Jump to content

POCO X6 5G/X6 Pro 5G - dyskusja ogólna, wątek zbiorczy

Recommended Posts

W dniu 18.04.2024 o 22:03, czupakabraLBN napisał(a):

Czesc, jak odblokowałeś bootloader? Ja do tej pory mam RN8P z odblokowanym, a czeka na mnie w domu nowe PX6P i zastanawiam się czy metoda jest ta sama?

Ja mam x6 bez pro,a odblokowałem z poradnika

Posted (edited)

mam problem nie mogę uruchomić mojego PX6P w trybie fastboot, trzymam power i vol- i tak do nigdy mogę trzymać i nic się nie dzieje, stare RN8P w ten sposób natychmiast wychodzi w fastboot, chyba że w poco jest inaczej?

edit: udało się ale strasznie długo to trwało, ale i tak muszę zaczekać 72 godziny :-)

generalnie trudno uruchomić fastboot na PX6P, przynajmniej na moim, w porównaniu do RN8P, bardzo długo trzymałem power i VOL- jak już puściłem kombinację przycisków i telefon zaczął się normalnie włączać bardzo szybko ponownie wcisnąłem kombinację power i vol- i tak kilka razy i wreszcie fastboot zaskoczył

Edited by czupakabraLBN

ja też nie lubię tej kombinacji i nie zawsze udaje się od razu wskoczyć w ten tryb ... chyba nie tylko ten model tak ma 🙃 podoba mi się ta funkcjonalność z romu Xiaomi eu która się nazywa rozszerzone menu zasilania - przytrzymujemy dłużej przycisk zasilania i możemy do fastboota przejść suwakiem z ekranu ... bez duszenia fizycznych przycisków - super wygodne i przydatne ...

21 godzin temu, czupakabraLBN napisał(a):

mam problem nie mogę uruchomić mojego PX6P w trybie fastboot, trzymam power i vol- i tak do nigdy mogę trzymać i nic się nie dzieje, stare RN8P w ten sposób natychmiast wychodzi w fastboot, chyba że w poco jest inaczej?

edit: udało się ale strasznie długo to trwało, ale i tak muszę zaczekać 72 godziny :-)

generalnie trudno uruchomić fastboot na PX6P, przynajmniej na moim, w porównaniu do RN8P, bardzo długo trzymałem power i VOL- jak już puściłem kombinację przycisków i telefon zaczął się normalnie włączać bardzo szybko ponownie wcisnąłem kombinację power i vol- i tak kilka razy i wreszcie fastboot zaskoczył

Nie wiem jak u innych , u mnie wszystko hula od pierwszego uruchomienia ... Tryb fastboot wskakuje mi bez zająknięcia , reszta także działa ; ) 

Tak apropo , czy jest jakiś debloat do china rom na poco x6 pro ;d ?

42 minuty temu, ziomek1993 napisał(a):

Tak apropo , czy jest jakiś debloat do china rom na poco x6 pro ;d ?

zawsze jest ... czy jakas lista konkretnie dla tego modelu to nie wiem - trza by poszukac w necie ... w razie co moge wyslac liste tego co u siebie wywalilem na romie xiaomi eu - tez mozesz zerknac do watku o debloat w dyskusjach o aplikacjach ... no i jakby co daj znac to dodam Cie do rozmowy gdzie wysylalem ostatnio listy tego co wywalilem - programik universal android debloater ... zapewniam ze jest tego troche ... 🙃

2 godziny temu, Master napisał(a):

zawsze jest ... czy jakas lista konkretnie dla tego modelu to nie wiem - trza by poszukac w necie ... w razie co moge wyslac liste tego co u siebie wywalilem na romie xiaomi eu - tez mozesz zerknac do watku o debloat w dyskusjach o aplikacjach ... no i jakby co daj znac to dodam Cie do rozmowy gdzie wysylalem ostatnio listy tego co wywalilem - programik universal android debloater ... zapewniam ze jest tego troche ... 🙃

Też byłbym zainteresowany 😁 wymagany root?

