będzie ... na to nie mamy żadnego wpływu 🙃 global i oryginalna wersja CN to inne systemy ... nawet jak w jednym to wejdzie to nie wiadomo czy i kiedy będzie w drugim 🙃