Jump to content

Czy działa u nas Volte i WiFi Calling?

Acid

Recommended Posts

Nadal, nie ma to zadnego zwiazku z Xiaomi, a Apple jest Apple'em i nie ma co ich porownywac do andridowcow w tyn wypadku...

Tapu Tap

W 100% się zgadzam z Tobą, chciałem tylko doprecyzować Twoja wypowiedź. Szans na VoLTe w Xiaomi nie ma. Wowifi pewnie działa w a2 mobile

Redmi PRO by TT

Szansa jest. 50 na 50. Albo będzie albo nie będzie. VoLTE przecież działa na Xiaomi w... Indiach i Chinach. U nas nie bo po prostu tego nie dodali do firmware, a niestety procedury chińczyków są tak skomplikowane i poryte, że szkoda gadać. Oni najpierw będą badać rynek czy warto i dopiero potem dodadzą funkcję. To nie dzieje się z automatu. Tak samo jak Swan na Słowacji chce w Xiaomi uruchomić VoLTE chyba od listopada jak sprawdzaliśmy i już ma postawioną infrastrukturę gdzie działa Huawei. A Xiaomi póki co brak reakcji.

Pracuje dla jednego z operatorów. Uwierz mi to nie chodzi tylko o soft w telefonie, szanse na VoLTE w wogole niebrandowanych sprzętach w krotkiej perspektywie są żadne. Ogromna kasa na dostosowanie software sprzętu do sieci, problemy z handoverami, generalnie obecnie przy porównaniu do HD voice zysk z jak i rozmowy maly. Ale kiedyś trzeba zacząć i powoli iść do przodu. Co do sieci telekomunikacyjnych w Chinach to jesteśmy jako PL serio głęboko w czarnej. W Europie nie mamy się czego wstydzić,ale Azja odjechała

Redmi PRO by TT

• 2 months later...
Dnia 26.06.2017 o 09:32, PRzepraszam_Cie napisał:

Jestem w Orange, ostatnio co jakiś czas pojawia się właśnie napis HD przy rozmowach.

Redmi 4x global na romie ostatnim miui z androidem 6.

To HD Voice chyba. Pojawia ci się to na lte? 

• Confused 1

• 1 month later...

@skay77

Okej, chromolić VoLTEl, ale nawet jeśli tak jest to z kolei HD Voice, które teoretycznie nie ma nic wspólnego z VoLTE też nie pojawia się już podczas rozmów koło nazwy kontaktu. Jedną czy dwie osoby słyszę idealnie tak jak i one mnie, a moją szanowną drugą połowę z Redmi Note 4X już gorzej. Wcześniej podczas rozmowy z nią pojawiało się HD Voice.

Edited by RottenApple

Tam oznacza VoLTE, ale to jest screen CEO Xiaomi,który mieszka w Chinach. Generalnie coś w temacie VoLTE na niebrandowanych telefonach drgnęlo. Samsung praktycznie każdy nowy model wyposaża w ustawienia VoLTE,dzięki czemu nawet na niebrandowanym sofcie działa to od razu po wyjęciu z pudełka. Znaczy że się da. S6,S7,S8, j3,5,7(2017) tak dzialają

1 minutę temu, tpawel napisał:

Tam oznacza VoLTE, ale to jest screen CEO Xiaomi,który mieszka w Chinach. Generalnie coś w temacie VoLTE na niebrandowanych telefonach drgnęlo. Samsung praktycznie każdy nowy model wyposaża w ustawienia VoLTE,dzięki czemu nawet na niebrandowanym sofcie działa to od razu po wyjęciu z pudełka. Znaczy że się da. S6,S7,S8, j3,5,7(2017) tak dzialają

Wszystko się da, ale VoLTE to biznes, jak każdy inny... po co dawać coś "za free" jak można to sprzedać?

• Like 1

1 minutę temu, tpawel napisał:

VoLTE to przede wszystkim ogromny nakład pracy,.którego w PL na xiaomi nie ma komu wykonać. ABC Data nie robi sobie nic nawet z tego że nie działa u nas na redmi lte-a

Jak wszędzie, ale jakoś na Słowacji z tym problemu nie ma i operatorzy VoLTE udostępniają na wszystkie telefony obsługujące to, u nas robi się biznes, tylko wybrane modele, tylko po aktualizacji od producenta... a co do redmi i LTE-A, nie wydaje mi się, aby to była kwestia operatora, na Mi wszystko śmiga, a na en.miui pisali, że redmi LTE-A nie posiada, w sensie, niby procek OK, ale Xiaomi nie udostępnia LTE-A, tak samo jak B20 etc... Nie wiem ile w tym prawdy.

13 godzin temu, RottenApple napisał:

@skay77

Okej, chromolić VoLTEl, ale nawet jeśli tak jest to z kolei HD Voice, które teoretycznie nie ma nic wspólnego z VoLTE też nie pojawia się już podczas rozmów koło nazwy kontaktu. Jedną czy dwie osoby słyszę idealnie tak jak i one mnie, a moją szanowną drugą połowę z Redmi Note 4X już gorzej. Wcześniej podczas rozmowy z nią pojawiało się HD Voice.

Redmi Note 4x sam w sobie ma problem z jakością połączeń u niektórych.

34 minuty temu, tpawel napisał:

VoLTE to przede wszystkim ogromny nakład pracy,.którego w PL na xiaomi nie ma komu wykonać. ABC Data nie robi sobie nic nawet z tego że nie działa u nas na redmi lte-a

A na redmi lte-a to wina xiaomi(miui chyba) na en.miui są poradniki jak odblokować agregację ale na ile to działa to nie wiem np. Do redmi Note 4x http://en.miui.com/forum.php?mod=viewthread&tid=692389&highlight=Redmi%2BCarrier%2Baggregation

Wystarczy poszukać i się znajdzie na en.miui temat.

Volte nie dziwi mnie ze unas to dopiero raczkuje a żeby działało raczej dwie strony muszą chcieć i w tym wypadku abc data nic do powiedzenia nie ma to kwestia producenta telefonu i operatora.

Edited by Snajper
  • Confused 1

Ale ABC Data jest dystrybutorem i mogliby chcieć żeby ustawienia były w romie global.
Co do LTE-A to w płytce z SoC jest też modem. Nawet snap435 ma LTE cat6. To że telefon tego nie obsługuje to tylko wina softu. Dziś nawet doogee z mt6750 mają agregację. Mało tego. Mam służbowego LG K8 2017 na snapie 425 i LTE-A też działa. d0f27acc9da8a8befd4fb5d5d13e56da.jpg

• Like 1

15 minut temu, tpawel napisał:

Ale ABC Data jest dystrybutorem i mogliby chcieć żeby ustawienia były w romie global.
Co do LTE-A to w płytce z SoC jest też modem. Nawet snap435 ma LTE cat6. To że telefon tego nie obsługuje to tylko wina softu. Dziś nawet doogee z mt6750 mają agregację. Mało tego. Mam służbowego LG K8 2017 na snapie 425 i LTE-A też działa. 

Tutaj nie chodzi o to, że nie ma tego "hardowo" tego nie ma, bo Xiaomi tego nie chce dawać... Nie znam stanowiska ABCData, a z tego co widzę w internetach, to dopiero przy Redmi 4 podają LTE-A. Chociaż może źle szperam...

26 minut temu, Snajper napisał:

Volte nie dziwi mnie ze unas to dopiero raczkuje a żeby działało raczej dwie strony muszą chcieć i w tym wypadku abc data nic do powiedzenia nie ma to kwestia producenta telefonu i operatora.

Aktualnie, to raczej kwestia samego operatora. VoLTE Xiaomi miało nawet w Mi4, na Słowacji pracują nad uruchomieniem VoLTE dla Xiaomi, u nas tylko mówi się o brandach...

Panowie o czym my rozmawiamy... Jesteśmy w EU ale tak na prawdę to 100 lat za murzynami. Nawet na cenach telefonów nas jadą ostro, a Wy chcecie jakieś VoLTE... Trochę realizmu :) 

LG G6 za granicą 1800 zł, u nas 2500-2800 oficjalnie. A to tylko pierwszy przykład z brzegu.

Jest smieszne Hujwolte (: jestem na baluckim rynku w lodzi tu na bank jest lte i jak nigdy nie widzialem ikonki hd jak i rowniez vo cos tam, operatorzy wprowadza 2 modele ze niby na nich to dziala ta sama metoda ( zwabic,oczarowac,potem niech placi ) kormorany wszystko lykaja (: nawet padlune ale potem 3ba placic jak za mieso rekina (:

Wysłane z mojego MI 5s Plus przy użyciu Tapatalka

Testowałem, różnicy w jakości dźwięku w porównaniu do HD voice dużej nie ma. Za to mega szybko jest zestawiane połączenie. No i podstawową zaleta- można sobie wymusić tryb LTE only. Nie ma zrzutów do 3g, nie ma problemów z powrotem po handowerze przy aktywnej transmisji danych.

23 minuty temu, RottenApple napisał:

@Snajper

Problemem nie jest to, że 4X Note miewa problemy z jakością połączeń bo tak jest - to prawda. Problem jest taki, że po instalacji Miui Polska mój Mi5 przestał w ogóle wyświetlać napis HD podczas rozmowy nieważne w jakiej jakości jest prowadzona.

Ale masz problem poprostu może błąd jakiś jest i naprawią w następnej aktualizacji przecież wiadomo miui takie jest może to błąd lub celowy zabieg kto to wie.

Na każdym sofcie może się inaczej zachowywać global dev/stable miuipolska.itd

Najlepiej zapytaj się innych w dziale mi5 i czy mają tak samo.

Wiele telefonów nie pokazuje HD a działa hd Voice.

Edited by Snajper
  • Like 1

Nikt nie mówił, że nie działa. Orange akurat ma coś tam pilotażowego i jakiś czas temu ktoś z nju raportował, że działa mu VoLTE na Xiaomi. Tylko np. sam mam nju i.. nie mam VoLTE. Pewnie przez starszą kartę SIM albo nie jestem w gronie testerów.

W naszym romie xiaomi.eu VoLTE jest odblokowane dla regionu PL więc to czy jest czy będzie zależy już od operatora i karty SIM.

Tak wywnioskowałem ze wcześniejszych wypowiedzi. Testują? Ciekawe czy ma to związek z moimi problemami z odbieraniem połączeń i dzwonieniem. Widzę że ktoś się dobija i nie mogę odebrać, nie mogę później oddzwonić. Pomaga restart albo zmiana sieci na 3g. Może z tym VoLTE jest jakiś problem na mi6.

Mam rom miui 9 na Note 4x I pojawiła się opcja volte. Na pasku nie widzę tego gdy dzwonie ale jakość rozmów jest lepsza. Inna sprawa że obecnie jestem w Londynie więc może dlatego też tak mam. 

3 godziny temu, rolex83 napisał:

Sobie wyłącz Volte powinno cie na lte do 3g przełączyć żeby rozmawiać.

U nas to chyba dwie sieci mają Volte orange oczywiście odpowiednią aktualizacją oprogramowania od nich na niektórych telefonach(chyba że coś się zmieniło) T-Mobile ale jak działa to nie wiem 

3 godziny temu, fps napisał:

Mam rom miui 9 na Note 4x I pojawiła się opcja volte. Na pasku nie widzę tego gdy dzwonie ale jakość rozmów jest lepsza. Inna sprawa że obecnie jestem w Londynie więc może dlatego też tak mam. 

Jeśli masz lte(nie przełącza cie na 3g podczas połączenia i operator to ma w ofercie) to pewnie korzystasz

Akurat to chyba zniknęło wraz aktualizacją popytaj w swoim dziale mi6

Zrobiłem updated do najnowszego xiaomi.eu i opcja się pojawiła. Jest nieaktywna. Sim nie wspiera volte. Tylko że jak mam włączone LTE to mam napis na belce volte. Ciekawe.

Zobaczymy czy będą dalej problemy z połączeniem.

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka

Posiadam Redmi note 3 pro kate miui w wersji najnowszej dostępnej dla tego modelu global stable karta sim w nju mobile i mimo załączonego volte w ustawieniach nie działa mi volte. Jeśli komuś działa w nju niech napisze coś więcej.