lisek1953 Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Na podstawie rosyjskiego forum: Instrukcja rozpakowywania, edytowania i składania plików dla tarcz Amazfit Bip 1. Potrzebujemy:1.1. Dodatek AmazfitBipTools . Możesz go znaleźć w sekcji Dla programistów . Program jest konsolą i nie posiada własnego interfejsu, więc nie ma sensu go uruchamiać.1.2 . Program do edycji plików graficznych. Zrobi wszystko, od Painta do Photoshopa. Osobiście do edycji używam najprostszego edytora graficznego - Paint.net .1.3 . Edytor watchface online watchfaceEditor .2. Pobierz dowolne pokrętło (w razie potrzeby wyodrębnij je z archiwum).2.1. Aby rozpakować koszplik tarczy zegarka należy przenieść myszką do programu WatchFace.exe , który znajduje się w folderze AmazfitBipTools.2.2. W katalogu, w którym znajduje się plik bin , zawierający rozpakowane zasoby wybierania numeru oraz plik z rozszerzeniem json, pojawi się nowy katalog o tej samej nazwie . Ten plik zawiera informacje o tym, co masz na tarczy, gdzie znajdują się te lub inne zdjęcia i które ze zdjęć odpowiada jednemu lub drugiemu elementowi tarczy.2.3. Teraz możesz edytować obrazy i, jeśli to konieczne, plik json . Ponieważ wszystkie elementy tarczy są obrazkami, zmieniając je możemy w łatwy sposób zmienić wygląd finalnej tarczy. plik 000.pngCzy podkład tarczy. Jego rozmiar odpowiada rozmiarowi ekranu zegarka i wynosi 176x176 pikseli (1 piksel to 1 punkt), a kolor tła to przyszły kolor tła tarczy. Aby ułatwić edycję w edytorze graficznym, można włączyć siatkę, w której każda komórka będzie odpowiadać 1 pikselowi.2.4. Jeśli konieczne jest dodanie (wykluczenie) poszczególnych elementów tarczy zegarka, używany jest internetowy edytor tarcz zegarka . Po otwarciu zaznacz wszystkie pliki png w folderze za pomocą rozpakowanego pokrętła, klikając przycisk Wybierz obok podpisu Obraz (wybierz jeden plik i naciśnij Ctrl + A na klawiaturze). Obrazy W ten sam sposób wybieramy plik json , klikając odpowiedni przycisk. Obrazy Na zakładce Lokalizacja widzimy kontury ułożenia elementów, przeciągając je myszą, możesz zmienić współrzędne położenia niektórych elementów tarczy. Obrazy W zakładce Edytor widzimy kod naszej tarczy, który opisuje położenie elementów, jakie mają współrzędne, jakie obrazki im odpowiadają itp. Tutaj możesz dodać (wykluczyć) poszczególne elementy tarczy. Obrazy 2.5. Po zakończeniu edycji pliku json kliknij Pobierz json na karcie Lokalizacja i wybierz lokalizację, w której chcesz zapisać plik (możesz go zapisać w tym samym folderze źródłowym zamiast w istniejącym).2.6. W rezultacie mamy folder ze wszystkimi rysunkami tarczy i plikiem json .3. Aby złożyć tarczę zegarka, przeciągnij plik *.json do pliku WatchFace.exe znajdującego się w folderze AmazfitBipTools.3.1. Zostanie utworzony plik o nazwach _packed.bin , _packed.gif i * _packed.png .* _packed.bin- to jest nasz edytowany plik tarczy zegarka.Ważny! Podczas edycji pliku json nie powinien on zawierać odniesień do nieistniejących elementów, w przeciwnym razie pakowanie tarczy zakończy się błędem!Dobrą praktyką jest umieszczanie tarcz zegarka na forum, jeśli nazwy archiwum, spakowanych plików i tarczy są takie same, a _packed jest usuwane z nazw plików .Przydatne informacje:Aby zapewnić prawidłowe wyświetlanie kolorów na ekranie zegarka, wszystkie zdjęcia muszą składać się z 8 kolorów obsługiwanych przez zegarek.Czarny 0x000000Niebieski 0x0000FFZielony 0x00FF00Czerwony0xFF0000 Cyjan 0x00FFFFPurpurowy 0xFF00FFŻółty 0xFFFF00Biały 0xFFFFFF 1
lisek1953 Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Opublikowano 31 Sierpnia 2021 (edytowane) Czy ktoś ma może do Bipa polską tarczę z wskaźnikiem czystości powietrza AQI ( najlepiej w postaci kolorowego paska)? Prosiłbym o udostępnienie w postaci pliku .bin. Edytowane 31 Sierpnia 2021 przez lisek1953 Uzupełnienie
