Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gratulacje.
Trochę się rozpisałeś, ale wszystko po "moja własna metoda" nie ma znaczenia.
Jeśli uda Ci się powiązać konto z telefonem w opcjach deweloperskich to odblokujesz bootloader.

Opublikowano (edytowane)

@Marrik:  Zmieniłem.  Nie widziałem aby ktokolwiek  wcześniej użył adaptera Usb-C-LAN, wszędzie nakazuje się użycia danych komórkowych. Może być kluczowe przy dopchaniu się do serwisu. 

Edytowane przez zagrobelny
Opublikowano
14 minut temu, Marrik napisał(a):

Gratulacje.
Jeśli uda Ci się powiązać konto z telefonem w opcjach deweloperskich to odblokujesz bootloader.

I tutaj w 100% zgadzam się, bo mam wrażenie, że chyba nikomu nie udało się odblokować, jeżeli wcześniej nie połączył konta z telefonem. Przykładem jest mój model RN13 Pro 5G, który zgodnie z tabelką podobno nie jest suportowany.

Opublikowano

Też bym nie powiedział. Nie wiadomo, czy to nie jakiś bug Xiaomi. Nie wszyscy mają tyle szczęścia, wystarczy poczytać 4pda. Poczekajmy parę tygodni, jak dla mnie jeszcze nie czas na świętowanie.

Opublikowano

Blisko 3-mce próbowałem wbić się o godz. 17 przez 'xiaomi community' na odblokowanie bootloadera i nic z tego. Wczoraj opłaciłem ncunlock i po kilkunastu minutach było po wszystkim :-) Teraz wgrywam miui.polska i przenoszę dane ze starego telefonu. Uznałem że szkoda mojego czasu na fart. Jak ktoś się obawia o dane na swoim kompie to może wpuścić majfrenda na stary komputer :-)

Opublikowano (edytowane)

Nowy skrypt wspomagający złożenie wniosku MiCommunityTool  (Python - Windows & Android). Pozwala dokładnie ustalić czas złożenia wniosku o odblokowanie BL, CN 00:00:000,  Skrypt z argumentem "h", pozycja nr 3 w https://miuipolska.pl/forum/topic/65186-skrypt-do-pomocy-oblokowania-bootloadera-hyperos-xiaomi-community/  . Nie bombarduje serwerów Xiaomi zapytaniami masowymi jak rosyjski (4pda) grożący czasowym banem.

MiCommunityTool_C.py -h

@porter6 Zamiast starego PC istnieje Sandboxie Plus  https://sandboxie-plus.com/ , wpuścić obcego do wyizolowanego obszaru Windows gdzie uruchomimy co potrzebuje.

Opublikowano

Z tego co czytałem na stronie ncunlock to w modelu RN13 Pro 5G facet nie podejmuje się odblokowania BL.

Opublikowano

Koledzy, mam 11T z softem HyperOS 1.0.11.0.UKWEUXM (wersja Europejska) - czy idzie w nim jeszcze obejść odblokowanie BL? Próba dostania zezwolenia przez Mi Community to jakaś drama 😕 Jak ja się cieszę, że swojego Mi Pada 5 udało mi się odblokować na MIUI...

Opublikowano
Koledzy, mam 11T z softem HyperOS 1.0.11.0.UKWEUXM (wersja Europejska) - czy idzie w nim jeszcze obejść odblokowanie BL? Próba dostania zezwolenia przez Mi Community to jakaś drama  Jak ja się cieszę, że swojego Mi Pada 5 udało mi się odblokować na MIUI...
Hmm szczerze wątpię.. choć mogę być w będzie.Pozostaje chyba baypass lub inne niestandardowe rozwiązanie. Albo płatne jak np. ncunlock.. Sam tam odblokowywałem.Koledzy pewnie lepiej Ci tutaj doradza niż Ja

EDIT: Generalnie,polecam przestudiowanie tego tematu,jak to się mówi, może od razu nie całego ale można dużo się dowiedzieć.

Wysłane z mojego 23124RA7EO przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
15 minut temu, Kubala94 napisał(a):

Hmm szczerze wątpię.. choć mogę być w będzie.Pozostaje chyba baypass lub inne niestandardowe rozwiązanie. Albo płatne jak np. ncunlock.. Sam tam odblokowywałem.Koledzy pewnie lepiej Ci tutaj doradza niż Ja emoji28.png

EDIT: Generalnie,polecam przestudiowanie tego tematu,jak to się mówi, może od razu nie całego emoji1.pngale można dużo się dowiedzieć.

