Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

U mnie Obecnie 23h pracy na baterii, z czego 5h włączony ekran. Obecnie mam Jeszcze 59% baterii. Ogólnie cały czas wifi, lte, trochę heartstone, robienie zdjęć na wykładzie. Nie wspominając o fb i messengerze. Jak dla mnie jest swietnie. Gdyby użyć tego telefonu w sposób mniej wymagający niż obecnie u mnie, to myślę że 4-5 dni spokojnie da radę ;)

Edited by damek255
Posted (edited)

U mnie też np. przez dwa tygodnie bateria  sprawuje się ok, a potem nagle telefon leżakując w 12h zabiera 70% baterii.

To nie dopuszczalne, to coś jakby chwalić bardzo dobre hamulce w aucie, które jednak czasem nie działają tak jak powinny i droga hamowania wydłuża się o 500%

Edited by Griszah
Posted (edited)

Wtedy co Ci się to zdarza to sprawdź wakelockiem jaki jest tego powód bo coś żre tą baterię. Tylko trzeba włączyć mod zaawansowany żeby pokazywało statystyki z kernel bo może tam coś być. Ale jak nie masz roota, to proponuje odblokować bl i wgrać twrp, zrobić roota i wgrać z powrotem 7.1.3.0

Edited by fake4r
Posted

No wygląda na to że tak będę musiał zrobić, zgodę już mam na odblokowanie.

Możesz mi podać link do romu 7.1.3.0 na odblokowany bootloader do wgrania przez TWRP?

Posted

Guzik, jest taki bałagan i mnogość różnych wersji oprogramowania że można się pogubić, wiec proszę Cię nie wtrącaj się między wódkę a zakąskę i idź do swojej piaskownicy.

Posted

Nie no, ja to wszystko sam przechodziłem, serio. Owszem, nie przeczę - mnogość informacji, niekiedy sprzeczne informacje i tak dalej, ale poza tym wszystkim jest jeszcze FAQ MIUI Polska + Pobieralnia, w której wszystko jest ładnie posegregowane - co zostało pokazane na powyższym. Więc o ile ktoś pyta po raz któryś o procedury odblokowania to jestem w stanie zrozumieć, że podyktowane jest to obawą przed ucegleniem telefonu, ale pytać o soft który przewija się raz za razem w wielu tematach... ;)

Posted (edited)

@fake4r, A ty masz wgrany 7.1.3 wersję na zablokowany czy odblokowany?

Orientujesz się w tym programie Wakelock Detector? Bo jak włączyłem zakładkę "kernel wakelock" to tam mam niektóre pozycje ponaliczane 23 tys. razy:) I wiele innych po kilka tys. Czasowo to jakoś dużo nie jest - po parę minut. To normalne?

Edited by Ciacho23
Posted

Tak, na odblokowany.
Nie pamiętam jak tam jest w kernelu, ale jak mi się będzie bateria kończyć to zobaczę do tej zakładki, bo dziś rano ładowałem i statystyki się wyzerowały, nic wiele tam nie jest ponaliczane póki co.

Posted (edited)

Wgrałem sobie dziś stable 7.1.3.0 mając wcześniej dev 6.4.21 i jeszcze wcześniej 6.4.14. Przed wgraniem zrobiłem oczywiście full wipe i po wszystkim przywróciłem aplikacje z chmury xiaomi.  Tylko skąd te dziwne procesy (dex2oat) , których jest kilka i zjadają baterie? 

Screenshot_2016-04-27-17-32-51_com.miui.securitycenter.png

Edited by mates21
Posted

W sumie na początku też je miałem, zaraz po wgraniu a potem już nie. Być może jest to proces odpowiedzialny za przywrócenie apek z backupu.

Posted

@macn wiekszosc osob mowi, ze najlepszy ze stabilnych jest 7.1.3.0, a nie te najnowsze z numerkiem 7.2. Kolega fake4r kilka postow wyzej podal do niego link. Oczywiscie wersja na odblokowany bl.

Posted

Ja nie ogarniam działania tej baterii. Wczoraj wieczorem przez 40 minut na włączonym ekranie spadło mi 2% baterii:shock: Myślę sobie super. Ale budzę się rano i patrzę, że przez noc spadlo mi 10 %, a od rana leci jak szalona kilka % na godzinę. Ekran tylko co jakiś czas włączony na kilka minut.

Posted

Na tym który większość chwali. 7.1.3 odblokowany. Próbowałem znaleźć czy to nie jakaś apka mi tak wariuje ale dosłownie wszystko zahibernowalem greenify i to samo.

Posted

A telefon miał być taki świetny.

Zamowilem na alie.. ale na szczescie chinczyk nie ma danego koloru wiec czekam i moze zrezygnuje. 

Posted
37 minut temu, Mario80 napisał:

A telefon miał być taki świetny.

Zamowilem na alie.. ale na szczescie chinczyk nie ma danego koloru wiec czekam i moze zrezygnuje. 

No bo za tą cenę jest wręcz fantastyczny, bateria również. Widzę że niektórzy koledzy starają się bić rekordy dni bez ładowania (może to objaw jakiejś  ładowarkofobii). Różne opinie, różne romy ale i tak statystycznie ten model wytrzymuje dwa razy dłużej w porównaniu do konkurencji, łącznie z innymi modelami Xiaomi. Ja osobiście nie jestem w stanie go rozładować w ciągu bardzo intensywnego dnia pracy (8h z włączonym ekranem 50% jasności to żaden problem). Fakt że na niektórych romach aktywne połączenie bluetooth zjada więcej niż powinno. Może to z czasem poprawią. Jeśli chodzi o czas działania to w obecnej chwili nie widzę na rynku konkurencji dla tego modelu (oczywiście przy zachowaniu rozsądnych rozmiarów i wagi). Właśnie odpaliłem panel sterowania i po dzisiejszych 8 godzinach niewielkiego używania (włączone non stop: LTE, Wi-Fi, Bluetooth) mam 94% baterii. Czy to moze być powód do lamentów? Rom eu 6.4.21.

Posted

Zgadzam się z kolegą wyżej. Za takie pieniądze, z taką baterią i z takim wsparciem systemowym nie ma szans na coś lepszego. 

Inny 5" z dobrą baterią to jedynie oukitel, chyba że ktoś chce większy to może jeszcze popatrzeć na jakieś cuboty, homtomy czy inne ulefony, ale gdzie im do xiaomi i miui?

Posted

statystycznie, jeśli jest wielu posiadaczy danego modelu to rzeczą naturalną jest, że więcej znajdzie się osób którym coś nie pasuje... To nic nowego. 

Posted

Czy program BettetBatteryStats jest w ogóle wiarygodny?  Bo na wykresie pokazuje mi coś takiego..

bbs_wykres.png

I jakiś proces com.xiaomi.xmsf wybudza mi niby telefon (co to za proces)??

bbs2.png

Ale chwilę później otwieram Wakelock detector i wygląda to zgoła inaczej:

wakelock det.png

Które jest prawdziwe?:)

I taka ciekawostka. Po nocy dzisiaj miałem 96% po 11 godzinach gdy telefon leżał. Podłączyłem go dosłownie na 10 sekund do kompa, odłączyłem i na baterii widnieje 99%:)

Posted

Ta bateria działa loteryjnie - dopiero co wspominałem, że zauważyłem znaczący spadek wydajności akumulatora, od kilku dni natomiast przeżywa renesans - po raz pierwszy ładowałem R3 po 4 dniach. :P Dobrze, że chociaż te momenty słabości są w zdecydowanej mniejszości. 

Posted (edited)

u mnie też raczej zawsze gitara 

na ostatnim stabilnym prawie zawsze koło 5-6 h na ekranie z 2h przegadane i ładowanie co 4dni

nie mam FB na tele :D może to ma znaczenie... ;P

Edited by d00lar
Posted

to może niech każdy piszący o statystykach pisze czy ma FB czy nie

bo mój wynik myślę że jest w normie ale teraz sie zastanawiam cyz na tym 7.1.3 nie będzie jeszcze lepiej bez FB niż u was w większości z FB ?

pzdr

Posted

Odinstalowałem jak tylko zobaczyłem, jak tragicznie działa. :P Zrobiłem sobie skrót do zakładki w Chrome, mam więc taką samą ikonkę na pulpicie. Do tego sama przeglądarka po otwarciu strony robi się niebieska, więc wizualnie nie jestem stratny. :D A praktycznie brakuje mi tylko powiadomień, bo pomimo, że Chrome udostępnia taką funkcję, to w natywnych motywach Xiaomi dodatkowe powiadomienia mają czarną czcionkę, która jest kompletnie nieczytelna. A dla takiej jednej drobnostki nie będę specjalnie szukał innego motywu.

Posted

Ja tam mam i fb i mess i jestem z baterii zadowolony. Ok. 10h na ekranie w tym cały czas działa WiFi lub 3G. ROM xiaomi.eu lbl.

Wysłane z mojego Nexus 7 przy użyciu Tapatalka

Posted
5 minut temu, Griszah napisał:

A ja nie mam w ogóle konta na FB

Jesteśmy z Ciebie dumni. Otrzymujesz wirtualną piątkę. 

Odnośnie tematu - jeżeli chodzi o messenger, to nie zauważyłem na żadnym romie drenażu baterii.