Jump to content

[ROM] Dyskusja o global dev OTA xiaomi

Trzucha

Recommended Posts

A ja mam pytanie z nieco innej beczki - po każdej aktualizacji Global Dev tracę TWRP i muszę je ponownie flashować (po uruchomieniu przez Vol+ i Power dostaję na ekranie telefon z odłączonym kablem). To normalne zachowanie po aktualizacji?

Oczywiście ucieka też root, ale to mnie nie dziwi.

Ten wątek dotyczy MIUI 8 czy 7, Jaka to wersja? Global, stabilna, miui.eu, MIUI Polska czy jeszcze coś innego?

Chciałbym się zapytać czy lepiej przejść na tą wersję czy na tą z 16.08?

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

6 minut temu, danio_96 napisał:

Ten wątek dotyczy MIUI 8 czy 7, Jaka to wersja? Global, stabilna, miui.eu, MIUI Polska czy jeszcze coś innego?

Wątek nazywa się:
"Dyskusja o global dev OTA xiaomi"

Najistotniejszą część Ci pogrubiłem. :) 
Global dev to MIUI8.

• Like 2

15 minut temu, danio_96 napisał:

16.08? to data czy jakiś nr romu? jeśli data to nie wiem czy kolega z przyszłości czy jak?

Jeśli chodzi o ROM GLOBAL DEV 6.8.11 to ja polecam. używam jakiś czas( niecałe 2h intensywnie) i żadnych problemów nie widzę...

Przed chwilą, Gaidden napisał:

16.08? to data czy jakiś nr romu? jeśli data to nie wiem czy kolega z przyszłości czy jak?

2016-08-16 ma się pojawić MIUI8 w wersji Global Stable. Ale czy tak na pewno będzie? We'll see.
Ja obecnie mam Global Dev 6.8.11, ale po premierze MIUI w Stable chyba się przeniosę i zrobię full wipe. 

1 minutę temu, musek napisał:

2016-08-16 ma się pojawić MIUI8 w wersji Global Stable. Ale czy tak na pewno będzie? We'll see.
Ja obecnie mam Global Dev 6.8.11, ale po premierze MIUI w Stable chyba się przeniosę i zrobię full wipe. 

W takim razie cofam swoje "kąśliwe" pytanie:)

Do tego global.dev trzeba mieć odblokowanego bootloadera? Czym się różni od globalnej wersji?

Jest jakiś wątek na temat wszystkich systemów z krótkim opisem, jakieś różnice na ten tel?

Można się pogubić 😀

Na forum en.miui coraz więcej osób pisze, że Stable na MIUI 8 jest przeniesione z 16 na 29 sierpnia. Ale Global Dev nie jest zły, aby Deep Sleep działał i można normalnie używać :) Reszta bugów nie jest aż tak mocno irytująca, bardziej irytuje że są już tak długo. :) 

@danio_96 Nie trzeba mieć odblokowanego do Global Dev, co do drugiego pytania to jest globalna wersja tylko że beta. 

Edited by Mark1991
  • Like 1

Przed chwilą, danio_96 napisał:

No tak, dzięki :)

Do tego global.dev trzeba mieć odblokowanego bootloadera? Czym się różni od globalnej wersji?

Ja mam global dev od kupna wgrane a bootloader mam zablokowany( sam go nie odblokowywałem, więc pewnie jest zablokowany).

7 minut temu, Redmi2 napisał:

Z globalem i ota radzilbym uwazac, jest spory problem z traceniem zasiegu 4G(nie ma go w wyborze) duzo osob na en.miui.com ma ten problem a na mtk potrafi starcic imei.

Zainstalowałem właśnie aktualizację, Jest wybór LTE na obu kartach i LTE działa bezproblemowo. A już się wystraszyłem jak to przeczytałem ponieważ akurat instalowałem tę aktualizację. :)

35 minut temu, musek napisał:

Zmiany nie przemawiają za dokonywaniem aktualizacji. Ja się wstrzymuję.

Szczerze do mnie też, jakoś strasznie nie przemawiały ale zaktualizowałem z przyzwyczajenia. Żadnych problemów na tą chwilę nie widzę, Deep Sleep działa prawidłowo, reszta narazie tak samo. Nad baterią nie wypowiem się po pół h użytkowania...

9 minut temu, Redmi2 napisał:

Z globalem i ota radzilbym uwazac, jest spory problem z traceniem zasiegu 4G(nie ma go w wyborze) duzo osob na en.miui.com ma ten problem a na mtk potrafi starcic imei.

Sent from my MI 4LTE using Tapatalk

Poki co normalnie łapie mi LTE, jedna i druga karta ma LTE w wyborze,  także chyba udało się kolejny raz obejść bez problemów.

Edited by Gaidden
  • Like 2

6 minut temu, Gaidden napisał:

Szczerze do mnie też, jakoś strasznie nie przemawiały ale zaktualizowałem z przyzwyczajenia. Żadnych problemów na tą chwilę nie widzę, Deep Sleep działa prawidłowo, reszta narazie tak samo. Nad baterią nie wypowiem się po pół h użytkowania...

O Deep Sleepie też nie da się wypowiedzieć po pół h użytkowania. :)

Z widocznych nowości to dodali aplikację do przeglądania MIUI Forum którą do tej pory trzeba było ze sklepu pobrać. 

Poziom poprawek zabezpieczeń Androida został zaktualizowany do wersji z 1.9.2016.

Rzeczy które zostały dodane w poprzedniej wersji zyskały tłumaczenie na nasz język, nowości są po angielsku (np. jedna nowa opcja w Hotspocie).

Edited by Mark1991

Przed chwilą, Mark1991 napisał:

O Deep Sleepie też nie da się wypowiedzieć po pół h użytkowania. :)

Z widocznych nowości to dodali aplikację do przeglądania MIUI Forum którą do tej pory trzeba było ze sklepu pobrać. 

Poziom poprawek zabezpieczeń Androida został zaktualizowany do wersji z 1.9.2016.

O deep sleepie wypowiadam się na chwilę obecną i mogę to zrobić bo sprawdziłem i telefon w deep sleep przechodzi:) Czy tak będzie za jakiś czas to nie wiem, jeśli się coś zmieni pewnie się wypowiem

Przed chwilą, Gaidden napisał:

O deep sleepie wypowiadam się na chwilę obecną i mogę to zrobić bo sprawdziłem i telefon w deep sleep przechodzi:) Czy tak będzie za jakiś czas to nie wiem, jeśli się coś zmieni pewnie się wypowiem

U mnie na poprzednich wersjach też na początku przechodził a minęła około doba i wisiał na 691 MHz. :) aż do ponownego uruchomenia ale od poprzedniej aktualizacji już było ok. 

4 minuty temu, Mark1991 napisał:

U mnie na poprzednich wersjach też na początku przechodził a minęła około doba i wisiał na 691 MHz. :) aż do ponownego uruchomenia ale od poprzedniej aktualizacji już było ok. 

No ok może wyraziłem sie nie dość jasno. W każdym razie na chwilę obecną telefon w deep sleep przechodzi:)

Witam

telefon mam od wczoraj z zablokowanym boot loaderem.

Działa bardzo dobrze i jestem zadowolony, czytałem o wersjach romów i mam tylko krótkie pytanie bo nie do końca rozumiem.

Mam room MIUI Global 7.3 stabilna  7.3.7.0 Lhomidd czy z tego romu dostanę aktualizację do MIUI 8 przez ota jak się pojawi?

Zastanawia mnie to bo w aktualizacjach mam grafikę MIUI7 a pod nią "pozdrowienia z "MIUIpolska.pl"

Czyli to rom od MIUIpolska.pl czy global z Xiaomi?

3 godziny temu, Turtol napisał:

Witam

telefon mam od wczoraj z zablokowanym boot loaderem.

Działa bardzo dobrze i jestem zadowolony, czytałem o wersjach romów i mam tylko krótkie pytanie bo nie do końca rozumiem.

Mam room MIUI Global 7.3 stabilna  7.3.7.0 Lhomidd czy z tego romu dostanę aktualizację do MIUI 8 przez ota jak się pojawi?

Zastanawia mnie to bo w aktualizacjach mam grafikę MIUI7 a pod nią "pozdrowienia z "MIUIpolska.pl"

Czyli to rom od MIUIpolska.pl czy global z Xiaomi?

Masz oryginalny Global Stable od Xiaomi, dostaniesz aktualizację do MIUI 8 jak wyjdzie Global Stable z MIUI 8 a ma to nastąpić 23 sierpnia. Napis "pozdrowienia z MIUIpolska.pl" jest ponieważ tłumaczenie do Globala jest wzięte z ROM-u MIUIPolska. Z zablokowanym bootloaderem możesz wgrać tylko 4 wersje softu: China Stable, China Dev, Global Stable i Global Dev. 

Edited by Mark1991

Koledzy raz kiedyś od święta korzystam z mms-ów i dzisiaj mnie znowu trafiło, że nie mogę wysłać ani odebrać. Korzystam z dwóch kart SIM (obie w sieci Plus) i na żadnej mi nie działają, pamiętam, że ostatnio korzystałem z mms-ów na pierwszej karcie SIM i było ok (na drugiej mi wtedy nie działały ale to służbowa i jest dla mnie mniej ważna). Jest na to jakieś konkretne rozwiązanie?

23 minuty temu, piotrkozub napisał:

rozumiem ze global a rom tworzony przez przedstawicieli miuipolska to rozne romy i by miec miui 8 stable trzeba czekac na ich przeróbkę 

ROM MIUIPolska oparty jest o China Dev.
Jest to osobna gałąź, niż Global Dev.

Global Dev język polski posiada.
Lepszy to pojęcie względne.

Wiele osób nie ma z MIUIPolska problemów. Jest jednak oparty o ROM Developerski, czyli rozwojowy.
Teoretycznie najbardziej stabilne i najlepiej przetestowane są ROMy Global.

Edited by musek
  • Like 2