Kacper Skrzypek Posted September 9, 2021 Posted September 9, 2021 Odblokowane opcje “Optymalizacja ładowania” oraz “Tryb wydajności” w ustawieniach baterii na wspieranych urządzeniach (np. Mi 10). Nie znamy dokładnej listy wspieranych urządzeń — jeśli u Was nie ma tej drugiej opcji, możecie spróbować wyczyścić dane aplikacji Bateria i wydajność i odczekać trochę czasu (funkcja włączana online przez Xiaomi). Poprawki błędów dot. braku możliwości aktualizacji baz wirusów i Czyszczenia Wersja 21.9.1 dla Mi 11, Mi 11 Pro/Ultra i Mi 11i/Redmi K40 Pro/+ była ostatnią aktualizacją na Androidzie 11. Następne z Androidem 12 Aparat na Mi 10T Pro nadal nie działa i nie będzie działać, dopóki nie zostanie wydany ROM Global z brakującą kompatybilną biblioteką od modułu 108 Mpx Pełna lista zmian: polska, angielska Problemy z SafetyNet Od czwartku, 2 września, Google ponownie zmieniło mechanizmy działania SafetyNet, skutkiem czego na dużej części urządzeń przestał on działać poprawnie m.in. Google Pay. Problem dotyczy nie tylko xiaomi.eu, lecz wszystkich custom ROM-ów. Obecnie znany nam sposób obejścia problemu to skorzystanie z modułów pod Magiska z tego linku. Jak zainstalować MIUIPolska/xiaomi.eu po raz pierwszy? Pełna instrukcja znajduje się na naszym forum. Jak wykonać reset do ustawień fabrycznych (wipe)? W przypadku niepowodzenia w aktualizacji warto wykonać reset do ustawień fabrycznych (wipe) z recovery, aby telefon mógł się uruchomić. W tym celu należy powrócić do TWRP (klawisze Głośność+ i Power) i w sekcji Wipe przesunąć suwak factory reset (tylko i WYŁĄCZNIE to). Czyszczenie innych partycji systemowych w (Advanced wipe) jest niepolecane i niepotrzebne. ROOT ROOT dla MIUI z Magisk 23 do instalacji z TWRP (plik apk jest jednocześnie instalatorem — w celu instalacji w TWRP należy zmienić rozszerzenie z apk na zip. Najnowsze wersje TWRP wspierają instalację Magiska bez zmiany nazwy). Po instalacji, jeśli występują lagi, wykonać dodatkowy restart telefonu. Blokada reklam w MIUIPolska Aby zablokować reklamy (lub ich większość) w aplikacjach Google Play i podczas przeglądania internetu, można skorzystać z kilku metod: blokada reklam do instalacji w TWRP (nieaktualna) skrypt generujący paczkę do instalacji w TWRP można również dodać DNS AdGuard blokujący reklamy w Ustawieniach > Więcej opcji sieci > Prywatny DNS (w polu Nazwa hosta dostawcy prywatnego DNS wprowadzamy dns.adguard.com i akceptujemy) bądź skorzystać z aplikacji takich jak Blokada, AdGuard czy Block This Polecane aplikacje MIUI Aplikacja MIUIPolska Zepp MiFit Samouczek MIUIPolska (z Google Play) Jak zgłosić błąd systemu? Prosimy o zgłaszanie błędów systemowych w oprogramowaniu xiaomi.eu/miuipolska według tego poradnika. Nie akceptujemy żadnych zgłoszeń związanych z ROM-em Global — nie mamy na niego żadnego wpływu! Jeśli chcecie pomóc nam w ciągłym rozwoju i utrzymaniu MIUIPolska, możecie nas wesprzeć, klikając w przycisk poniżej. Dotacja Motyw: tutaj. Czcionka Nokia Sans.
antykat Posted September 9, 2021 Posted September 9, 2021 Czy coś się zmieniło w kwestii łatek bezpieczeństwa dla Mi 9 oraz podglądu i wywoływania ostatnich aplikacji w przypadku użycia innego niż systemowy launcher? Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
Kacper Skrzypek Posted September 10, 2021 Author Posted September 10, 2021 W kwestii poprawek na pewno nie. W kwestii launchera trudno mi powiedzieć ale na pewno była aktualizacja launchera.
ketesch Posted September 10, 2021 Posted September 10, 2021 Po aktualizacji, z systemowego klienta poczty wywaliło mi konta mailowe . Brak nowych opcji odnośnie baterii (POCO F3), pomimo wyczyszczenia danych aplikacji, jest albo nie jest dla tego modelu , poczekamy zobaczymy. Reszta działa bez zarzutu.
ukey Posted September 10, 2021 Posted September 10, 2021 Na mi 10t lite nie działa 5G moja sieć to Plus. Niestety zaobserwowałem to teraz więc możliwe że nie jest to wina akurat tego ROMU. Wykluczam problemy z siecią.
Kacper Skrzypek Posted September 10, 2021 Author Posted September 10, 2021 Może po prostu jest jakiś problem w Plusie. Na Mobile Vikings (Play) 5G działa.
pablo4516 Posted September 10, 2021 Posted September 10, 2021 Mi na Mi10 co chwilę się zwiesza, że muszę resetować cały telefon bo nic nie da się zrobić. Dzieje się to tak naprawdę podczas normalnego użytkowania typu Google Chrome czy Messenger
Kacper Skrzypek Posted September 10, 2021 Author Posted September 10, 2021 U mnie się wiesza, ale tylko wtedy gdy na ekranie są dymki, a i to nie zawsze. W 100% wiesza się, gdy dotkniesz ikony plusa w dymkach. Niestety to problem Xiaomi, na chińskiej becie jest identycznie.
Zenon Posted September 10, 2021 Posted September 10, 2021 U mnie na Mi 10 aktualizacje cotygodniowe działają wzorcowo, najnowsza również bezproblemowo. ALE żeby nie było tak świetnie to Google jak powyżej opisuje nasz guru Kacper zmieniło mechanizmy działania i nie mam aktualnie ważnego certyfikatu Play Protect i np. aplikacja McDonalds mi nie przechodzi i nie mogę korzystać ze zniżek bonusowych,ech. Roota nigdy nie używałem a za stary i za głupi jestem żeby to obejść.
pablo4516 Posted September 10, 2021 Posted September 10, 2021 Mi działa McDonald's a nic więcej nie robiłem
ukey Posted September 10, 2021 Posted September 10, 2021 6 godzin temu, Kacper Skrzypek napisał: Może po prostu jest jakiś problem w Plusie. Na Mobile Vikings (Play) 5G działa. A możesz zmienić ustawienia sieci i pokazać jakich operatorów Ci wyszukuje? Mi nie pokazuje żadnej sieci 5g, nawet jako "zakazana".
Kacper Skrzypek Posted September 10, 2021 Author Posted September 10, 2021 Teraz Ci tego niestety nie zrobię, bo wróciłem do domu, gdzie 5G nie mam. Najwcześniej w niedzielę wieczorem.
mates21 Posted September 10, 2021 Posted September 10, 2021 @Kacper Skrzypek dziala Ci normalnie VOLTE na MV? U mnie na Mi9 kiedys dzialalo, a od jakiegos czasu nie. Chyba Play wylaczyl, chociaz twierdza, ze jest wlaczone
Kacper Skrzypek Posted September 10, 2021 Author Posted September 10, 2021 Działa i VoLTE, i VoWiFi.Wysłane z mojego M2007J17G przy użyciu Tapatalka
mates21 Posted September 10, 2021 Posted September 10, 2021 30 minut temu, Kacper Skrzypek napisał: Działa i VoLTE, i VoWiFi. Wysłane z mojego M2007J17G przy użyciu Tapatalka Bez zmian modemu itd?
ukey Posted September 11, 2021 Posted September 11, 2021 Sprawdziłem w innej lokalizacji. Telefon nie wyszukuje sieci 5g nawet u innych operatorów. Można zrobić diagnostykę sprzętu pod kątem uszkodzenia modemu? Lub co odpowiada za modem? Może tam jest jakiś problem.
Zenon Posted September 11, 2021 Posted September 11, 2021 13 godzin temu, pablo4516 napisał: Mi działa McDonald's a nic więcej nie robiłem A certyfikat protect masz?
Kacper Skrzypek Posted September 11, 2021 Author Posted September 11, 2021 35 minut temu, ukey napisał: Lub co odpowiada za modem? Pliki .mbn, których nie jesteśmy w stanie zedytować, bo są podpisane przez Qualcomma i Xiaomi. Jutro ci podeślę to co mam jak mam 5G.
ukey Posted September 11, 2021 Posted September 11, 2021 2 godziny temu, Kacper Skrzypek napisał: Pliki .mbn, których nie jesteśmy w stanie zedytować, bo są podpisane przez Qualcomma i Xiaomi. Jutro ci podeślę to co mam jak mam 5G. A jest możliwość by wrócić do ROMU z lipca czy jeszcze wcześniej bez czyszczenia ustawień itp? Chętnie bym porównał co się stało Podeślesz jedynie jak wyglądają ustawienia APN u Ciebie? Wiem że inna sieć ale coś mnie zaciekawiło.
Polokk Posted September 11, 2021 Posted September 11, 2021 W dniu 10.09.2021 o 10:55, ukey napisał: Na mi 10t lite nie działa 5G moja sieć to Plus. Niestety zaobserwowałem to teraz więc możliwe że nie jest to wina akurat tego ROMU. Wykluczam problemy z siecią. Ja mam stabilna wersję na mi 10t pro a 5G w plusie również zniknęło już z parę tygodni temu, wcześniej pokazywało - sumarycznie te 5g i tak działało bodajże na częstotliwościach jak 4G - no nie miałem 600mb/s tylko tak jak na 4G wcześniej. To samo pytanie zadałem dziś na discordzie różnym ludziom, mówili również, że w plusie 5G zniknęło, albo, że mają czasem problemy z siecią etc. Wiec po mojemu raczej jednak to nie wina romów w Xiaomi. Btw brat ma global nieaktualizowany i również 4G/LtE + max
ukey Posted September 11, 2021 Posted September 11, 2021 Mi jak pokazała się ikona 5g to transfery miałem 300MB/s i więcej więc stratę odczuwam A pokaż jak wyświetlają Ci się inne sieci. Bo dziwne że nie wykrywa nawet u innych operatorów.
marcin19883 Posted September 11, 2021 Posted September 11, 2021 Mi również nie wykrywa przy ręcznycm skanowaniu sieci, czy ktoś ma 5G. A kilka razy byłem niby w zasięgu 5G u innych operatorów.
ukey Posted September 11, 2021 Posted September 11, 2021 9 minut temu, marcin19883 napisał: Mi również nie wykrywa przy ręcznycm skanowaniu sieci, czy ktoś ma 5G. A kilka razy byłem niby w zasięgu 5G u innych operatorów. Masz też mi 10t lite i sieć plus?
marcin19883 Posted September 11, 2021 Posted September 11, 2021 Mam Orange, ale testowałem PLAYa, Plusa, T-mobile. Nigdzie nie wykrywa 5G.
Kacper Skrzypek Posted September 11, 2021 Author Posted September 11, 2021 7 godzin temu, ukey napisał: A jest możliwość by wrócić do ROMU z lipca czy jeszcze wcześniej bez czyszczenia ustawień itp? Chętnie bym porównał co się stało Z lipca na pewno nie. Za duży przeskok + się nie uruchomi, bo starsze poprawki bezpieczeństwa, chyba że zrobisz wipe data. 7 godzin temu, ukey napisał: Podeślesz jedynie jak wyglądają ustawienia APN u Ciebie? Wiem że inna sieć ale coś mnie zaciekawiło.
Maciej_27 Posted September 11, 2021 Posted September 11, 2021 Dobry wieczór, czym różni się ta wersja Miui od tej co mam na telefonie? Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
ukey Posted September 11, 2021 Posted September 11, 2021 2 godziny temu, Kacper Skrzypek napisał: Z lipca na pewno nie. Za duży przeskok + się nie uruchomi, bo starsze poprawki bezpieczeństwa, chyba że zrobisz wipe data. Dzięki. A może wiesz czemu nie ma możliwości wybrania już mbn_eea.txt w ustawieniach modemu? Są inne ale tego nie ma a wychodzi że to może być problemem
Kacper Skrzypek Posted September 11, 2021 Author Posted September 11, 2021 @ukey Na Mi 10T Lite nigdy nie było takiej możliwości. mbn_eea.txt jest tylko na telefonach ze Snapem 865. @Maciej_27 Jest to wersja beta MIUI, wydawana co tydzień. Ty masz wersję stabilną, opartą na Androidzie 10 (jest już stabilna 11).
Maciej_27 Posted September 11, 2021 Posted September 11, 2021 Kacper a gdzie mogę pobrać stabilną z android 11 na xiaomi mi9? Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
Kacper Skrzypek Posted September 11, 2021 Author Posted September 11, 2021 W dziale Modyfikacje systemowe, w dziale Mi 9.
patrikos23 Posted September 12, 2021 Posted September 12, 2021 Na redmi note 8 żony takie kwiatki po tej aktualizacji przy każdej próbie odblokowania telefonu
Kacper Skrzypek Posted September 12, 2021 Author Posted September 12, 2021 Spróbuj skalibrować czujnik zbliżeniowy, bo wariuje.
Evenred Posted September 12, 2021 Posted September 12, 2021 18 godzin temu, marcin19883 napisał: Mam Orange, ale testowałem PLAYa, Plusa, T-mobile. Nigdzie nie wykrywa 5G. Pamiętajcie ze żeby 5G działało potrzeba wam takiej usługi u operatora, a obecnie nie każdy plan taryfowy to 5G zapewnia, a dostęp for all też został dość mocno przycięty. Więc zanim zaczniesz szukać w tel. sprawdź swoją ofertę.
fk4mil Posted September 12, 2021 Posted September 12, 2021 3 godziny temu, patrikos23 napisał: Na redmi note 8 żony takie kwiatki po tej aktualizacji przy każdej próbie odblokowania telefonu Raczej to wina odklejajacego sie szkla, w miejscu gdzie jest czujnik...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.