Jump to content

POCO X6 5G/X6 Pro 5G - dyskusja ogólna, wątek zbiorczy

Recommended Posts

44 minuty temu, Master napisał(a):

no masz rację ... już dawno też o tym pisałem 🙃 oni widocznie wiedzą lepiej ... wiesz może te ustawienie wskoczy do następnych wersji stabilnych Xiaomi eu - czyli za jakiś czas ... a w globalu to nie wiem czy to w ogóle będzie ... na to nie mamy żadnego wpływu 🙃 global i oryginalna wersja CN to inne systemy ... nawet jak w jednym to wejdzie to nie wiadomo czy i kiedy będzie w drugim 🙃

Ogólnie tak z perspektywy kilku dni na Poco X6 Pro po przesiadce z Realme 10.

Pod kątem hardware jest mega dobrze, super wyświetlacz, responsywność, bdb czujnik odcisków palców. 

Ale sam soft strasznie niedomaga. 

Te ikonki powiadomień, probmem z powiadomieniami na zegarek (Fitbit Versa 2), BT w aucie mi harczy przy rozmowach. 

Jest dużo gorzej niż na sofcie od Realme (gdzie po prostu wszystko działało). 

A pisze to z perspektywy osoby która wcześniej zaliczyła Redmi 2, 3s, Redmi Note 6, 7, 8 pro, później wlasnie Realme 10 i teraz Poco X6 pro 12GB.

Edited by rafmik

W dniu 11.03.2024 o 23:34, Master napisał(a):

a w globalu to nie wiem czy to w ogóle będzie

Panie, toż to w globalu jest:

431300361_426895466701141_3211816866026100594_n.thumb.jpg.e4019b79fc931d0e30cbac333ddff34e.jpg

Nieprzetłumaczone, ale jest. No i nie w Poco, a w Xiaomi 13T... Ale myślałem, że jeśli o funkcje chodzi to nakładka jest taka sama, że tak powiem

14 minut temu, Frantik napisał(a):

Panie, toż to w globalu jest:

431300361_426895466701141_3211816866026100594_n.thumb.jpg.e4019b79fc931d0e30cbac333ddff34e.jpg

Nieprzetłumaczone, ale jest. No i nie w Poco, a w Xiaomi 13T... Ale myślałem, że jeśli o funkcje chodzi to nakładka jest taka sama, że tak powiem

no jak jest to luks 🙃 ja nie mam dostępu do globala stąd i trudno to porównywać ... (tym bardziej że często piszące osoby nie podają od razu na jakim systemie są tylko opisują problem ...) no właśnie jest inna ... nawet xiaomi oryginalne systemy w wersjach stable czy beta mają co innego ... a co dopiero global ...

Zmieniłem region na Szwajcarię i od razu skoczyła aktualizacja do 10.0.7.0 - łatki bezpieczeństwa są z lutego 2024 (więc tragedii nie ma, 1,5 miesiąca opóźnienia).

I najważniejsza rzecz - pojawiła się możliwość zwiększenia liczby ikon powiadomień... aż do trzech. Ale dobre i to. 

EDIT:

I pokazuje już też ikonkę VPN zawsze :D

Największe bolączki rozwiązane.

Zobaczę jak będzie z powiadomieniami na Fitbit Versa 2 i zestaw głośnomówiący w aucie (harczy strasznie).

Edited by rafmik

Ma ktoś problem z WiFi 5GHz? 

Chodzi o to, że nie chce się łączyć automatycznie w 5GHz. To co zauważyłem problem jest z WPA3. Router mam z WiFi 6 od operatora i nie mam możliwości zmian. Sąsiad ma router starszy z WPA2 i łączy się automatycznie w 5GHz. U mnie łączy się na tym routerze 2.4GHz z automatu na WPA3. Numer kanału mam ustawiony niski (44), ale to ze względu na TV.

Miał ktoś taki problem albo go zauważył

Pytanie z innej beczki mam

Jak wygląda sprawa z odblokowaniem bootloadera w POCO X6 Pro 

Szukam oficjalnych metod i tych nieoficjalnych i sam nie wiem ... 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wszystko udało się rozwiązać. Opisane w internetach , krok po kroku ...

