Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja kupiłem teraz 14 (12/512GB) i 14 ultra (16/512Gb). Czekam na etui Nillkina z Ali i ten oficjalny zestaw fotograficzny do Ultry, od ponad tygodnia też próbuje na dwóch różnych kontach uzyskać zgodę w apce Xiaomi Community - jedno konto jest z długim stażem (prawie 3 tysiące dni i 3LV), drugie świeże, na którym nic nigdy nie było odblokowywane. Czytając posty i komentarze tutaj u nas, nawet jakby dziennie dawali ~2000 zgód, to przez ten czas - widziałem, że niektórzy próbują od wakacji, jakoś by to systematycznie poszło. Tych zgód musi być mniej, albo tak jak sugerowali niektórzy, jest to po prostu pic na wodę. Co dalej? - nie mam pojęcia, z nagrywania rozmów nie korzystam, jednak najgorsze są dla mnie aplikacje od Google do telefonu i SMS. No i śmiem stwierdzić, że ta dodatkowa zgoda, niestety na chwilę obecną skutecznie zablokowała cały proces.

Opublikowano

Dostałem bana na 10dni na koncie Xc chwilę po 17.00, więc #pixel wejdzie. Google może i nie pozwala oficjalnie odblokować BL, ale już wystarczy tej kombinatoryki.

Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, Dru79 napisał(a):

Ale te telefony kupiłeś w Polsce?

Tak jest, normalnie w wielkim internetowym sklepie bo potrzebowałem fakturę na koniec roku... Kupować w CN to już w ogóle sobie możesz o odblokowaniu zapomnieć, z chin tylko etui i zestaw foto do ultry na 11.11. Root też mi do niczego nie potrzebny, ale tak jak wspomniałem, używanie tych apek od Google po prostu boli.

btw. podobno w tych pixelach montują kości pamięci na dane sprzed epoki...

Edytowane przez abc00
Opublikowano
6 godzin temu, Dru79 napisał(a):

czyli na globalnej 14 raczej nie odblokuje się bootloadera?

Odblokuje! Zapytaj @don_kamillo :D

3 godziny temu, acocieto napisał(a):

Czy dostałeś zgodę na odblokowanie od XC?

Zgoda jest niepotrzebna. Próbuj bez zgody.
Jest tu ktoś, kto dostał zgodę ? (od lipca nie widziałem takie osoby)

• Haha 1
  • Sad 1
Opublikowano

Dla 14'tek z HyperOS zgoda jest potrzebna bo bez niej nie da się powiązać konta Xiaomi w opcjach programisty i odsyła do Community. Z tego co tu pisano, telefony wyjęte z pudełka, które nie mają HyperOS można odblokować bez tej dodatkowej zgody i na te starsze działa bypass.

Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, Dru79 napisał(a):

Ale są też oczywiście negatywy

Idealnego nie będzie

23 godziny temu, abc00 napisał(a):

btw. podobno w tych pixelach montują kości pamięci na dane sprzed epoki...

pamiętam, elektronika była bardziej niezawodna

---------------------------------------------------------------------

Dodatkowo do wątku

https://x.com/chunvn8888/status/1841901853073953254

W Uwagach Społeczności, zwrócono uwagę na zaostrzające regulacje rządu Chin dt. odblokowywania BL

https://www.gov.cn/zhengce/zhengceku/2022-12/15/content_5732079.htm

5. Przedsiębiorstwa produkcyjne powinny usprawnić mechanizm zarządzania uprawnieniami inteligentnych terminali mobilnych, poprawić bezpieczeństwo systemów operacyjnych oraz podjąć środki techniczne i zarządcze, aby zapobiec wymianie systemów operacyjnych i instalacji oprogramowania aplikacyjnego podczas obrotu produktami.

---------------------------------------------------------------------

https://www.gizchina.com/2024/08/28/googles-pixel-9-unlocking-bootloader-disables-key-ai-features/

Edytowane przez acocieto
Opublikowano

Na 4pda ktoś udostępnił skrypt do Pythona, który automatyzuje cały proces.

Co trzeba zrobić:

• wejść na stronę Xiaomi Community w przeglądarce (new.c.mi.com/global) i zalogować się na swoje konto,
  • prawy przycisk myszy na stronie > Zbadaj element > na górze karta Application > po lewej w Storage opcja Cookies (autor używa Cookie-Editora, ale u mnie nie widział on akurat tego cookie, którego szukamy),
  • szukamy cookie o nazwie new_bbs_serviceToken i kopiujemy całą jego zawartość,
  • instalujemy Pythona na komputerze, jeśli go już nie mamy (podczas instalacji powinny być zaznaczone obie opcje, które są na dole),
  • potem uruchamiamy skrypt. Program poprosi o wklejenie cookie, robimy to i... czekamy do 17:00 (dlatego myślę, że najlepiej go odpalić parę minut przed tą godziną).

Skrypt był po rosyjsku, więc go spolszczyłem na ile umiałem. Być może pomoże. Autor wrzucał dwie wersje, więc zrobiłem tą nowszą, testową, która jest na górze posta (pierwszy załącznik). Drugą wrzucam w oryginalnej, rosyjskiej formie.

mi test http1 v2.py

mi.py

Może się uda. Sam nie sprawdzę, bo na obu kontach, które mam, mam już uprawnienia (chyba że za 2 miesiące, jak mi wygasną).

• Thanks 2
Opublikowano (edytowane)

Sprawdzę po 29 listopada, ale wcześniej się dowiemy czy pomoże ;)

Odkopałem stare konto xiaomi, jednak skrypt nie pomógł:

[Status] Na tym koncie można złożyć prośbę o uprawnienia do odblokowania bootloadera.
Próba połączenia z serwerem NTP: ntp0.ntp-servers.net
Czas pekiński z serwera ntp0.ntp-servers.net: 2024-11-19 23:56:14.938514
Oczekiwanie do 2024-11-20 00:00:00.050000 ...
Czas: 2024-11-20 00:00:00.050241. Rozpoczynanie przesyłania żądań.

[Żądanie] Wysyłanie żądania: 2024-11-20 00:00:00.050563 (UTC+8)
[Odpowiedź] Otrzymano odpowiedź: 2024-11-20 00:00:03.985571 (UTC+8)
[Status] Żądanie odrzucone. Próbuję ponownie...
[Odpowiedź serwera]: {'code': 100001, 'data': None, 'msg': 'invalid params', 'tc': '580000195511'}

[Żądanie] Wysyłanie żądania: 2024-11-20 00:00:03.985941 (UTC+8)
[Odpowiedź] Otrzymano odpowiedź: 2024-11-20 00:00:12.350410 (UTC+8)
[Status] Nie przesłano prośby - osiągnięto limit próśb. Sprawdzanie statusu...
[Status] Na tym koncie można złożyć prośbę o uprawnienia do odblokowania bootloadera.

[Żądanie] Wysyłanie żądania: 2024-11-20 00:00:21.921753 (UTC+8)
[Odpowiedź] Otrzymano odpowiedź: 2024-11-20 00:00:29.517025 (UTC+8)
[Status] Nie przesłano prośby - osiągnięto limit próśb. Sprawdzanie statusu...

Edytowane przez acocieto
Opublikowano (edytowane)

Dziś test nowego skryptu. Metody na błąd konta/blokadę na koncie nie sprawdzę, brak urządzenia.

Nic z tego, ale za to dostałem bana do 22 listo 😆

Próba połączenia z serwerem NTP: ntp0.ntp-servers.net
Czas pekiński z serwera ntp0.ntp-servers.net: 2024-11-20 23:57:26.428360
Oczekiwanie do 2024-11-21 00:00:00.050000 ...
Czas: 2024-11-21 00:00:00.050228. Rozpoczynanie przesyłania żądań.

[Żądanie] Wysyłanie żądania: 2024-11-21 00:00:00.050585 (UTC+8)
[Odpowiedź] Otrzymano odpowiedź: 2024-11-21 00:00:06.688398 (UTC+8)
[Status] Limit próśb wyczerpany. Spróbuj ponownie 11/22 00:00 (miesiąc/dzień).
Naciśnij Enter, aby wyjść...

Edytowane przez acocieto
Opublikowano

Słuchajcie, dzisiaj po 45 dniach prób uzyskania zgody wreszcie się udało. Kliknąłem 10 sekund przed 17.00 i jest zgoda na rok. Próbowałem z trzech różnych kont na trzech telefonach. Zadziałało na koncie około rocznym i telefonie Xiaomi 13 lite. Chcę odblokować Xiaomi 14 - uruchomiłem MiUnlok i muszę jeszcze  odczekać 72 godziny .

Opublikowano
W dniu 18.11.2024 o 20:45, PaterSan napisał(a):

Odblokuje! Zapytaj @don_kamillo :D

Zgoda jest niepotrzebna. Próbuj bez zgody.
Jest tu ktoś, kto dostał zgodę ? (od lipca nie widziałem takie osoby)

W dniu 18.11.2024 o 20:57, Dru79 napisał(a):

A nie znalazłem w temacie żeby don_kamillo udało się odblokować. Chyba, że się nie pochwalił.

Bo się nie udało. 

Dobra dusza z forum pożyczyła mi konto na zdjęcie blokady. Moje prastare konto ze stażem 4179 dni nie było godne otrzymania zgody od cesarza ChRL na odblokowanie.

Ale nie było i godne konto nowe. Więc nie ma reguł. Może jak o zgodę występuje się na innym telefonie, niż Xiaomi 14, to jest łatwiej.

Byłem w waszej sytuacji, doskonale znam słowa, które cisną się na usta. Taka polityka odblokowań to niesmaczny żart, ale co gorsza, u innych zaczyna być podobnie.

• Like 1
Opublikowano

Czemu dogorywanie? Sam projekt jest OK, główny problem jest ze strony niezrozumiałej polityki dla fonów z HyperOs .

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka

• Confused 1
Opublikowano

Ja jakbym bral nowy telefon - choć nie wiem po co skoro fuxi mi działa... - to bym brał np. chińską 15 i odblokowywał z ncunlock lub xiaomikey. No drogo ale gdzieś tam mimo wszystko jeszcze opłacalnie. Za to jakbym miał brać Global wersję to też tylko poczekam wtedy rok by staniała i wtedy odblokuję też odpłatnie bo unlock Globali jest tańszy od China.

Także jest trudno dojść do xiaomi.eu ale wciąż są dostępne rozwiązania czasem tylko kwestia pieniędzy...

Opublikowano

Skłaniam się raczej, w stronę zakończenia lub ograniczenia zgód do zdefiniowanych restrykcyjnych zasad na odblokowanie. Może to jest tylko plotka, a dokument rządowy wytworem wyobraźni, to nie pojawiły się inne plotki potwierdzające lub zaprzeczające.

W dniu 18.11.2024 o 21:14, acocieto napisał(a):

https://x.com/chunvn8888/status/1841901853073953254

W Uwagach Społeczności, zwrócono uwagę na zaostrzające regulacje rządu Chin dt. odblokowywania BL

https://www.gov.cn/zhengce/zhengceku/2022-12/15/content_5732079.htm

5. Przedsiębiorstwa produkcyjne powinny usprawnić mechanizm zarządzania uprawnieniami inteligentnych terminali mobilnych, poprawić bezpieczeństwo systemów operacyjnych oraz podjąć środki techniczne i zarządcze, aby zapobiec wymianie systemów operacyjnych i instalacji oprogramowania aplikacyjnego podczas obrotu produktami.

Opublikowano

Dokument sprzed 2 lat i w sumie prawda bo Xiaomi poszło w tę stronę i nie można wymienić systemu oficjalną metodą ale patrząc z perspektywy chińczyka to trzeba się napracować by bl u nich odblokować - te ankiety na ich forum do zdobycia pozwolenia to taka podkładka, że ten kto "zaliczył" jest fanem i odblokuje swój Xiaomi dla siebie, więc żadne zagrożenie dla rządu i Chin. Bo i tak mało kto uzyska tam pozwolenie...

Swoją drogą podejrzewam, że to nie chińczykom zależy na odblokowaniu bl - myślę, że przeciętny chińczyk korzysta z Xiaomi normalnie. Odblokowanie bl leży w interesie zachodnich sprzedawców i importerów - dlatego też istnieją dalej nieoficjalne metody.

I celowo nie wspominam o Globalnych Fanach marki Xiaomi - to już przestało istnieć. Możesz być co najwyżej fanem sprzętu jako takiego, fizycznego bo może robią fajne sprzęty ale nie masz z tego tytułu przywilejów jak kiedyś.

• Thanks 1
Opublikowano
19 minut temu, Acid napisał(a):

Ja jakbym bral nowy telefon - choć nie wiem po co skoro fuxi mi działa... - to bym brał np. chińską 15 i odblokowywał z ncunlock lub xiaomikey. No drogo ale gdzieś tam mimo wszystko jeszcze opłacalnie. Za to jakbym miał brać Global wersję to też tylko poczekam wtedy rok by staniała i wtedy odblokuję też odpłatnie bo unlock Globali jest tańszy od China.

Także jest trudno dojść do xiaomi.eu ale wciąż są dostępne rozwiązania czasem tylko kwestia pieniędzy...

Czyli x14 global eu odpłatnie ile kosztuje odblokowanie?

Opublikowano

Kolejna próba ze skryptem i kolejna porażka, najlepiej będzie chyba sprzedać ten telefon i brać coś od oneplusa albo samsunga... cenowo na podobnym poziomie ale przynajmniej nie ma cyrków z odblokowaniem i czekaniem przez miesiące aż się uda trafić w milisekundy. Ciekawe co wymyślą na HyperOS 2.0, pozwolenie tylko za dobry social credit? :")

• Like 1
Opublikowano
49 minut temu, kirtash napisał(a):

Ciekawe co wymyślą na HyperOS 2.0, pozwolenie tylko za dobry social credit? :")

Zobaczymy, na pewno czekanie w nieskończoność nie ma sensu. W styczniu Unpacked Samsung, a do końca 1 kwartału może premiera globalna 15stki. Dodatkowo, może wyjaśni się polityka xioami odblokowania BL lub będzie to co jest.

Opublikowano

Kolejna (i prawdopodobnie ostateczna) wersja skryptu z 4pda.

mi.py

Autor napisał, że "nie ma już pomysłu na dalsze poprawki". W tej wersji zmienił tylko sprawdzanie pinga (wcześniej było używane systemowe polecenie, tu jest używana biblioteka icmplib).

• Thanks 1