Posted (edited)
10 minut temu, czupakabraLBN napisał(a):

Też byłbym zainteresowany 😁 wymagany root?

nie ... ten programik tego nie wymaga - to odpala się z kompa - telefon podłączamy normalnie tak jak do kopiowania danych - jedyne co trzeba wcześniej zrobić to włączyć debugowanie USB w opcjach programisty no i potem to już tylko rozwijamy sobie właściwe listy - czytamy opisu przy usługach - no i decydujemy czy wywalić czy nie - w razie czego zawsze też można zrobić restore więc no problem jak coś wywalimy co jest nam potrzebne - ogólnie usługi krytyczne są na osobnej liście i tam bym nie radził kombinować ... ale na innych listach też bywają takie których lepiej nie ruszać - przykładowo jeśli chcemy wywalić usługi związane z kontem Xiaomi najpierw trzeba usunąć z niego swoje urządzenie i się wylogować - w przeciwnym razie może być problem ...

dodałem Cie do listy w tej korespondencji - tam są zrzuty ekranu i opis ... ogólnie co zostało usunięte z jakiej listy - jest tego sporo i radzę przed usunięciem czytać opisy tych usług - bo może jak raz z czegoś chcesz korzystać ... np. jakiś preinstalowany soft Xiaomi czy np. android auto - mi nie potrzebny ale może Ty korzystasz ... 🙃

Edited by Master
  • Thanks 1

W dniu 7.05.2024 o 20:56, Master napisał(a):

nie ... ten programik tego nie wymaga - to odpala się z kompa - telefon podłączamy normalnie tak jak do kopiowania danych - jedyne co trzeba wcześniej zrobić to włączyć debugowanie USB w opcjach programisty no i potem to już tylko rozwijamy sobie właściwe listy - czytamy opisu przy usługach - no i decydujemy czy wywalić czy nie - w razie czego zawsze też można zrobić restore więc no problem jak coś wywalimy co jest nam potrzebne - ogólnie usługi krytyczne są na osobnej liście i tam bym nie radził kombinować ... ale na innych listach też bywają takie których lepiej nie ruszać - przykładowo jeśli chcemy wywalić usługi związane z kontem Xiaomi najpierw trzeba usunąć z niego swoje urządzenie i się wylogować - w przeciwnym razie może być problem ...

dodałem Cie do listy w tej korespondencji - tam są zrzuty ekranu i opis ... ogólnie co zostało usunięte z jakiej listy - jest tego sporo i radzę przed usunięciem czytać opisy tych usług - bo może jak raz z czegoś chcesz korzystać ... np. jakiś preinstalowany soft Xiaomi czy np. android auto - mi nie potrzebny ale może Ty korzystasz ... 🙃

Ogólnie china rom inaczej się zachowuje , i ma ograniczone funkcje względem global . 

Póki co olx nie działa. Nie mogę się zalogować 

Aczkolwiek YouTube revanced nie działa mi nawet na globalu. Chcę odtworzyć film , mieli kółko non stop i nic

Jakieś sugestie ? Ewentualnie odmiennik YT Revanced

4 minuty temu, ziomek1993 napisał(a):

Ogólnie china rom inaczej się zachowuje , i ma ograniczone funkcje względem global . 

Póki co olx nie działa. Nie mogę się zalogować 

Aczkolwiek YouTube revanced nie działa mi nawet na globalu. Chcę odtworzyć film , mieli kółko non stop i nic

Jakieś sugestie ? Ewentualnie odmiennik YT Revanced

Xiaomi eu to w zasadzie jest wersja CN ... tylko zrobiona jako custom rom przez ekipę Xiaomi eu ... u mnie z olx zero problemów - logowanie powiadomienia itp. youtub to z tej wersji nie korzystam - zwykła mi wystarczy ... działa luks ... wiem że bloker reklam na jutubie idzie też przez adguarda ... mam ale nie korzystałem 🙃 reklamy mi nie przeszkadzają ... wręcz cieszę się że są bo nigdy nie wiadomo jakie g... wyskoczy 🙃 i zawsze zaskoczenie ... traktuje to jako urozmaicenie dyskusyjne jakościowej egzystencji ... niektóre apki mogą mieć problemy z pracą na systemie z unlockiem ale piszesz o globalu a tam raczej jedziemy z lockiem (chyba że magisk i root ... ale to może są jakieś moduły do niego i tego revanced - tego nie wiem ...)

Posted (edited)

Pomoże ktoś? odblokowałem BL, pobrałem Indonesia rom: duchamp_id_global_images_OS1.0.3.0.UNLIDXM_20240319.0000.00_14.0_id_dd6ed83737.tgz

https://mirom.ezbox.idv.tw/en/phone/duchamp/

stąd pobierałem też romy do RN8P

robię wgranie dokładnie tak jak robiłem w RN8P przez CMD, okno instalacji zamyka się automatycznie ale telefon nie restartuje się sam, tylko wisi na logo FASTBOOT, kiedy przyciskiem go zresetuję uruchamia się ale wpada w zapętlenie na logo POCO, coś robię źle? telefon uwalony?

Edited by czupakabraLBN

Posted (edited)

przez cmd? a nie korzystasz z miflash? jak zapodasz w miflash to on czyści wszystko do zera - zaznaczasz tylko wcześniej czy chcesz z ponownym lockiem po flash czy nie ... nie powinno być takiego problemu jak opisujesz ... zakładam że pobrałeś rom w wersji fastboot a nie recovery? ale chyba ok patrząc że plik ma końcówkę tgz ...

Edited by Master

25 minut temu, Master napisał(a):

przez cmd? a nie korzystasz z miflash? jak zapodasz w miflash to on czyści wszystko do zera - zaznaczasz tylko wcześniej czy chcesz z ponownym lockiem po flash czy nie ... nie powinno być takiego problemu jak opisujesz ... zakładam że pobrałeś rom w wersji fastboot a nie recovery? ale chyba ok patrząc że plik ma końcówkę tgz ...

nigdy nie mogłem ogarnąć tego mi flasha już na starcie przy próbie załadowania romu mam zawsze komunikat długość nie możne być mniejsza od zera, mógłbyś podać mi jakiś link do poradnika krok po kroku jak to ogarnąć mi flashem

Posted (edited)
17 minut temu, czupakabraLBN napisał(a):

nigdy nie mogłem ogarnąć tego mi flasha już na starcie przy próbie załadowania romu mam zawsze komunikat długość nie możne być mniejsza od zera, mógłbyś podać mi jakiś link do poradnika krok po kroku jak to ogarnąć mi flashem

wiesz ja to raz ogarnialem - jako pomoc dla znajomego ... sam nigdy nie wrzucałem - no ale u niego poszło dobrze ... tam pojawił się problem na początku bo nie mógł znaleźć sterowników ale to łatwo można załatwić - wystarczy w katalogu miflash do dać pusty katalog o nazwie LOG albo LOGS - już nie pamiętam - w razie co to bez problemu znajdziesz w necie albo na jutubie ... poza tym to tam nie specjalnie są jakieś trudności ... telefon podłączasz w fastboot (oczywiście w systemie muszą być sterki do tego trybu żeby nie było żadnych wykrzykników czy znaków zapytania w menadżerze ... dobrze też włączyć w opcjach programisty debugowanie USB ... no i musisz mieć unlocka ...) masz ściągnięty rom w wersji fastboot - to co podałeś poprzednio - odpalasz miflash z uprawnieniami admina - na dole po prawej zaznaczasz czy chcesz czysta instalkę z lockiem czy nie (jak masz fona global możesz zrobić z lockiem) możesz też bez ale wtedy musisz już kombinować z rootem ... no i wskazujesz ten plik tgz potwierdzasz i jedzie ... dokładnie szczegółów Ci nie podam więcej bo robiłem to z gościem na połączeniu telefonicznym 🙃 ale poszło ok ... i to tyle co mam doświadczenia z tym softem ...

a jeśli chodzi o ten błąd to prawdopodobnie coś ze sterownikiem / portem USB ... jak korzystasz z trójki to zmień na dwójkę ...

