Jump to content

POCO X6 5G/X6 Pro 5G - dyskusja ogólna, wątek zbiorczy

Recommended Posts

Posted (edited)

I co mogę powiedzieć po 3 tygodniach użytkowania? Telefon petarda, ale niestety brak gniazda 3,5 jack jest dla mnie dyskwalifikujący i przyznaje to z dużym żalem. Jestem kierowcą zawodowym i w trasie zabawa ze słuchawkami bluetooth to nie dla mnie. Będę sprzedawał moje PX6P przez Allegro. Jest to wersja 12/512 ma odblokowany bootloader i wgrany indonesia ROM. Może ktoś z Was byłby zainteresowany albo zna kogoś? Zjeżdżam z trasy w sobotę i jak odsapnę to w poniedziałek porobię zdjęcia i wystawie. Oryginalna folia na froncie, folie ochronne na obiektywach, dodatkowy crystal case, FV z xkoma, za 1100 + przesyłka przez inpost mogę go pogonić. Oczywiście jak ktoś chce mogę wgrać na nowo czysty ROM EU lub indonesia i mogę zablokować bootloader.

Edited by czupakabraLBN

Witam. 

Kupiłem właśnie poco x6 pro i nie wiem czy nie będę go musiał zwrócić. Zmieniłem telefon tylko ze względu na aplikację gopro quick. Niestety poco x6 pro chyba nie obsługuje codeca h.265. Dziwne bo mój stary samsung a52 obsługuje ale nie jest zbyt wydajny. Poco podobno jest demonem wydajności więc myślałem, że bez problemu sobie poradzi. Jest na to jakaś rada?  Można jakoś wgrać kodeki albo cokolwiek?

Posted (edited)
34 minuty temu, Sebastian Torzewski napisał(a):

Witam. 

Kupiłem właśnie poco x6 pro i nie wiem czy nie będę go musiał zwrócić. Zmieniłem telefon tylko ze względu na aplikację gopro quick. Niestety poco x6 pro chyba nie obsługuje codeca h.265. Dziwne bo mój stary samsung a52 obsługuje ale nie jest zbyt wydajny. Poco podobno jest demonem wydajności więc myślałem, że bez problemu sobie poradzi. Jest na to jakaś rada?  Można jakoś wgrać kodeki albo cokolwiek?

nagrywanie video na pewno obsługuje ...

https://komorkomat.pl/telefon/44975-poco-x6-pro/

może właśnie są jakieś dodatkowe kodeki do tej apki ? trudno mi powiedzieć czy są jakieś kodeki dodatkowe jeśli chodzi o system i telefon ... nigdy nie miałem potrzeby żeby tego szukać ... do odtwarzania video w zupełności wystarczy VLC a nagrywanie telefonem kodek czy ma być 264 czy 265 zmienia się w ustawieniach apki aparatu ...

jest też taka apka w sklepie Play - codec info - tam można zobaczyć jakie kodery / dekodery są w systemie ...

Edited by Master

51 minutes ago, Master said:

nagrywanie video na pewno obsługuje ...

https://komorkomat.pl/telefon/44975-poco-x6-pro/

może właśnie są jakieś dodatkowe kodeki do tej apki ? trudno mi powiedzieć czy są jakieś kodeki dodatkowe jeśli chodzi o system i telefon ... nigdy nie miałem potrzeby żeby tego szukać ... do odtwarzania video w zupełności wystarczy VLC a nagrywanie telefonem kodek czy ma być 264 czy 265 zmienia się w ustawieniach apki aparatu ...

jest też taka apka w sklepie Play - codec info - tam można zobaczyć jakie kodery / dekodery są w systemie ...

Możliwe, że nagrywa w tym systemie plików ale na pewno nie odtwarza plików z gopro 12 które są kodowane kodekiem h.265 . Ściągałem VLC i też nie odtwarza oryginalnego pliku. Więc problem nie leży w aplikacji Quick tylko raczej w systemie.

Posted (edited)
7 godzin temu, Sebastian Torzewski napisał(a):

Możliwe, że nagrywa w tym systemie plików ale na pewno nie odtwarza plików z gopro 12 które są kodowane kodekiem h.265 . Ściągałem VLC i też nie odtwarza oryginalnego pliku. Więc problem nie leży w aplikacji Quick tylko raczej w systemie.

zainstalowałem to u siebie i zapisałem filmik w 265 - odtwarza bez problemu przez vlc ... zakładam że masz system global? czy może Xiaomi eu? ja w Xiaomi eu nic nie instalowałem jeśli chodzi o kodeki ... i działa ... może to na globalu jest z tym problem? o ile pamiętam jeśli chodzi o apke VLC że ona ma swoje kodeki ... więc brak jakiegoś w systemie nie powinien być problemem ... to byłby problem dla systemowego odtwarzacza tylko ... w każdym razie kodeki hevc są w systemie tak jak patrzyłem przez ta apke codec info (no ale pisze o romie Xiaomi eu ...)

w razie co zrobiony filmik ... nie wiem czy się przyda ale wrzucam na wszelki wypadek

https://we.tl/t-eL5kjtg9r5

Screenshot_2024-05-31-11-47-21-119_com.gopro.smarty.jpg

Edited by Master

Zainstalowałem program, który sprawdza kodeki. Jest w systemie hevc czyli h.265 ale filmów z GoPro nie mogę odtworzyć. Mam komunikat jak na screenie . Mam prośbę. Jeżeli ktoś posiada poco X6 pro. Proszę o sprawdzenie czy działa ten filmik z linka. Jest to surowy film z GoPro 12. Ma 2s więc nie jest to duży plik. https://we.tl/t-m62aPy013M

Screenshot_2024-05-31-16-00-58-023_com.miui.mediaviewer.jpg

Posted (edited)

U mnie 11lite5Gne HyperOs EEA nie odtwarza się. Nieznany błąd, wideo nie może być odtworzone (MiWideo).

Edited by FromWP

Posted (edited)

ściąglem Twój filmik i odtworzyłem bez problemu przez VLC ... napisz może na priv do osób które mają poco X6 żeby sprawdziły ... to chyba najszybciej będzie dostać odpowiedź ...

Edited by Master

no tu problem byłby dość prosty do zdiagnozowania - jeśli ten problem dotyczyłby tylko odtwarzacza systemowego ... ale załogant Sebastian pisał że ten sam problem jest w VLC ... a jeśli jest tak jak pisałem (bo pewności nie mam - kiedyś gdzieś o tym czytałem ale to chyba dotyczyło wersji na PC - właśnie nie pamiętam bo już stary i łeb kiepsko działa ...) że ta apka korzysta ze swoich kodeków - to nie bardzo jest jak zwalić winę na kodeki / odtwarzacz systemowy 🙃 jeśli pocox5 to ciągnie bez problemu - nawet jesli tylko przez VLC to X6 tym bardziej nie powinien mieć z tym problemu ... trzeba by poszukać w necie może jakie info się znajdzie - w wolnej chwili poszukam ...

Posted (edited)

no byłoby bardzo dziwne jakby jeden z najnowszych prockow mediateka nie wspierał standardowego - co by nie mówić - kodeka ... tym bardziej ze załogant Sebastian sprawdzał apka codec info że one (hevc) są w systemie ... czyli tym bardziej powinno być wszystko ok ... szukałem trochę infa w necie ale nic aktualnego nie ma za bardzo w temacie ... no i jest potwierdzenie od załoganta marcsl że na X5pro nie ma problemu ... 🙃 może przywrócenie systemu do ustawień fabrycznych by tu pomogło? jakos nic innego mi nie przychodzi do głowy ... ale jeśli to problem z tym co opisałem poniżej nic oczywiście to nie da ...

a tak przy okazji co pisałem o VLC - to chyba dobrze pamiętałem o tym że on ma swoje kodeki ... załączam potwierdzenie ... all codecs are included with no separate downloads ... może to jakiś problem sterownika grafiki w tym modelu? bo jeśli vlc na swoje kodeki i nie korzysta z systemowych to jedyne chyba co ma wpływ na odtwarzanie ... (zakładam że jest to sprzętowo kodowane / dekodowane przez GPU ...) a jeśli tak to możliwe że kolejna aktualizacja systemu (no i przy okazji sterownika grafiki) rozwiąże problem ...

a patrząc po specyfikacji grafiki w tym modelu to sprzętowo te kodeki są wspierane ... więc jedyna możliwość to właśnie problem sterownika ...

https://www.cpu-monkey.com/en/igpu-arm_mali_g615_mp6

Screenshot_2024-05-31-22-22-40-858_com.android.chrome-edit.jpg

Screenshot_2024-05-31-22-30-49-508_com.android.chrome-edit.jpg

Edited by Master

z tego co podales rom to global ... ciekawe jaka wersje ma zalogant Sebastian ... jak starsza to koniecznie trza zaktualizowac ... i to moze zalatwi sprawe ...