Edited by ziomek1993
Rozwiązana sprawa

Witam.
Czy w poco X6 5G jest możliwość wyłączenia szufladki aplikacji by nie wyjeżdżała z dołu ekranu ? W moim poprzednim rn10pro bez problemu dało się to zrobić, czy w poco X6 5G jest taka możliwość ?

Edited by Next77

Ma ktoś Poco X6 Pro i zegarek Fitbit? Działają Wam powiadomienia na zegarku? Synchronizacja działa, powiadomienia o dzwoniącym telefonie działają, a innych powiadomień nie ma :(

Dla apki Fitbit mam dostęp nieograniczony to zużycia baterii, apka jest zablokowana kłódką, żeby system jej nie ubijał.

Wie ktoś co zrobić, żeby powiadomienia działały?

Nie znam apki fitbit, ale w apce od Xiaomi (zepp) trzeba w niej zaznaczyć/wybrać od jakich aplikacji ma transferować powiadomienia na smartwatch'a.

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka

W dniu 26.03.2024 o 22:22, Netoper napisał(a):

Nie znam apki fitbit, ale w apce od Xiaomi (zepp) trzeba w niej zaznaczyć/wybrać od jakich aplikacji ma transferować powiadomienia na smartwatch'a.

Właśnie mam wszystko zaznaczone. A powiadomień nie ma (po za połączeniami telefonicznymi).

Jakby była możliwość sprawdzić fitbita z innym telefonem (nie Xiaomi) bo mi się przypomniało że jednak miałem styczność z tą firmą i też były jaja.
Na Xiaomi (wtedy miałem chyba RN4Pro) nie szło korzystać na Samsungu żony chodziło ok.78e08d0e01756d24f4cdf87660ae076d.jpg

9 minut temu, Netoper napisał(a):

Jakby była możliwość sprawdzić fitbita z innym telefonem (nie Xiaomi) bo mi się przypomniało że jednak miałem styczność z tą firmą i też były jaja.

Wcześniej miałem Redmi Note 8 Pro i całość działała (chociaż pamiętam też coś musiałem kombinować), później Realme 10 (tutaj całość po prostu działała) i teraz Poco X6 Pro i nie działa...

U mnie na globalu apka od realme nie wysyłała powiadomień, czasem pojawiał się jakiś sms, ale to bardzo rzadko. Po wgraniu stabilnego xiaomi.eu problem zniknął, wszystko działa.

17 godzin temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Jeśli Indonezja ma tylko dialer, no to Tajwan (i xiaomi.eu).

Sprawdziłem, faktycznie Tajwan . Dzięi za sugestię. Tak z ciekawości jeszcze jedno . Czy są już jakieś romy na POCO X6 Pro xiaomi.eu na patronie ? Nie jestem wspierającym > jak zwał tak zwał , więc nic nie widzę ... 

Moi Drodzy chciałbym zapytać o tą zieloną kropkę w prawym górnym rogu po używaniu pisania głosowego od google ciągle świeci, da sie coś z tym zrobić? mimo tego jak przestanę używać pisania głosowego komunikat widnieje jak i kropka. Edit: po Po aktualizacji do 10.0.7.0 problem sam się rozwiązał.

Dodatkowo chciałbym zapytać czy działa wam nagrywanie rozmów ? Mi przy android 11/12/13 działał ACR 32.9 po zainstalowaniu i wydaniu uprawnień  ku mojemu zdziwieniu słyszałem tylko i wyłączanie siebie, przy ACR Cube jest to samo, solucja supportu nie pomaga, android 14 jest aż tak po blokowany ?