slimak131 Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Opublikowano 31 Sierpnia 2021 PO_1076 n60z L2ss.bin Zepp nie podaje aqi. LikeApp z kolei w danych aqi podaje ciśnienie atmosferyczne. 😞 1
lisek1953 Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Opublikowano 31 Sierpnia 2021 (edytowane) Niestety zgadza się... Dla zainteresowanych zmianami wyglądu tarczy Bipa podaję link do strony forum na której jest świetny program do edycji i obróbki plików tarcz wraz z opisem, podany przez Griszę z dn 06 października 2018 roku str.19 i 20: https://miuipolska.pl/forum/topic/31226-amazfit-bip-tarcze-bin/#comments I jeszcze sam edytor: https://drive.google.com/file/d/15oNilfThNMJt3vRPMRfv7yccRg_5kCD8/view?usp=drivesdk Edytowane 1 Września 2021 przez lisek1953 Uzupełnienie
lisek1953 Opublikowano 2 Września 2021 Opublikowano 2 Września 2021 (edytowane) Może ktoś stworzy jakąś ciekawą tarczę dla Bipa, proszę o pochwalenie się i umieszczenie jej na forum. Edytowane 2 Września 2021 przez lisek1953
FromWP Opublikowano 2 Września 2021 Opublikowano 2 Września 2021 Bip powoli staje się zabytkiem. Kiedyś trochę tego zrobiłem. Np taka,trochę nietypowa bo z godzinami słownymi.tylkoplv3.bin 1
lisek1953 Opublikowano 3 Września 2021 Opublikowano 3 Września 2021 (edytowane) A to zrobiona przeze mnie tarcza: miki.bin Oczywiście tarcz do Bipa są tysiące w internecie ale myślę że najbardziej satysfakcjonuje własna zrobiona przez siebie z możliwością umieszczenia własnego napisu i obrazka. Dlatego między innymi umieściłem odpowiednio proste oprogramowanie do zrobienia takiej tarczy samodzielnie... Edytowane 2 Września 2022 przez lisek1953 Poprawka i uzupełnienie
slimak131 Opublikowano 5 Września 2021 Opublikowano 5 Września 2021 (edytowane) Moja tarcza dla "ślepych" z pogodą @Lisek1953 Edytowane 27 Października 2023 przez slimak131
lisek1953 Opublikowano 6 Września 2021 Opublikowano 6 Września 2021 (edytowane) 10 godzin temu, slimak131 napisał: PO_1076 n60z L2ss temp3.bin 25 kB · 0 pobrań Moja tarcza dla "ślepych" z pogodą @Lisek1953 Czemu dla "ślepych" i po co pasek czystości powietrza skoro i tak nic nie pokaże (sam wcześniej o tym pisałeś) ? Edytowane 6 Września 2021 przez lisek1953
slimak131 Opublikowano 6 Września 2021 Opublikowano 6 Września 2021 (edytowane) Dla ślepych, bo są wielkie cyfry. Pasek zrobiłem dawno temu, może kiedyś w Zepp dane o czystości powietrza się pojawią. Ponieważ deszcz pod chmurką jest słabo widoczny, niebawem ulepszona pogoda z "grubym" deszczem. Edytowane 6 Września 2021 przez slimak131
lisek1953 Opublikowano 6 Września 2021 Opublikowano 6 Września 2021 (edytowane) Może to się komuś spodoba - cztery pory roku: Edytowane 2 Września 2022 przez lisek1953 Poprawka
slimak131 Opublikowano 7 Września 2021 Opublikowano 7 Września 2021 (edytowane) "Gruby" deszcz i śnieg. gif x10 Edit: Poprawiony gif podglądu tarczy. gif x24 Edytowane 27 Października 2023 przez slimak131
Radasss Opublikowano 7 Września 2021 Opublikowano 7 Września 2021 (edytowane) Część, jak te tarcze wgrać do zegarka? Zepp nie widzi tarcz lokalnych, a tylko swoje z internetu. Mi fit nie widzi zegarka.... Edit. W sklepie Google, w opiniach pod aplikacją Zepp, użytkownicy zgłaszają, że zablokowano możliwość zmiany tarcz na inne niż z oficjalnego sklepu. Edytowane 7 Września 2021 przez Radasss
FromWP Opublikowano 7 Września 2021 Opublikowano 7 Września 2021 Też tego nie wiem, szczególnie z Androidem 11. Wcześniej można było wgrać lokalną tarczę apką Amazfit Bip Watchfaces. Teraz ta apka w jakiś sposób wgrywa ale tylko własne, czyli jakaś opcja istnieje.