Wysłane z mojego 23124RA7EO przy użyciu Tapatalka

Znaczy się ja już trochę czytuałęm i próbowałem. Próbowałem 3 różne bypassy - tutaj niestety ciągle dostaję informację. że się nie udało, a przy downgrade Settings.apk jest informacja, że nie można downgrade'ować, więc tak się zastanawiam czy jest jakaś jeszcze opcja na odblokowanie tutaj, i której nie wiem 😕

Opublikowano
53 minuty temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Czy po nieudanej próbie uzyskania zgody próbowałeś od razu przypisać konto w opcjach programisty? Niektórym przechodziło.

W sensie w którym momencie nieuzyskania zgody? Przez Bypassa czy przez Mi Community?

Opublikowano
18 minut temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Przez Xiaomi Community.

Muszę to sprawdzić, nie próbowałem. Ale to od razu po 17 muszę tak, jak najszybciej?

Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, cieplygulasz napisał(a):

mam 11T z HyperOS 1.0.11.0.UKWEUXM ( - czy idzie w nim jeszcze obejść odblokowanie BL

1.0.9 i wyżej, Hypersploit i HpOSBL bypass nie działają. Odblokowałem BL dodając natychmiast konto  po braku zgody (jak Kacper wspomniał), opisałem, link z https://miuipolska.pl/forum/topic/65186-skrypty-do-pomocy-oblokowania-bootloadera-hyperos-xiaomi-community/

Opublikowano
2 godziny temu, zagrobelny napisał(a):

HyperOS 1.0.9 i wyżej, Hypersploit i HpOSBL bypass nie działają. 

W swoim RN13 Pro 5G aktualnie mam zainstalowany MIUI Global 14.0.4.0 TNRIDXM, czy gdybym zaktualizował go do OS1.0.8.0 UNRIDXM to Twoim zdaniem istniałaby szansa skorzystania z bypassa, żeby sparować konto z tym telefonem. Aktualnie nie ma takiej możliwości, bo ciągle wyskakuje mi napis "The system is being upgraded. Please try again later." Czytałem na innych forach zagranicznych o problemie z tym modelem, ale nigdzie nie doszukałem się rozwiązania i z czego ten problem wynika. Nawet na ncunlock nie można odpłatnie odblokować BL.

Opublikowano (edytowane)

@Janwoj  Wynika: RN13 Pro 5G poblokowany  na serwerach Xiaomi. MIUI nie działa unlock  = jest b. źle. Ostatnia szansa, skok HyperOS 1.0.2, 0.4, 0.6 (tu chodzą bypassy ale ty masz osobliwy tel) nie wyżej. Za np. cenę rocznego RN13 Pro 5G masz roczny Poco F6 jeśli wchodzi w grę (istotne jaki ktoś zrobił update).

Opublikowano

zagrobelny okazuje się, że informacja na stronie ncunlock o tym modelu była nieaktualna (dawno nieaktualizowana). Zapytałem go na WhatsApp i okazuje się, że jest to możliwe za jedyne 50$. Na razie wystarczy mi indonezyjska wersja MIUI z nagrywaniem połączeń i oto mi chodziło. Po jego odpowiedzi wynika, że w tym modelu jest to możliwe. Chęć odblokowania BL to takie skrzywienie zawodowe, bo RN 4x i RN 10 5G sam w końcu odblokowałem. Może w tym temacie w międzyczasie coś się zmieni. Mam do niego ROM-a OS1.0.2, może przy okazji spróbuje bypassa. W końcu większość użytkowników nie odblokowuje BL, pozostają tylko hobbiści

Opublikowano

Może uznacie to za herezję ale chyba uda się odblokować Xiaomi 14 bez zgody na community.
Kumpel ma ten telefon od jakiegoś czasu i też stwierdził, że przyda mu się nagrywanie rozmów i czy mogę mu to jakoś ogarnąć.
Podesłałem mu linki co i jak, zabrał się za to wczoraj, ale stwierdził, że to zbyt skomplikowane.
Dziś od rana postanowiłem mu pomóc i przez wideorozmowę mówiłem mu co ma robić.
Niestety nie można było powiązać telefonu z kontem Xiaomi. Wpadłem na pomysł, że skoro chce odblokować BL to i tak straci wszystkie dane, to może niech przywróci od razu ustawienia fabryczne i spróbuje ze świeżym telefonem. Powiedział, że się zastanowi. Niedawno oddzwonił mi, że sobie wszystko pokopiował i możemy działać. Więc reset do fabrycznych, odpalenie wstępnej konfiguracji i zrobiliśmy tylko to co konieczne, bez dodawania konta google, bez wifi, tylko dane komórkowe oraz samo konto Xiaomi i... cud, pomyślnie powiązano konto z telefonem.
Odpalił miflasha, zalogował się, dał unlock i po mieleniu dostał odmowę, ale z info o czekaniu 72h, więc chyba znaczy, że się uda. U mnie po tym czasie udało się odblokować.
Jego konto Xiaomi ma ze cztery, może pięć lat, nigdy nie wnioskował o jakąkolwiek zgodę na odblokowanie BL, na telefonie wersja systemu HyperOS 2.0.7.0.VNCEUXM.