Error: Length cannot be less than zero.
Solution: Disable digital driver signing and plug the cable into a USB 2.0 port

co do wyłączenia tych cyfrowych sygnatur to tu jest opis jak to zrobić ...

Disabling the driver’s digital signature

Disabling the digital signature verification of drivers is quite easy. To do this, hold down the Shift key on your keyboard and select restart your computer via “Start”.

A special window loads, where you select the second tab, “Troubleshooting”.

In the “Troubleshooting” section, open additional options.

Click on the item “Boot parameters”.

Restart the computer and disable the mandatory driver signature verification by following the instructions on the screen.

my tego nie robiliśmy - nie było takiego komunikatu o błędach jak pisałeś ... widocznie sterownik i port USB dla miflasha pasowało 🙃

Edited by Master

dobra ogarnięte miflashem, ale nie było łatwo, udało się na laptopie, na komputerze ciągle były jakieś błędy, potem jeszcze walka z timeout error na koniec wgrywania romu, rozwiązaniem okazała się starsza wersja MiFlash20170425

5 minut temu, czupakabraLBN napisał(a):

dobra ogarnięte miflashem, ale nie było łatwo, udało się na laptopie, na komputerze ciągle były jakieś błędy, potem jeszcze walka z timeout error na koniec wgrywania romu, rozwiązaniem okazała się starsza wersja MiFlash20170425

no ale poszło w końcu? dobre i to 🙃 daj znać jak wrażenia z tej wersji ID ... tu ostatnio gdzieś był temat gdzie pisaliśmy o różnicach między wersjami ... głównie globalem na Europę no i tymi wersjami z nagrywaniem w dialerze czyli właśnie ID i TW

38 minut temu, Master napisał(a):

no ale poszło w końcu? dobre i to 🙃 daj znać jak wrażenia z tej wersji ID ... tu ostatnio gdzieś był temat gdzie pisaliśmy o różnicach między wersjami ... głównie globalem na Europę no i tymi wersjami z nagrywaniem w dialerze czyli właśnie ID i TW

tak zainstalowane wszystko ok, wersja Indonesia ma przede wszystkim możliwość nagrywania rozmów, kilka razy w życiu z tego korzystałem :-) zawsze jak korzystałem z wersji ID na RN8P to miałem wrażenie że jest jakby lżejsza dla telefonu, a tu zobaczę dopiero bo tak na prawdę zaczynam ten telefon dopiero rozkminiać.

27 minut temu, czupakabraLBN napisał(a):

tak zainstalowane wszystko ok, wersja Indonesia ma przede wszystkim możliwość nagrywania rozmów, kilka razy w życiu z tego korzystałem :-) zawsze jak korzystałem z wersji ID na RN8P to miałem wrażenie że jest jakby lżejsza dla telefonu, a tu zobaczę dopiero bo tak na prawdę zaczynam ten telefon dopiero rozkminiać.

w romie Xiaomi eu można ustawić żeby automatem każda rozmowa była nagrywana ... nie wiem jak na tym globalu ... ale to też może być przydatne dla określonych osób ... mi w sumie to nie potrzebne - brzydzę się takimi akcjami - ale w tych czasach to lepiej mieć niż nie mieć ... ścierwa nie brakuje niestety ...

36 minut temu, Master napisał(a):

w romie Xiaomi eu można ustawić żeby automatem każda rozmowa była nagrywana ... nie wiem jak na tym globalu ... ale to też może być przydatne dla określonych osób ... mi w sumie to nie potrzebne - brzydzę się takimi akcjami - ale w tych czasach to lepiej mieć niż nie mieć ... ścierwa nie brakuje niestety ...

Ta opcja nagrywanie rozmów to na zasadzie lepiej mieć i nie potrzebować niż nie mieć i potrzebować, no i aplikacja sms jest inna, ludzie ją chwalą że lepsza niż google sms, ale ja na RN8P miałem z nią dziwną przypadłość a mianowicie znikały mi wiadomości starsze niż określony czas, same z siebie po prostu znikały, przewaliłem wtedy wszystkie możliwe opcje i nie znalazłem rozwiązania od wtedy korzystam z google sms, choć tu w PX6P po zainstalowaniu ID są obie te aplikacje, więc zobaczę za jakiś czas czy ta sytuacja się powtórzy.  

1 minutę temu, czupakabraLBN napisał(a):

Ta opcja nagrywanie rozmów to na zasadzie lepiej mieć i nie potrzebować niż nie mieć i potrzebować, no i aplikacja sms jest inna, ludzie ją chwalą że lepsza niż google sms, ale ja na RN8P miałem z nią dziwną przypadłość a mianowicie znikały mi wiadomości starsze niż określony czas, same z siebie po prostu znikały, przewaliłem wtedy wszystkie możliwe opcje i nie znalazłem rozwiązania od wtedy korzystam z google sms, choć tu w PX6P po zainstalowaniu ID są obie te aplikacje, więc zobaczę za jakiś czas czy ta sytuacja się powtórzy.  

a nie narzekam na aplikację do SMS ... jest ok ... dialer też - dodałem sobie tylko apke truecaller żeby mieć coś anty spam ... 🙃

1 godzinę temu, Master napisał(a):

a nie narzekam na aplikację do SMS ... jest ok ... dialer też - dodałem sobie tylko apke truecaller żeby mieć coś anty spam ... 🙃

A jak myślisz kiedy jakieś TWRP się pojawi? Potem Magisk Delta i ogień 😁 zaglądam na XDA i na szczęście tematów przybywa, im model będzie bardziej popularny tym więcej rzeczy będzie się pojawiać.

3 godziny temu, czupakabraLBN napisał(a):

A jak myślisz kiedy jakieś TWRP się pojawi? Potem Magisk Delta i ogień 😁 zaglądam na XDA i na szczęście tematów przybywa, im model będzie bardziej popularny tym więcej rzeczy będzie się pojawiać.

a to trudno powiedzieć ... trzeba zerkać co jakiś czas np. na serwer sourceforge ... i masz rację - to świeży sprzęt ... z czasem tematy się rozkręca 🙃

Coś wiadomo na temat aktualizacji? 

Security patch już 3 miesiące w plecy jest. 

A niby tel miał mieć 4 lata wsparcia... 

Żeby nie było tak, że przez 4 lata, raz do roku 😡

najnowsza wersja stabilna jest z połowy marca ... one nie wychodzą jedna za drugą ... trza na nie zawsze trochę poczekać ... ot uroki wersji stable 🙃

Posted (edited)

Pytanie lamerskie, ale co tam😋 gdybym przez miflash wgrał ROM i zablokował bootloader, to utracę tym samym możliwość samodzielnego wgrywania ROMu przez CMD lub mi flash i będę skazany na aktualizacje z sieci, czy tak? Bo tak się zastanawiam czy nie zablokować, gdyż płatności zbliżeniowe czasem się przydają, a poza tym wykupiłem YT premium i revanced, który i tak ciągle się sypie, nie jest mi potrzebny a DNS dns.adguard.com o dziwo dość skutecznie blokuje reklamy.

Edited by czupakabraLBN

Na zablokowanym BL możesz jedynie aktualizować przez systemowego updatera, można z sieci pobrać rom (z Twojej gałęzi romu) i ewentualnie ręcznie właśnie przez systemowego updatera aktualizować.

BL można blokować jak masz fon z europejskiej dystrybucji i rom jest w wydaniu global (Indonezja jest Global)
Jak fon z rynku CN to nie możesz zablokować BL.