1.jpg

2.jpg

acr red.PNG

acr cube.PNG

solucja.PNG

Edited by overtrash

W dniu 25.03.2024 o 19:33, Kris Kris napisał(a):

Witam.  Po aktualizacji do 10.0.7.0 na poco x6 pro  wszystkie zainstalowane apki mają 0. 00B.  Restart nie pomógł. Ma ktoś podobny problem? Lub zna rozwiązanie. Screenshot_2024-03-25-19-27-30-907_com_miui.securitycenter.thumb.jpg.72971381c37170df72a1c6371ab77ac6.jpg

Dziwne robiłem właśnie tego upa u mnie ok !

jeśli chodzi o lokalizację i dostęp do niej przez apki to z tą zielona kropką nic nie da się zrobić ... bardzo możliwe że to samo jest z tym co piszesz ... czyli rozpoznawaniem i syntezą ... ot tak ten system ma 🙃 pocieszeniem jest to że to robili i wymyślili mądrzejsi od nas ... czyli jest dobrze i tak ma być ... z nagrywaniem nie pomogę bo nie potrzebuje do tego dodatkowych apek mając to systemowo i się tym nie bawiłem ... a na te zerowe wskazania pomoże restart do ustawień fabrycznych ... był już temat tu na forum ogarniany ... to też zakładał załogant Kris Kris - widocznie z jakichś powodów (bliżej nieznanych - przynajmniej nam zwykłym śmiertelnikom ...) czasami to występuje a czasami nie 🙃 czy ma negatywny wpływ na działanie systemu - trudno powiedzieć ... teoretycznie może mieć ale to też trzeba by eksperyment przeprowadzić na żywym organizmie ...

Edited by Master
  • Like 1

W dniu 2.04.2024 o 13:12, Kacper Skrzypek napisał(a):

Są. Lista modeli z wersją stabilną jest akurat dostępna publicznie: https://www.patreon.com/posts/stable-roms-for-76931067

Wybacz , moje niedopatrzenie ... Wszystko jak byk tam jest opisane , a ja chyba w pośpiechu czytałem ... 

Wszystko wiem , co i jak ^^. Subskrypcja włączona , znikoma kwota więc co mi tam :D 

4 minuty temu, ziomek1993 napisał(a):

Wybacz , moje niedopatrzenie ... Wszystko jak byk tam jest opisane , a ja chyba w pośpiechu czytałem ... 

Wszystko wiem , co i jak ^^. Subskrypcja włączona , znikoma kwota więc co mi tam :D

po pobraniu romu możesz ją anulować a potem znowu wznowić jak wyjdzie nowa wersja ... stabilne wydania nie wychodzą jedne za drugim ... czasami to i 2-3 miesiące ... tak więc niekoniecznie musisz płacić co miesiąc ... niby kwota nieduża ale z czasem się nazbiera 🙃

• Like 2

22 godziny temu, Master napisał(a):

po pobraniu romu możesz ją anulować a potem znowu wznowić jak wyjdzie nowa wersja ... stabilne wydania nie wychodzą jedne za drugim ... czasami to i 2-3 miesiące ... tak więc niekoniecznie musisz płacić co miesiąc ... niby kwota nieduża ale z czasem się nazbiera 🙃

Masz rację :) . Lepiej jednak się wstrzymać , bo zawsze są wydatki ...

W sumie jeszcze jedno pytanie mam. Była ,a w zasadzie dalej jest strona https://mi-globe.com/ > Czy jest coś podobnego na wzór tej jakaś do nowszych rom'ów na xiaomi etc ? 

Edited by ziomek1993
edycja postu

W dniu 12.03.2024 o 16:09, ohara napisał(a):

poco x6 5g bootloader odblokowany i pora wgrać rom indonesia,bo wkurza mnie ten dialer i sms od googla,a za jakiś czas spróbuje miui.eu

Czyli nie ma możliwości zmiany dialera i SMS bez zmiany ROM? :(

W dniu 5.04.2024 o 14:09, ziomek1993 napisał(a):

W sumie jeszcze jedno pytanie mam. Była ,a w zasadzie dalej jest strona https://mi-globe.com/ > Czy jest coś podobnego na wzór tej jakaś do nowszych rom'ów na xiaomi etc ? 

romy wypuszcza ekipa Xiaomi eu - mają też swoje forum - czasami tam zaglądam co piszą załoganci z innych krajów ... ale strony jako takiej nie prowadzą (przynajmniej nic o tym nie wiem ... serwer z romami to sourceforge - tam jest repozytorium plików - też twrp - no i mają jeszcze ten swój patreon z romami dla prockow mediateka - ale tylko serii dimensity)

37 minut temu, Robinson napisał(a):

Czyli nie ma możliwości zmiany dialera i SMS bez zmiany ROM? :(

ale dialery i apki do SMS to spokojnie można wrzucać - jest tego masa w sklepie Play ... wiele osób używa szczególnie do SMS ... no ale jeśli chcesz mieć dialer z nagrywaniem rozmów to trza zostać na tym domyślnym z romu Xiaomi eu ... mi osobiście i dialer i SMS pasują i w to się nie bawię no ale kto komu zabroni 🙃 oczywiście trzeba te nowe apki ustawić jako domyślne w ustawieniach ...