Radasss Opublikowano 7 Września 2021 Opublikowano 7 Września 2021 (edytowane) 8 minut temu, FromWP napisał: Amazfit Bip Watchfaces Możesz podać linka do sklepu Google? Jest tam pełno podobnie brzmiących apek od których już się odbiłem. Edytowane 7 Września 2021 przez Radasss
FromWP Opublikowano 7 Września 2021 Opublikowano 7 Września 2021 8 minut temu, Radasss napisał: Możesz podać linka https://play.google.com/store/apps/details?id=paolo4c.amazfit.watchfaces Ale lokalnych z Androidem 11 już nie instaluje. Na szczęście jest tam kilkanaście moich, ale nie wszystkie.
Radasss Opublikowano 7 Września 2021 Opublikowano 7 Września 2021 (edytowane) Mam zainstalowaną tą apkę. Nie działa. Twierdzi, iż zegarek nie jest podłączony do telefonu. Edytowane 7 Września 2021 przez Radasss
FromWP Opublikowano 7 Września 2021 Opublikowano 7 Września 2021 2 minuty temu, Radasss napisał: Nie działa U mnie działa z Zepp na Mi9Lite rom global Android 11 Miui 12.5.2
Radasss Opublikowano 7 Września 2021 Opublikowano 7 Września 2021 Ja mam Oppo Reno2 Z Android 11 i ColorOS v11.1
FromWP Opublikowano 7 Września 2021 Opublikowano 7 Września 2021 (edytowane) To nic nie doradzę. W sumie nawet jakichś szczególnych uprawnień nie ma przyznanych. Jedynie dostęp do multimediów i zarządzaniem bt. Zadaj pytanie autorowi, może coś doradzi. Edytowane 7 Września 2021 przez FromWP
Radasss Opublikowano 7 Września 2021 Opublikowano 7 Września 2021 (edytowane) https://play.google.com/store/apps/details?id=paolo4c.bips.watchfaces Działa! Edit. Jest to klon apki, którą Ty podałeś. Edytowane 7 Września 2021 przez Radasss
FromWP Opublikowano 7 Września 2021 Opublikowano 7 Września 2021 21 minut temu, Radasss napisał: Działa! Masz Bip-a S? U mnie ze zwykłym Bip-em ta nie działa. Ciekawostka, w tej też są wszystkie moje tarcze.
lisek1953 Opublikowano 7 Września 2021 Opublikowano 7 Września 2021 (edytowane) Ja osobiście instaluję każdy plik .bin (który jest właśnie ściągniętą tarczą) korzystając z aplikacji LikeApp na smartfonie z Androidem 10. Aby znaleźć plik .bin używam Total Commandera (moim zdaniem jeden z najlepszych menadżerów plików), klikam na plik przytrzymując naciśnięcie dłużej i wybieram otwórz za pomocą LikeApp (instalator oprogramowania). Do tej pory nie miałem żadnych problemów. Oczywiście wcześniej Bipa musiałem połączyć z tą aplikacją. Później jeżeli komuś tą aplikacja nie odpowiada i chce korzystać z Zepp może ją odinstalować. Edytowane 7 Września 2021 przez lisek1953 Uzupełnienie 1
Radasss Opublikowano 7 Września 2021 Opublikowano 7 Września 2021 2 minuty temu, FromWP napisał: Masz Bip-a S? Tak, mam BIP S.
