Kacper Skrzypek Posted September 22, 2022 Share Posted September 22, 2022 Poprawki błędów, m.in. zbyt dużego odstępu między dokiem a pierwszym rzędem ikon w launcherze Póki co nie mamy linków do ROM-ów dla niektórych urządzeń (np. Mi 10T Lite); aktualizacja dla nich pojawi się później W tym tygodniu brak aktualizacji dla Mi 10 Ultra i Mi 10T/Pro (wstrzymane przez Xiaomi) Planujemy powrót do wsparcia urządzeń z procesorami MediaTeka, lecz potrzebujemy w tej kwestii Waszej pomocy. Więcej szczegółów tutaj Od 31 października koniec wsparcia wersji rozwojowych dla niektórych urządzeń Pełna lista zmian: polska, angielska Przywracanie ROM-ów pod TWRP Począwszy od wersji MIUI 22.6.22 przywracamy paczki w wersji pod TWRP dla większości urządzeń. Otrzymały one bowiem odpowiednie aktualizacje, które dodały obsługę deszyfrowania danych w Androidzie 12. Instrukcja przejścia z ROM-u fastboot na ROM recovery znajduje się w tym miejscu. Dla urządzeń, które nie otrzymały jeszcze nowego, działającego wydania TWRP, aktualizacje nadal będą wydawane jako paczki pod tryb Fastboot i w tym trybie muszą być wgrywane — szczegóły w naszym artykule. Częsty problem po pierwszej instalacji ROM-u Jeśli po instalacji naszego oprogramowania telefon wyświetla informację o tym, iż aplikacja Uprawnienia przestała działać bądź samoczynnie się restartuje, należy wyczyścić dane tej aplikacji w Ustawieniach (Ustawienia > Aplikacje > Zainstalowane > 3 kropki > Pokaż wszystkie aplikacje > wtedy wyszukać Uprawnienia > Wyczyść dane). Po wyczyszczeniu danych aplikacji problem ustąpi. Jak zainstalować MIUIPolska/xiaomi.eu po raz pierwszy? Pełna instrukcja znajduje się na naszym forum. Jak wykonać reset do ustawień fabrycznych (wipe)? W przypadku niepowodzenia aktualizacji warto wykonać reset do ustawień fabrycznych (wipe) z recovery, aby telefon mógł się uruchomić. W tym celu należy powrócić do TWRP (klawisze Głośność+ i Power) i w sekcji Wipe przesunąć suwak factory reset (tylko i WYŁĄCZNIE to). Czyszczenie innych partycji systemowych (w Advanced wipe) jest niepolecane i niepotrzebne. W przypadku, gdy posiadamy stockowe recovery od Xiaomi, uruchamiamy je za pomocą tej samej kombinacji klawiszy i wybieramy drugą opcję (Wipe Data), a następnie ją zatwierdzamy. Potem opcją nr 1 uruchamiamy telefon ponownie. Root Root z Magisk 25.2 do instalacji z TWRP (plik apk jest jednocześnie instalatorem — w celu instalacji w TWRP należy zmienić rozszerzenie z apk na zip. Najnowsze wersje TWRP wspierają instalację Magiska bez zmiany nazwy). Po instalacji, jeśli występują lagi, wykonać dodatkowy restart telefonu. Magisk w wersji 24 i wyżej nie wspiera już narzędzia MagiskHide, co może powodować problemy z poprawnym przechodzeniem testu SafetyNet (związanego m.in. z płatnościami Google Pay) przy korzystaniu z roota. Należy wtedy skorzystać ze starszej wersji 23 lub włączyć opcję Zygisk w ustawieniach aplikacji Magisk i wgrać moduł SafetyNet Fix w wersji pod Zygiska. Polecane aplikacje MIUI Aplikacja MIUIPolska Zepp Zepp Life Samouczek MIUIPolska (z Google Play) Jak zgłosić błąd systemu? Prosimy o zgłaszanie błędów systemowych w oprogramowaniu xiaomi.eu/miuipolska według tego poradnika. Jednocześnie informujemy, że jesteśmy małą, kilkuosobową grupą, która tworzy tę modyfikację MIUI jako hobby, w wolnym czasie. Nie mamy żadnego powiązania z pracownikami Xiaomi, zatem nie jesteśmy w stanie w żaden sposób wpłynąć na pracę oprogramowania MIUI Global i na poprawę problemów w tymże oprogramowaniu występujących. W związku z tym prosimy o niezgłaszanie nam bugów związanych z Globalem, gdyż w 90% przypadków nie będziemy w stanie Wam pomóc. Jeśli chcecie pomóc nam w ciągłym rozwoju i utrzymaniu MIUIPolska, możecie nas wesprzeć, klikając w przycisk poniżej. Dotacja Motyw: tutaj. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted September 22, 2022 Share Posted September 22, 2022 (edited) na razie bez powodzenia - przez updatera nie idzie pobrać na alternatywnych nie ma w ogóle plików a z głównego pobierało się półtorej godziny i od razu wywaliło błędy w twrp tak więc porażka ale trzeba walczyć dalej .... edit - druga porażka zaliczona jutro trzecia próba ... może ściągnie się przez updatera .... update - trzecia próba z sukcesem - bardzo szybko się pobrało z serwera głównego i instalacja bez błędów z updatera dalej nie szło pobrać ... no ale pozytywnie - tym razem po instalacji bez efektu wibracyjnego Edited September 22, 2022 by Master Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly Posted September 22, 2022 Share Posted September 22, 2022 Mi 11i poszło z serwera głównego. Czy z licznikiem danych da się coś zrobić?? Czy nadal Xiaomi coś kombinuje?? Bo 1, czyli tak jest ustawione domyślnie, resetuje się, ja ustawiam 17 i niestety widzi zmianę, ale danych nie resetuje ;/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted September 22, 2022 Author Share Posted September 22, 2022 Z licznikiem danych niestety raczej niewiele da się zrobić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
patrikos23 Posted September 23, 2022 Share Posted September 23, 2022 2 podejścia i 2 razy porazka - instalacja z twrp wywala błedy - pobieralem rom również 2 razy (Mi11) Link to comment Share on other sites More sharing options...
ketesch Posted September 23, 2022 Share Posted September 23, 2022 Były faktycznie problemy z pobraniem rom'u, ale udało się, na Mi11Pro instalacja bez problemów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
patrikos23 Posted September 23, 2022 Share Posted September 23, 2022 Pobrane 3 raz tym razem przez updater i to samo - błąd w twrp. Zawsze wgrywało się normalnie a w tym tygodniu jakieś cyrki ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Evenred Posted September 23, 2022 Share Posted September 23, 2022 Ktoś miał odwagę zainstalować na Mi Mix 4?:) jak powiadomienia? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted September 23, 2022 Share Posted September 23, 2022 20 minut temu, patrikos23 napisał: Pobrane 3 raz tym razem przez updater i to samo - błąd w twrp. Zawsze wgrywało się normalnie a w tym tygodniu jakieś cyrki ... ja tu widzę dwie możliwości - pierwsza to to że początkowa paczka z romem była uszkodzona i została potem wrzucona dobra - tego nie wiem ale to możliwe - druga to błędy przy pobieraniu z serwera i zapisana w fonie paczka z romem była nieprawidłowa (tam były jakieś komunikaty ze dane/pliki nie istnieją czy coś w tym stylu - na korzyść tej teorii świadczyłoby to że pierwsze dwa pobrania pliku były bardzo wolne a czasami transfer wręcz ustawał bo z kilkunastu minut do zakończenia podawało nawet kilkanaście godzin - późnym wieczorem pobrałem serwera głównego i poszło błyskawicznie plik się zapisał i ten dopiero wszedl od razu bezproblemowo w twrp - tak więc może trzeba po prostu patrzeć jak idzie pobieranie i jak się wlecze to od razu przerywać i próbować znowu za jakiś czas - z drugiej strony błędy w twrp miałem też przy wcześniejszych wersjach gdzie np pobierałem z serwera alternatywnego i transfer był bardzo dobry .... tak więc nie wiem czy to na pewno tu był problem ot ciekawa sprawa .... Link to comment Share on other sites More sharing options...
patrikos23 Posted September 23, 2022 Share Posted September 23, 2022 Troche się ta teoria nie sprawdza bo pierwsze 2 pobrania gdy wgrywałem przez twrp poszło szybko, przez updater faktycznie wolne. Jak wrócę z pracy zrobię 4 podejście i zobaczę. Ale jak mówię - pierwszy raz mi tak to się knoci... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted September 23, 2022 Share Posted September 23, 2022 17 minut temu, patrikos23 napisał: Troche się ta teoria nie sprawdza bo pierwsze 2 pobrania gdy wgrywałem przez twrp poszło szybko, przez updater faktycznie wolne. Jak wrócę z pracy zrobię 4 podejście i zobaczę. Ale jak mówię - pierwszy raz mi tak to się knoci... ja już miałem tak wiele razy - ale w tej wersji było zdecydowanie najgorzej .... ostatnio pobierałem paczkę z serwera ręcznie i były błędy a potem zaskoczył updater - poszło szybko - a zazwyczaj jest wolno - i było wszystko ok .... Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateo912 Posted September 23, 2022 Share Posted September 23, 2022 cyrki z instalacją z poziomu TWRP są już od dawna, rozwiązaniem (przynajmniej u mnie, 100% skuteczności) jest instalacja z poziomu aktualizacji w systemie (wskazanie paczki zip). Ten sam plik który wywalał błędy przy instalacji w twrp idzie od strzała w/w sposobem. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted September 23, 2022 Share Posted September 23, 2022 Godzinę temu, mateo912 napisał: cyrki z instalacją z poziomu TWRP są już od dawna, rozwiązaniem (przynajmniej u mnie, 100% skuteczności) jest instalacja z poziomu aktualizacji w systemie (wskazanie paczki zip). Ten sam plik który wywalał błędy przy instalacji w twrp idzie od strzała w/w sposobem. niestety w tym przypadku się nie sprawdziło - też zawsze instaluje tak jak pisałeś .... tu próbowałem i tak i przez wskazanie paczki ZIP z poziomu twrp - bez powodzenia - dopiero pobranie z serwera głównego późnym wieczorem (przed północą) z dobrym transferem pomogło .... więc albo były błędy w paczce wcześniejszej albo były błędy przy zapisie pliku przy wcześniejszych pobraniach ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateo912 Posted September 23, 2022 Share Posted September 23, 2022 niestety w tym przypadku się nie sprawdziło - też zawsze instaluje tak jak pisałeś .... tu próbowałem i tak i przez wskazanie paczki ZIP z poziomu twrp - bez powodzenia - dopiero pobranie z serwera głównego późnym wieczorem (przed północą) z dobrym transferem pomogło .... więc albo były błędy w paczce wcześniejszej albo były błędy przy zapisie pliku przy wcześniejszych pobraniach ...Dla pewności, ja mówię o takiej aktualizacji Wysłane z Mi11 Ultra Link to comment Share on other sites More sharing options...