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka

Posted (edited)

Witam. Od dwóch miesięcy posiadam ten telefon i trochę mnie zaczyna irytować, a mianowicie. Często używam aplikacji shazam - a dokładnie opocji autoshazam - do szukania muzyki i często jest tak, że fukcja autoshazam wyłącza się sama z siebie (raz działa 30 minut, a raz sie wyłacza po znalezieniu jednej piosneki - w opcjach mam zaznaczone, aby ta opcja się nie wyłączała po znalezieniu jednej piosneki tylko szukała ciągle dopóki sam jej nie wyłacze), pomimo że aplikacja ma dostęp praktycznie do wszystkiego (powiadomienia, działanie w tle, brak ograniczeń co do oszczedzania baterii, autostart) 
Na moim starym redmi note 8 pro nie miałem z tym problemów...

Edited by Na Na

Pytanie laika. P6XP, appka Odkurzacz kilka razy dziennie wyświetla mi komunikat, wyłączyłem powiadomienia, ale co 2-3 godziny pojawia się znowu. Jak to ścierwo zablokować? 

436707770_896169108542890_6513346191977655005_n (1).jpg

441855992_465302745995781_8876332563772992976_n (1).jpg

42 minuty temu, polja napisał(a):

Pytanie laika. P6XP, appka Odkurzacz kilka razy dziennie wyświetla mi komunikat, wyłączyłem powiadomienia, ale co 2-3 godziny pojawia się znowu. Jak to ścierwo zablokować? 

436707770_896169108542890_6513346191977655005_n (1).jpg

441855992_465302745995781_8876332563772992976_n (1).jpg

temat już był w innych wątkach ... poczytaj i działaj ... przykładowo

https://miuipolska.pl/forum/topic/63534-denerwujące-powiadomienia/#comment-650866

• Like 1

to jest czas aktywnej pracy fona (nie tylko z włączonym ekranem) od ostatniego ładowania ponad 90 procent ... czas aktywnej pracy z włączonym ekranem (szacunkowy) to ten na górze ...

SOT-u już nie ma. Stwarzał problemy, bo ludzie porównywali i narzekali, dlatego wywalili. Podobnie z wybudzeniem telefonu. Nie ma danych, problem narzekania rozwiązany.

Godzinę temu, FromWP napisał(a):

SOT-u już nie ma. Stwarzał problemy, bo ludzie porównywali i narzekali, dlatego wywalili. Podobnie z wybudzeniem telefonu. Nie ma danych, problem narzekania rozwiązany.

No tak, ząb wyrwany już nie będzie więcej bolał 😜 a jak tam wasze wykresy? Jak rozumiem z mojego wynika że telefon, przy zachowanym sposobie eksploatacji, padnie za 15h, więc najpóźniej za 12-13 powinien być podpięty do ładowania?

4 minuty temu, czupakabraLBN napisał(a):

No tak, ząb wyrwany już nie będzie więcej bolał 😜 a jak tam wasze wykresy? Jak rozumiem z mojego wynika że telefon, przy zachowanym sposobie eksploatacji, padnie za 15h, więc najpóźniej za 12-13 powinien być podpięty do ładowania?

no z grubsza tak ... tylko wiesz kwestia tego jaki jest algorytm tego obliczania ... jak będziesz jechać np. bez odświeżania adaptacyjnego i maks jasności ekranu to wątpię że tyle czasu dojedziesz 🙃 możliwe że to czas na domyślnych ustawieniach czyli przy włączonej automatycznej regulacji jasności ... oczywiście na trybie pracy zrównoważony ... na jakiej zasadzie to jest obliczane to może wie jakiś fachowiec z Xiaomi eu ... a może tylko deweloper z Xiaomi 🙃

• Thanks 1

Korzysta ktoś na Poco X6 Pro z youtube revanced lub pochodnych ? Instalowałem różne i żadna nie odtwarza filmów / Zacina się od razu . Sprawdzane na china rom , global  . Na tych dwóch problem taki sam . Korzystałem wcześniej na Poco X3 Pro i chciałbym na modelu z wątku wgrać ... > Przyzwyczajenie