kamil3451 Opublikowano 15 Sierpnia 2025 Opublikowano 15 Sierpnia 2025 (edytowane) W dniu 11.08.2025 o 10:30, Master napisał(a): stara zasada ... zawsze ścieżki jak najkrótsze ... ja daje katalogi na C i jakaś krótka nazwa ... 🙃 to jeszcze nawyk z systemu DOS - było coś takiego przed Windowsami ... że trzeba było pisać ręcznie polecenia ... to ułatwiało życie ... choć potem zrobili taka nakładkę Norton commander to latało się po katalogach strzałkami ... no ale krótkie nazwy też były lepsze bo całe się mieściły w polach widoczności 🙃 w każdym razie jakby na to nie patrzeć nawet teraz to się przydaje ... jak pokazuje praktyka ... fajnie że ogarnąłes 👍 no tak ale ja do image podalem przy wrzucaniu rom wiec tutaj juz nie o długość chodzilo jest jakas opcja przeniesienia ze starego mi 11 lite na te 15 aplikacji aby nie trzeba bylo na wsyztkim sie logowac i nie tracic danych (poza tymi bankowymi) (przy starcie tej 15 niby wczytało czesc danych ale nie z aplikacji. poza tym probowałem mi mover ale cos sie zwiesza i zrywa połaczenie) Edytowane 15 Sierpnia 2025 przez kamil3451
Master Opublikowano 15 Sierpnia 2025 Opublikowano 15 Sierpnia 2025 50 minut temu, kamil3451 napisał(a): no tak ale ja do image podalem przy wrzucaniu rom wiec tutaj juz nie o długość chodzilo jest jakas opcja przeniesienia ze starego mi 11 lite na te 15 aplikacji aby nie trzeba bylo na wsyztkim sie logowac i nie tracic danych (poza tymi bankowymi) (przy starcie tej 15 niby wczytało czesc danych ale nie z aplikacji. poza tym probowałem mi mover ale cos sie zwiesza i zrywa połaczenie) ja się w ogóle w takie akcje nie bawię ... bo często więcej biedy z tym jak pożytku ... odnośnie backupow i przywracania możesz uderzyć do @kris68 bo on się tym sporo bawił ...
doktor Opublikowano 26 Sierpnia 2025 Opublikowano 26 Sierpnia 2025 czy ktoś przechodzil z xiaomi 13 na 15 ? ciekawi mnie jakość zdjęc w porownaniu do 13 czy jest jakis wyrazny odczuwalny przeskok? zastanawiam sie nad 15 bo chyba jedyny w tych rozmiarach telefon co mi parametrami odpowiada.
Master Opublikowano 26 Sierpnia 2025 Opublikowano 26 Sierpnia 2025 7 godzin temu, doktor napisał(a): czy ktoś przechodzil z xiaomi 13 na 15 ? ciekawi mnie jakość zdjęc w porownaniu do 13 czy jest jakis wyrazny odczuwalny przeskok? zastanawiam sie nad 15 bo chyba jedyny w tych rozmiarach telefon co mi parametrami odpowiada. jak nikt nie robił tu takiego porównania to może warto zerknąć np tutaj https://www.dxomark.com/xiaomi-15-camera-test/ https://www.dxomark.com/xiaomi-13-camera-test/ jakieś ogólne różnice jakościowe będą widoczne - no i są dość szczegółowe opisy ...
J_D Opublikowano 30 Września 2025 Opublikowano 30 Września 2025 Rozważam wymianę kończącego żywot Xiaomi 12x na 15-tkę. Słyszałem że system stabilizacji w iPhone nie lubi wibracji z uchwytów na kierownicy czy Xiaomi 15 jest wolne od tego typu problemów? Czy przeciętny śmiertelnik który dał radę odblokować bootloader w 12x poradzi sobie przy nowym modelu ?
kola01 Opublikowano 20 Listopada 2025 Opublikowano 20 Listopada 2025 (edytowane) Mam XIAOMI 15 kupiony w polskim sklepie internetowym https://www.mi.com/pl i mam cały czas Androida 15 (Wersja OS: 2.0.109.0.VOCEUXM). Już od dawna czytam, że Xiaomi 15 dostał Androida 16 w Europie a ja cały czas nie dostaję żadnej aktualizacji (komunikat "Brak dostępnych aktualizacji"). Czy też tak macie? Czy ktoś na ww. sofcie dostał Andrioida 16? Na stronie https://miuirom.org/phones/xiaomi-15 widzę, że już 03.11.2025 został wydany oficjalny ROM dla Europy, tj: 3.0.4.0.WOCEUXM a u mnie dalej stary OS. To dlatego, że mam VOCEUXM a wydanie jest dla WOCEUXM? Edytowane 20 Listopada 2025 przez kola01
Master Opublikowano 20 Listopada 2025 Opublikowano 20 Listopada 2025 (edytowane) 3 godziny temu, kola01 napisał(a): Mam XIAOMI 15 kupiony w polskim sklepie internetowym https://www.mi.com/pl i mam cały czas Androida 15 (Wersja OS: 2.0.109.0.VOCEUXM). Już od dawna czytam, że Xiaomi 15 dostał Androida 16 w Europie a ja cały czas nie dostaję żadnej aktualizacji (komunikat "Brak dostępnych aktualizacji"). Czy też tak macie? Czy ktoś na ww. sofcie dostał Andrioida 16? Na stronie https://miuirom.org/phones/xiaomi-15 widzę, że już 03.11.2025 został wydany oficjalny ROM dla Europy, tj: 3.0.4.0.WOCEUXM a u mnie dalej stary OS. To dlatego, że mam VOCEUXM a wydanie jest dla WOCEUXM? a bawiłeś się w zmiany regionów? pomaga przy globalach ... a romy jak widać ... chińczyk jest a wersji EU chyba jeszcze nie ... Edytowane 20 Listopada 2025 przez Master
Netoper Opublikowano 21 Listopada 2025 Opublikowano 21 Listopada 2025 To dlatego, że mam VOCEUXM a wydanie jest dla WOCEUXM?Pierwsza litera oznacza wersję androida V-15, W-16Spróbuj ustawic inny region w telefonie, Szwajcaria, Tajwan, Czechy, USA. Jeśli jednak nie pójdzie toewentualnie pobrać ręcznie paczkę pod recovery 2.0.201.0.VOCEUXM i zainstalować przez fabrycznego updatera i może wtedy kolejne aktualizacje ruszą automatycznie.Wysłane z mojego 25053PC47G przy użyciu Tapatalka
kola01 Opublikowano 21 Listopada 2025 Opublikowano 21 Listopada 2025 Dziękuje za rady. Pomogła zmiana regionu na Szwajcarię. Po restarcie telefonu od razu wskazał on aktualizację do 2.0.225.0.WOCEUXM (Android 16). Po instalacji już nic więcej nie widzi przez OTA a jest przecież już oficjalny europejski OS: 3.0.4.0.WOCEUXM dostępny od kilku tygodni. Jak zainstalować ROM przez fabrycznego updatera? Przez menu recovery, ADB czy jakaś apka jest do aktualizacji?
Master Opublikowano 22 Listopada 2025 Opublikowano 22 Listopada 2025 apek do instalacji to nie ma ... chyba że programik na kompa - miflash - ale to musisz mieć zrobionego unlocka ... a ten rom może wycofali? z jakiegoś powodu? dlatego nie wskakuje na OTA? ewentualnie posprawdzaj też inne regiony ... czasami wskakuje na Francji czy Wielkiej Brytanii ... nie mam pojęcia jak te kanały działają 🙃 w ogóle się zastanawiam czy oni sami wiedzą ... można spróbować też ewentualnie wrzucić rom w trybie recovery ... gdzieś w necie widziałem poradnik do tego - kiedyś wysyłałem nawet linka komuś na priva ... ogólnie pytasz o ROM typu global na forum dla custom romow Xiaomi eu 🙃 ja przyznam że nigdy z globala nie korzystałem więc nie wiem czy coś więcej pomogę ...
kola01 Opublikowano 22 Listopada 2025 Opublikowano 22 Listopada 2025 (edytowane) Europe HyperOS 3.0.4.0.WOCEUXM to nie jest GLOBAL, tylko oficjalny europejski OS dla 15'tki. Mój obecny OS to właśnie seria "WOCEUXM" HyperOS 3.0.4.0.WOCEUXM jest udostępniony do pobrania na stronie miuipolska jako oficjalny plik ROM i osobno plik fastboot. Edytowane 22 Listopada 2025 przez kola01
Netoper Opublikowano 22 Listopada 2025 Opublikowano 22 Listopada 2025 Ściągnij tego recovery.Wejdź w informacje o telefonie, puknij 5? 7? razy na logo , wtedy odblokują się dodatkowe funkcje w samym updaterze ( 3 kropki prawy górny róg) i wtedy spróbuj zainstalować przez -wybierz paczkę aktualizacji, może zaskoczy Wysłane z mojego 25053PC47G przy użyciu Tapatalka 1
Master Opublikowano 22 Listopada 2025 Opublikowano 22 Listopada 2025 (edytowane) oficjalny europejski ROM to właśnie global ... Xiaomi wypuszcza dwa rodzaje systemów - jeden tzw. oryginalny na swój rynek - no i drugi to właśnie global - który ma kilka odmian w zależności od regionu i jego specyfiki ... stąd jest global na Europę - wersja EU ... a są też globale np. na Rosję Indie Turcję czy tam Tajwan lub Indonezję ... ps. to co podałeś to nie jest stronka miui polska 🙃 ps2. to co pisal Kolega powyżej - bo pisaliśmy w tym samym czasie co często nam się zdarza 🙃 rom w trybie recovery o ile pamiętam to wgrywa się trochę inaczej ... nie wiem czy to zaskoczy ale można spróbować ... Edytowane 22 Listopada 2025 przez Master
kola01 Opublikowano 22 Listopada 2025 Opublikowano 22 Listopada 2025 (edytowane) Pomogła zmiana regionu na Francję i w tej samej dosłownie sekundzie, wyskoczyło info o aktualizacji do 3.0.4.0.WOCEUXM . Dziwnie to działa - Region Polska - brak jakiejkolwiek aktualizacji (miałem wtedy 2.0.109.0.VOCEUXM) - zmiana regionu na Szwajcarię - pobrało 2.0.225.0.WOCEUXM i nic już więcej. Nawet kilkukrotne restarty nie pomagały. - zmiana na Francję - pobrało 3.0.4.0.WOCEUXM. Edytowane 22 Listopada 2025 przez kola01
Master Opublikowano 22 Listopada 2025 Opublikowano 22 Listopada 2025 3 minuty temu, kola01 napisał(a): Pomogła zmiana regionu na Francję i w tej samej dosłownie sekundzie, wyskoczyło info o aktualizacji do 3.0.4.0.WOCEUXM . Dziwnie to działa - Region Polska - brak jakiejkolwiek aktualizacji (miałem wtedy 2.0.109.0.VOCEUXM) - zmiana regionu na Szwajcarię - pobrało 2.0.225.0.WOCEUXM i nic już więcej. - zmiana na Francję - pobrało 3.0.4.0.WOCEUXM. a ja chyba wspomniałem o Francji i Wielkiej Brytanii 🙃 ogólnie żonglerka regionami zawsze mile widziana ... na romach Xiaomi eu nie mamy takich przygód ... może trochę i szkoda ... bo dodaloby to kolorytu naszemu marnemu żywotowi ... gratulacje dla Kolegi 👍 1
kola01 Opublikowano 22 Listopada 2025 Opublikowano 22 Listopada 2025 (edytowane) Tak, wspominałeś o Francji, dlatego zmieniłem. Dzięki. Swoją drogą, to niezły bałagan z tymi odmianami OS. -GLOBAL, -Europa (też GLOBAL jak dobrze zrozumiałem), która ma w nazwie OS "EU", chociaż nie jest OSem "Xiaomi EU", -Xiaomi EU, który nie jest Globalem. Niezłe zamieszanie Edytowane 22 Listopada 2025 przez kola01
Master Opublikowano 22 Listopada 2025 Opublikowano 22 Listopada 2025 21 minut temu, kola01 napisał(a): Tak, wspominałeś o Francji, dlatego zmieniłem. Dzięki. Swoją drogą, to niezły bałagan z tymi odmianami OS. -GLOBAL, -Europa (też GLOBAL jak dobrze zrozumiałem), która ma w nazwie OS "EU", chociaż nie jest OSem "Xiaomi EU", -Xiaomi EU, który nie jest Globalem. Niezłe zamieszanie no tak ... Xiaomi eu ma też wersje bazujące na globalach ... np. wersje wydawane na fony bazujące na procesorach mediateka które są w dystrybucji globalnej ... choć oczywiscie zdecydowana większość romow bazuje na wersji CN - czyli tej oryginalnej chińskiej wersji ... a oznaczenie EU w romach to nie ma nic wspólnego z romami Xiaomi EU 🙃 po prostu to global przeznaczony na rynku unijne ... tzw. EEA european economic area o ile pamiętam ... 1
Netoper Opublikowano 22 Listopada 2025 Opublikowano 22 Listopada 2025 Recovery (plik ZIP) idzie przez updatera, chociaż często potrafi być komunikat że - nie można aktualizować tej wersji romu, nie wiadomo czemu jednym idzie a innym nie.A ROM fastboot wrzuca się przez miflash, z tym że musi być odblokowany bootloader, ta metoda zawsze działa w przeciwieństwie do recovery.Wysłane z mojego 25053PC47G przy użyciu Tapatalka 1
Gorus Opublikowano 6 Grudnia 2025 Opublikowano 6 Grudnia 2025 Cześć, pytanie o wersje global ROMów z dilerem i sms od xiaomi - możecie podać które je posiadają? Zawsze wgrywałem Indonezję, ale gdzieś mi się rzuciło, że ta już posiada googla...
Master Opublikowano 6 Grudnia 2025 Opublikowano 6 Grudnia 2025 chyba Tajwan ma od Xiaomi ... ostatnio coś wrzucał @kris68to może podpowie 🙃
kris68 Opublikowano 7 Grudnia 2025 Opublikowano 7 Grudnia 2025 Tajwan coś ostatni nie jest taki pewien ja wybieram jak muszę Indonezję.
Gorus Opublikowano 7 Grudnia 2025 Opublikowano 7 Grudnia 2025 No właśnie w jakimś wątku czytałem, że ktoś wrzucił Indonezję i dalej miał dialer i smsy od googla i zdaje się @Kacper Skrzypek to potwierdził - ktoś może to zweryfikować?
Netoper Opublikowano 8 Grudnia 2025 Opublikowano 8 Grudnia 2025 Na F7 wgrana Indonezja i na starcie jest dialer googlowski, po zmianie regionu (ja ustawiłem Szwajcarię) jest dialer Xiaomi, z tym że jeszcze jestem na HoS2 A15.Wysłane z mojego 25053PC47G przy użyciu Tapatalka
dudijack Opublikowano 21 Grudnia 2025 Opublikowano 21 Grudnia 2025 Pytanie do osób które już przechodziły na HOS 3. Czy robiliście to przez TWRP czy przez fastboot. Czy upgrade poprez fastboot robimy przez opcję uaktualnienia i czy zachowuje się dotychczasowe TWRP?
Master Opublikowano 21 Grudnia 2025 Opublikowano 21 Grudnia 2025 5 godzin temu, dudijack napisał(a): Pytanie do osób które już przechodziły na HOS 3. Czy robiliście to przez TWRP czy przez fastboot. Czy upgrade poprez fastboot robimy przez opcję uaktualnienia i czy zachowuje się dotychczasowe TWRP? ostatnio było jakiś tak że po wrzuceniu nowego systemu wracało fabryczne recovery ... gdzieś o tym pisał pan Kacper - to celowo zostało tak zrobione z jakiegoś powodu ... upgrade przez fastboot normalnie - jak wywali Ci twrp to moment możesz wrzucić jeszcze raz - oczywiście o ile jest wersja z deszyfrowaniem pamięci pod nowego andka ... ja w sumie nawet nie wrzucam już twrp - nie jest mi specjalnie do niczego potrzebne a przy tej częstotliwości aktualizacji systemu to żaden problem na chwilę podłączyć finacdi kompa i działać dalej przez fastboot ...
KLili Opublikowano 6 Lutego Opublikowano 6 Lutego Drodzy, chciałem się przywitać ze wszystkimi. Używam Xiaomi od lat i nie używałem nigdy blokady ekranu. Jakimś cudem zapomniałem hasła. Czy da się zdjąć hasło blokady ekranu bez utraty danych? Czy da się zdalnie włączyć synchronizację danych do google zdjęć? W telefonie pomimo blokady ekranu można włączyć Wifi.
FromWP Opublikowano 6 Lutego Opublikowano 6 Lutego 20 minut temu, KLili napisał(a): Czy da się zdjąć hasło blokady ekranu bez utraty danych? Jak powiązałeś hasło blokady z kontem Mi przy tworzeniu hasła to się da bez utraty danych. Jak nie to niestety chyba tylko reset do fabrycznych. Synchronizacji zdjęć zdalnie bez odblokowania telefonu nie włączysz
KLili Opublikowano 8 Lutego Opublikowano 8 Lutego Przy wpisywaniu blokady ekranu nie miałem takiej opcji, żeby powiązać hasło z kontem MI. Jak sprawdzić, czy jest powiązane? Jak odzyskac jeśli hasło jest powiązane?
FromWP Opublikowano 8 Lutego Opublikowano 8 Lutego 25 minut temu, KLili napisał(a): Przy wpisywaniu blokady ekranu nie miałem takiej opcji, żeby powiązać hasło z kontem A miałeś wcześniej założone konto? Jak tak to taka opcja była. Jak jest powiązane to po wpisaniu kilkukrotnie błędnego powinno się pojawić cos w rodzaju "odblokuj kontem Mi".
KLili Opublikowano 8 Lutego Opublikowano 8 Lutego Konto miałem wcześniej założone. Nie pamiętam bym to zrobił jednak. Nie jest najwidoczniej powiązane, ponieważ po kilkukrotnym wpisaniu hasła wydłuża się czas blokady... Do wczoraj miałem już 8,5h blokady, aby móc wpisać kolejne hasło. Chyba wyczerpałem już pomysły na hasło. To co zauważyłem przed chwilą, to że po ponownym uruchomieniu telefonu czas blokady się zeruje, więc po restarcie telefonu można wpisać hasło ponownie. Ktoś da radę pomóc zdjąć hasło?
anemusek Opublikowano 14 Lutego Opublikowano 14 Lutego Pytanie, czy funkcja łączności offline pojawi się w Xiaomi 15? Widzę, że pojawiła się z aktualizacją do HOS 3 na Xiaomi 13, a na 15 nie mogę się doszukać.
Kacper Skrzypek Opublikowano 14 Lutego Autor Opublikowano 14 Lutego Skoro mam na Xiaomi 14, to nie ma powodu, by z czasem nie pojawiło się i na 15-stce.
anemusek Opublikowano Czwartek o 18:13 Opublikowano Czwartek o 18:13 Zaczynam wątpić. W 13-yce jest w 3.01, a w 15 dalej nie ma w 3.09 z lutowymi poprawkami.
Kacper Skrzypek Opublikowano Czwartek o 18:32 Autor Opublikowano Czwartek o 18:32 3.0.9.0 puścili jako Mi Pilot tydzień temu, być może niebawem pójdzie szerzej. https://bkt-sgp-miui-ota-update-alisgp.oss-ap-southeast-1.aliyuncs.com/OS3.0.9.0.WOCEUXM/dada_eea_global-ota_full-OS3.0.9.0.WOCEUXM-user-16.0-99c331f69d.zip
anemusek Opublikowano Czwartek o 19:33 Opublikowano Czwartek o 19:33 3.0.9.0 jest już w kanale OTA ale chodziło mi o to, że dalej bez Łączności offline.
Rekomendowane odpowiedzi