mrosi Posted September 19, 2020 Share Posted September 19, 2020 Wątek poświęcony ostatniej (najświeższej) aktualizacji stabilnego MIUI Polska / Xiaomi.eu dla telefonu Xiaomi Mi 9 Lite / Mi CC 9 (nazwa kodowa: pyxis). Link do pobierania ROMu: https://sourceforge.net/projects/xiaomi-eu-multilang-miui-roms/files/xiaomi.eu/MIUI-STABLE-RELEASES/MIUIv12/xiaomi.eu_multi_MI9LiteMICC9_V12.0.2.0.QFCCNXM_v12-10.zip/download Proszę o merytoryczną dyskusję, związaną ściśle z tematem wątku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
color1 Posted September 20, 2020 Share Posted September 20, 2020 Czy jest gdzieś opcja aby ustawić poziom (automatyczny) minimalnego podświetlenia w "ciemności" ? Jasność wyświetlacza po odblokowaniu ekranu zniża się do tak niskiego poziomu że ledwo można odczytać. Poza tym... panel informacyjny (asystent miui) od xiaomi, funkcja (skrót) "wyczyść pamięć" powoduje ubicie aplikacji, tzn. nie czyści tylko znika cały panel, przesunięcie ekranu w prawo udaje się dopiero po jakimś czasie. No i nadal mam problem z synchronizacją konta google, a konkretnie gmaila i dysku, wymuszenie synchronizacji "z palca" działa tylko dla pozostałych usług (osoby, kontakty, kalendarz) i nie wiem już jak temu zaradzić, bo przewertowałem wszystkie opcje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted September 20, 2020 Share Posted September 20, 2020 7 minut temu, color1 napisał: Jasność wyświetlacza po odblokowaniu ekranu zniża się do tak niskiego poziomu że ledwo można odczytać. Po kilku ręcznych poprawieniach jasności powinien się nauczyć i nie zjeżdżać do minimum. U mnie się nauczył. Możesz wyczyścić dane aplikacji Device Health Services (musisz zaznaczyć pokazywanie aplikacji systemowych) żeby zresetować ustawienia automatycznej jasności i nauczyć od nowa. Panelu informacyjnego nie używam (odinstalowałem), ale może można go dodać do wyjątków przy czyszczeniu skoro go ubija. Co do Gmaila to też nie mam problemów z synchronizacją, wymuszenie działa, ale nie muszę tego robić. Może twój telefon domaga się resetu do ustawień fabrycznych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
color1 Posted September 20, 2020 Share Posted September 20, 2020 (edited) Aha i jeszcze nie wiedzieć czemu, "motywy" uruchamiane z poziomu aplikacji (lub ustawienia/motywy/więcej) otwierają mi chińską wersję tego repozytorium tzn. menu i podpisy są w PL ale motywy w katalogach z krzaczkami. p/s no też podejrzewam że może być konieczny reset ale chciałbym tego uniknąć... Edited September 20, 2020 by color1 dodanie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted September 20, 2020 Share Posted September 20, 2020 1 godzinę temu, color1 napisał: Poza tym... panel informacyjny (asystent miui) od xiaomi, funkcja (skrót) "wyczyść pamięć" powoduje ubicie aplikacji, tzn. nie czyści tylko znika cały panel, przesunięcie ekranu w prawo udaje się dopiero po jakimś czasie. Na becie nie mam tego problemu, więc spodziewam się, że jakaś nowa wersja to naprawi. 41 minut temu, color1 napisał: Aha i jeszcze nie wiedzieć czemu, "motywy" uruchamiane z poziomu aplikacji (lub ustawienia/motywy/więcej) otwierają mi chińską wersję tego repozytorium tzn. menu i podpisy są w PL ale motywy w katalogach z krzaczkami. Poruszane wielokrotnie. Na xiaomi.eu jest chińska wersja apki Motywy i będzie tak, dopóki Xiaomi nie doda ikon/motywów AoD do globalnej apki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
color1 Posted September 20, 2020 Share Posted September 20, 2020 1 godzinę temu, Orjon napisał: Poruszane wielokrotnie. Na xiaomi.eu jest chińska wersja apki Motywy i będzie tak, dopóki Xiaomi nie doda ikon/motywów AoD do globalnej apki. To czemu V11.0.4.0.QFCCNXM miało motywy "normalne" ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted September 20, 2020 Share Posted September 20, 2020 Bo na MIUI 11 była jeszcze możliwość pogodzenia globalnych motywów z tym co było u nas. Na MIUI 12 póki co jest to niemozliwe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