patrikos23 Posted September 23, 2022 Share Posted September 23, 2022 2 godziny temu, mateo912 napisał: cyrki z instalacją z poziomu TWRP są już od dawna, rozwiązaniem (przynajmniej u mnie, 100% skuteczności) jest instalacja z poziomu aktualizacji w systemie (wskazanie paczki zip). Ten sam plik który wywalał błędy przy instalacji w twrp idzie od strzała w/w sposobem. haha ale jaja, i zadziałało. Tak jak piszesz, wcześniej sypało błędami, a tak poszło bez problemu tym samym plikiem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted September 23, 2022 Share Posted September 23, 2022 26 minut temu, mateo912 napisał: Dla pewności, ja mówię o takiej aktualizacji Wysłane z Mi11 Ultra no ja też zawsze od tego zaczynam właśnie i do tej pory się sprawdzało ... w każdym razie się udało .... zobaczymy co będzie za tydzień Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pitors Posted September 23, 2022 Share Posted September 23, 2022 Na Mi11Pro błąd 1 w twrp. Nie idzie tego zainstalować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateo912 Posted September 23, 2022 Share Posted September 23, 2022 Znalazłem nowy błąd którego nie bylo 2 wersję temu (poprzednia wersje przeskoczyłem). Ucięte nazwy Wysłane z Mi11 Ultra Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted September 23, 2022 Share Posted September 23, 2022 (edited) 6 godzin temu, mateo912 napisał: Znalazłem nowy błąd którego nie bylo 2 wersję temu (poprzednia wersje przeskoczyłem). Ucięte nazwy Wysłane z Mi11 Ultra no tu faktycznie jakoś sporo z dołu ucina - u mnie tylko minimalnie - nie tak dużo - w zasadzie tylko końcówki w literach typu j p czy y - nawet bym chyba na to nie zwrócił uwagi żeby nie Twój post moze to zależy od motywu czy wielkości ikon? i u każdego będzie mniej lub więcej ucinali? nie udało mi się printscrena zrobić żeby wysłać i pokazać jak to wygląda .... edit - zrzut zrobiony ... zapomniałem o trzypalcowym skrócie Edited September 23, 2022 by Master Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tartary Posted September 25, 2022 Share Posted September 25, 2022 (edited) Przy podłączeniu kablem do komputera i wybraniu opcji przesyłania plików, następnie po odłączeniu od komputera telefon na chwilę się zawiesza i sam restartuje. Taka sytuacja nie występuje, jeżeli przed odłączeniem przełączę z opcji "przesyłania plików" na "tylko ładowanie" odczekam parę sekund i dopiero odłączę od komputera. Wcześniej takie rzeczy się nie działy. Ktoś może potwierdzić? Xiaomi 12X Edited September 25, 2022 by Tartary Link to comment Share on other sites More sharing options...
qwerty01 Posted September 26, 2022 Share Posted September 26, 2022 Galeria widzi tylko niektóre zdjęcia, za to google zdjęcia widzi wszystkie zdjęcia zrobione aparatem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted September 30, 2022 Share Posted September 30, 2022 W dniu 26.09.2022 o 19:45, qwerty01 napisał: Galeria widzi tylko niektóre zdjęcia, za to google zdjęcia widzi wszystkie zdjęcia zrobione aparatem. nie widzę u siebie żadnych problemów z galerią - wszystko jest widoczne - kiedyś był problem z brakiem widoczności zrzutów ekranu ale to już dawno wykryte opisane i poprawione Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts