Jump to content

MI 4c - pytania ogólne - wątek zbiorczy

ZduneX25

Recommended Posts

2 minuty temu, Heady1991 napisał:

Jezu co? Błagam za rączkę, albo link do poradnika i co to jest to twrp, bo naprawdę jestem ciemny :/

https://miuipolska.pl/instalacja-miui-mi-note-promi4i/

Tu masz co i jak na pierwszej stronie portalu jest dział FAQ.

Tu masz recovery: libra_ts_twrp_3_0_2_0.zip ze środka plik .img skopiuj do katalogu adb i komenda fastboot flash recovery recovery.img potem fastboot boot recovery.img

Dalej sobie poradzisz ;) 

Edited by slimdick
  • Like 1

5 minut temu, Heady1991 napisał:

Na mój telefon jest niby rom na androida 5.1.1 chciałbym własnie coś na androidzie 6 i którą wersje twrp mam wybrać, bo jest ich trochę 

Boże... Wgraj to co Ci podał i nie marudź. Nie ma androida 6 i to bez znaczenia jaki jest numerek, to MIUI a nie Samsung czy LG.

TWRP masz wybrać na swój telefon, to chyba oczywiste. Libra.

To jeszcze ja miałbym pytanko odnośnie blokady bootloadra.

Kupiłem telefon w październiku z dodatkową opcją odblokowania bootloadera i wgraniem polskiego miui 8 6.10.20 (rozwojowa).

Teraz tak bardziej zacząłem się tym interesować i sprawdzając stasus botloadera wychodzi jak by był zablokowany.

Jak to z tym jest?

BL.gif

55 minut temu, Radek86 napisał:

To jeszcze ja miałbym pytanko odnośnie blokady bootloadra.

Kupiłem telefon w październiku z dodatkową opcją odblokowania bootloadera i wgraniem polskiego miui 8 6.10.20 (rozwojowa).

Teraz tak bardziej zacząłem się tym interesować i sprawdzając stasus botloadera wychodzi jak by był zablokowany.

Jak to z tym jest?

BL.gif

Bo te statusy to czasem prawdy nie pokazuja, wpisz sobie w trybie fastboot "fastboot oem unlock" i zapewne status zmieni sie na true ;)

Faktycznie zmieniło status.

A co zrobić żeby adb zadziałało i czy to jest potrzebne do jakichkolwiek aktualizacji ewentualnie jakiś zmian dla zwykłego użytkownika?

Edited by Radek86

1 godzinę temu, Radek86 napisał:

Faktycznie zmieniło status.

A co zrobić żeby adb zadziałało i czy to jest potrzebne do jakichkolwiek aktualizacji ewentualnie jakiś zmian dla zwykłego użytkownika?

Nie do konca rozumiem pytanie rozwin. Adb uzywasz do wgrania twrp i na tym jego rola sie konczy, pozniej przez twrp xiaomi.eu lub cm jak wolisz. 

Ten fastboot to już sobie wcześniej ogarnąłem wg tego poradnika.

A mi faktycznie chodzi o ADB, do czego to służy i czy to jest mi do czegoś potrzebne?

I jeszcze pytanie odnośnie sterowników... Telefon z kompem (win 8.1) widzą się ale w menegerze urządzeń przy telefonie i USB są znaki zapytania bo nie mam sterowników. Czy jeśli urządzenia się widzą to sterowniki muszą być? A jeśli tak to skąd pobrać?

23 minuty temu, Radek86 napisał:

Ten fastboot to już sobie wcześniej ogarnąłem wg tego poradnika.

A mi faktycznie chodzi o ADB, do czego to służy i czy to jest mi do czegoś potrzebne?

I jeszcze pytanie odnośnie sterowników... Telefon z kompem (win 8.1) widzą się ale w menegerze urządzeń przy telefonie i USB są znaki zapytania bo nie mam sterowników. Czy jeśli urządzenia się widzą to sterowniki muszą być? A jeśli tak to skąd pobrać?

Jesli jestes zwyklym użytkownikiem telefonu nie chcesz nic modyfikowac, robic cudow niewidow z telefonem  itp. itd. to adb nie jest Ci do niczego potrzebne ;)  Co do sterownikow to ja zawsze lubię jak nie mam zadnych znakow zapytania i wykrzyknikow w menadżerze mógłbyś napisac albo dac screena których dokladnie nie masz sterow? 

4 godziny temu, Radek86 napisał:

Jeśli, podkreślam, jeśli wszystko działa OK, to bym się nie przejmował tymi wykrzyknikami.

Edited by latet

@Radek86
Albo nie znalazł sterownika albo jest zablokowany bo brak podpisu cyfrowego. W moim przypadku na win 10 64bit instalacja najnowszego MiPcSuite i nie ma tych wykrzykników.

Wysłane z mojego Mi-4c

8 godzin temu, Antyhaker napisał:

Przy instalacji MIUIPolska masz monit o możliwości zainstalowania SuperSU - po prostu się zgódź :P

Te supersu nie zawsze chce działać... Ja tego nie instaluję tylko pobieram normalną paczkę ze strony supersu i ją flaszuję.

1 minutę temu, Antyhaker napisał:

Chyba, że tak ;P Ja i tak używam PHH, więc nawet nie wiedziałem, że z tamtym są problemy :s

Za pierwszym razem zadziałało, potem po aktualizacji miui już nie chciał, instalowałem, włączam system i brak root... Wnerwiłem się, ściągnąłem supersu_update, sflaszowałem, pobrałem libsy i działa. 

• Like 1

hej, hej

co się stało z mi4c? wycofali go ze sprzedaży?

prawie wszędzie (gb, bg, eb, goldi,top1) widnieje napis OUT OF STOCK.

znalazłem w jednym miejscu za cenę 150$ (pamiętam jak Goldi za 100$ sprzedawał go)

1 minutę temu, slimdick napisał:

Teraz wszystkie sztuki wykupione po tym artykule, wszyscy się rzucili bo chcą mieć androida 7.1.1 :D 

Hahahaha. Ale miałem wyczucie na kupno Mi4c... Szkoda, że dolar był drogi, ale i tak taniutko jak na tak porządny sprzęt.