Jump to content

Mi 5 - pytania ogólne - watek zbiorczy

ZduneX25
 Share

Recommended Posts

6gb to rzeczywiście plus ale chyba jedyny a i nie potrafi go wykorzystać bez modyfikacji i tak.  Amoled jest jakości raczej sgs3 niz sgs7 (pantile,  przeklamane kolory i nierownomierne 'podświetlenie'), bateria 3h sot, aparat też bez szału podobno. Lubię oneplus, miałem oneplus one i był świetny, ale teraz widzę że Xiaomi jest pewniejsza firma i będę testował mi5 (mam rn3 pro). 

No tak, tylko OP3 mimo tego samego co Mi5 sensora aparatu robi mimo wszystko lepsze zdjęcia, nieco bardziej szczegółowe. A następna aktualizacja systemu rozwiąże problem pamięci i kolorów wyświetlacza (już niektórzy dostali to OTA).

Miałem wcześniej LG G2 ze świetnym aparatem, teraz posiadam Lenovo Zuk Z1 z dość słabym aparatem.

Orientujecie się czy Mi5 robi lepsze zdjęcia niż LG G2 czy G3? Miał ktoś szanse porównać?

Jeszcze mam G2 i też kiedyś uważałem, że robi świetne zdjęcia ale... tak jest tylko w dobrym świetle, a łapanie ostrości na tle nowych telefonów jest po prostu wolne. Zresztą ostatnio, ku mojemu zdziwieniu, znalazłem ocenę aparatu w G2 i nie jest tak wysoko oceniany jak sam go oceniałem. Zresztą zerknij tutaj: http://www.dxomark.com/Mobiles - to wśród fotografów bardzo wiarygodny serwis.

• Like 1

moja małżonka przesiadła się z G2 na Mi5, aparatów nawet nie ma co porównywać...przepaść. Tez kiedyś myślałem że G2 robi dobre zdjęcia. Przeszło mi. W mojej ocenie Mi5 spisuje się nawet lepiej niż Note 4, zwłaszcza w trudnych warunkach.

Wytapatalkowane z Note 4

• Like 1

1 godzinę temu, marcus1212 napisał:

moja małżonka przesiadła się z G2 na Mi5, aparatów nawet nie ma co porównywać...przepaść. Tez kiedyś myślałem że G2 robi dobre zdjęcia. Przeszło mi. W mojej ocenie Mi5 spisuje się nawet lepiej niż Note 4, zwłaszcza w trudnych warunkach.

Wytapatalkowane z Note 4

2 godziny temu, shados napisał:

Jeszcze mam G2 i też kiedyś uważałem, że robi świetne zdjęcia ale... tak jest tylko w dobrym świetle, a łapanie ostrości na tle nowych telefonów jest po prostu wolne. Zresztą ostatnio, ku mojemu zdziwieniu, znalazłem ocenę aparatu w G2 i nie jest tak wysoko oceniany jak sam go oceniałem. Zresztą zerknij tutaj: http://www.dxomark.com/Mobiles - to wśród fotografów bardzo wiarygodny serwis.

9 godzin temu, b0jan napisał:

W moim odczuciu robi lepsze zdjęcia (przesiadłem się z G2 na Mi5)

Dzięki wielkie, to już wszystko wiem i pewnie zdecyduje się na Mi5 przy spadku cen. Btw. na niektórych serwisach jak się wybierze teraz zapłatę w funtach to wychodzi jakieś 40-50 zł taniej.

3 godziny temu, shados napisał:

No tak, tylko OP3 mimo tego samego co Mi5 sensora aparatu robi mimo wszystko lepsze zdjęcia, nieco bardziej szczegółowe. A następna aktualizacja systemu rozwiąże problem pamięci i kolorów wyświetlacza (już niektórzy dostali to OTA).

No to jak ma ten sam sensor to jakaś aktualizacja to poprawi może. 

21 minut temu, Shivver napisał:

Dzięki wielkie, to już wszystko wiem i pewnie zdecyduje się na Mi5 przy spadku cen. Btw. na niektórych serwisach jak się wybierze teraz zapłatę w funtach to wychodzi jakieś 40-50 zł taniej.

Z kuponem od ibuygou Polska kupiłem mi5 64gb za 400$ z dhl i 2 lata gwarancji. 

Niestety muszę ponowić swoje pytanie. Różnica jest taka, że tym razem posiadam rom dev 6.6.23

Dnia 23.06.2016 o 13:31, johnny1836 napisał:

Witam.
Mam problem z odtwarzaczem muzyki. 
Otóż mam na telefonie zgraną muzykę, a wszystkie utwory są posortowane w folderze music na wykonawców i potem na albumy. Każdy utwór posiada szczegółowe metadane. Problem polega na tym, że aplikacja muzyka wykryła tylko 3 albumy, a pozostałych 8 wrzuciła do albumu nazwanego nazwą wykonawcy.

Kolejna sprawa jest taka, że aplikacja nie wykrywa okładek albumów zawartych w metadanych.
Rom jaki posiadam, to Stable 7.3.10, ale problem występuje na każdym Stable'u i Devie.

Istnieje jakieś rozwiązanie?
Pozdrawiam ;)

W aplikacji Google Play Muzyka jest ok, ale wolałbym żeby działało też na tej wbudowanej, bo mi się podoba :P

Jest jakaś rada? Muzyka jest dobrze otagowana w metadanych, problem tutaj leży po stronie aplikacji, że źle odczytuje dane.

Edited by johnny1836

Przed chwilą, Redmi2 napisał:

Akurat wideo i muzka w miui sa okej.

Wysłane z mojego MI 4LTE przy użyciu Tapatalka

no widocznie nie skoro nie działają tak jak kolega sobie życzy. Dla mnie by pewnie wystarczyła, ale np do wideo tylko mxplayer ;p

Po dłuższym zapoznaniu z urządzeniem mogę potwierdzić to, co napisał ktoś wcześniej - guzik zasilania wciska się bardzo lekko i trochę lata. Poza tym jak na razie spoko.
Kolega od plastikowej ceramiki zniszczył mi mózg i teraz też słyszę plastik stukając w tył :P

Mam kolejne pytanie do posiadaczy MIUI 8 - Czy macie problemy z czujnikiem zbliżeniowym? U mnie czasem jak ktoś dzwoni nie da się odebrać bo jest komunikat o zakrytym czujniku. Też tak czasem miewacie?

Mam kolejne pytanie do posiadaczy MIUI 8 - Czy macie problemy z czujnikiem zbliżeniowym? U mnie czasem jak ktoś dzwoni nie da się odebrać bo jest komunikat o zakrytym czujniku. Też tak czasem miewacie?

Wyłącz "przypadkowe użycie".

Wysłane z MI5

Kupiłem Mi5 w polskim sklepie, posiadam wersję MIUI: "MIUI by xiaomi.eu 7.8.11.0(MAACNDB) (stabilna) czy to jest wersja oryginalna czy sklep przed sprzedażą odblokował bootloader i wgrał tą wersję soft'u ? Czy jest to wersja EU i nie ma możliwości odblokować bootloader i wgrać inne MIUI? 

3 godziny temu, Kurian napisał:

U mnie przy włączonym "przypadkowym użyciu" często po odblokowaniu telefonu wyjmując go z kieszeni pokazuje się komunikat o zakrytym czujniku.
Jak ktoś używa blokady na odcisk, czy jakiejkolwiek innej niż przesunięcie w górę, to nie jest to potrzebne zabezpieczenie :)

20 godzin temu, stereo0 napisał:

zamiast jakiegoś poweramp sobie kupić za 1,8zł to Ty się będziesz jakąś stokową apką bawił;p one są tylko po to by były, a nie po to by były funkcjonalne i działały

Ktoś może polecić jakiś ciekawy odtwarzacz, oprócz powerampa? :)

czy ja wiem, nie przesadzałbym ze słowem nagrzewanie, bo temperatury są spoko, przy używaniu 37-40 stopni, do 45 przy grach

niestety budowa mi5 (m.in materialy) powodują wrażenie wielkich (wyczuwalnych) temperatur...

• Like 1

1 godzinę temu, jasiek91 napisał:

a mam takie pytanie: oglądałem jakąś recenzję MI5 ceramic i była mowa że ta wersja też lubi się nagrzać. Czy to prawda? Snap 820 już miał nie mieć tego problemu.

Odblok. bootloadera + 2x flashowanie, backup w TWRP i przenoszenie danych z poprzedniego telefonu z kilkoma restartami po drodze = łącznie ok 3h ciągłej pracy z włączonym ekranem. Telefon był dość ciepły, ale też bez przesady. Nexus 5 przy takiej samej operacji prawie parzył ;) 

• Like 1

Nie mam termometra, ale z graniem w gta vc czy sa  nie ma problemu. Ciepły jest chyba tylko jak go ładuje, ale to normalne. Mój poprzedni telefon parzył podczas przeglądania internetu w transmisji komórkowej, ten w tym samym trybie używania jest zimny

Czy ktoś ma na MIUI8 problemy z wybudzaniem?
Wszystko u mnie śmigało super dobrze jak nigdy, aż do pierwszego restartu (i to też z mojej strony, a nie samoczynnego). Teraz często zdarza się 2-3 sekundowe opóźnienie między naciśnięciem home lube power a włączeniem ekranu. Jakieś rozwiązanie?

44 minuty temu, SpinoRex napisał:

Odblok. bootloadera + 2x flashowanie, backup w TWRP i przenoszenie danych z poprzedniego telefonu z kilkoma restartami po drodze = łącznie ok 3h ciągłej pracy z włączonym ekranem. Telefon był dość ciepły, ale też bez przesady. Nexus 5 przy takiej samej operacji prawie parzył ;) 

tyle że Nexus ma słynny grzejnik z funkcja procesora, 820 miała ten problem wyeliminować 

• Like 1