slimak131 Opublikowano 7 Września 2021 Opublikowano 7 Września 2021 (edytowane) @lisek1953 Mógłbyś zamieścić swój plik PreviewStates.json z katalogu AmazfitBipTools. Odpowiada on chyba za ilość wygenerowanych obrazków w gif. U mnie generuje się tylko 10 obrazkowy w gif, a u Ciebie 24. Edytowane 7 Września 2021 przez slimak131
lisek1953 Opublikowano 7 Września 2021 Opublikowano 7 Września 2021 (edytowane) W dniu 7.09.2021 o 17:06, slimak131 napisał(a): @lisek1953 Mógłbyś zamieścić swój plik PreviewStates.json z katalogu AmazfitBipTools. Odpowiada on chyba za ilość wygenerowanych obrazków w gif. U mnie generuje się tylko 10 obrazkowy w gif, a u Ciebie 24. Proszę bardzo - moja wersja AmazfitBip Tools to 11.05.19 oto plik PreviewStates.json: A jeśli chcesz to tutaj masz spakowany cały AmazfitBip Tools 11.05.19: Edytowane 8 Lipca 2023 przez lisek1953 1
slimak131 Opublikowano 7 Września 2021 Opublikowano 7 Września 2021 Dziękuje. Podmiana PreviewStates.json lub użycie AmazfitBipTools (11.05.19) daje 24 obrazki w gif.
fido Opublikowano 7 Września 2021 Opublikowano 7 Września 2021 Koledzy zmieniłem telefon na Mi 11 Lite 5G. Do tej pory korzystałem z MiFit 4.0 od Mr.Tomy ale niestety aplikacja nie chce się uruchomić. Jaką wersję pobrać pod mój telefon żeby wszystko działało, nie aktualizowało mi zegarka, pokazywało kto dzwoni, gps, itp. możliwość zmiany tarczy z poziomu aplikacji itp. w zegarku mam wgrane teraz V1.1.5.24
Netoper Opublikowano 7 Września 2021 Opublikowano 7 Września 2021 Bodajże od 4.3 w góręTylko pobierz modyfikowanyhttps://geekdoing.com/forums/mi-fit.12/Wysłane z mojego RMX3081 przy użyciu Tapatalka
fido Opublikowano 7 Września 2021 Opublikowano 7 Września 2021 No niby tak, kiedyś koledze wgrywałem podobną wersję ale coś było nie tak ze zmianą tarcz bo podczas synchronizacji (czy jakoś tak ) aplikacja się wysypywała. Czy z poprzedniego telefonu muszę odparować zegarek zanim dodam na nowym bo zależy mi na logowaniu z konta Xiaomi.
strike76 Opublikowano 7 Września 2021 Opublikowano 7 Września 2021 7 godzin temu, Radasss napisał: Ho questa app installata. Non ha funzionato. Afferma che l'orologio non è collegato al telefono. Witam, jestem twórcą aplikacji. Czy możesz mi wyjaśnić problem? 7 godzin temu, Radasss napisał: https://play.google.com/store/apps/details?id=paolo4c.bips.watchfaces Funziona! Modificare. È un clone dell'app che hai fornito. Ta aplikacja jest przeznaczona tylko dla BIP S. Kto ma BIP lub BIP LITE musi użyć drugiego
Netoper Opublikowano 7 Września 2021 Opublikowano 7 Września 2021 Tak, trzeba odparować ze starego fona, a potem w nowym fonie w aplikacji mifit zalogować się do konta i sparować zegarek.Wysłane z mojego RMX3081 przy użyciu Tapatalka
Radasss Opublikowano 8 Września 2021 Opublikowano 8 Września 2021 11 godzin temu, strike76 napisał: Witam, jestem twórcą aplikacji. Czy możesz mi wyjaśnić problem? Już wyjaśniam, a w zasadzie to Ty wyjaśniłeś. Użyłem złej aplikacji. Myślałem, że zegarki BIP/BIP LITE/BIP S można modyfikować tym samym programem. Okazało się, że do BIP S musi być inny. Dziękuję za wyjaśnienie i pozdrawiam. R. 1
slimak131 Opublikowano 8 Września 2021 Opublikowano 8 Września 2021 (edytowane) Ponieważ zepp podaje temperaturę minimalną (NOC) od teraz do północy, a najzimniej jest rano, zmieniłem opis tarczy. edit: drobne poprawki w tarczy. PO_1076 n60z L2ss temp14.bin edit: drobne poprawki w tarczy. PO_1076 n60z L2ss temp k33.bin edit: drobne poprawki w tarczy. PO_1076 n60z L2ss temp k40A BT21.bin edit: drobne poprawki w tarczy. PO_1076 k44 BT21.bin Edytowane 11 Października 2021 przez slimak131
carolef Opublikowano 8 Września 2021 Opublikowano 8 Września 2021 Czy jest mifit mod na ios?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Rekomendowane odpowiedzi