Jump to content

Redmi 3S, Orange, automatycznie loguje się do 2G


meDarq
 Share

Recommended Posts

Cześć. 
Wczoraj przyszedł do mnie telefon zakupiony z Aliexpress od Goldwaya, Redmi 3S. Od razu go zaktualizowałem do 7.5.8.0, nie było z tym problemu, więc raczej żaden chiński tandetny rom to nie jest. Niestety, domyślnie logowany jestem do sieci Orange 2G. Gdy wyszukuje sieci ręcznie, to czasami pojawia się dodatkowo Orange 3G PL(tutaj jest dopisek PL, którego nie ma przy 2G), jednak gdy próbuje się przełączyć, to najczęściej się nie udaje, poza jednym przypadkiem. Oczywiście mam w ustawieniach, że preferowane LTE, później robiłem, że 3G, nie pomogło. "Stukając w pamięć wewnętrzną" wszedłem w ustawienia, tam wymusiłem, żeby domyślny typ sieci był WCDMA i teraz, loguje siędo sieci 3G, intrernet jest już H+, zamiast edge, przy któym nawet otworzyć strony się nawet nie da... Czy istnieje na to jakieś remedium? Bo tak obejście, to chyba jednak słabe jest? 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Witam.

Także posiadam Redmi 3s i problem występuje także w najnowszych romach xiaomi.eu. Chyba narazie nie ma rozwiązania, jedynie można  wymusić korzystanie z 3G/LTE.

Wklepując *#*#4636#*#*# i ustawiając tam  preferowany typ sieci na WCDMA/LTE .Wtedy telefon będzie będzie przełączał się poprawnie pomiędzy sieciami 3G/LTE. Wiadomo że pomija wtedy GSM więc na peryferiach nie będzie zasięgu.Można też spróbować ustawienia sieci na  TD-SCDMA,LTE,CDMA,EVDO,GSM,WCDMA jednak po zgubieniu 3G lub LTE telefon przełączy się na GSM i tak zostanie nawet będąc ponownie w  zasięgu sieci 3G lub LTE

Mało tego czasami sam potrafi sobie zmienić ustawienia preferowanego typu sieci i trzeba tą operację powtórzyć.

Nie znam się jakoś specjalnie ale jak dla mnie wygląda  to na ewidentny błąd romu.

Pozdrawiam.

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

ja też mam 3S i problemów nie mam żadnych. żadnego buga ROM nie ma. Nie wiem jak Wy instalujecie te systemy że są jakieś byki... Pewnie tak jak jeden z kolegów który zarzekał się że zmienił na xiaomi.eu a zrzut dał ze śmieciówką...

Link to comment
Share on other sites

Mam ten sam problem, ta sama sieć, a rom najnowszy dev eu. Problem jest taki, że jak spada do E, to często już lepszej sieci nie łapie. Czasem nawet jak się wymusi to trzeba zresetować tel. Rom miałem chiński stable, global stable, a teraz europejski dev jak na screenie, wszędzie tak samo. 

14087665_10205063457665608_268217681_o.png

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 4 weeks later...

Hej,

Jest jakiś ogólny światowy problem z przełączaniem się pomiędzy sieciami 2G, 3G czy 4G na Redmi 3S.

Niestety ale jeśli telefon straci dobry sygnał i spadnie na 2G, czyli EDGE to sam już automatycznie nie wraca na 3G czy 4G.

Ludzie ten sam problem zgłaszają na globalnym forum:

http://en.miui.com/thread-320293-1-1.html

Ja mam ten problem na 2 urządzeniach wgrane najnowsze MIUI 8.1 by xiaomi.eu 6.9.22 (rozwojowa).

Wymuszenie WCDMA/LTE nic nie daje bo często jestem w okolicy gdzie zasięg jest słabszy i w ogóle nie ma możliwości połączenia z telefonu przy tym ustawieniu.

Link to comment
Share on other sites

@bergmen ja widać problem już potwierdziło ponad 100 osób w różnych krajach na świecie i piszą o tym ci co siedzą na oficjalnym sofcie producenta.

Ja myślałem że xiaomi.eu rozwiąże problem, ale niestety tak nie jest.

I faktycznie dopóki jestem w zasięgu 3G wszystko jest OK, ale jak tylko sygnał jest słabszy spada do E i tylko ręczny ponowny wybór sieci powoduje że mam dostęp do 3G do czasu aż sygnał znów nie będzie za słaby.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@Blom Tylko po cholerę pakować do telefonu drugą kartę SIM jak ona mi do szczęścia niepotrzebna. Akurat w drugim slocie mam kartę SD, więc żeby pakować tam drugiego SIM'a musiałbym bawić się w jakieś przycinanie czy szlifowanie. Pytanie czy po to kupuje się telefon aby robić takie wywijasy.

Link to comment
Share on other sites

nie tylko,  Ma redmi not 3 pro i "dokladnie" mam taki sam problem jak LIPPI.

A dokladnie:  Uzywam 2 kart sim ( virgin oraz a2mobile), oczywiscie jestem w zasiegu LTE.

A2mobil bez problemy 4G wiec przelaczma internet na virgin a tam maks H+ za choler nieche wskoczyc 4 G Dlaczego?

Zrobiłem nawet myk z zamiana kart miejscami i wtedy była sytuacja odwrotna Virgin 4 G   A2mobile H+.

Ale oczywiscie nie chodzi tu o sloty pogrzebałem w ustawinich:  *#*#4636#*#*#  ( ja w to wszełem inaczej--- informacje o telefonie / pamieć wewnetrzna).

Zmienialem tam tylko rodzaj zasiegu i jakby sytuacja sie znow odwrocila.  Czyli A2 mobie 4G Virgin H+.

Wniosek dlamnie jest jedne LTE moze byc tylko na 1 karcie, w takim razie jak ustalic na ktorej mam byc?.

Moze sie myle, a czy ktoś z was ma tak ze raz ma na jednej LTE potem zmienia na druga karte i ma LTE na tej drugiej?

Link to comment
Share on other sites

Próbuję doraźnie rozwiązać problem, wchodząc do informacji i telefonie i 5 razy "tapując" pamięć wewnętrzną. W ustawieniach telefonu, ustawiam TD-SCDMA/WCDMA. Pomaga na kilka godzin, potem wraca do "normy".

Zaobserwowałem jednak ciekawą rzecz - za każdym razem, kiedy wymuszam 3G, przestaje mi działać czujnik zbliżeniowy. Pojawia się błędny komunikat, że jest zasłonięty, albo nie ma komunikatów, a czujnik po prostu nie wygasza ekranu przy połączeniach. Czy ktoś zaobserwował podobne objawy?

Link to comment
Share on other sites

Cześć, miałem to samo ciągle mnie przełączało do 2g mimo tego że powinien być full zasięg lte ewent. 3g bo jestem w dużym mieście, mi pomogło jak ustawiłem preferowany tryb sieci TD-SCDMA,GSM/WCDMA and LTE. Od dwóch dni śmiga cały czas LTE/3g, także spróbujcie ustawić ten tryb,, ale dokładnie ten bo na innych było źle przynajmniej u mnie. A i apn zrestetowałem na ten standardowy co miałem jak dostałem telefon. Dajcie znać czy działa :)

Link to comment
Share on other sites

14 minut temu, aero napisał:

Szkoda, że nie można normalnie wymusić na stałe 3G czy LTE w ustawieniach telefonu tylko trzeba się bawić w menu serwisowe kodem *#*#4636#*#*

wejdź w Informacje o telefonie i poklikaj w Pamieć wew

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

U mnie w wersji international 3/32, jest ten sam problem, jak zrzuci mi do 2G to już nie wróci na automacie do 4g. Teraz mam ustawione ręcznie 4g i dopóki jestem w mieście może jest ok, ale trochę słabo, by się kurde stresować o zasięg gdy gdzieś się pojedzie.

Minęły 3 tygodnie, może znalazł ktoś rozwiązanie tego problemu?

Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, Andrew2 napisał:

Teraz testują betę global stable 8.1.1 ciekawe czy ten problem nadal istnieje ?

To masz oficjalny global dev i na ostatnim 6.11.10 też powinno być dobrze, na stable raczej wątpię, a to 8.1.1 to też chyba beta. 

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...