Jump to content

Ryż 2 Z 2Gb Ram I 16Gb Rom

tas

Recommended Posts

Zauważył ktoś kłopot z niedostarczanymi smsami? Dostaję od jednego numeru 1 na 5 smsów, u nadawcy widnieją jako "doręczone". Ludzie z mojej sieci stwierdzili, że oni widzą te smsy u siebie jako dostarczone, ale u mnie ich nie ma. Zaczynam się zastanawiać czy to nie wina Ryża.

Dodatkowo zauważyłam, że przy wstrząsach (np. w busie) samoczynnie ścisza się muzyka, ale to może wina chińskiej obudowy. Znajdę oryginalną to sprawdzę. 

O notorycznym gubieniu aplikacji domyślnych sms i klawiatury nawet nie wspomnę, bo smutek mnie ogarnia.

Dnia 11.12.2015 at 00:13, rain1312 napisał:

Czy to normalne, że pokazuje mi zużycie 1,2-3 gb / 2 gb ram ? a mam zainstalowane 3 apki i nic wiecej.Nic nie zmula itd, ale tak z ciekawosci ;P

Android jak to kuzyn linuxa lubi sobie wrzucić w RAM dane w tryb "buffered" jeśli widzi, że ma sporo wolnego miejsca. Jednak w razie jakby coś potrzebowało mocno RAMu to miejsce to zostanie zwolnione i przydzielone potrzebującym aplikacjom.

Dnia 19.12.2015 at 22:22, Shadi napisał:

Zauważył ktoś kłopot z niedostarczanymi smsami? Dostaję od jednego numeru 1 na 5 smsów, u nadawcy widnieją jako "doręczone". Ludzie z mojej sieci stwierdzili, że oni widzą te smsy u siebie jako dostarczone, ale u mnie ich nie ma. Zaczynam się zastanawiać czy to nie wina Ryża.

Dodatkowo zauważyłam, że przy wstrząsach (np. w busie) samoczynnie ścisza się muzyka, ale to może wina chińskiej obudowy. Znajdę oryginalną to sprawdzę. 

O notorycznym gubieniu aplikacji domyślnych sms i klawiatury nawet nie wspomnę, bo smutek mnie ogarnia.

W jakiej jesteś sieci? Jak Play to może być ustawienie by nie odbierać wiadomości podczas roamingu, a tel. widzi roaming kiedy twój tel. korzysta z nadajnika innego niż Play (ale Play ma z nimi podpisany kontrakt i dlatego normalnie tych nadajników za free używasz o czym tel. może nie wiedzieć). Gdzieś widziałem tą opcję, musisz poszukać.

No i lepiej opisać problem w dziale pomocy technicznej niż tutaj.

Dnia 8.12.2015 at 12:02, Nezumi napisał:

Sam odesłałem ~5 osób z forum do sprzedawcy z reklamacją, bo telefony nie posiadały nr. IMEI, nie mam pojęcia jak wiele osób poza forum miało podobny problem. Sprzedawca sprowadza telefony z niewiadomego źródła, z zasyfionym softem, prowadzi 3 różne sklepy, o różnych nazwach, Sat-Tv, Królik24, Xiaomi.com.pl... Dobry sprzedawca, pewny, nie potrzebuje 3 różnych sklepów. VAT, będzie lub nie, zawsze może kupić Insurance w IBG i wtedy VAT mu sklep zwróci...

Na szczęście dostałem od nich wersję 11, soft był ok, po Polsku bez reklam i żadnego widocznego syfu po dniu używania. Oczywiście i tak wgrałem miui Polska. IMEI jest. Może miałem szczęście, a może jeszcze coś się okaże że jest nie tak. Tel. dopiero co kupiony, więc może z tej samej partii/źródła warto polować na tel. u nich, tym bardziej że często już 13 tylko mają w ofercie sprzedawcy.

