Skocz do zawartości
  • 0

MIUI 6 - dyskusja o nowej wersji systemu.

Pytanie

Opublikowano

W tym temacie prowadzimy dyskusję o nowej odsłonie systemu MIUI.

Dzielimy się tutaj własnymi wrażeniami z korzystania z systemu, piszemy co nam się podoba, a co nie.

Na chwilę obecną z MIUI 6 mogą korzystać użytkownicy MIUIPolska v6 dla telefonów: Xiaomi MI3 i MI4

Przydatne linki:

*posty nie na temat będą przenoszone do innych działów lub usuwane.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Są wszystkie przełączniki tylko musisz przytrzymać palcem i przeciągnąć do góry. Jest 18 przełączników w 7 rzędach.

MI3W

No nie pomyślałbym :D elegancko dzieki za odpowiedź :)

• 0
Opublikowano

Funkcji specjalnych kamer MI3 i MI4 z MIUI v5: Chroma Flash, nagrywanie w slow-motion, tryby HDR, nagrywanie w HDR, Refocus, wszystkie manualne nastawy aparatu z trybu zaawansowanego.

• 0
Opublikowano

Mam pytanko. Kiedyś w aplikacji SMS  była opcja wyskakującego okeinka na pulpicie z nową wiadomością przychodzącą. Czy tą funkcję zastąpił dostęp z ekranu blokady do SMS ?

A może jednak da się gdzieś to włączyć ?

I jeszcze jedno, czy też w opcjach zaawansowanych od aplikacji SMS macie coś takeigo jak "Connection notification" ?

Opcja ta jest zacieniona i domyślnie zaznaczona. Do czego to służy ?

• 0
Opublikowano

Funkcji specjalnych kamer MI3 i MI4 z MIUI v5: Chroma Flash, nagrywanie w slow-motion, tryby HDR, nagrywanie w HDR, Refocus, wszystkie manualne nastawy aparatu z trybu zaawansowanego.

Ale tu nie ma co dodawać bo nic prócz tych manualnych nastaw nie brakuje ;-)

Mi3 ma te funkcje które miał wcześniej.

Wysłane z MI4 W

Mam pytanko. Kiedyś w aplikacji SMS była opcja wyskakującego okeinka na pulpicie z nową wiadomością przychodzącą. Czy tą funkcję zastąpił dostęp z ekranu blokady do SMS ?

A może jednak da się gdzieś to włączyć ?

I jeszcze jedno, czy też w opcjach zaawansowanych od aplikacji SMS macie coś takeigo jak "Connection notification" ?

Opcja ta jest zacieniona i domyślnie zaznaczona. Do czego to służy ?

A to jest tylko info dla użytkownika o zgodę na połączenie apki z siecią. Pełno takich komunikatów. W sms jest dla funkcji festival sms. Nie dla nas.

Nie ma pop upu.

Wysłane z MI4 W

• 0
Opublikowano

Pop up jedynie się pojawi, gdy na odblokowanym telefonie w momencie otrzymania wiadomości zdążysz kliknąć na "Odp." w pasku powiadomienia o otrzymanym smsie

• 0
Opublikowano

@up

Nie wiem, jak na Mi3, ale na Mi4 bardzo fajnie i stabilnie. Nawet mam lepsze wrażenia niż na v5, nawet bateria, która niby na v6 słabiej ma działać, u mnie daje radę (porównywalnie).

• Like 1
  • 0
Opublikowano

A właśnie mi się podoba. Ten z v5 zajmował za dużo miejsca, a ten jest idealny. I fajnie wygląda. Szkoda ze wolno reaguje

MI3 powered By Miuipolska.pl

• 0
Opublikowano (edytowane)

To to są takie pierdołki, że coś było wieksze a jest mniejsze-to mozna pewnie poprawić.

Ale mimo wszystko to nadal jest i funkcjonalność pozostała. Najbardziej mnie zmartwiło obcięcie całkowite niektórych funkcji (jak gdzieś kiedyś w postach wymieniałem).

Co do stabilności to jest całkiem ok.

Edytowane przez lg4xhd
  • 0
Opublikowano

Ja mam pare pytan... Udalo sie komus ustawic mp3 na dzwonek? Robie te foldery ringtones i media-audio-ringtones na sd (w muzyka nie widac, za maly plik), a jak probuje przeniesc root explorerem do systemu to wyskakuje operation failed. Czy da sie w jakis sporob zmienic czcionke? Nie moge przeniesc do systemu, a tych apek z marketu sie boje uzywac (chyba, ze komus sie juz udalo ;)). Ne nexusie mialem bootloppy. Da sie pozmieniac kolejnosc przyciskow w statusarze? I czy da sie ustawic normalny, 24h zegarek w lewym gornym rogu a nie AM/PM?

• 0
Opublikowano

1. Co do dzwonka to... nie widzę tu problemu. Przecież jest jak zawsze tak samo. Dźwięki > Dzwonek telefonu > Lokalnie > Inne > i tu miej wcześniej Solid Explorera > wybierz co chcesz i już. U mnie ustawia co chcę.

2. Co do czcionki to jak się nie da przez motywy to się nie da inaczej.

3. Przyciski. Nie. O tym jest w faq, aczkolwiek lista jest przewijana w pionie.

4. Tak przestaw tryb 24-godzinny w Ustawienia > Data i czas.

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

W katalogu MIUI tworzysz katalog ringtone i tam wrzucasz pliki mp3 na dzwonki. Uwaga, to ma być ringtone a nie ringtones!

Edytowane przez dyleck
  • Like 1
  • 0
Opublikowano

Paczka .mtz nic Ci nie da od kiedy xiaomi zablokowało wczytywanie motywów z paczek. 

Chciałbym się podpiąć z pytaniem. Czego brakuje aktualnie Miui 6 w porównaniu do v5? Myślę nad zmianą dlatego pytam czy mi 6ka już podpasuje czy muszę czekać :) 

• 0
Opublikowano (edytowane)

Fajny ten nowy zegar w miui6, da się zrobić by podobnie jak w v5 wyświetlały się pod nim info. pogody? Oczywiście chodzi mi o widget.

Edytowane przez laborman
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Paczka .mtz nic Ci nie da od kiedy xiaomi zablokowało wczytywanie motywów z paczek. 

Chciałbym się podpiąć z pytaniem. Czego brakuje aktualnie Miui 6 w porównaniu do v5? Myślę nad zmianą dlatego pytam czy mi 6ka już podpasuje czy muszę czekać :)

Ale przecież cały czas można wczytywać motywy z pliku .mtz

Wchodzisz w motywy/Lokaknie i na dole masz "wczytaj motyw z pamieci telefonu"

@up

Panel Sterowania/Uprawnienia/Dostęp do root i tam wlącz na aplikacji

Edytowane przez foreverfree
  • 0
Opublikowano

Ale przecież cały czas można wczytywać motywy z pliku .mtz

Wchodzisz w motywy/Lokaknie i na dole masz "wczytaj motyw z pamieci telefonu"

Opcja jest ale mi na Sensation z V4 oraz Mi3 z V5 nie działa :/ 

• 0
Opublikowano

Działa kolego i działalo mi na v5 na Mi3 i działa na Mi4 v6

Jeśli masz motyw tylko z czcionką to nie będzie on widoczny jako cały motyw, musisz wejść w czcionki i tam dopiero będzie, może dlatego myślałeś że nie działa...

• 0
Opublikowano

Probowalem juz tak zrobic, ale wyskakuje, ze musze pobrac z oficjalnego marketu :<. Polityka, ze motywy spoza marketu nie dzialaja, gdzie wiekszosc jest platna i po chinsku (!!) jest idiotyczna. Musze jeszcze cos z wsm tools pokombinowac. Kurde android - otwarty system. Taaaaa... nawet czcionki sie nie da zmienic phi.

• 0
Opublikowano

A co w aosp z Nexusa to czcionkę sobie możesz zmienić? W sensie z pomocą aplikacji systemowej? Przecież otwarty Android.

Czemu tak kombinujesz? Weź swoją czcionkę nazwij Roboto-regular i podmien w system/fonts. Wsio.

Tylko sprawdź w etc/system-fonts.xml jak to się dokładnie nazywa.

Wysłane z MI4 W

• 0
Opublikowano

Nie bądź taki surowy dla siebie :D w V6 jest duuuuużo gestów. Czekam aż dodadzą kolejne opcje :D

MI3 powered By Miuipolska.pl

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...