Jump to content

[ROM] Dyskusja o global dev OTA xiaomi

Trzucha

Recommended Posts

10 godzin temu, Endymion napisał:

Masz deep sleep używając czytnika linii papilarnych?

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Tak normalnie przez noc mi schodzi 2-4% max bateri od 22-23 do 7 rano.

Ja juz zasysam najnowszego deva zaraz instalacja.

Edited by wiesiek3d

Ja też :) zobaczymy jak się sprawuje, jak moje problemy nie znikną a konkretnie trzy główne:

1. Brak deep sleepa przy używaniu czytnika linii papilarnych.

2. Duży pobór energii przez system (dużo więcej niż ekran który powinien przodować).

3. Bug akcelerometru i żyroskopu przy korzystaniu z automatycznej jasności będąc w ciemności.

To wracam na stabilną stronę mocy.

27 minut temu, Endymion napisał:

3. Bug akcelerometru i żyroskopu przy korzystaniu z automatycznej jasności będąc w ciemności.

To wracam na stabilną stronę mocy.

Czyli na stable nie masz z tym problemu? Myślałem, że on na wszystkich wersjach występuje. 

Co do aktualizacji to ja nie widzę póki co żadnych zmian, poza Fingerprintem wszystko sprawdzałem i to co do tej pory nie działało to nadal nie działa. 

Do tego jest to chyba starsza wersja systemu niż mieliśmy w dwóch poprzednich aktualizacjach, wtedy poprawki bezpieczeństwa Androida były z 1 sierpnia a teraz są z 1 lipca. 

Sklep Play nie działał, musiałem wyczyścić dane w ustawieniach tej aplikacji.

Ktoś wie czemu system się rozrósł? Poprzednie pełne aktualizacje ważyły 1.1GB a teraz 1.3GB.

Edited by Mark1991

10 minut temu, Mark1991 napisał:

Czyli na stable nie masz z tym problemu? Myślałem, że on na wszystkich wersjach występuje. 

Co do aktualizacji to ja nie widzę póki co żadnych zmian, poza Fingerprintem wszystko sprawdzałem i to co do tej pory nie działało to nadal nie działa. 

Do tego jest to chyba starsza wersja systemu niż mieliśmy w dwóch poprzednich aktualizacjach, wtedy poprawki bezpieczeństwa Androida były z 1 sierpnia a teraz są z 1 lipca. 

Sklep Play nie działał, musiałem wyczyścić dane w ustawieniach tej aplikacji.

Naprawili podobno to że nie wchodzi w deep sleep jak używa się czytnika (przynajmniej jeśli chodzi o china dev), może warto factory reset zrobić żeby było ok, gdzieś pisało że może pomóc.

4 minuty temu, Pawel978 napisał:

Naprawili podobno to że nie wchodzi w deep sleep jak używa się czytnika (przynajmniej jeśli chodzi o china dev), może warto factory reset zrobić żeby było ok, gdzieś pisało że może pomóc.

Jest ok, włączyłem czytnik i wchodzi w Deep Sleep. Więc jeden problem mniej. :)

Żeby jeszcze te nieszczęsne czujniki naprawili przy auto jasności ekranu...

Tak przy okazji zapytam bo wiem, że sporo na en.miui piszesz i czytasz. Wiadomo coś kiedy Android 6.0.1 się pojawi? Bo czytałem, że niby koniec sierpnia. I czy Global Stable z MIUI 8 będzie opóźniony? Bo też czytałem że niby o 15 dni jest opóźniony a miał być 17 sierpnia więc wyjdzie we wrześniu. Nie wiem ile w tym prawdy.

Edited by Mark1991

5 minut temu, Mark1991 napisał:

Jest ok, włączyłem czytnik i wchodzi w Deep Sleep. Więc jeden problem mniej. :)

Żeby jeszcze te nieszczęsne czujniki naprawili przy auto jasności ekranu...

Tak przy okazji zapytam bo wiem, że sporo na en.miui piszesz i czytasz. Wiadomo coś kiedy Android 6.0.1 się pojawi? Bo czytałem, że niby koniec sierpnia. I czy Global Stable z MIUI 8 będzie opóźniony? Bo też czytałem że niby o 15 dni jest opóźniony a miał być 17 sierpnia więc wyjdzie we wrześniu. Nie wiem ile w tym prawdy.

jestem niby w china beta team więc mam możliwość codziennych aktualizacji i mniej więcej wiem co tam robią i codzienny changelog widzę i co piszą na temat romów. Odnośnie Globala nie wiem nic, raz że nie korzystam a 2 że to global a nie china ;). A android 6 hmm.. coś mi się obiło o uszy że połowa sierpnia lub koniec sierpnia ale dalej brak czegoś ze 100% pewnością. Jak będę coś wiedział w tym temacie to dam znać.

• Like 1

Co do problemu z czujnikami nie jestem pewien czy na Miui 7 występował, ale skoro ludziom występują to mi też bo mam w zasadzie te problemy co większość. Mogli by zająć się tym co najważniejsze czyli działanie sprzętu a potem bawić się w dodawanie aplikacji i bajerów...

Znowu mi w losowych momentach przestaje przechodzić w Deep Sleep i żre baterię. W 6.7.29 było już bardzo dobrze a teraz znowu lipa, zawiesza się na 691Mhz i tak działa aż do restartu. Najgorsze jest to, że inni niby mają ok a na poprzedniej mieli problemy, a ja na poprzedniej miałem świetnie a teraz problemy. Nie wiem już co o tym myśleć.

Edited by Mark1991

Faktycznie, z przechodzeniem do deep sleep nie jest idealnie ale jest dużo lepiej, bo urządzenie w ogóle korzysta z tego stanu nie to co wcześniej. Widać na screenach:

86dfb693f0ea66638f6c704dde1a0b3c.jpg

956e32b6df6e1824c7a7dd82fff3ba85.jpg

Telefon dużo czasu spędził w kieszeni i zjadł 8 procent baterii, jest lepiej.

0334366ec9aeed3339281f944afb7a7f.jpg u mnie po ostatniej aktualizacji jest przyzwoicie. W nocy zeszło 2% i przy tej wersji zdaje mi się że lepiej działa zarządzanie pamięcią RAM. Przełączanie pomiędzy aplikacjami chodzi płynnie i nie wyłącza aplikacji w tle.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 PRO 😎

Aktualnie mam u siebie MIUI 8 Global 6.8.4 Beta. Co jestem w stanie zainstalować bez odblokowanego BL żeby wszystko działało stabilnie?

Jak u was z przełączaniem ostatnich aplikacji? Też trwa to tak długo kiedy macie w tle dużo aplikacji? Bo u mnie przy dużej ilości aplikacji w tle jest bardzo słabo, widać wyraźnie opóźnienie to samo kiedy klikam przycisk do czyszczenia, czuć chwilowy lag.

Chwalilem ostatnia wersję ale jednak nam problem. Czy u was też jak odbieracie połączenie to przez cały czas jest na głośniku? Nawet jak nie macie kliknietej ikonki tego głośnika?

Wysłane z mojego Redmi Note 3 PRO 😎

U mnie nie zawsze odblokowuje paluchem. Po przylozeniu palca mignie pulpit i gaśnie. Nawet kilka razy. Dopiero przyciśnięcie Power i dopiero przyłożenie palucha działa.

Świruje też z włączoną opcją blokowania tel. kiedy jest w kieszeni. Cały czas się drze żeby nie zasłaniać górnej części ekranu. Po wyłączeniu tej opcji problem znika.

Aktualizacja 6.8.11 (125MB) jest już do pobrania. 

Ikonki w ustawieniach są kolorowe oraz zmienił się wygląd panelu sterowania + doszły nowe opcje które jeszcze nie są przetłumaczone.

Edited by Mark1991

Pobrałem, zainstalowałem i póki co wszystko działa jak należy. Depp sleep pracuje normalnie,wszystkie nowe funkcje działają( zrzut ekranu po przesunięciu trzema palcami super). Jedyne czego się mogę czepić to braki w tłumaczeniu w nowych funkcjach Panelu sterowania, ale jest to do przeżycia...

Ja właśnie instaluję.
Pobrana paczka 125MB niestety nie dała rady się prawidłowo zainstalować - po restarcie uruchomiło się główne menu TWRP i czekało na reakcję. Po uruchomieniu systemu czekał na mnie komunikat o nieudanej próbie aktualizacji i informacją, że należy pobrać pełną paczkę, co zrobiłem. 

@Gaidden Będą przetłumaczone z kolejną aktualizacją. Odkąd mam ten telefon zawsze jak coś nowego się pojawia to na początku jest po angielsku ale z kolejną aktualizacją jest już przetłumaczone.

@ik`ey o Tym roocie też czytałem ale w żadnym Global Dev od 6.3.31 go nie było więc i raczej nie będzie. Z tego co wiem root jest w wersji Dev ale China.