Skocz do zawartości
  • 0

MIUI 6 - dyskusja o nowej wersji systemu.

Pytanie

Opublikowano

W tym temacie prowadzimy dyskusję o nowej odsłonie systemu MIUI.

Dzielimy się tutaj własnymi wrażeniami z korzystania z systemu, piszemy co nam się podoba, a co nie.

Na chwilę obecną z MIUI 6 mogą korzystać użytkownicy MIUIPolska v6 dla telefonów: Xiaomi MI3 i MI4

Przydatne linki:

*posty nie na temat będą przenoszone do innych działów lub usuwane.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

A właśnie... ktoś jeszcze pamięta zaokrąglanie rogów ekranu które było w MIUI v5? Bardzo mi się podobał ten bajer, będzie kiedyś dodany przełącznik w v6? I tak, wiem że jest od tego program, kiedyś na sgs go miałem.

• 0
Opublikowano

1. Raczej szybko, ale zależy od obciążenia serwerów.

3. Służy do logowania się do chmury Xiaomi.

4. W Wyświetlaczu opcja Przypadkowe użycie. Ewentualnie inny lockscreen z motywów.

5. Nie jest zapisywany.

7. Transfer nie jest praktycznie używany. Druga osoba musi mieć apkę, a można przez FTP ładnie przesyłać.

8. Lepiej zostawić.

10. Nie, działa sprawnie jak się przeciągnie szybko.

• 0
Opublikowano
2. Czy backupowane kontakty do pliku na pamięć, są z fotkami kontaktu? Chodzi, czy wielkość nie zostaje zmieniona? W xperii po przywróceniu z kopii były fotki ale miniaturowe.

Niestety, fotki będą masakrycznie zmniejszone.

Ale to też zależy jaki rodzaj backupu do pliku masz na myśli - bo są 2 możliwości. Prosty eksport listy kontaktów do pliku oraz "MIUI Backup". Ten drugi nie zmniejsza zdjęć, ale... zdarzyło mi się, że je pozamieniał.

• 0
Opublikowano

9. Rozumiem. Mam ten sam problem w domu. Nie korzystam z grilla w moim piekarniku więc poprosiłem mastercooka by mi to wymontowali. Popatrzyli się na mnie jak na wariata i zdumieni wydukali, że się nie da. Cóż. Nie wiem dlaczego ale muszę z tym żyć...

Wysłane z MI Note

• Like 2
  • 0
Opublikowano

Przecież dobrze Ci napisał. Jest w romie i już. Jeszcze jakby ta usługa sypała komunikatami czy po prostu była upierdliwa nawet podczas jej się nie używa. Ale ona tylko jest.

Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka

• 0
Opublikowano

No gdybyś napisał coś konkretnego np dlaczego chcesz wyłączyć, i w ogóle jak chcesz by to było wyłączone albo jakiego efektu oczekujesz to byś dostał krótką odpowiedź. A tak...

Wysłane z MI Note

• 0
Opublikowano

1. Czy lux auto brighteness z miui dobrze wspolgra i pozwala na utworzenie dowolnych profili jasnosci?

2. Bedzie naprawione w przyszlosci w aplikacji "muzyka" to, ze zeby wejsc w swoja muzyke trzeba przejechac palcem na online i z powrotem z online?

• 0
Opublikowano (edytowane)

Nie będę zakładał nowego tematu tylko tu zapytam.

Na Redmi 2 dualsimie w opcjach "Sieci komórkowe i SIM" jest pozycja "Odblokuj" którą można włączyć lub wyłączyć, próbowałem zmieniać ustawienie ale nie mam pojęcia za co ona odpowiada.

I czy da się przypisać kontakt do konkretnej karty sim? Nie znalazłem takiej opcji.

Dzięki :)

edit.

Dorzucam screena

post-1311-0-82114300-1430040053_thumb.pn

Edytowane przez jordan87
  • 0
Opublikowano

Mam najnowszy rom dev czyli 5.4.24 ale na wcześniejszym też widziałem tą opcję.

Przy czym ja mam 2014813 a ty przypuszczam że masz zwykłą wersje Redmi

• 0
Opublikowano (edytowane)

Acid, czy jesteś w stanie namierzyć do czego podpięta jest ta funkcja? Może w ten sposób dowiemy się do czego ona służy, bo do dnia dzisiejszego nie mam pojęcia :)

Edytowane przez jordan87
  • 0
Opublikowano

Nie bardzo. Tzn nie chce mi się grzebać. A tłumaczenie w tym przypadku jest poprawne bo oryginał ma tu Unlock:

<string name="network_unlock">Unlock</string>
  • 0
Opublikowano

wiedzialem ale zapomniałem, szukałem i nie znalazlem wiec szybciej bedzie zapytac...gdzie moge ustawic, edytowac dolne ikony z kontakty, telefon, sms itp? chcialbym cos dodac ale musze z czegos zrezygnowac. Przez przeciagniecie usuwa sie wybrana ikona (tyle wiem) ale jak dodac kolejna, nowa ikonke np blokada za choinke nie pamietam. Za info z góry dziekuje

• 0
Opublikowano

Cześć.

Chłopaki mam mały problem - podmieniam stockową aplikację do sms na customową z androida KK. Kopiuję ją normalnie do priv-app, zmieniam uprawnienia, reset i niby działa.........ale podczas próby wysłania mmsa wywala fc. Używałem jej wcześniej na innym tel z androidem KK i nie było problemu. Idzie to jakoś naprawić/obejść żeby zadziałało na MIUI? W załączniku dodaję tę apkę

Jakby ktoś się chciał pobawić i sprawdzić czy u niego działa:

1. wchodzimy w system/priv-app/ szukamy Mms.apk i zmieniamy nazwę na Mms.apka

2. kopiujemy ww. miejsce plik z załącznika i nadajemy mu uprawnienia takie jak ma stockowa apka mms rw-r-r

3. restart telefonu

Gdyby coś nie działało - wchodzimy ponownie to ww. folderu, usuwamy mms.apk, zmieniamy nazwę org pliku z mms.apka na mms.apk, sprawdzamy uprawnienia, restart.

Link do pliku Mms.apk

• 0
Opublikowano

Witam Przepraszam ale nie wiedziałem gdzie zamieścić ten post,szukam romu gucci 5.6.11,szukałem ale nie znalazłem Za pomoc z góry dziękuję,

• 0
Opublikowano

Cześć.

Chłopaki mam mały problem - podmieniam stockową aplikację do sms na customową z androida KK. Kopiuję ją normalnie do priv-app, zmieniam uprawnienia, reset i niby działa.........ale podczas próby wysłania mmsa wywala fc. Używałem jej wcześniej na innym tel z androidem KK i nie było problemu. Idzie to jakoś naprawić/obejść żeby zadziałało na MIUI? W załączniku dodaję tę apkę

Jakby ktoś się chciał pobawić i sprawdzić czy u niego działa:

1. wchodzimy w system/priv-app/ szukamy Mms.apk i zmieniamy nazwę na Mms.apka

2. kopiujemy ww. miejsce plik z załącznika i nadajemy mu uprawnienia takie jak ma stockowa apka mms rw-r-r

3. restart telefonu

Gdyby coś nie działało - wchodzimy ponownie to ww. folderu, usuwamy mms.apk, zmieniamy nazwę org pliku z mms.apka na mms.apk, sprawdzamy uprawnienia, restart.

Link do pliku Mms.apk

Ale wiesz, że robisz głupotę? Kto powiedział, że to w ogóle zadziała? Może jeszcze do iPhona włożysz tą apkę?

W MIUI wszystko jest powiązane. Tak jak nie włożysz apki SMS z Samsunga S6 do MIUI. Wspólna nazwa (Mms.apk) to jedyny związek między tymi apkami. 

• 0
Opublikowano

Witam Przepraszam ale nie wiedziałem gdzie zamieścić ten post,szukam romu gucci 5.6.11,szukałem ale nie znalazłem Za pomoc z góry dziękuję,

https://www.dropbox.com/s/f74u7g33mb2dn3k/MIUIPolska_gucci_5.6.11_v6-4.4.zip?dl=0
  • Like 1
  • 0
Opublikowano

Ale wiesz, że robisz głupotę? Kto powiedział, że to w ogóle zadziała? Może jeszcze do iPhona włożysz tą apkę?

W MIUI wszystko jest powiązane. Tak jak nie włożysz apki SMS z Samsunga S6 do MIUI. Wspólna nazwa (Mms.apk) to jedyny związek między tymi apkami.

Dzięki Acid. Super odpowiedź.....

BTW

Miui to android czyż nie? Customizacja wchodzi w grę? Nie jestem długo na tym forum ale tu faktycznie jest tak, że jak coś chcesz zmienić w miui lub zapytasz co i jak to dostajesz odpowiedz na takim poziomie. O sorki. Popełniłem wyżej błąd. Powinno być Miui a nie miui

Wysłane z mojego MI 3W przy użyciu Tapatalka

• 0
Opublikowano

Dostajesz taką odpowiedź, bo kompletnie nie znasz się na temacie, a grzebiesz w aplikacjach systemowych i dziwisz się, że nie działa.

MIUI jest oparte na androidzie, ale zauważ, że z czystego androida ma niewiele, brak apek, launchera, uprawnienia itp. Odpowiedzi jak się chce coś zmienić są takie, ponieważ prawie każda zmiana niesie ze sobą FC lub problemy. W MIUI aplikacje są bardzo zależne od siebie, usuniesz jedną i możesz mieć bootlopa.

• 0
Opublikowano

Dzięki Acid. Super odpowiedź.....

BTW

Miui to android czyż nie? Customizacja wchodzi w grę? Nie jestem długo na tym forum ale tu faktycznie jest tak, że jak coś chcesz zmienić w miui lub zapytasz co i jak to dostajesz odpowiedz na takim poziomie. O sorki. Popełniłem wyżej błąd. Powinno być Miui a nie miui

Wysłane z mojego MI 3W przy użyciu Tapatalka

Skoro jesteś taki mądry to zrób logcat albo podaj treść tego FC to zobaczymy wszyscy gdzie jest błąd.

Wysłane z MI Note Pro

• 0
Opublikowano

Fajnie jakby można było dodać z iOS możliwość podwójnego kliknięcia w górną belkę w celu przewinięcia strony na sam początek,czy to w przeglądarce czy ustawieniach aby nie było potrzeby przewijania na samą górę.

• 0
Opublikowano (edytowane)

Customizacja wchodzi w grę?

oczywiście że wchodzi,ale ty chyba nie do końca rozumiesz na czym ono polega.Możesz zrobic custom romu,powiązać krytyczne aplikacje z systemem itd... ale nie że sobie wrzucisz aplikację bo akurat ta a nie inna ci sie spodobala i ma działać.Jakby to bylo tak proste to każdy użytkownik telefonu mialby wlasny rom......

zaznaczyles ktora apka ma byc domyslna dla sms/mms?

za straznika texasu na miui robi MiHome,jesli chcesz przetestować to wgraj zewnętrzny launcher a MiHome wywal.Ja akurat do NovaLauncher jestem przyzwyczajony wiec miHome wywalilem i kilka aplikacji ktore wczesniej nie działały naraz zaczęły,może tak jest i z twoją apką z KK.Nie sprawdzisz,nie dowiesz się.....

Edytowane przez rekawek
  • 0
Opublikowano

Czy ktoś może okrył/wie gdzie jest opcja powiadomienia o dostarczonym SMSie? Chodzi mi o ten dymek, który wyświetla się na dole, że wiadomość została dostarczona. Czy może jest to 'wbudowane' w ROM i nie ma możliwości tego włączenia/wyłączenia? Wcześniej wyświetlało mi się to, teraz nie, jest tylko dźwięk dostarczenia wiadomości no i ptaszek obok niej.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...