Edited by Shusty

Witam i mam zapytanie o tel . Chcę sobie własnie zakupić  XiaoMi Redmi 2 LTE  . Poczytałem trochę i już zgłupiałem z tymi oznaczeniami , pasmami

itd.. Znajomy ma takie cudo ;

numer modelu ; HM 2LTE - CU

wersja android 4.4.4 KTU 84P 

wersja MIUI 7 od MIUI Polska 5.12.10 ( rozwojowa ) 

procesor 4x1,2GHz

pamieć RAM 2.00 GB

pamięć wew. razem 16 GB

Czy ten telefon jest ok . . Przede wszystkim zależy mi na dobrym połączeniu Wi-Fi . 

Zastosowanie codzienne plus przeglądanie netu przez Wi-Fi , czasem filmiki YT itp .. 

Spodobał mi się wizualnie jak i cena nie całe 600 zł . Czy te parametry tego tel są ok i jak wam net działa z połączeniem Wi-Fi ? 

2 godziny temu, Tao napisał:

Witam i mam zapytanie o tel . Chcę sobie własnie zakupić  XiaoMi Redmi 2 LTE  . Poczytałem trochę i już zgłupiałem z tymi oznaczeniami , pasmami

itd.. Znajomy ma takie cudo ;

numer modelu ; HM 2LTE - CU

wersja android 4.4.4 KTU 84P 

wersja MIUI 7 od MIUI Polska 5.12.10 ( rozwojowa ) 

procesor 4x1,2GHz

pamieć RAM 2.00 GB

pamięć wew. razem 16 GB

Czy ten telefon jest ok . . Przede wszystkim zależy mi na dobrym połączeniu Wi-Fi . 

Zastosowanie codzienne plus przeglądanie netu przez Wi-Fi , czasem filmiki YT itp .. 

Spodobał mi się wizualnie jak i cena nie całe 600 zł . Czy te parametry tego tel są ok i jak wam net działa z połączeniem Wi-Fi ? 

Wszystko działa jak działać powinno, ale z tego co podałeś nikt nie jest w stanie stwierdzić jaki to model dokładnie... Na tyle opakowania masz numery, 813 to numer BEZ 900hz w 3G, 811 to numer Z WSZYSTKIMI pasmami w Polsce.

Kumpel przez telefon podał taki numer i nie wiem i on nie wie czy o to chodzi . ;

2014811 , To ma być nr tylko 811 czy jak ten co podałem ? Inne numery mają dużo cyferek ale żaden nie ma 811 i 813 liczby . 

Edited by Tao

4 godziny temu, Tao napisał:

Kumpel przez telefon podał taki numer i nie wiem i on nie wie czy o to chodzi . ;

2014811 , To ma być nr tylko 811 czy jak ten co podałem ? Inne numery mają dużo cyferek ale żaden nie ma 811 i 813 liczby . 

tak, to ten numer. 2014811.

Mam pytanie Czy działa komuś przednia kamera w Skype Jeśli tak to jak to zrobić ? Obiło mi się o uszy że pomaga czyszczenie danych aparatu i restart U mnie to nie działa Jakieś pomysły? Mam wgrane najnowsze Miui z 25.12.15 ale na poprzednich wersjach też nie działało

3 minuty temu, zielonyBB napisał:

Dlaczego niestety 813 ? Bez pasma 900 przecież da się żyć :-)

Da się żyć, dobrze o tym wiem, ale są miejsca w Polsce "opuszczone przez Boga operatora" :D i już się nasłuchałem (a raczej naczytałem) na PW hejtu, od pewnych "takich" co chcieli mnie pokroić za stwierdzenie, że z tym "można żyć" skoro im "zasięg ginie" :D. Jakby stron typu btsearch nie było :D.

• Like 1

O, to jak mi zasięg gdzieś na wczasach w lesie zginie to się do Ciebie zgłoszę z prośbą o wsparcie duchowe :) Cena grubo poniżej 500 PLN, sory, nie można nie kupić. Myślałem o wersji z 1GB dla dzieciaka ale skusiłem się na promo w GearB.

A jeśli bym się zdecydował zakupić Xiaomi 2GB ram w sklepie gearbest , to tez jest ryzyko vatu , cła ?? I jaki jest kod :  Promotion Code . I ile za przesyłkę , całkowity koszt zakupu .  

Edited by Tao

Witam kolegów i mam parę pytań w pomocy doboru telefonu . Dziś w pracy dogadałem się z Chińczykiem który przyjechał ustawiać parametry wytłaczarek profili okiennych . Zaczepiłem go na temat telefonów i mam okazje zakupu telefonu bez pośredników w Chinach . On za 3 tygodnie jedzie do siebie i bez problemu mi zakupi i wyśle jako prezent . Więc myślę , że vat -cło raczej mnie ominie a nawet jak nie to i tak będzie o wiele taniej . Do rzeczy - telefon Xsiaomi  redmi 2 kosztuje tam obecnie 600 juanów co po przeliczeniu daje 360 zł . Mój budżet na telefon to około 570 zł . Czyli miałbym około 900 juanów na zakup telefonu . Pokazywałem mu model telefonu na allegro polskim Xiaomi red 2 i on mowa co by szukać Huawei . Mówi , że lepsza marka telefonu u nich jest właśnie Huawei . I teraz zbaraniałem co do wyboru . Jest szansa i chciałbym ją wykorzystać . Mając tę możliwość mogę pomyśleć o  Xiaomi Redmi Note 2  czy coś w tym stylu i chyba by był lepszy niż redmi 2 lub zastanowić się nad Huawei  . Co byście doradzili ?

Jeśli temat nie jest stosowny w tym dziale proszę o przeniesienie tematu do stosownego działu . 

11 godzin temu, Tao napisał:

Witam kolegów i mam parę pytań w pomocy doboru telefonu . Dziś w pracy dogadałem się z Chińczykiem który przyjechał ustawiać parametry wytłaczarek profili okiennych . Zaczepiłem go na temat telefonów i mam okazje zakupu telefonu bez pośredników w Chinach . On za 3 tygodnie jedzie do siebie i bez problemu mi zakupi i wyśle jako prezent . Więc myślę , że vat -cło raczej mnie ominie a nawet jak nie to i tak będzie o wiele taniej . Do rzeczy - telefon Xsiaomi  redmi 2 kosztuje tam obecnie 600 juanów co po przeliczeniu daje 360 zł . Mój budżet na telefon to około 570 zł . Czyli miałbym około 900 juanów na zakup telefonu . Pokazywałem mu model telefonu na allegro polskim Xiaomi red 2 i on mowa co by szukać Huawei . Mówi , że lepsza marka telefonu u nich jest właśnie Huawei . I teraz zbaraniałem co do wyboru . Jest szansa i chciałbym ją wykorzystać . Mając tę możliwość mogę pomyśleć o  Xiaomi Redmi Note 2  czy coś w tym stylu i chyba by był lepszy niż redmi 2 lub zastanowić się nad Huawei  . Co byście doradzili ?

Jeśli temat nie jest stosowny w tym dziale proszę o przeniesienie tematu do stosownego działu . 

Redmi Note 2 jest na pewno lepszy od Redmi 2 i to pod każdym względem (nie patrząc na rozmiary, to kwestia osobista), lepszy proc, nowszy telefon. Huawei, aktualnie mają tam największą sprzedaż, ale nie wiem czy posiadają cokolwiek na poziomie Redmi2/Note2 w tak przystępnej cenie. Huawei się teraz wybiło swoim nowym flagowcem, jak długo utrzyma 1 miejsca, tego nikt nie wie. Przy Redmi 2 uważaj tylko (jeżeli będzie to kupował Ci ten Chińczyk), aby nie kupił wersji na Chiny (bo i taka jest).

Ok, jedynie boje się tak dużego wyświetlacza . Nigdy nie miałem :) a paru znajomym w  Meizu m2 właśnie padły . Po półrocznym używaniu wystąpiły martwe piksele pod postacią czerwonych niteczek na ekranie i to czterem osobom . Więc się zdecyduję na  Xiaomi Redmi Note 2 . Tam też są jakieś numery co by była wersja europejska ? I lękam się jeszcze tymi problemami technicznymi jak zawiechy , sms itp .. Do tej pory używałem HTC i nigdy nic nie musiałem robić aktualizacji i tym podobnych i zero problemów . Mam nadzieję , że wszystko będzie ok a jak co będę wołał o pomoc . Po nowym roku dam znać ile kosztuje w sklepie w Chinach ten telefon o ile się nie skusze na poprawioną wersję redmi note 3 . 

Jakaś pomyłka w opisie tel.? http://miuipolska.pl/urzadzenia-xiaomi/xiaomi-redmi-2/

Z tego co sprawdzałem ten tel. nie posiada barometru, nigdzie więcej informacji o tym że posiada nie znalazłem, aplikacje testowe barometru nie wykrywają, aplikacje z mapami też nie, a barometru używają (jak dostępny) do polepszania odczytu wysokości, co się podczas rejestracji treningu przydaje.

Przed chwilą, grzegorz1982 napisał:

Czy wiadomo kiedy Redmi 2 dostanie nowego androida ? Czy nie ma co liczyć ?

Dostanie, kiedy? Hmmm.. w przyszłości? Wiemy tyle samo co i ty :). Jest tylko info, że takowa możliwość istnieje, ale... szczerze... co to da? Przecież i tak jest MIUI ;-;

Heja , kupiłem dziewczynie Redmi 2 Pro wersja, 811. Ale mam problem po zainstalowaniu miuipolska dla wersji 811, wywala błędy głównie z kontaktami zauważyłem, w każdym bądź razie telefon nie do użytku, co począć w owej sytuacji ?

57 minut temu, l1nku napisał:

Heja , kupiłem dziewczynie Redmi 2 Pro wersja, 811. Ale mam problem po zainstalowaniu miuipolska dla wersji 811, wywala błędy głównie z kontaktami zauważyłem, w każdym bądź razie telefon nie do użytku, co począć w owej sytuacji ?

Problem jest w aktualnej wersji, pobierz wersję 5.12.31. Ta była OK.

• 1 month later...

Patrząc na to co się dzieje z nowymi modelami, chcę kupić córze Redmi 2. Będę brał telefon z XFS - to oczywiste ;) Którą wersję?

W ofercie są trzy, ja wybrałem tę:

https://www.xiaomiforsale.com/pl/telefony/306-xiaomi-redmi-3.html

to model 2/16 GB, ale z którym oznaczeniem cyfrowym? 813 czy 811?

Przy okazji, swego czasu, jeszcze za czasów MIUI 5/6, kiedy żona miała Redmi 2 1/8 GB, notorycznie przytrafiały się samoczynne restarty telefonu. Jak teraz to wygląda w kwestii sprawności systemu?

@zielonyBB że się tak wyrażę: "Nikt się nie spodziewa sajominkowej inkwizycji" :D. Jedynym - tej 813 jest brak 900 w pasmach, chociaż na pomorzu to nie problem, kuzynka ma ten model i jeszcze nigdy 3G/H+ jej nie zgubiło poza miastem, a w mieście i tak używa LTE :P.

34 minuty temu, Nezumi napisał:

@zielonyBB że się tak wyrażę: "Nikt się nie spodziewa sajominkowej inkwizycji" :D. Jedynym - tej 813 jest brak 900 w pasmach, chociaż na pomorzu to nie problem, kuzynka ma ten model i jeszcze nigdy 3G/H+ jej nie zgubiło poza miastem, a w mieście i tak używa LTE :P.

W Mi Note też nie ma obsługi pasma 900 MHz. Jest za to CDMA, czyli (w wielkim uproszczeniu) podbijanie prędkości transmisji danych tam, gdzie jest zasięg EDGE. Przyznaję - początkowo bałem się braku tego zakresu. Po kilku miesiącach użytkowania Mi Note stwierdzam, że nie odczuwam tego braku. :)