Jump to content

Redmi 3 - pytania ogólne - wątek zbiorczy

lukaschels

Recommended Posts

Dlatego, że jak był Redmi Note 2 to dopiskiem "Prime" oznaczano wersję z większą ilością pamięci RAM i większą ilością pamięci wewnętrznej (w R3, w przeciwieństwie do RN2 jej ilość się nie zmienia).

Zmienia się, jest wersja z 16GB/2GB i wersja nazywana PRO (chociaż na stronie producenta nie ma nigdzie tego PRO) z 32GB/3GB

Wysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka

Pewnie dlatego tutaj w Redmi 3 nie jest dodawane 'PRO' na stronie producenta

Wysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka

Przed chwilą, Ciacho23 napisał:

Wejdź na forum telchina.pl i tam się dowiedz. Jest osobny wątek o zakupach u Goldwaya. W pierwszym poście masz tam wszystko wyjaśnione.

Dziękuję CI  bardzo !

Życzliwych nadal proszę o potwierdzenie, czy kupować po przez aukcje EU. Czytałem to kilka razy i nie jest to dla mnie jednoznaczne.

PS. Życzliwych inaczej proszę o zignorowanie tego wpisu i życzę miłego dnia ;) 

@up

Wejdź na telchine. Tam jest Polski przedstawiciel Goldwaya i odpowie na twoje pytania (jeżeli ich nie ma w FAQ). Najpewniejsze źródło :) .

Wysłane z mojego Redmi 3 przy użyciu Tapatalka

37 minut temu, tpawel napisał:

Kolejny raz napisze:Do ubezpieczenia nie możesz brać eu express bo w EU express nie ma VAT. Ubezpieczasz tylko paczkę z Chin bo wtedy mogą Ci go naliczyć

Rozumiem, że normalnie kupić. 

Ale można kupić też na stronie EU i tam masz darmową dostawę i vat jest wtedy możliwy. Dobrze rozumiem ?

Edited by [email protected]
Dodanie tekstu.

Kolego czego ty nie rozumiesz? Albo kupujesz na aukcji EU Express wybierając odpowiednią opcję dostawy (płatną), albo kupujesz na normalnej aukcji i wykupujesz ubezpieczenie w wysokości 5%, albo kupujesz na normalnej aukcji nie wykupując nic (darmowa wysyłka) i liczysz się z tym, że możesz zapłacić VAT.

Edited by Ciacho23

1 minutę temu, Ciacho23 napisał:

Kolego czego ty nie rozumiesz? Albo kupujesz na aukcji EU Express wybierając odpowiednią opcję dostawy (płatną), albo kupujesz na normalnej aukcji i wykupujesz ubezpieczenie w wysokości 5%, albo kupujesz na normalnej aukcji nie wykupując nic (darmowa wysyłka) i liczysz się z tym, że możesz zapłacić VAT.

Tak, ale wcześniej napisałeś, że na EU nie ma VAT i o to mi chodzi. 

Mogę kupić na EU i domyślnie wybrać darmową dostawę i wtedy mogę dostać VAT. Napisałeś to tak, że kupując na EU nie ma  VAT. 

VAT-u nie ma, jak wybierzesz odpowiednią dostawę. Nie znaczy to, że kupując na tej aukcji na pewno nie dostaniesz VAT.

Rozumiesz o co mi chodzi ? ;)

Aukcje Eu express to wysyłka z Chin z przepakowaniem w EU i w momencie tego przepakowania jest robiona już odprawa. Do Ciebie dochodzi paczuszka już z EU więc bez VAT. To jest opcja dodatkowo płatna , wybierasz na określonych aukcjach konkretny płatny rodzaj wysyłki. Druga z opcji to wysyłka z Chin, z ubezpieczeniem od ewentualnego VAT. Wtedy na aukcji wybierasz opcję free shiping, do tego dokupujesz na aukcji z itemami odpowiednią ich ilość(5% wartości telefonu po zaokrąglenia w górę do pełnych $),płacisz za to razem i dajesz cynk do przedstawiciela Goldwaya na telchinie. Nie potrafię bardziej tego rozpisac, resztą to samo jest w pierwszym poście wątku Goldwaya.

P.S sorry za wtopę z płcią. Po nicku ciężko się połapać ;)

2 minuty temu, tpawel napisał:

Aukcje Eu express to wysyłka z Chin z przepakowaniem w EU i w momencie tego przepakowania jest robiona już odprawa. Do Ciebie dochodzi paczuszka już z EU więc bez VAT. To jest opcja dodatkowo płatna , wybierasz na określonych aukcjach konkretny płatny rodzaj wysyłki. Druga z opcji to wysyłka z Chin, z ubezpieczeniem od ewentualnego VAT. Wtedy na aukcji wybierasz opcję free shiping, do tego dokupujesz na aukcji z itemami odpowiednią ich ilość(5% wartości telefonu po zaokrąglenia w górę do pełnych $),płacisz za to razem i dajesz cynk do przedstawiciela Goldwaya na telchinie. Nie potrafię bardziej tego rozpisac, resztą to samo jest w pierwszym poście wątku Goldwaya.

P.S sorry za wtopę z płcią. Po nicku ciężko się połapać ;)

Chciałem tylko zaznaczyć, że kupując na aukcji EU i wybierając darmową dostawę też mogę zapłacić VAT.

A tak po za tym, czym różni się kupienie na zwykłej aukcji z darmową dostawą, a aukcją na EU też z darmowa dostawą ?

Itemy są dokupywane na zwykłej aukcji, więc co zmieni się w momencie kupna na EU z darmową dostawą ?

Niczym się nie rozni bo aukcje eu express to aukcje z opcją płatnego przepakowania, w przypadku free shiping paka idzie z Chin i ma ryzyko VAT( nie demonizowałbym też tego, ani razu nie miałem okazji a w tym roku mam już na koncie kilkanaście paczek z telefonami i inna elektroniką)

O resztę pytaj w wątku na telchinie. Przedstawiciel jest cierpliwy i wszystko tłumaczy. Chyba że wkurzysz moderatora

11 minut temu, tpawel napisał:

Niczym się nie rozni bo aukcje eu express to aukcje z opcją płatnego przepakowania, w przypadku free shiping paka idzie z Chin i ma ryzyko VAT( nie demonizowałbym też tego, ani razu nie miałem okazji a w tym roku mam już na koncie kilkanaście paczek z telefonami i inna elektroniką)

O resztę pytaj w wątku na telchinie. Przedstawiciel jest cierpliwy i wszystko tłumaczy. Chyba że wkurzysz moderatora

Zaryzykuje i wezmę bez ubezpieczenia, najwyżej zapłacę te parę złotych i już. Jak to mówią " nie ryzykujesz, nie pijesz szampana " ;)

Redmi 3 Pro wezmę z uwagi na czytnik linii papilarnych. Na pamięci w moim przypadku nie będzie różnicy. Zastanawiam się tylko nad kolorem (przód biały lub złoty)

Dziękuję za cierpliwość i pozdrawiam :)

Edited by [email protected]

23 godziny temu, korbielow napisał:

Czy ktoś wie dlaczego czasami nie wyświetla mi się powiadomienie o czekającej wiadomości z telegramu ? Np. wczoraj kolega do mnie napisał o 23  i nie miałem nic. Dopiero dzisiaj rano jak uruchomilem telegram to wyskoczyły te powiadomienia. Wyglada to jakby ten Telegram nie działał w tle. Tylko czasami się tak dzieje. wie ktoś może dlaczego ? Dodam że wszystkie powiadomienia dla aplikacji telegram mam włączone.

Mi się wydaje. że to o czym piszesz jest wynikiem ograniczenia aplikacji w tle.

Additional Settings / Battery & performance / Manage Apps' battery usage / Choose apps / [wybierasz] / Custom

i tam ustawiasz dostęp do sieci po wygaszeniu ekranu:

Network - stay connected

Z kolei wszystkie programy nawigacyjne typu endomondo, ozi explorer, orux maps - wymagają włączenia

Location - Allow

bo inaczej, po kilka minut po wygaszeniu ekranu traca dostęp do GPS'a i przestają zapisywać scieżkę

Czy w opcjach "dźwięki" jest w tym modelu coś takiego jak "siła głosu"? Podobno w Redmi Note 3 jest taka zakładka i właśnie tam pomimo ustawienia jej na max, występuje problem z natężeniem głosu osoby z którą się rozmawia. Innymi słowy słychać ją słabo...Nie mówię tutaj o wadzie telefonu, bo słychać drugą osobę, ale jest to poniżej średniej jaką oferują inni producenci nawet w tańszych smartphone'ach.

Edited by cointreau

57 minut temu, enesas napisał:

Tak, ale żeby to zrobić, to potrzebuje custom recovery, a to zaś na lbl jest nie możliwe. Jest inny sposób?

jeśli masz zablokowany bootloader to chyba nie - bo xposed instaluje się jakby w 2 krokach - np. xposed-v80-sdk22-arm64.zip (framework xposed) przez recovery a potem np. XposedInstaller_3.0_alpha4.apk normalnie jak zwykłą aplikację - tak przynajmniej ja robiłem - ale nie na MIUI tylko na CM 12.1 zainstalowanym na Redmi 3

• Like 1

5 minut temu, enesas napisał:

W takim razie muszę czekać na zgodę :/ .

Wysłane z mojego Redmi 3 przy użyciu Tapatalka

No niestety tak - a potem jeszcze odblokować bootloader :) - co czasem jest procesem banalnym a czasem przysparza wiele nerwów (choć z tego co pamiętam to chyba u mnie w miarę to bezproblemowo poszło w kolejności - miflashem stabilny china - potem z aplikacji update - chiński dev z katalogu w telefonie a na końcu odblokowanie)