Screenshot_2024-04-06-19-53-39-790_com.android.settings.jpg

Edited by Master

W dniu 2.04.2024 o 13:07, ziomek1993 napisał(a):

Czy są już jakieś romy na POCO X6 Pro xiaomi.eu na patronie ? Nie jestem wspierającym > jak zwał tak zwał , więc nic nie widzę ... 

A jaka jest odpłatność za taki ROM?

Czy ktoś może wspomóc linkiem, gdzie jest porównanie "sklepowego polskiego" ROM z tym xiaomi.eu?

17 minut temu, Robinson napisał(a):

A jaka jest odpłatność za taki ROM?

Czy ktoś może wspomóc linkiem, gdzie jest porównanie "sklepowego polskiego" ROM z tym xiaomi.eu?

proszę uprzejmie ...

https://miuipolska.pl/o-romie-miuipolska/

rom można wykupić na patreon ... tu masz cenę za subskrypcję ...

https://www.patreon.com/xiaomieu

a w załączeniu lista romów dostępna przez subskrypcję / patreon - do modeli Redmi są to romy bazujące na oryginalnym romie CN a do pozostałych - romy bazujące na wersji global ... tam jest to wyszczególnione w specyfikacji co jest z czego ...

Screenshot_2024-04-06-21-49-02-721_com.chrome.dev-edit.jpg

Edited by Master
  • Thanks 1

• 2 weeks later...
W dniu 12.03.2024 o 16:09, ohara napisał(a):

poco x6 5g bootloader odblokowany i pora wgrać rom indonesia,bo wkurza mnie ten dialer i sms od googla,a za jakiś czas spróbuje miui.eu

Czesc, jak odblokowałeś bootloader? Ja do tej pory mam RN8P z odblokowanym, a czeka na mnie w domu nowe PX6P i zastanawiam się czy metoda jest ta sama?

• 2 weeks later...

Hej doradzcie, bo ciągle bije się z myślami. Czeka na mnie w domu nowe nierozpakowane poco x6 pro 12/512, odkupiłem go miesiąc temu za 1300, jest do tego fv z xkoma, i teraz zastanawiam się czy go jednak nie pogonić? W stosunku do RN8P któremu leci u mnie 3 rok, brakuje mi karty sd, gniazda jack, i diody powiadomień (tak wiem że to już staje się standardem, ale mi te rzeczy pasują). W stosunku do RN13P+ na który miałem ochotę brakuje mu normy IP z 6 z przodu i eSim. Z drugiej strony to nowy telefon, piekielna wydajność na lata, poza tym niegdy jeszcze nie miałem telefonu praktycznie od premiery. Czekać aż RN13P+ potanieje? (tak wiem że są za 1600 ale nie biorę pod uwagę tych z 8gb ramu sprowadzanych z Chin, ma być 12gb z polskiej dystrybucji) Szukać czegoś innego? Czy otwierać i korzystać? bo nie można mieć wszystkiego za 1300 :)

Hm, brak karty SD rekompensuje 512 GB, powinno starczyć, trudno tyle pamięci zapełnić. Jak mam smartwatcha i wszystkie powiadomienia mam na zegarku. Brak jack,a można ogarnąć słuchawkami bluetooth.

Mam poco x6 pro 12/512 od początku lutego i w parze ze smartwatchem zapewnia mi wszystko czego potrzebuję

razem z rozmowami na głośno przez zegarek. Ja jestem zadowolony. No ale każdy ma swoje preferencje. Przemyśl na chłodno i decyduj.

Pozdro.