color1 Posted September 25, 2020 Share Posted September 25, 2020 Nie wiem czy było zgłaszane, ale jest błąd w tłumaczeniu aplikacji notatki - screen. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted September 25, 2020 Share Posted September 25, 2020 Już mi to Acid zgłaszał. Niestety nie mogę tego w Notatkach wyłapać. Tu chodzi o aktualizację Notatek, na stable ze względu na to że są rzadziej aktualizowane są jeszcze starsze wersje. Nie wiem, skąd wziął się ten komunikat, w normalnej sytuacji nie powinno go być. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZForum Posted November 10, 2020 Share Posted November 10, 2020 Jakbym miał zgłosić trzy uwagi do tej wersji to w mojej ocenie: 1. Bateria trzyma o około 24godz. krócej niż w MIUI 11 przy takich samych ustawieniach, programach ten sam operator SIM. 2. Wrócił problem braku wygaszania ekranu podczas rozmowy poprzez zestaw głośnomówiący w samochodzie. Nie wygasza go (Rozmawiasz i cały czas ekran "świeci" podczas rozmowy). W wersji 11 błąd ten został poprawiony. 3. Pogorszyła się "czułość" (Złe słowo) przy połączeniu Bluetooth z samochodem. Wyskakuje komunikat "Sprawdź status telefonu" ale połączenie (możliwość wykonywania rozmów) działa prawidłowo. Co ciekawe wyskakuje losowo i nie mogę znaleźć przyczyny. Ale tylko gdy ty dzwonisz, nigdy gdy są połączenia przychodzące. Reszta działa bez problemów, ogólnie stabilne, szybkie. Mam nadzieję, że w dobrym dziale. Link to comment Share on other sites More sharing options...
frrancuz Posted November 10, 2020 Share Posted November 10, 2020 1. Żadnej różnicy chyba w czasie działania nie dostrzegam. 2. Nie wiem. 3. Łączę się z "samochodem", z transmiterem w drugim samochodzie, ze słuchawkami, z głośnikiem, z zegarkiem.. U siebie nie zaobserwowałem jakichkolwiek problemów z pracą BT. Zrób factory reset. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZForum Posted November 21, 2020 Share Posted November 21, 2020 Witam, Zrobiłem 3. Jest troszkę lepiej ale nieraz się pojawia. Co ciekawe, chyba zauważyłem prawidłowość. Podłączam telefon i jeżeli zaczynam rozmowę - później niż około 60sek. od podłączenia jest Ok. Samochód i telefon ten sam. Na MIUI 11 nigdy takiego zachowania nie było. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Edek Posted December 20, 2020 Share Posted December 20, 2020 (edited) Czy przechodząc z rozwojowej 11.2 na tą stabilną wystarczy upgrade twrp oraz factory reset? Czy factory reset czyści pamięci użytkownika(zdjęcia) czy tylko system bez apek? A no i podstawowe pytanie, czy w miui 12 stable jest stary dialer z możliwością nagrywania rozmów a samo nagrywanie działa? Trochę wypadłem z obiegu. Edited December 20, 2020 by Edek Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrosi Posted December 21, 2020 Author Share Posted December 21, 2020 11 godzin temu, Edek napisał: Czy przechodząc z rozwojowej 11.2 na tą stabilną wystarczy upgrade twrp oraz factory reset? Generalnie nie, o ile instalujesz nowszą (data) wersję niż tę, którą masz w telefonie. Jeśli miałeś sporą przerwę, to jednak sugerowałbym wyczyszczenie telefonu i instalację "na czysto". Tylko wcześniej skopiuj dane na PC. Factory reset to przywracanie telefonu do ustawień fabrycznych - tracisz wszystko: appki, ustawienia, dane. Jeśli miałeś "stary", czyli od MIUI, dialer, sms i kontakty, to takie powinny zostać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Edek Posted December 22, 2020 Share Posted December 22, 2020 @mrosiale w Miui12 stable jest dialer z nagrywaniem? Czy już googlowskie? Bo jak zrobię pełne czyszczenie to nie będę miał żadnych apek z Miui11 rozwojowej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted December 22, 2020 Share Posted December 22, 2020 Na xiaomi.eu są od Xiaomi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Edek Posted December 23, 2020 Share Posted December 23, 2020 10 godzin temu, Orjon napisał: Na xiaomi.eu są od Xiaomi. @Orjondziękuję, czyli na szczęście nie zmieniło się w tej kwestii od mojego ostatniego update :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZForum Posted December 30, 2020 Share Posted December 30, 2020 Koledzy, Może ktoś poinformowany uchyli rąbka tajemnicy kiedy można się spodziewać nowej stabilnej wersji EU opartej na MIUI V12.0.5.0 ?? Obecna wersja V12.0.2.0.QFCCNXM STABLE ma troszkę irytujących błędów . Przy okazji ponownie może "głupie" pytanie... Jak rozumiem mając V12.0.2.0 mogę wgrać rozwojowe 20.12.9 - Flash poprzez TWRP ? I ewentualnie wrócić do Stable? Oba bazują na Androidzie 10. Pytanie może oklepane, ale "walka" z telefonem nie jest moim ulubionym zajęciem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
frrancuz Posted December 30, 2020 Share Posted December 30, 2020 Jak wyjdzie nowsza baza chińska. Póki co nie ma. Jest taka zasada tutaj "będzie kiedy będzie". Tak, możesz wgrać nowsza betę i powinno nawet bez wipe ruszyć, jednak później powrót na stable będzie wymagał pełnego czyszczenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZForum Posted December 31, 2020 Share Posted December 31, 2020 Dzięki, Ale to słabo... Właśnie wyjąłem z pudełka dla Żony Mo 10T Lite, zaktualizowałem do najnowszego Globala + przenosiny ze starego telefonu. I jeżeli o szybkość i płynność to 9 zostaje w tyle. Ale wersja MIUI 12.0.6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
frrancuz Posted December 31, 2020 Share Posted December 31, 2020 Ten numerek nie ma aż takiego znaczenia. Jedni mają już 12.1.X a inni nadal 12.0.1. Bardzo ogólnikowo oceniając, 10tlite jest około 1/3 mocniejszy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZForum Posted December 31, 2020 Share Posted December 31, 2020 No tak i nie mam nadzieję że się mylę, Jak przeglądam wersje MIUI to 12.0.2 jest "wycofana" a EU na nim bazuje ?? Jeżeli dobrze czytam cyferki...? Link to comment Share on other sites More sharing options...
frrancuz Posted December 31, 2020 Share Posted December 31, 2020 Nie. Chiny mają inny rom (nie ma w nim google). Ekipa z forum bazuje właśnie na chińskiej wersji. U nas (Europa itd) jest soft global. Kiedyś był tylko jeden ale Unia coś tam wymaga i global się rozbił jeszcze na eea. To praktycznie to samo. Global/eea ma najnowsza 12.0.5 obecnie. MiuiPolska/xiaomi.eu - różnie się obecnie określa to chińska baza + robota ludzi z zapałem, czysty global i eea ogólnie określa się jako czysty albo global. Nowsza wersja xiaomi.eu/miuiPolska wyjdzie, jak pojawi się nowsza wersja romu dla chin. Nie wiadomo kiedy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZForum Posted January 2, 2021 Share Posted January 2, 2021 (edited) Co więc wnoszą wersje rozwojowe...? Dla tego modelu ostanie jest: 20.12.9.10 stabilne to 12.0.2 ale oba bazują na Android: 10. Więc ten sam ROM...? Czyli teoretycznie Rozwojowe eliminuje zgłoszone błędy jeżeli ta sama wersja Androida? Dalej czytam i jestem troszkę zielony... a forum jest troszkę chaotyczne lub raczej przy słabej wiedzy w temacie telefonów trudne do ogarnięcia. Mając odblokowane BL oraz ROM 12.0.2. EU STABLE, aktualne TWRP do Androida 10...: Zmiana ze Stable na Rozwojowe wynika formatowania pamięci. Sprawdzone metodą prób i błędów. Czy ewentualna zmiana TWRP do A11 będzię obsługiwała A10...? Edited January 3, 2021 by ZForum Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZForum Posted January 3, 2021 Share Posted January 3, 2021 (edited) Ten telefon mnie wykończy... Czytam to forum i neta i już zupełnie się zupełnie zgubiłem. Mam TWRP 3.3.1-117 ale forum odsyła do wersji 3.5.0_9-0 TWRP download mam wgrać? Szukam na forum jaka jest ostatnia stabilna wersja TWRP dla tego telefonu ale albo nie umiem szukać albo nie ma numerów...? Znalazłem: Google Play która sugeruje zmianę TWRP. Można z niej skorzystać? Znalazłem też taki sposób: Tutorial Youtobe TWRP Zapisałem oddzielnie, bo po walce udało mi się przejść ze Stable na Rozwojowy... ale tutaj już zupełnie się zgubiłem. Mam "EU" od początku 3.3.1-117 w między czasie była zmiana z MIUI 11 na 12 a zmieniłem 12 ze STABLE na Rozwojowe TWRP cały czas jest to samo...? Edited January 3, 2021 by ZForum Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted January 3, 2021 Share Posted January 3, 2021 Jak chcesz to możesz wgrać te nowsze TWRP - nie jest ono wymagane, choć przy 11stce może być już potrzebne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZForum Posted January 3, 2021 Share Posted January 3, 2021 (edited) 37 minut temu, Orjon napisał: Jak chcesz to możesz wgrać te nowsze TWRP - nie jest ono wymagane, choć przy 11stce może być już potrzebne. Muszę się z tym przespać i poczytać czy w najnowszej wersji są jakieś błędy...? Walczę z "gadem" od rana i mam dosyć. Jak rozumiem "technicznie" wystarczy pobrać *.IMG wejść w RECOVERY następnie INSTALL jako RECOVERY? Tak jak pokazywał film z YT? Jest jeden pozytyw (Po całym dniu) telefon na Rozwojowym działa dużo lepiej niż Stable. Jeden mały błąd (Zgłoszony) nie działa zmiana dzwonka na kontakcie z domyślnego. GPay i reszta poszła bez problemów. Jak jeszcze nie śpię, to może warto do sugerowanych plików TWRP podać wersję jak do ROM (ROM jest świetnie czytelny) nawet dla zupełnego laika. Edited January 3, 2021 by ZForum Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted January 3, 2021 Share Posted January 3, 2021 Z recovery w zasadzie i tak korzystasz tylko po to by wykonać jedna z kilku opcji: zainstalować ROM/jakiegoś moda, wyczyścić telefon/cache, zrobić kopię, przywrócić kopię... Te rzeczy powinny działać normalnie na każdej wersji. Przynajmniej teoretycznie. Technicznie wystarczy tak jak napisałeś. Jakbyś nie miał już TWRP to musiałbyś je instalować z fastboota, tak jak za pierwszym razem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZForum Posted January 4, 2021 Share Posted January 4, 2021 Dziękuję, Czy mogę zaproponować aby Ktoś z Wiedzą napisał kilka zdań na temat TWRP :-) Tym bardziej że zachodzą w nim zmiany, mam na myśli podział na wersje Androida LINK. Mi osobiście ten tekst niewiele mówi (Mi 9 lite, wyszedł z Androidem "9"), obecnie ma "10". Więc gałąź TWRP będzie z "9" mimo że instalujemy Androida "10"...? Wrzuciłem na telefon: Official TWRP APP Ma ona opcję BACKUP TWRP w dwóch wersjach: RECOVERY oraz ROOT i który zrobić przed wgraniem nowej wersji...? Może dla osób z doświadczeniem pytania śmieszne, ale jak ktoś nigdy nie miał do czynienia z flash telefonu to "zabawa" jest przednia, ja dzięki temu mam dużo więcej siwych włosów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted January 4, 2021 Share Posted January 4, 2021 Te dopiski są po to aby można było rozróżnić urządzenia, dla których TWRP było budowane w oparciu o źródła dla starych wersji Androida, z którymi one wyszły, stąd Mi 9 Lite ma dopisek 9.0. Dopisek 10 jest dla urządzeń które domyślnie - nie po aktualizacji - wyszły z Androidem 10 lub wyżej, bo od Androida 10 są duże zmiany typu dynamiczne partycje i stąd developerzy TWRP musieli to rozróżnić. Dla zwykłego człowieka różnica jest niezauważalna i nie powinna ona mieć znaczenia, o ile TWRP normalnie działa z ROM-em. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZForum Posted January 5, 2021 Share Posted January 5, 2021 Dzięki, Wrzuciłem: 3.5.0_9-0 TWRP download Przejrzałam XDA na temat wersji. Poprzednia wersja 3.4.0.0 były zgłaszane błędy z opcją Backup / Przywracanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts