Jump to content

MIUI 6 - dyskusja o nowej wersji systemu.

Acid

Recommended Posts

Pytanie czy w systemie jest błąd u każdego? Otóż po wpisaniu kodu USSD *101# pojawia się na chwilkę czarny ekran na którym jeden piksel w miarę po środku prześwituje. Jestem zaniepokojony choć w każdym innym miejscu oraz obrazy w tym kompletnie czarne są dobrze wyświetlane bez tego przeswitujacego pikselka.

Wysłane z mojego MI 3W

A takie mam pytanie o szerokość widgetów.

Na MIUI v5 widgety Kalendarza i PogodyBZ (tylko te mam ale w innych jest ten sam problem) miały szerokość prawie całego ekranu a w MIUI v6 po obu stronach widgetów mam margines około 4-5 mm. Sprawia to wrażenie jakbyw MIUIv6 był węższy ekran i jak dla mnie przynajmniej gorzej wygląda.

Screenshot_2014_09_12_20_39_42.jpg

Zbyt duży (w mojej ocenie) margines zaznaczyłem strzałami po lewej stronie.

Powinien być chyba taki jak obok ikon w dolnym pasku.

pozdrawiam

yacup

Może w kolejnej aktualizacji Xiaomi wprowadzi w opcjach launchera wybór linii siatki tak jak to było w v5 (4x4, 4x5). Może dołożą 5x5, 5x6 i może rozwiąże to problem. W v5 w którymś z ustawień miałem problem z rozciągnięciem Widgetu Pogody BZ tyle tylko, ze nie na szerokość a wysokość.

Tak jak jest w tej chwili (może i fajnie) to jest marnowanie kilku centymetrów kwadratowych powierzchni ekranu. Ekran w MI3 nie jest mały ale telewizor to też nie jest.

Poza tym: jeżeli w dolnym pasku można ustawić pięć ikon to dlaczego powyżej można tylko cztery w rzędzie? Tego to nie rozumiem. Gdyby była siatka 5x5 albo 5x6 to v6 byłoby piękne.

Edited by yacup

Dac się da. Ale też wolałbym mieć mieć niż nie mieć możliwość ustawienia 5 zamiast 4 ikon w rzędzie. Inna sprawa, że to mi coraz mniej przeszkadza, przywykam, że miui w pewnych sprawach bliżej do iOS niż do zwykłego andka

Chwila. Z tego co pamiętam MIUI nigdy nie miało takiego rozmiaru siatki. Wiem bo sam kiedyś dodawałem dodatkowe rozmiary dla telefonów z dużym ekranem. Domyślnie w MIUI było 4x4 i 4x5 od początku v5. Tyle, że to 5 to ilość wierszy a nie kolumn jak w tym przypadku. Ekrany się zwiększyły do 5 cali i wyżej to ilość rzędów poszła na 5 i stała się standardem.

Pulpit przy Mi4 wyglądałby strasznie gdyby można było ładować po 5 kolumn ikon - przyjmując skalę ikon na stałą. Dobrze, że jest 5 tylko w menu na dole.

Dlatego jak ktoś koniecznie nie może funkcjonować bez 5 kolumn to może instalować Nova launcher gdzie rozmiar ikon można zmniejszyć i zrobić miejsce na dodatkową kolumnę.

przywykam, że miui w pewnych sprawach bliżej do iOS niż do zwykłego andka

A możesz to uzasadnić? Pytam z ciekawości – nie miałem nigdy styczności z iOS, a często słyszę ten zarzut (może czasem to komplement?) wobec MIUI.

Podobne rozwiązanie np iCloud = MiCloud. 

Niezaprzeczalnie MIUI v6/v5 jest bogatsze w funkcje od iOS - ale to i tak zasługa Androida. 

Biedni uzytkownicy apple musieli czekać do 2014 aby wstawić widżet na pulpit albo zmienić klawiaturę na jakąkolwiek inną.

9 września pojawiła się kolejna rewolucja: przewidywanie słów w klawiaturze, rotacja ekranu (no mega!) i awatary w aplikacji SMS - ale uwaga... tylko w iPhone 6 Plus z 5,5 calowym ekranem.

Choć przyznaję, że Kamera w iPhone 6 bije na głowę wszystko co robi Xiaomi nawet MI4.

W MI4 f1.8 to pic na wodę, bo już iPhone 5 z f2.2 czy tam 2.0 jest lepszy. No i piękne slow motion - nie to co ta niedoróbka w MI4. 

A na czym polega niedoróbkowatość SlowMotion w MI4? I z jakim FPS nagrywa w trybie SlowMotion ten iPhone?

W moim Mi2S slow motion mnie zasadniczo zadowala, choć oszukuje z rozdzielczością (jakiś tam wycinek kadru jest powiększany do rozdzielczości 720p). Ale może dlatego zadowala, że to w ogóle pierwsze moje urządzenie, które daje taką możliwość. Mam nadzieję, że po przesiadce na MIUI6 nie będzie z tym gorzej.

Biedni uzytkownicy apple musieli czekać do 2014 aby wstawić widżet na pulpit albo zmienić klawiaturę na jakąkolwiek inną.

9 września pojawiła się kolejna rewolucja: przewidywanie słów w klawiaturze, rotacja ekranu (no mega!) i awatary w aplikacji SMS - ale uwaga... tylko w iPhone 6

A za ile lat będą mogli wgrać sobie zwyczajnie kabelkiem USB do telefonu z peceta jakieś np. pliki mp3?

Ogólnie slow motion w Mi4 działa jak zwykły slow motion. W sensie jest 720p i wolno się odtwarza. Ale cierpi na to samo co MI4 czy inne Xiaomi. Filmy nie mają dużej szczegółowości - wydaje mi się, że widać piksele - aczkolwiek to zależy pewnie od warunków i tez od wersji systemu. Im nowsza tym coś tam poprawiają. Jednak iPhone 6 nagrywa nawet w 240FPS (choć nie w 720p). W 120FPS film wygląda bardzo fajnie. Ostro i z dobrymi kolorami. 

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...