Zauważyłem ciekawą rzecz a mianowicie, wyjechałem busem z Holandii do domu, ok północy odłączyłem ładowarkę i wsiedliśmy do busa, bateria była naładowana na 98% i przez ok 15 h jazdy w roamingu (Holandia i Niemcy) telefon praktycznie nieużywany tylko na każdym parkingu sprawdzałem FB i mapy google gdzie jesteśmy, to bateria spadła ok 50%, bardzo dużo zważywszy że telefon nie był praktycznie używany. Teraz jestem w Polsce i 22h od odpięcia ładowarki, gdzie leciał sporo YT i ogólnie ekran nie był wygaszony, a bateria też spadła do 49%, czyli wychodzi na to że w roamingu bateria leciała w dół dwa razy szybciej.

On 01/06/2024 at 13:04, Master said:

z tego co podales rom to global ... ciekawe jaka wersje ma zalogant Sebastian ... jak starsza to koniecznie trza zaktualizowac ... i to moze zalatwi sprawe ...

Moja wersja OS: 1.0.9.0.UNLMIXM

Wersja Android 14 UP1A.230905.011

Próbowałem jeszcze raz przywrócić ustawienia fabryczne i to samo. Film z linku, który wcześniej podałem nie odtwarza się zarówno pod VLC jak i systemowym odtwarzaczem. 

Posted (edited)
2 godziny temu, Sebastian Torzewski napisał(a):

Moja wersja OS: 1.0.9.0.UNLMIXM

Wersja Android 14 UP1A.230905.011

Próbowałem jeszcze raz przywrócić ustawienia fabryczne i to samo. Film z linku, który wcześniej podałem nie odtwarza się zarówno pod VLC jak i systemowym odtwarzaczem. 

no to chyba zostaje czekać na update systemu ... i liczyć że to rozwiąże sprawę ... nic innego mi już nie przychodzi do głowy poza tym o czym pisałem ...

najlepiej to sprawdzić w necie.czy jest nowsza wersja systemu która masz - jeśli tak - a u Ciebie nie będzie wskakiwała przez updatera to trzeba pobawić się zmianami regionów i może m którymś zaskoczy ... proponuję zacząć np od Szwajcarii .. no a jeśli nie ma nowszej to śledzić temat aż takowa zostanie wydana no i procedura opisana wcześniej  ...

Edited by Master

• 2 weeks later...

Wie ktoś jak wygląda sprawa aktualizacji na Globalu z regionem polska?

Od lutego ani widu ani słychu (już 4 miesiące).

Budżetowy Realme 10 od prawie roku ma aktualizacje co 2 miesiące (aktualna z maja). A tutaj klops.

A niby miały być 4 lata wsparcia...

21 minut temu, rafmik napisał(a):

Wie ktoś jak wygląda sprawa aktualizacji na Globalu z regionem polska?

Od lutego ani widu ani słychu (już 4 miesiące).

Budżetowy Realme 10 od prawie roku ma aktualizacje co 2 miesiące (aktualna z maja). A tutaj klops.

A niby miały być 4 lata wsparcia...

zmieniaj regiony ... może u nas tylko jest jakieś opóźnienie a na innych wskoczy ... to trudno powiedzieć co oni tam wyrabiają z tym globalem 🙃 nasz rom Xiaomi eu bazuje na czystym chińczyku ... na bazie globala są wydawane tylko romy dla procesorów mediateka na patreonie Xiaomi eu ... można tam ewentualnie sprawdzić jaka jest ostatnią wersja i kiedy wypuszczona to będzie widać czy był w ogóle jakiś update tego globala czy nie ... 🙃 chociaż dla np poco X6 pro rom jest tożsamy z romem dla Redmi - czyli bazuje na chińskim wypuście a nie na globalu ...

Screenshot_2024-06-12-18-08-40-946_com.android.chrome-edit.jpg

Edited by Master

Chyba znalazłem sposób na włączenie gestów na innym launcherze. Trzeba uruchomić drugą przestrzeń i na niej w ustawieniach musi być włączony launcher fabryczny oraz gesty pełnoekranowe, teraz trzeba przełączyć/wyjść z drugiej przestrzeni i z fabrycznego launchera przełączyć na swój preferowany. Jeśli będą przyciski na dole to należy wejść w ustawienia i przełączyć na gesty. Tym sposobem u mnie na poco x6pro 5g są gesty pełnoekranowe na Nova launcher i jest on ustawiony na domyślny, narazie testuje ze 2 godziny czy nie ma jakichś zgrzytów. Narazie to działa, zobaczymy jak długo 😁

Niestety ale po paru godzinach gesty przestają działać, launcher przywraca się na fabryczny 😐 a już myślałem że jest na to obejście, ehh. 

Edited by djrzz
  • Like 1

W dniu 13.06.2024 o 17:51, piterchmiel1 napisał(a):

Na Szwajcarii jest 1.0.7.0 EU

Wiem, dlatego zmieniłem na Stany Zjednoczone i pokazało się 1.0.8.0

• Thanks 1

3 godziny temu, sbezel napisał(a):

Siema. Wie ktoś może jak pozbyć się tych dwóch kafelków? Zajmują mi tylko miejsce hehe

HyperOS v1.0.8, X6 Pro

Screenshot_2024-06-23-20-05-37-847_bitpit.launcher-edit.jpg

możliwe że to zależy od operatora ... i nie da się tego samemu pozbyć ...

Ok, więc muszę czekać na odblokowanie bootloadera i mieć nadzieję, że system od w xiaomi.eu będzie lepiej zoptymalizowany 😝

Dzięki za odpowiedź 👍

Godzinę temu, sbezel napisał(a):

Ok, więc muszę czekać na odblokowanie bootloadera i mieć nadzieję, że system od w xiaomi.eu będzie lepiej zoptymalizowany 😝

Dzięki za odpowiedź 👍

możesz tu kogoś podpytać na forum - może ktoś ma tego samego co Ty i siedzi na romie Xiaomi eu ... tylko napisz co to za operator ... ja mam T-Mobile i najnowsza betę z 17 czerwca - nie mam tych okienek w centrum funkcji ... zobacz np w tym wątku - ja i jeszcze jedna osoba (sieć Plus) wrzucaliśmy screeny jak to wygląda ...

https://miuipolska.pl/forum/topic/63734-hyperos-1024617dev/

Edited by Master
  • Thanks 1

Jedna z kart to nju mobile w roamingu, więc od Orange. A sim.de działa na infrastrukturze niemieckiego 1&1. @Kacper Skrzypek myślisz, że na romie xiaomi.eu też będą te kafelki? Rozważam subskrybuje dla tego systemu, bo niestety na mediateku telefon 😝

Super, dzięki za info. Dziś wieczorem mija czas oczekiwania nałożony przez Xiaomi i w końcu odblokuje bootloader i wchodzę na członkostwo na wasz system. Dzięki za pomoc 👍

• Haha 1

25 minut temu, sbezel napisał(a):

Super, dzięki za info. Dziś wieczorem mija czas oczekiwania nałożony przez Xiaomi i w końcu odblokuje bootloader i wchodzę na członkostwo na wasz system. Dzięki za pomoc 👍

nowy zalogant zawsze mile widziany - a juz w szczegolnosc na romie xiaomi eu ... dzialaj panie Kolego i powodzenia 👍

• Haha 1

Czy też bateria u was tak szybko się rozładowuje? Kupiłam nowy telefon między innymi z uwagi na baterięz która po 4 latach w note 8 pro zaczęła wariować. Ale tutaj też szału nie ma.. bateria przy użytkowaniu co niezbyt długi czas traci procent. Juz nie pamiętam czy to normalne, czy wymyślam ale wydaje mi się, że powinna trzymać trochę dłużej.

Jakie macie odczucia odnośnie bakterii?

No dobrze, ale nie podałaś żadnych szczegółów ile faktycznie akumulator wytrzymuje, choćby ile czasu masz np, aktywny ekran, jak często podłączasz ładowarkę, czy spadek procentów jest mocny w spoczynku czy tylko podczas aktywnego używania telefonu.

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka