Jump to content

Redmi 3 - pytania ogólne - wątek zbiorczy

lukaschels

Recommended Posts

Czemu gdy ktoś kupuje telefon z tą wersją miui [screen] często na forum pada stwierdzenie, że to syf miui i tym podobne? Ten soft jest w jakiś sposób szkodliwy? Znam kilka osób, które posiadają telefony z tym romem i na nic nie narzekają. Wydaje mi się, że  te osoby są ograniczone przez  system, z tej przyczyny że nie działają im aktualizacje OTA. Strach i nie wiedza pewnie skłania je do bycia zadowolonym z tego co mają.

Ja żonie i córce zmieniłem na najnowszy GlobalDev tak jakoś odruchowo :]

Pozdrawiam

unnamed.jpg

Edited by gore2kill4

Myślę, że dlatego, że mamy dostęp do Globala i Xiaomi.eu, bo w czasach przed Globalem nawet był polecany dla wersji Prime (z czytnikiem). No i nigdy nie wiesz co jest w środku, a kontakt z autorem (zdaje się, że Wietnamczyk) też raczej utrudniony chyba.
Inna sprawa (pomijając, że już nienajświeższa wersja), że całkiem stabilnie działa. Kupiłem razem z kolegą Redmi 3 Prime w tym samym czasie (początek lipca) i on został na tym. Nic złego do tej pory się nie dzieje i wszystko działa.

Wysłane z mojego Redmi 3 przy użyciu Tapatalka

Mojego Redmi 3 dotknęła dziwna przypadłość. Nie mogę zastosować motywu po jego pobraniu z apki z motywami. Cały czas próbuje autoryzować motyw po czym wyskakuje błąd "Usługa niedostępna, error:bought|-2" lub "brak połączenia z siecią, download|network error". Próbowałem na WiFi, na danych mobilnych, czyściłem dane aplikacji, restartowałem telefon, a właściwie to sam stwierdził że się zrestartuje i się wyłączył. Motywy wcześniej pobrane wchodzą bez problemu. Miui xiaomi.eu 6.12.1. Ktoś miał podobny problem?

38 minut temu, Pepso94 napisał:

Mojego Redmi 3 dotknęła dziwna przypadłość. Nie mogę zastosować motywu po jego pobraniu

Ta przypadłość nie dotyczy twojego Redmi 3 tylko chińskich serwerów. Wszyscy tak chwilowo mają. Wprowadzili autoryzację pobieranych motywów (wraz z Miui8) i to chwilowo przestało działać. To co pobrałeś wcześniej i już używałeś kiedyś taką autoryzację przeszło i możesz to ustawić.

1 godzinę temu, [email protected] napisał:

Odblokowałem botloader i wrałem TWRP, po restarcie wisi na logo Mi i nic nie można zrobić. Przytrzymując dłużej zasilanie, na chwilę wyłącza się i zaraz włącza i to samo. Na dole ekranu nie pokazuje, że coś ładuje się.

Po co wgrałeś TWRP?

1 minutę temu, [email protected] napisał:

Żeby Xiaomi.eu zainstalować.

To dlaczego nie wgrałeś od razu ROMu? 

Musisz spróbować wejść w fastfood albo el i wgrać od nowa system. Użyj kompendium albo poradnika z działu tutoriale gdzie wszystko  jest zebrane do kupy,  łącznie z linkami i obrazkami co, gdzie i w jakiej kolejności.

22 minuty temu, Ciacho23 napisał:

Co to jest? Co chwilę mi się to pojawia...

To jest Chinka która chce się tobie udostępnić (znaczy sam głos na razie). Błąd którego trudno się pozbyć. Znajomemu któremu pomagam z telefonem coś takiego się pojawiło na global dev i nijak nie można było tego wyrugować. Kolejne aktualizacje nic nie pomagały. Pomógł Miflash i wgranie od podstaw ostatniego global dev Fastboot.

1 godzinę temu, Ciacho23 napisał:

Co to jest? Co chwilę mi się to pojawia...

Screenshot_2016-12-18-20-03-17-199_com.miui.home.png

Przerabiałem to samo po wgraniu Automapy. Dokładnie nie pamiętam jak, ale zrobiłem to bez wgrywania romu. Miałem rom 7.1.3 na zablokowanym bootloaderze. Popatrz może w aplikacji Zamiana tekstu na mowę, ja jeszcze popatrzę w wolnej chwili i napiszę dokładnie jak to zrobić. 

Pójdzie z updatera normalnie, ale najpierw musisz pobrać i umieścić w katalogu głównym telefonu. Potem w updaterze klikasz trzy kropki w prawym górnym rogu-zainstaluj aktualizacje z pliku zip- wskazujesz to co umiesciles w katalogu głównym i już

Wysłane z mojego Redmi Pro przy użyciu Tapatalka

Kupiłem żonie R3PRO 3GB/32GB z wgranym MIUI 8.0.2.0 (STABLE) i androidem w wersji 5 coś tam. Z tego co czytam forum to ta wersja MIUI powinna się już zaktualizować przez OTA do nowszej wersji. Jeśli tak się nie dzieje nawet jak ręcznie próbuje wyszukać aktualizacji to znaczy że mam jakiś syfmui (czy jakoś tak to się nazywa) ?

1 godzinę temu, Redmi2 napisał:

Zrob kolego miflash w edl, jesli dalej bedzie to co opisujes to uszkodzenie machaniczne, wtedy tylko serwis lub nowe urzadzenie Cie ratuje. Niestety przeczuwam, to najgorsze.

Sent from my MI 4LTE using Tapatalk

Dzięki za radę, spróbuję wgrać global dev jak tylko wrócę do domu i mam nadzieję że to pomoże