• Like 4
Opublikowano (edytowane)

@Marrik Gratulacje! U mnie podobnie.  Uściślij: połączone konto w opcjach dev.  po braku zgody Xiaomi Community app zaraz  po godz. 00:00:00 CN, czy wogóle brak zainstalowania XC (apkpure, apkmirror)?  Synchronizacja w całości usług Xiaomi "przed"?

Opublikowano
5 godzin temu, Marrik napisał(a):

Dziś od rana postanowiłem mu pomóc i przez wideorozmowę mówiłem mu co ma robić.
Niestety nie można było powiązać telefonu z kontem Xiaomi. .........

Czy może pamiętasz jaka była odpowiedź systemu w sytuacji kiedy nie mogłeś sparować telefonu z kontem. Wykonałem taką próbę jak Ty ze swoim RN13 Pro 5G, pełne czyszczenie, bo i tak na nim nic nie miałem, potem parowanie, ale bez rezultatu, ponownie odpowiedź w stylu "The system is being upgraded. Please try again later." To pewnie uroda tego modelu.

Opublikowano
Uściślij: połączone konto w opcjach dev.  po braku zgody Xiaomi Community app

Tak, konto połączone w opcjach dev. Dziwne o tyle, że przed wyczyszczeniem telefonu nie można było połączyć. Może powodem było, że kolega zapomniał wyłączyć DNS od adguarda w opcjach a mi to nie przyszło do głowy by to sprawdzić, już się nie dowiemy.
O zgodę w community w ogóle nie występował, tak samo jak ja, nawet nie instalował aplikacji.
Co do synchronizacji usług to na bank nic nie zmieniał w ustawieniach, dodał tylko konto w początkowej konfiguracji telefonu po przywróceniu ustawień fabrycznych. Wszelkie inne ustawienia jak można było to pomijał.
Czy może pamiętasz jaka była odpowiedź systemu w sytuacji kiedy nie mogłeś sparować telefonu z kontem

W powiadomieniu była informacja, że nie można dodać i prośba by próbować na community, tak mi kumpel przeczytał, bo zbytnio nie widziałem tego na wideorozmowie.
Chyba o to chodziło: (zdjęcie z neta)

Screenshot_2025-03-30-22-37-35-185_org.mozilla.firefox-edit.thumb.jpg.bbc32d7f00765c0821e411712c59a73d.jpg

Opublikowano (edytowane)

@Marrik Ile obecnie czasu pokazuje Mi unlock Tool? Czy przed wyczyszczeniem telefonu odpiął konto google? "Konto w początkowej konfiguracji telefonu po przywróceniu ustawień fabrycznych"  chodzi oczywiście o konto Xiaomi, nie google? Cyrk.

Opublikowano

Teraz nie wiem ile czasu pokazuje, będzie próbował jeszcze raz odblokować w środę lub czwartek.
Przed przywróceniem ustawień fabrycznych nie odpinał konta google, zrobił tylko kopie danych na tym koncie i tak samo zrobił kopię danych do pliku na kompie.
Po resecie w tym konfiguratorze początkowym dodał tylko konto Xiaomi na telefonie.

Opublikowano

Nie rozumiem tych numerów z Mi Community i zdjęciem bootloadera. Z Redmi 12 i HyperOS 2.0.2.0 pokazało mi termin 06.06.2025, a konto ponad rok.  Z ciekawości wszedłem w ustawienia programisty, próbuje powiązać konto z telefonem i udało się za 1 razem. No i 72 h i po blokadzie.  Jak to wytłumaczyć ?

Opublikowano
W dniu 29.01.2016 o 13:08, Zenderable napisał(a):

0. Zanim rozpoczniesz procedurę, przeczytaj cały post do końca. W przypadku jeśli zamówiłeś/aś telefon z chińskim oprogramowaniem, wymagana jest znajomość języka angielskiego. Bez tego lepiej się za to nie brać. :)

Po odblokowaniu bootloadera urządzenie stanie się mniej bezpieczne, więc kontynuujesz na własne ryzyko! Ja ani nikt z forum MIUI POLSKA nie odpowiada za ewentualne uszkodzenie telefonu.

ODBLOKOWANIE BOOTLOADERA WYMAŻE WSZYSTKIE TWOJE DANE - PAMIĘTAJ O ZROBIENIU BACKUPU!

Odblokowanie bootloadera na HyperOS wymaga wcześniejszego złożenia prośby o odpowiednie uprawnienia. Artykuł tutaj.

