Kacper Skrzypek Posted December 31, 2022 Share Posted December 31, 2022 Poprawki błędów Dla Mi 11 Pro/Ultra i Redmi K50G/POCO F4 GT wydajemy wersję V14.0.22.12.27.DEV, dla Xiaomi Civi V14.0.22.12.28.DEV Nie zalecamy wgrywania tej aktualizacji osobom korzystającym z Xiaomi 12T Pro; aparat główny może nie działać w pełni poprawnie. Będzie tak, dopóki Xiaomi nie wyda wersji Global z Androidem 13 dla tego modelu To ostatnia aktualizacja w 2022 roku. Szczęśliwego Nowego Roku! Pełna lista zmian: polska, angielska Wspierane urządzenia w wersji rozwojowej Poza urządzeniami wymienionymi powyżej udostępniamy również aktualizacje wersji beta dla niektórych telefonów z procesorami MediaTeka: Xiaomi 12 Pro Dimensity (daumier) Redmi K50 Pro (matisse) Redmi K50 (rubens) Redmi Note 11T Pro/POCO X4 GT (xaga) / Redmi Note 11T+ Pro (xagapro) / Redmi K50i (xagain) Są one dostępne dla osób, ktore wspierają projekt Xiaomi.eu w serwisie Patreon. Instalacja nowej aktualizacji Ponieważ nowa aktualizacja wiąże się również z aktualizacją wersji Androida, przygotowaliśmy paczki służące do instalacji tej wersji ROM-u, przeznaczone do wgrywania w trybie Fastboot. Odblokuj bootloader, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś (dla osób instalujących ROM po raz pierwszy) – poradnik tutaj. Po pobraniu paczki odpowiedniej pod nasz telefon rozpakowujemy ją na naszym komputerze. Po rozpakowaniu powinniśmy mieć taki schemat: Uruchamiamy nasz telefon w trybie fastboot (vol- i power) i podłączamy go do komputera. W celu instalacji ROM-u po raz pierwszy wybieramy opcję fastboot_first_install_with_data_format, natomiast jeśli chcemy dokonać aktualizacji z już posiadanej bety bądź wersji stabilnej od Xiaomi.eu, wybieramy opcję update_rom; skrypt wybieramy pod posiadany przez nas system. W przypadku wyboru skryptu z formatem powinien on zapytać się o to, czy chcemy zatwierdzić operację formatowania. Wpisujemy “Y” i zatwierdzamy enterem. Proces się rozpocznie. Po jego zakończeniu telefon automatycznie uruchomi się ponownie. Jeśli z jakiegoś powodu skrypt nie rozpocznie swej pracy, najpewniej trzeba zainstalować sterowniki ADB/Fastboot (instrukcja tutaj – Co w sytuacji, gdy Windows nie widzi telefonu?). Należy też się upewnić, że używamy oryginalnego kabla od Xiaomi; zamienniki mogą mieć problemy z poprawnym działaniem w trybie Fastboot. Jak zainstalować MIUIPolska/xiaomi.eu po raz pierwszy? Pełna instrukcja znajduje się na naszym forum lub w naszych poradnikach. Sprawdź też dostępne poradniki instalacji: Jak zainstalować Xiaomi.eu po polsku na Xiaomi 12T Pro? Jak zainstalować Xiaomi.eu po polsku na Xiaomi 12T? Jak zainstalować Androida 13 na MI 9T Pro? Pixel Experience ROM. Jak zainstalować Xiaomi.eu po polsku na Xiaomi 12S Ultra, 12S Pro, 12S? Jak wykonać reset do ustawień fabrycznych (wipe)? W przypadku niepowodzenia aktualizacji warto wykonać reset do ustawień fabrycznych (wipe) z recovery, aby telefon mógł się uruchomić. W tym celu należy powrócić do TWRP (klawisze Głośność+ i Power) i w sekcji Wipe przesunąć suwak factory reset (tylko i WYŁĄCZNIE to). Czyszczenie innych partycji systemowych (w Advanced wipe) jest niepolecane i niepotrzebne. W przypadku, gdy posiadamy stockowe recovery od Xiaomi, uruchamiamy je za pomocą tej samej kombinacji klawiszy i wybieramy drugą opcję (Wipe Data), a następnie ją zatwierdzamy. Potem opcją nr 1 uruchamiamy telefon ponownie. Root Root z Magisk 25.2 do instalacji z TWRP (plik apk jest jednocześnie instalatorem — w celu instalacji w TWRP należy zmienić rozszerzenie z apk na zip. Najnowsze wersje TWRP wspierają instalację Magiska bez zmiany nazwy). Po instalacji, jeśli występują lagi, wykonać dodatkowy restart telefonu. Magisk w wersji 24 i wyżej nie wspiera już narzędzia MagiskHide, co może powodować problemy z poprawnym przechodzeniem testu SafetyNet (związanego m.in. z płatnościami Google Pay) przy korzystaniu z roota. Należy wtedy skorzystać ze starszej wersji 23 lub nowszego Magisk Delta lub włączyć opcję Zygisk w ustawieniach aplikacji Magisk i wgrać moduł SafetyNet Fix w wersji pod Zygiska. Polecane aplikacje MIUI Aplikacja MIUIPolska Zepp Zepp Life Samouczek MIUIPolska (z Google Play) Jak zgłosić błąd systemu? Prosimy o zgłaszanie błędów systemowych w oprogramowaniu xiaomi.eu/miuipolska według tego poradnika. Jednocześnie informujemy, że jesteśmy małą, kilkuosobową grupą, która tworzy tę modyfikację MIUI jako hobby, w wolnym czasie. Nie mamy żadnego powiązania z pracownikami Xiaomi, zatem nie jesteśmy w stanie w żaden sposób wpłynąć na pracę oprogramowania MIUI Global i na poprawę problemów w tymże oprogramowaniu występujących. W związku z tym prosimy o niezgłaszanie nam bugów związanych z Globalem, gdyż w 90% przypadków nie będziemy w stanie Wam pomóc. Jeśli chcecie pomóc nam w ciągłym rozwoju i utrzymaniu MIUIPolska, możecie nas wesprzeć, klikając w przycisk poniżej. DOTACJA Motyw: tutaj. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wlodeka Posted December 31, 2022 Share Posted December 31, 2022 Foldery dalej nie naprawione, Xiaomi 12 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted December 31, 2022 Author Share Posted December 31, 2022 Wiem, też mnie to irytuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
acocieto Posted December 31, 2022 Share Posted December 31, 2022 (edited) Dodam chyba kwestię znaną i raczej bez rozwiązania - kilka apek Bez ograniczeń z Kłódką i ram spada do 3GB, a odpalanie kolejnych wyrzuca pozostaje z pamięci (cupid). Edited December 31, 2022 by acocieto Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muzyk Posted December 31, 2022 Share Posted December 31, 2022 bedzie jakis alternatywny serwer ? bo sourceforge strasznie wolno ssie 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
acocieto Posted December 31, 2022 Share Posted December 31, 2022 (edited) 14 minut temu, Muzyk napisał(a): bedzie jakis alternatywny serwer ? bo sourceforge strasznie wolno ssie domyślasz się, że chodzi o fundusze? Edited December 31, 2022 by acocieto Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muzyk Posted December 31, 2022 Share Posted December 31, 2022 4 minuty temu, acocieto napisał(a): domyślasz się, że chodzi o fundusze? Tak, domyślam się, ale może idzie znaleźć coś co będzie stabilniejsze za te same pieniądze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pitors Posted December 31, 2022 Share Posted December 31, 2022 33 minuty temu, Muzyk napisał(a): bedzie jakis alternatywny serwer ? bo sourceforge strasznie wolno ssie W kilka minut mi się pobrało. Nie przesadzajmy. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muzyk Posted December 31, 2022 Share Posted December 31, 2022 1 minutę temu, Pitors napisał(a): W kilka minut mi się pobrało. Nie przesadzajmy. Spróbuj teraz no idzie ale jak krew z nosa.. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted December 31, 2022 Author Share Posted December 31, 2022 1 godzinę temu, Muzyk napisał(a): Tak, domyślam się, ale może idzie znaleźć coś co będzie stabilniejsze za te same pieniądze. Za te same = za darmo? Nie wydaje mi się. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mixolh Posted December 31, 2022 Share Posted December 31, 2022 Mi tam pobierało 13 min przy Ala 5G w Play. Testowałem i działa dobrze. Mi 11 lite 5g Link to comment Share on other sites More sharing options...
qwerty01 Posted December 31, 2022 Share Posted December 31, 2022 Nie masz przycięć? Podczas wpisywania kodu odblokowania nie zawsze łapie dotknięte cyfry (jak szybko wpisuję). Tak sam jak kasowałem test, naciskając backspace. Ogólnie to irytujące zachowanie. W poprzednim romie było to samo. Na MIUI 13 rzadko się to zdarzało. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateo912 Posted January 1, 2023 Share Posted January 1, 2023 Mi 11 ultra: strasznie duże problemy po aktualizacji z ekranem. W losowych momentach ekran zaczyna migać (włącza i wyłącza się z dużą częstotliwością). Dzieje się to w dość losowych momentach Edit: przy nagraniu ekranu efekt migotania nie występuje więc musi to być sprawa softowo-sprzetowa tj sterowanie ekranem przez system a nie ciągłości sygnału ekranu.Dodatkowo przy próbie otwarcia messengera z dymka, wyłącza się całkowicie ekran. Za każdym razem. Wysłane z Mi11 Ultra Link to comment Share on other sites More sharing options...
