pkonrad Posted August 13, 2018 Posted August 13, 2018 U mnie nie wyskakuje wcale. Edit:Piszą że to update dla beta testerow, a dla wszystkich będzie udostępniony wkrotce.
FalconTech Posted August 13, 2018 Posted August 13, 2018 Wkrótce... tyle że "wkrótce nie oznacza żadnej konkretnej daty, czasu, dekady, wieku ani tysiąclecia w przeszłości, teraźniejszości, a już na pewno nie w przyszłości"
rbbxx Posted August 13, 2018 Posted August 13, 2018 (edited) U mnie też już nic nie pokazuje. Wygląda na jakiś falstart czy coś ale faktycznie 2 razy miałem powiadomienie. Edit: No faktycznie, też widzę, że się odezwał Ken. Ale dziwne z tymi powiadomieniami. Nigdy wcześniej nie wyskakiwały bez powodu, dlatego jak zobaczyłem to zajrzałem na to i tamto forum sprawdzić o co chodzi. Edited August 13, 2018 by rbbxx
Towi Posted August 13, 2018 Posted August 13, 2018 (edited) Jest link na tej stronie do poprawki w wersji beta. https://goo.gl/tdJbQD ... ale ostrzegają przed wgraniem tej wersji niestety Edited August 13, 2018 by Towi
MateuszT Posted August 14, 2018 Posted August 14, 2018 problem z WiFi załatwił USB hub z wejściem LAN, jak na razie zero problemów. Za to ciągle mam problem z dźwiękiem MiBox wysyła zarówno po HDMI jak i po SPDiF i muszę wyciszać TV ręcznie. (TV mam podłączony po HDMI a wzmacniacz po SPDiF) Dawniej mozna było ustawić którym wyjściem chce się mieć wysyłany dźwięk. Jest już może na to jakiś sposób?
FalconTech Posted August 14, 2018 Posted August 14, 2018 (edited) Do update z USB potrzeba odblokowanego bootloadera lub root? Wywala mi błąd sekundę po pojawieniu się kółka na ekranie. EDIT: poszło bez --wipe_data Edited August 14, 2018 by FalconTech 1
maciek04 Posted August 14, 2018 Posted August 14, 2018 Mam rozumieć że zainstalowałeś ta poprawkę która jest wyżej ? Jakieś zmiany zauważyłeś?
FalconTech Posted August 14, 2018 Posted August 14, 2018 Jedyna zmiana na plus - przy zmianie głośności widać czarną nutę a nie szary prostokąt Dopiero 3 minuty używam, bo po instalacji zrobiłem wipe ręcznie. Ale komunikat o braku WiFi dalej wkurza. Puszczę Netflixa, zobaczymy czy zrywa częściej czy się poprawiło.
pkonrad Posted August 14, 2018 Posted August 14, 2018 @FalconTech W jaki sposób wgrywałeś ręcznie ten beta soft ??
FalconTech Posted August 14, 2018 Posted August 14, 2018 @pkonrad, system z linku podanego wyżej, metoda z reddit, którą skrzętnie kasują na xiaomi.eu https://www.reddit.com/r/AndroidTV/comments/93roj5/xiaomi_mdz16ab_oreo_build_2175_wifi_fix_google/ Ja nie widzę poprawy jeśli chodzi o YT i Netflix, jak dla mnie nie warto. Może do innych zastosowań się poprawiło. 1
Towi Posted August 14, 2018 Posted August 14, 2018 (edited) Po wgraniu poprawki ... jest lepiej jeśli chodzi o stabilność połączenia wifi. Laggów jest zdecydowanie mniej i wygląda na to, że jeśli chodzi o połączenie sieciowe błąd został naprawiony. Oczywiście to subiektywna ocena po kilku minutach użytkowania. @FalconTech dzięki za podpowiedz z parametrem Edited August 14, 2018 by Towi
pkonrad Posted August 15, 2018 Posted August 15, 2018 A czy po ręcznym wygraniu wersji beta, nie będzie później problemu z zassaniem nowszej wersji, jeśli taka będzie udostępniona OTA ??Czy po ręcznym wgraniu softu tracę wszystkie dane i Mi Box i przywraca się on do ustawień fabrycznych?
Towi Posted August 15, 2018 Posted August 15, 2018 @pkonrad czy będzie problem z zassaniem nowej wersji to nie wiem. Po ręcznym wgraniu nie tracisz danych i nie przywraca się do ustawień fabrycznych. Mi Box chodzi poprawnie, tak powinien chodzić od początku. Wrzucasz na pena (FAT32) plik z softem , zmieniasz mu nazwę na update.zip - potem na penie tworzysz pusty plik bez rozszerzenia o nazwie xiaomi_update, edytujesz ten plik , dopisujesz do niego polecenie --update_package=/udisk/update.zip Wyłączasz Miboxa (wtyczką !), wkładasz pena , uruchamiasz miboxa trzymając na pilocie strzałkę do tyłu i przycisk OK ... reszta idzie z automatu Robisz to na własne ryzyko 1
pkonrad Posted August 15, 2018 Posted August 15, 2018 (edited) Po aktualizacji przy uruchomionym Spotify w tle nie pojawia się powiadomienie na głównym ekranie, gdzie można było zatrzymać odtwarzanie utworu. Jak dla mnie to duży minus Edit: Po wyczyszczeniu danych aplikacji Spotify i ponownym zalogowaniu do Spotify powiadomienie wróciło Edited August 15, 2018 by pkonrad
FalconTech Posted August 15, 2018 Posted August 15, 2018 Jeśli oficjalną wersję wypuszczą z tym samym numerem kompilacji to nawet nas nie poinformuje, że jest aktualizacja. Ale jak coś zmienią w sofcie to będą musieli zmienić numer kompilacji (a czy to zrobią - zobaczymy).
pkonrad Posted August 15, 2018 Posted August 15, 2018 Na kompilacji 2179 Mi Box działa bez zastrzeżeń.
Towi Posted August 15, 2018 Posted August 15, 2018 1 godzinę temu, pkonrad napisał: Na kompilacji 2179 Mi Box działa bez zastrzeżeń. U mnie też , tak powinno być od początku
Marceli7 Posted August 15, 2018 Posted August 15, 2018 2179 Jest PRAWIE dobrze, ale niestety nadal występuje błąd polegający na przerywaniu dźwięku dźwięku DD+. Trochę szkoda, że taki bug psuje zabawę. Nadal nic nie zrobiono w sprawie automatycznego przełączania częstotliwości odświeżania, ale to się pewnie nie stanie nigdy. Na plus: poprawa wifi, kodi 17.6, Tidal, Spotify, YT działają u mnie oki.
miki73 Posted August 15, 2018 Posted August 15, 2018 (edited) Skad macie kompilacje 2179 ??? Ja mam 2174 i nie ma zadnych nowych aktualizacji systmowych?? Co do Kodi i rwania w nim iptv,myvgui itp rozwiazalem poprzez instalacje reczna kodi18 alfa3. W wersji 18 wszystko chodzi plynnie i nie ma klatkowania w simple client czy lista podpieta pod mtvgui. Ogolnie Kodi 18 sam w sobie szybciej dziala. Problem maly ze tylko da sie zainstalwac wersje 32bit a 64bit wywala bledy. W 32bit moj build wykupiony nie dal sie rozpakowac, musialem recznie wgrac pliki i chodzi jak marzenie. add. Ok juz widze wyzej skad wersja z kompilacja 2179. Jednak nie bede jej instalowal , KODI 18 smiga na tyle dobrze ze nie bede kombinowal z inna kompilacja. Wifi po 5GHz idzie mi okolo 98Mb z 300 wiec z tym nie mam problemu. Edited August 15, 2018 by miki73
pkonrad Posted August 15, 2018 Posted August 15, 2018 @miki73Zrobisz jak uważasz. Instalacja jest banalnie prosta i nie powinna przysporzyć żadnych problemów, ale oczywscie wykonujwsz ją na własną odpowiedzialność. Ja odczuwam wyraźną poprawę działania Boxa na kompilacji 2179.
durki Posted August 15, 2018 Posted August 15, 2018 Witajcie, Potrzebuję wsparcia: 11 godzin temu, Towi napisał: penie tworzysz pusty plik bez rozszerzenia o nazwie xiaomi_update, edytujesz ten plik , dopisujesz do niego polecenie --update_package=/udisk/update.zip Czy to znaczy, że tworzę zwykły plik tekstowy, edytuję go w notatniku i wklejam linię: --update_package=/udisk/update.zip ?? Czy spację przed "--" odgrywają tutaj znaczenie? Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam
Towi Posted August 15, 2018 Posted August 15, 2018 (edited) Tworzysz plik bez rozszerzenia (może być plik tekstowy z usuniętym rozszerzeniem txt) - jak to zrobisz to już Twoja sprawa Możesz wykorzystać również w linuxie polecenie touch. Minusy mają znaczenie i muszą być w poleceniu: --update_package=/udisk/update.zip Edited August 15, 2018 by Towi
orte Posted August 16, 2018 Posted August 16, 2018 (edited) On 8/14/2018 at 9:29 AM, MateuszT said: problem z WiFi załatwił USB hub z wejściem LAN Możesz się pochwalić co kupiłeś? Sam się zastanawiam nad zakupem. Edited August 16, 2018 by orte
orte Posted August 16, 2018 Posted August 16, 2018 (edited) On 8/15/2018 at 8:30 AM, Towi said: Wyłączasz Miboxa (wtyczką !), wkładasz pena , uruchamiasz miboxa trzymając na pilocie strzałkę do tyłu i przycisk OK ... reszta idzie z automatu Mi po włożeniu wtyczki do miboxa sam się uruchamia. chyba za stary już jestem bo nie ogarniam Dobra ogarnąłem, druga para rąk się przydała Edited August 16, 2018 by orte
MateuszT Posted August 16, 2018 Posted August 16, 2018 1 godzinę temu, orte napisał: Możesz się pochwalić co kupiłeś? Sam się zastanawiam nad zakupem. https://allegro.pl/hub-usb-3-0-3-portowy-karta-sieciowa-gigabit-lan-i5275413299.html Takie coś 3x USB 3.0 rozwojowo + LAN
MoonieK Posted August 17, 2018 Posted August 17, 2018 10 hours ago, MateuszT said: https://allegro.pl/hub-usb-3-0-3-portowy-karta-sieciowa-gigabit-lan-i5275413299.html Takie coś 3x USB 3.0 rozwojowo + LAN czyli żeby naprawić problem z softem kupiłeś huba o 1/2 wartości box-a niektórzy to zdesperowani są
Morvi Posted August 17, 2018 Posted August 17, 2018 Macie jakiś sposób na rozwiązanie problemu z NC+ GO?W standardowej aplikacji obraz jest przekręcony o 90 stopni, a w wersji tabletowej nie da się przesunąć np. listy kanałów, można korzystać tylko z tych wyświetlanych od razu po wejściu w dany katalog.Wysłane z mojego Mi Note 2 przy użyciu Tapatalka
marzar Posted August 17, 2018 Posted August 17, 2018 [mention=11597]Morvi[/mention] Air mouse i życie staje się prostsze. Wysłane z mojego Nexus 7 przy użyciu Tapatalka
k0j0t Posted August 17, 2018 Posted August 17, 2018 Wersja: 2179 Mam wrazenie, ze nastapilo kilka poprawek: 1. Ikona poziomu glosnosci ma kolor znacznie rozniacy sie od tła, 2. Dodano funkcje w zakladce Audio OUT: Auto / PCM przy czym domyslnie jest ustawione PCM i nie ma zaciec obrazu ani lagów dźwieku (NETFLIX / KODI). Jest to jednak opcja deaktuwująca wszelkiej masci dzwiek wielokanalowy. Po zalaczeniu na AUTO - sprzet zachowuje sie IDENTYCZNIE jak na kompilacji poprzedniej.... zatem wiekszej roznicy nie ma. 3. WIFI dziala znacznie lepiej. To tyle w kwestii oczekiwanego softu. Mam wrazenie, ze lagowanie obrazu + zacinanie sie dzwieku zostalo zwyczajnie rozwiazane poprzez wylaczenie funkcji PASSTROUGH kosztem zwyklego PCM. No coz.. nie tnie sie i nie denerwuje oczu / uszu... jednak problem w ogole nie zostal pokonany. Jedynie ominiety. Dla uzytkownikow, ktorym nie zalezy na 5.1 lub zwyczajnie wszystko idzie tylko na TV.. sprzet jest niemalze w pelni funkcjonalny.
FalconTech Posted August 17, 2018 Posted August 17, 2018 (edited) U mnie żadnej szczególnej poprawy z WiFi. Już nawet różne opcje konfiguracji routera sprawdzałem...Szczególnie widać to na wygaszaczu. Jak często pokazuje się sam zegarek tak często widać, że nie ma połączenia z internetem. A łącze mam symetryczne 100/100 Mbit, router jednopasmowy 2.4 EDIT: otóż, niekoniecznie. Sprawdziłem na WiFi udostępnionym z telefonu. Działa bez problemu. Czyli jednak to coś w routerem, tylko co? Nie jest w żaden sposób skonfigurowany inaczej niż hotspot w telefonie Edited August 17, 2018 by FalconTech
raideri Posted August 17, 2018 Posted August 17, 2018 1 godzinę temu, FalconTech napisał: Czyli jednak to coś w routerem, tylko co? Sam to przerabiałem,na dsl-b17u który ogólnie działa lepiej na wszystkich innych urządzeniach padaka,transfer rwie,często buforuje do 5% i koniec. Na funboxie 2 wszystko śmiga bez problemu,to samo przy hotspocie z telefonu. Oczywiście 2,4 i mi box nie aktualizowany do oreo. Widać ruter ma znaczenie,coś tam się gryzie,mimo przerobienia wszystkich opcji na asusie.
FalconTech Posted August 17, 2018 Posted August 17, 2018 Mam gdzieś w szafie Access Point TP-Link, spróbuję go znaleźć i przez niego podłączyć WiFi do Boxa.
tekkno Posted August 17, 2018 Posted August 17, 2018 też juz o tym wcześniej pisałem.. u mnie jest za to odwrotnie. Net wifi z routera działa spoko na mi boxie, natomiast net z hotspota ze smartfona zrywa połaczenie na mi boxie.
souacz Posted August 17, 2018 Posted August 17, 2018 (edited) 11 godzin temu, k0j0t napisał: Wersja: 2179 Dodano funkcje w zakladce Audio OUT: Auto / PCM przy czym domyslnie jest ustawione PCM i nie ma zaciec obrazu ani lagów dźwieku (NETFLIX / KODI). Jest to jednak opcja deaktuwująca wszelkiej masci dzwiek wielokanalowy. Po zalaczeniu na AUTO - sprzet zachowuje sie IDENTYCZNIE jak na kompilacji poprzedniej.... zatem wiekszej roznicy nie ma. U mnie tak bez poprawki jest: gdy film na Netflix ma audio stereo to wszystko jest OK, gdy z dźwiękiem DD+: obraz delikatnie szarpie (dźwięk jest OK). Od razu po aktualizacji do Oreo tak było. Z MM nie mam porównania bo tam, nie wiedzieć dlaczego, nie miałem w ogóle dźwięku DD+ w Netflixie. Przy odtwarzaniu filmów w Kodi jest OK, nawet 4K z True HD czy DTS-MA. Tylko avi (xvid) trochę szarpie obraz ale to cecha Amlogic s905x, inne boxy z tym klockiem maja tak samo. Edited August 17, 2018 by souacz
Vasqeez Posted August 17, 2018 Posted August 17, 2018 Wgrałem również betę 2179. WiFi działa faktycznie stabilniej (ale nie idealnie). Natomiast pojawił mi się szum (White Noise) i lata mi losowo po całym ekranie telewizora. Skrzynkę mam podpiętą bezpośrednio do amplitunera ONKYO. Ktoś wie jak to naprawić?
Recommended Posts