Jeśli wciąż otrzymujesz błąd o limicie aplikacji, spróbuj mimo wszystko postąpić zgodnie z niniejszymi krokami - czasem zdarza się, że uda się dodać konto do Mi Unlock Status i odblokować bootloader. 

Jeśli koniecznie chcesz uzyskać zgodę z Xiaomi Community, możesz również sprawdzić sposoby z tego wątku:

Odblokowanie chińskich wersji telefonów jest obecnie bardzo utrudnione (na MIUI)/niemożliwe (na HyperOS).

Poniższe kroki dotyczą osób mających jeszcze MIUI lub HyperOS 1.0, które wcześniej miały MIUI (można wtedy skorzystać z bypassów wspomnianych wyżej), a także tych, które uzyskały zgodę z Xiaomi Community (w przypadku telefonów z HyperOS).

1. Musimy na naszym koncie Xiaomi (https://account.xiaomi.com) mieć dodany poprawny numer telefonu, e-mail i wpisany w lokalizacji nasz kraj (Poland).

Jeśli wszystko mamy gotowe, przechodzimy do tej strony:

https://en.miui.com/unlock/download_en.html

3. Powinna pojawić się strona z możliwością pobrania MiUnlock, klikamy "Download Mi Unlock"

5b389c393a6fd_Beztytuu.thumb.png.fa9934830869cc36ee38fd29bf87c991.png

4. WAŻNE!

1. Logujemy się za pomocą sieci mobilnej na telefonie na nasze konto Xiaomi (musi być to samo co w wyżej opisanych krokach!).

2. W urządzeniu przechodzimy do ustawień, następnie:

1. O telefonie (My device na samej górze ustawień)
  2. Klikamy kilka razy na napis "Wersja MIUI" (MIUI version) lub "Wersja OS" (OS version) (lub najpierw w All specs w przypadku anglojęzycznej chińskiej wersji), aż pojawi się informacja "Jesteś teraz programistą!" (You are now a developer!)
  3. Cofamy się do głównych ustawień i klikamy "Dodatkowe ustawienia" (Additional settings)
  4. Powinna pojawić się nowa opcja "Opcje programistyczne" (Developer options)
  5. Włączamy "Odblokowywanie OEM" (OEM unlocking)
  6. Szukamy "Stan odblokowania Mi" (Mi Unlock Status) i klikamy "Dodaj konto i urządzenie" (Add account and device). Powinien pojawić się monit o sukcesywnym dodaniu konta. Jeśli dodatkowo pojawi się komunikat z prośbą o włożenie karty SIM i włączeniu przesyłu danych (z wyłączonym Wi-Fi) to tak robimy.

Uwaga! Jeśli nie pojawia się takowy monit lecz coś innego w stylu:

• Jeśli pojawia się błąd "Couldn't verify, wait a minute or two and try again": w przypadku gdy odczekanie nie pomaga, próbujemy zrestartować telefon, wylogować się i zalogować itd, stworzenie nowego konta Xiaomi powinno pomóc
  • Jeśli pojawia się błąd sieci (connect to the network and try again): musimy wylogować się (Logout) z naszego konta Xiaomi (w ustawieniach jest zakładka konta Xiaomi) i zalogować się bezpośrednio tak jak w podpunkcie 6 w Mi Unlock Status.
  • Jeśli pojawią się błąd "Can't get info, connect again": gdy w trakcie odblokowywania będą pojawiać się procenty, odłącz telefon przy stanie 50% i podłącz go ponownie przy stanie ok. 90-95%.
  • Stare błędy (dla MIUI):
  • Błąd 86012: pobieramy np. flyVPN z GooglePlay (lub ApkMirror), wybieramy Hong Kong i łączymy się z którymś z darmowych serwerów, po wykonaniu problem z błędem powinien zniknąć, jeśli nie, to czekamy ok. tygodnia
  • Błąd 86006: jeśli jesteśmy na stable, musimy zainstalować wersję developer przez Aktualizacje (Updater) w ustawieniach.
  • Błąd 10008: niektóre urządzenia nie mają "zgody" na odblokowanie poza terenem Chin - pobieramy VPN Turbo z Google Play i łączymy z serwerem CHINA, próbujemy dodać konto ponownie
  • Jeśli pojawia się inny błąd, spróbuj wykonać kroki dla powyższych błędów, jeśli to nie pomaga, napisz w komentarzu - postaram się go tu dodać.

3. Podłączamy telefon przez USB do komputera (w komputerach stacjonarnych do USB na tyle), sterowniki powinny się zainstalować, odłączamy.

4. Podłączamy telefon przez USB do komputera drugi raz, tym razem z włączonym (USB Debugging) debugowaniem USB , (opcja ta też znajduje się w opcjach programistycznych) - sterowniki się zainstalują.

5. Wyłączamy telefon i podłączamy w trybie Fastboot (VOL- oraz POWER równocześnie), sterowniki także się zainstalują automatycznie, odłączamy. Jeśli po podłączeniu urządzenia sterowniki się nie instalują, a urządzenie w menadżerze urządzeń widnieje jako nieznane lub Android z wykrzyknikiem, to po rozpakowaniu paczki i uruchomieniu programu (kroki poniżej) wybieramy ikonę zębatki i klikamy pierwszy przycisk Check.
image.png

Jeśli po kliknięciu przycisku pojawi się komunikat o nieznalezionym programie, zaktualizuj MiUnlock do nowszej wersji (która powinna już program mieć). 

Program poprosi o ponowne podłączenie urządzenia, co czynimy. Zainstaluje on poprawne sterowniki, dzięki czemu po zakończeniu tego procesu urządzenie powinno być wykrywane jako Android Bootloader Interface w Menedżerze urządzeń. Umożliwi to użycie narzędzia MiUnlock i późniejsze wykorzystanie trybu fastboot np. do wgrania TWRP.

5. Wypakowujemy wcześniej pobraną paczkę .zip do jakiegoś folderu.

Przykład:

7.jpg

6. Uruchamiamy aplikację MiFlashUnlock z uprawnieniami administratora (prawym przyciskiem myszy i "Uruchom jako administrator"):

Akceptujemy postanowienia klikając "Agree"

5b38a496a0e2f_Beztytuu.thumb.png.3fae05c2fb2f3d122ffb60e5ed1fdab3.png

Logujemy się na nasze konto - za pomocą ID, numeru, e-maila lub Facebooka:

23232.thumb.png.ea65ef71daf636da465c82e4c1fc1623.png

Aplikacja zacznie sprawdzać czy uzyskaliśmy "pozwolenie", jeśli tak, powinno się pokazać takie coś:

dfdfd.thumb.png.b51db144cec4a0eea0f149aab88d4fd7.png

7. Odblokowujemy bootloader:

Zgodnie z instrukcją w aplikacji podłączamy nasz telefon do trybu fastboot, klikamy następnie w "Unlock".

Pojawi się odpowiedni monit informujący nas o odblokowaniu bootloadera.

Uwaga! Za pierwszym razem pojawi się monit "Couldn't unlock try after XX hrs". Aktualnie jest to 72 godziny (w przypadku oficjalnej zgody z Xiaomi Community) lub 168 godzin (w przypadku starszych urządzeń), czasami 360 godzin lub 1080 godzin, niestety musimy odczekać ten okres czasu. Po odczekaniu próbujemy ponownie, powinno ukazać się nam:

William_Kaplan_(Earth-616)_and_Theodore_Altman_(Earth-616)_kissing_from_New_Avengers_Vol_4_6_001.thumb.jpg.4c3f07f2856933cf53d630a644eccad3.jpg

Jeśli pokazuje się nam błąd "Current account is not bound to this device", to wykonujemy poprzednie kroki jeszcze raz, tym razem poprawnie.

Uruchamiamy telefon i cieszymy się odblokowanym bootloaderem!

Co daję nam odblokowanie bootloadera? Po pierwsze możliwość instalacji w pełni spolszczonego MIUIPolska/Xiaomi.eu lub alternatywnego oprogramowania w postaci np. LineageOS poprzez TWRP.

9. Instalacja MIUIPolska/Xiaomi.eu

• Przechodzimy do dalszej części: 

Dodatkowe informacje:

Pamiętajcie o zalogowaniu się na konto Xiaomi (które otrzymało pozwolenie odblokowania) na telefonie, który chcemy odblokować

• Możemy zablokować bootloader flashując oficjalne oprogramowanie MIUI z opcją fastboot oem lock (MiFlash) ale TYLKO jeśli najpierw wgramy z MiFlash soft fabryczny przeznaczony do posiadanego przez nas wariantu urządzenia (np. China Stable dla telefonu w wariancie chińskim).
  • Jeśli nie wykrywa ci poprawnie urządzenia, upewnij się że masz zainstalowany MiFlash i zainstaluj sterowniki jeszcze raz. Upewnij się również, iż używasz oryginalnego kabla od Xiaomi - zamienniki mogą mieć problemy z poprawnym działaniem w trybie Fastboot.
  • Jeśli wyświetla ci Kedacom USB Device zamiast android device, to podłącz telefon w tryb fastboot, wejdź w menadżer urządzeń w Windows i odinstaluj Android Bootloader Interface, po czym odłącz telefon i podłącz ponownie (nadal w trybie fastboot). To powinno naprawić problem.
  • WAŻNE! Jeśli masz telefon w wersji chińskiej (nie global, bez znaczka CE), ponowne zablokowanie bootloadera na ROMie Global spowoduje uruchamianie się urządzenia tylko do trybu recovery. Jedynym rozwiązaniem tego problemu jest instalacja wersji chińskiej MIUI lub nieblokowanie bootloadera. :) dotyczy to urządzeń z 2018 roku+.
  •   Pokaż ukrytą zawartość

UWAGA! PAMIĘTAJMY, ŻEBY MIEĆ ZAINSTALOWANE NAJNOWSZE OPROGRAMOWANIE!

W dniu 29.01.2016 o 13:08, Zenderable napisał(a):

0. Zanim rozpoczniesz procedurę, przeczytaj cały post do końca. W przypadku jeśli zamówiłeś/aś telefon z chińskim oprogramowaniem, wymagana jest znajomość języka angielskiego. Bez tego lepiej się za to nie brać. :)

Po odblokowaniu bootloadera urządzenie stanie się mniej bezpieczne, więc kontynuujesz na własne ryzyko! Ja ani nikt z forum MIUI POLSKA nie odpowiada za ewentualne uszkodzenie telefonu.

ODBLOKOWANIE BOOTLOADERA WYMAŻE WSZYSTKIE TWOJE DANE - PAMIĘTAJ O ZROBIENIU BACKUPU!

Odblokowanie bootloadera na HyperOS wymaga wcześniejszego złożenia prośby o odpowiednie uprawnienia. Artykuł tutaj.

Jeśli wciąż otrzymujesz błąd o limicie aplikacji, spróbuj mimo wszystko postąpić zgodnie z niniejszymi krokami - czasem zdarza się, że uda się dodać konto do Mi Unlock Status i odblokować bootloader. 

Jeśli koniecznie chcesz uzyskać zgodę z Xiaomi Community, możesz również sprawdzić sposoby z tego wątku:

Odblokowanie chińskich wersji telefonów jest obecnie bardzo utrudnione (na MIUI)/niemożliwe (na HyperOS).

Poniższe kroki dotyczą osób mających jeszcze MIUI lub HyperOS 1.0, które wcześniej miały MIUI (można wtedy skorzystać z bypassów wspomnianych wyżej), a także tych, które uzyskały zgodę z Xiaomi Community (w przypadku telefonów z HyperOS).

1. Musimy na naszym koncie Xiaomi (https://account.xiaomi.com) mieć dodany poprawny numer telefonu, e-mail i wpisany w lokalizacji nasz kraj (Poland).

Jeśli wszystko mamy gotowe, przechodzimy do tej strony:

https://en.miui.com/unlock/download_en.html

3. Powinna pojawić się strona z możliwością pobrania MiUnlock, klikamy "Download Mi Unlock"

5b389c393a6fd_Beztytuu.thumb.png.fa9934830869cc36ee38fd29bf87c991.png

4. WAŻNE!

1. Logujemy się za pomocą sieci mobilnej na telefonie na nasze konto Xiaomi (musi być to samo co w wyżej opisanych krokach!).

2. W urządzeniu przechodzimy do ustawień, następnie:

1. O telefonie (My device na samej górze ustawień)
  2. Klikamy kilka razy na napis "Wersja MIUI" (MIUI version) lub "Wersja OS" (OS version) (lub najpierw w All specs w przypadku anglojęzycznej chińskiej wersji), aż pojawi się informacja "Jesteś teraz programistą!" (You are now a developer!)
  3. Cofamy się do głównych ustawień i klikamy "Dodatkowe ustawienia" (Additional settings)
  4. Powinna pojawić się nowa opcja "Opcje programistyczne" (Developer options)
  5. Włączamy "Odblokowywanie OEM" (OEM unlocking)
  6. Szukamy "Stan odblokowania Mi" (Mi Unlock Status) i klikamy "Dodaj konto i urządzenie" (Add account and device). Powinien pojawić się monit o sukcesywnym dodaniu konta. Jeśli dodatkowo pojawi się komunikat z prośbą o włożenie karty SIM i włączeniu przesyłu danych (z wyłączonym Wi-Fi) to tak robimy.

Uwaga! Jeśli nie pojawia się takowy monit lecz coś innego w stylu:

• Jeśli pojawia się błąd "Couldn't verify, wait a minute or two and try again": w przypadku gdy odczekanie nie pomaga, próbujemy zrestartować telefon, wylogować się i zalogować itd, stworzenie nowego konta Xiaomi powinno pomóc
  • Jeśli pojawia się błąd sieci (connect to the network and try again): musimy wylogować się (Logout) z naszego konta Xiaomi (w ustawieniach jest zakładka konta Xiaomi) i zalogować się bezpośrednio tak jak w podpunkcie 6 w Mi Unlock Status.
  • Jeśli pojawią się błąd "Can't get info, connect again": gdy w trakcie odblokowywania będą pojawiać się procenty, odłącz telefon przy stanie 50% i podłącz go ponownie przy stanie ok. 90-95%.
  • Stare błędy (dla MIUI):
  • Błąd 86012: pobieramy np. flyVPN z GooglePlay (lub ApkMirror), wybieramy Hong Kong i łączymy się z którymś z darmowych serwerów, po wykonaniu problem z błędem powinien zniknąć, jeśli nie, to czekamy ok. tygodnia
  • Błąd 86006: jeśli jesteśmy na stable, musimy zainstalować wersję developer przez Aktualizacje (Updater) w ustawieniach.
  • Błąd 10008: niektóre urządzenia nie mają "zgody" na odblokowanie poza terenem Chin - pobieramy VPN Turbo z Google Play i łączymy z serwerem CHINA, próbujemy dodać konto ponownie
  • Jeśli pojawia się inny błąd, spróbuj wykonać kroki dla powyższych błędów, jeśli to nie pomaga, napisz w komentarzu - postaram się go tu dodać.

3. Podłączamy telefon przez USB do komputera (w komputerach stacjonarnych do USB na tyle), sterowniki powinny się zainstalować, odłączamy.

4. Podłączamy telefon przez USB do komputera drugi raz, tym razem z włączonym (USB Debugging) debugowaniem USB , (opcja ta też znajduje się w opcjach programistycznych) - sterowniki się zainstalują.

5. Wyłączamy telefon i podłączamy w trybie Fastboot (VOL- oraz POWER równocześnie), sterowniki także się zainstalują automatycznie, odłączamy. Jeśli po podłączeniu urządzenia sterowniki się nie instalują, a urządzenie w menadżerze urządzeń widnieje jako nieznane lub Android z wykrzyknikiem, to po rozpakowaniu paczki i uruchomieniu programu (kroki poniżej) wybieramy ikonę zębatki i klikamy pierwszy przycisk Check.
image.png

Jeśli po kliknięciu przycisku pojawi się komunikat o nieznalezionym programie, zaktualizuj MiUnlock do nowszej wersji (która powinna już program mieć). 

Program poprosi o ponowne podłączenie urządzenia, co czynimy. Zainstaluje on poprawne sterowniki, dzięki czemu po zakończeniu tego procesu urządzenie powinno być wykrywane jako Android Bootloader Interface w Menedżerze urządzeń. Umożliwi to użycie narzędzia MiUnlock i późniejsze wykorzystanie trybu fastboot np. do wgrania TWRP.

5. Wypakowujemy wcześniej pobraną paczkę .zip do jakiegoś folderu.

Przykład:

7.jpg

6. Uruchamiamy aplikację MiFlashUnlock z uprawnieniami administratora (prawym przyciskiem myszy i "Uruchom jako administrator"):

Akceptujemy postanowienia klikając "Agree"

5b38a496a0e2f_Beztytuu.thumb.png.3fae05c2fb2f3d122ffb60e5ed1fdab3.png

Logujemy się na nasze konto - za pomocą ID, numeru, e-maila lub Facebooka:

23232.thumb.png.ea65ef71daf636da465c82e4c1fc1623.png

Aplikacja zacznie sprawdzać czy uzyskaliśmy "pozwolenie", jeśli tak, powinno się pokazać takie coś:

dfdfd.thumb.png.b51db144cec4a0eea0f149aab88d4fd7.png

7. Odblokowujemy bootloader:

Zgodnie z instrukcją w aplikacji podłączamy nasz telefon do trybu fastboot, klikamy następnie w "Unlock".

Pojawi się odpowiedni monit informujący nas o odblokowaniu bootloadera.

Uwaga! Za pierwszym razem pojawi się monit "Couldn't unlock try after XX hrs". Aktualnie jest to 72 godziny (w przypadku oficjalnej zgody z Xiaomi Community) lub 168 godzin (w przypadku starszych urządzeń), czasami 360 godzin lub 1080 godzin, niestety musimy odczekać ten okres czasu. Po odczekaniu próbujemy ponownie, powinno ukazać się nam:

William_Kaplan_(Earth-616)_and_Theodore_Altman_(Earth-616)_kissing_from_New_Avengers_Vol_4_6_001.thumb.jpg.4c3f07f2856933cf53d630a644eccad3.jpg

Jeśli pokazuje się nam błąd "Current account is not bound to this device", to wykonujemy poprzednie kroki jeszcze raz, tym razem poprawnie.

Uruchamiamy telefon i cieszymy się odblokowanym bootloaderem!

Co daję nam odblokowanie bootloadera? Po pierwsze możliwość instalacji w pełni spolszczonego MIUIPolska/Xiaomi.eu lub alternatywnego oprogramowania w postaci np. LineageOS poprzez TWRP.

9. Instalacja MIUIPolska/Xiaomi.eu

• Przechodzimy do dalszej części: 

Dodatkowe informacje:

Pamiętajcie o zalogowaniu się na konto Xiaomi (które otrzymało pozwolenie odblokowania) na telefonie, który chcemy odblokować

• Możemy zablokować bootloader flashując oficjalne oprogramowanie MIUI z opcją fastboot oem lock (MiFlash) ale TYLKO jeśli najpierw wgramy z MiFlash soft fabryczny przeznaczony do posiadanego przez nas wariantu urządzenia (np. China Stable dla telefonu w wariancie chińskim).
  • Jeśli nie wykrywa ci poprawnie urządzenia, upewnij się że masz zainstalowany MiFlash i zainstaluj sterowniki jeszcze raz. Upewnij się również, iż używasz oryginalnego kabla od Xiaomi - zamienniki mogą mieć problemy z poprawnym działaniem w trybie Fastboot.
  • Jeśli wyświetla ci Kedacom USB Device zamiast android device, to podłącz telefon w tryb fastboot, wejdź w menadżer urządzeń w Windows i odinstaluj Android Bootloader Interface, po czym odłącz telefon i podłącz ponownie (nadal w trybie fastboot). To powinno naprawić problem.
  • WAŻNE! Jeśli masz telefon w wersji chińskiej (nie global, bez znaczka CE), ponowne zablokowanie bootloadera na ROMie Global spowoduje uruchamianie się urządzenia tylko do trybu recovery. Jedynym rozwiązaniem tego problemu jest instalacja wersji chińskiej MIUI lub nieblokowanie bootloadera. :) dotyczy to urządzeń z 2018 roku+.
  •   Pokaż ukrytą zawartość

UWAGA! PAMIĘTAJMY, ŻEBY MIEĆ ZAINSTALOWANE NAJNOWSZE OPROGRAMOWANIE!

Nie dziala redmi note 13 pro 5 g hyperos 2 to znaczy poradnik

W dniu 20.03.2025 o 19:26, Marrik napisał(a):

Gratulacje.

Nie udaje sie

Nie udaje sie

W dniu 2.04.2025 o 08:18, kris68 napisał(a):

Nie rozumiem tych numerów z Mi Community i zdjęciem bootloadera. Z Redmi 12 i HyperOS 2.0.2.0 pokazało mi termin 06.06.2025, a konto ponad rok.  Z ciekawości wszedłem w ustawienia programisty, próbuje powiązać konto z telefonem i udało się za 1 razem. No i 72 h i po blokadzie.  Jak to wytłumaczyć ?

U mnie to samo będę robił za odplatnoscia

Opublikowano

W nawiązaniu do wcześniejszych postów o odblokowaniu Xiaomi 14. Kumpel właśnie mi pisał, że udało mu się odblokować BL.
Pytanie dodatkowe do @Kacper Skrzypek
Czy w tym modelu telefonu lepiej instalować Indonezję czy Tajwan ze względu na nagrywanie rozmów?
Pisałeś coś, że na romach Indonezja może już być dialer od Google. Czy w romach na Tajwan pozostaje dialer Xiaomi czy też już kombinują?

Opublikowano
27 minut temu, Marrik napisał(a):

W nawiązaniu do wcześniejszych postów o odblokowaniu Xiaomi 14. Kumpel właśnie mi pisał, że udało mu się odblokować BL.
Pytanie dodatkowe do @Kacper Skrzypek
Czy w tym modelu telefonu lepiej instalować Indonezję czy Tajwan ze względu na nagrywanie rozmów?
Pisałeś coś, że na romach Indonezja może już być dialer od Google. Czy w romach na Tajwan pozostaje dialer Xiaomi czy też już kombinują?

Tajwan. Na ROMie Indonesia na Xiaomi 14 nie ma dialera od Xiaomi.

• Like 1
Opublikowano

Dzięki. A można gdzieś sprawdzić w jakich modelach dialer Xiaomi będzie zastępowany tym od Google? Na mój model nie ma wersji tajwańskiej i zaczynam obawiać się o przyszłe aktualizacje.

Opublikowano

Generalnie z tego co widziałem do tej pory nie ma zmiany dialera "w trakcie", to znaczy: jeśli dany model na danym ROMie miał taki i taki dialer, to taki już zostaje do końca. No chyba, że Xiaomi w przyszłości coś zmieni w temacie.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Marrik napisał(a):

Dzięki. A można gdzieś sprawdzić w jakich modelach dialer Xiaomi będzie zastępowany tym od Google? Na mój model nie ma wersji tajwańskiej i zaczynam obawiać się o przyszłe aktualizacje.

Proponuję zapoznać się z tym tematem na forum stworzonym dzięki wydatnej pomocy Kacpra:

Rozpakowanie ROM-u

Edytowane przez Janwoj