kozseb Posted January 1, 2023 Share Posted January 1, 2023 Hej, na pcworld wyczytałem, że ponoć ma być 11 lite 5g ne, czy wiecie coś o tym by jednak było wydane? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateo912 Posted January 1, 2023 Share Posted January 1, 2023 Tak to mniej więcej wygląda. https://cloud.tapatalk.com/s/63b180cc24969/VID_20230101_134343.mp4Wysłane z Mi11 Ultra Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted January 1, 2023 Author Share Posted January 1, 2023 42 minuty temu, kozseb napisał(a): Hej, na pcworld wyczytałem, że ponoć ma być 11 lite 5g ne, czy wiecie coś o tym by jednak było wydane? Tak jak pisałem w wątku o stable: bet nie będzie, stable będą nadal. Nigdzie nie pisałem, żeby Xiaomi w ogóle skończylo wsparcie dla tego modelu, po prostu mają małe zainteresowanie betą w Chinach (pewnie dlatego że się Mi 11 LE, bo tak go tam nazwali, nie sprzedaje) 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bar.Tek Posted January 1, 2023 Share Posted January 1, 2023 2 godziny temu, mateo912 napisał(a): Mi 11 ultra: strasznie duże problemy po aktualizacji z ekranem. W losowych momentach ekran zaczyna migać (włącza i wyłącza się z dużą częstotliwością). Dzieje się to w dość losowych momentach Edit: przy nagraniu ekranu efekt migotania nie występuje więc musi to być sprawa softowo-sprzetowa tj sterowanie ekranem przez system a nie ciągłości sygnału ekranu. Wysłane z Mi11 Ultra Nie potwierdzam tego na żadnej wydanej wersji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateo912 Posted January 1, 2023 Share Posted January 1, 2023 Nie potwierdzam tego na żadnej wydanej wersji. Problem pojawił się teraz po aktualizacji. Wysłane z Mi11 Ultra Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted January 1, 2023 Share Posted January 1, 2023 (edited) mi udało się wrzucić bezproblemowo - też szybko pobrało się z serwera - chyba już nie ma tych alternatywnych ale widocznie nie ma takiej potrzeby - na razie wygląda że wszystko ok - zobaczymy co będzie z tymi powiadomieniami ... pozdrawiam przy okazji wszystkich forumowiczów oraz ekipę miui polska i życzę wszelkiej pomyślności w nowym roku 🥳 Edited January 1, 2023 by Master Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bar.Tek Posted January 1, 2023 Share Posted January 1, 2023 17 minut temu, mateo912 napisał(a): Problem pojawił się teraz po aktualizacji. Wysłane z Mi11 Ultra Usuń chrome i sprawdź jeszcze raz. Ostatnio chrome wyświetlało artefakty na poprzednich wersjach miui. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateo912 Posted January 1, 2023 Share Posted January 1, 2023 Usuń chrome i sprawdź jeszcze raz. Ostatnio chrome wyświetlało artefakty na poprzednich wersjach miui. Co ma do tego chrome? Migający ekran występuje wszędzie, w aplikacjach w launcherze, ba nawet raz się zdarzyło że ekran migotał przy zablokowanym telefonie gdy się ekran podświetlił od powiadomienia.Problem jest "globalny" w telefonie. Wysłane z Mi11 Ultra Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bar.Tek Posted January 1, 2023 Share Posted January 1, 2023 To wygraj inny dom i sprawdź czy nadal występuje. Może tel do naprawy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted January 1, 2023 Share Posted January 1, 2023 nie widzę u siebie żadnego problemu z ekranem - ani w systemie ani w przeglądarce ani w aplikacjach ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pitors Posted January 1, 2023 Share Posted January 1, 2023 Asystent Google nie działa. Ok google nie uruchamia się. Reszta działa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaciek Posted January 1, 2023 Share Posted January 1, 2023 7 godzin temu, mateo912 napisał(a): Mi 11 ultra: strasznie duże problemy po aktualizacji z ekranem. W losowych momentach ekran zaczyna migać (włącza i wyłącza się z dużą częstotliwością). Dzieje się to w dość losowych momentach Edit: przy nagraniu ekranu efekt migotania nie występuje więc musi to być sprawa softowo-sprzetowa tj sterowanie ekranem przez system a nie ciągłości sygnału ekranu. Dodatkowo przy próbie otwarcia messengera z dymka, wyłącza się całkowicie ekran. Za każdym razem. Wysłane z Mi11 Ultra A próbowałeś wgrać jeszcze raz system? Tak bez czyszczenia, bo myślę że hard reset mógłby pomóc, ale najpierw bez czyszczenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mixolh Posted January 2, 2023 Share Posted January 2, 2023 Na moim Mi 11 lite 5g nie występują problemu jak wyżej... System działa bardzo ładnie i stabilnie. Chodź mogę się do jednej rzeczy przyczepić, bo coś Xiaomi popsuło w aparacie. Zdjęcia wychodzą jak za delikatna mgłą... Zmiana aplikacji Aparatu z modem Leica naprawia ten problem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly Posted January 2, 2023 Share Posted January 2, 2023 U mnie pojawił się problem z dzwonkiem. Dzwonił mi cały czas domyślny pomimo wielu prób przestawienia. Pomogło wyczyszczenie i uprawnień oraz ustawienie przez aplikacje motywy. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Licht Posted January 2, 2023 Share Posted January 2, 2023 Dnia 31.12.2022 o 10:00, Kacper Skrzypek napisał: Wiem, też mnie to irytuje. Mnie irytuje oryginalny launcher nawet wtedy, kiedy nie ma bugów i z buta wrzucam Nova Launcher. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wlodeka Posted January 2, 2023 Share Posted January 2, 2023 28 minut temu, Licht napisał(a): Mnie irytuje oryginalny launcher nawet wtedy, kiedy nie ma bugów i z buta wrzucam Nova Launcher. A mnie Miui Launcher z szufladą aplikacji się podoba, siedzę na nim już na 4 telefonie od Xiaomi Link to comment Share on other sites More sharing options...
barman46 Posted January 2, 2023 Share Posted January 2, 2023 11 godzin temu, mixolh napisał(a): Na moim Mi 11 lite 5g nie występują problemu jak wyżej... System działa bardzo ładnie i stabilnie. Chodź mogę się do jednej rzeczy przyczepić, bo coś Xiaomi popsuło w aparacie. Zdjęcia wychodzą jak za delikatna mgłą... Zmiana aplikacji Aparatu z modem Leica naprawia ten problem. Mogę prosić o nazwę tej apki Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaciek Posted January 2, 2023 Share Posted January 2, 2023 Ta trochę z innej beczki. Jest możliwość podniesienia jasności w automacie? Czasem się tak ściemnia że nic nie widać. Sędnięte z MI 11 Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly Posted January 2, 2023 Share Posted January 2, 2023 23 minuty temu, kaciek napisał(a): Ta trochę z innej beczki. Jest możliwość podniesienia jasności w automacie? Czasem się tak ściemnia że nic nie widać. Sędnięte z MI 11 Niby można wgrać gcam aparat od Google. W dniu 31.12.2022 o 10:00, Kacper Skrzypek napisał(a): Wiem, też mnie to irytuje. Nadal licznik danych restartuje się 1. Kurde Xiaomi nie może tego od roku naprawić 🙆 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mixolh Posted January 3, 2023 Share Posted January 3, 2023 Na innych zagranicznych forach jest wersja Xiaomi Camera Leica oraz sposób jak przez adb zainstalować. Zdjęcia robi troszkę lepsze i bardziej nasycone niż oryginalna aplikacja chodź wydaje mi się że aparat z momentu przejścia w miui 14 i A13 zaczął szwankować ale nie potwierdzam tego... Link to comment Share on other sites More sharing options...
wlodeka Posted January 3, 2023 Share Posted January 3, 2023 4 godziny temu, mixolh napisał(a): Na innych zagranicznych forach jest wersja Xiaomi Camera Leica oraz sposób jak przez adb zainstalować. Zdjęcia robi troszkę lepsze i bardziej nasycone niż oryginalna aplikacja chodź wydaje mi się że aparat z momentu przejścia w miui 14 i A13 zaczął szwankować ale nie potwierdzam tego... Możesz dać namiar (linka) gdzie to jest Link to comment Share on other sites More sharing options...
brawo Posted January 3, 2023 Share Posted January 3, 2023 6 godzin temu, mixolh napisał(a): chodź wydaje mi się że aparat z momentu przejścia w miui 14 i A13 zaczął szwankować ale nie potwierdzam tego Albo jedno, albo drugie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts