Kamaft Posted July 15, 2021 Share Posted July 15, 2021 Dnia 12.07.2021 o 10:52, lisek1953 napisał: Oczywiście że można tworząc w specjalnej aplikacji całą tarczę i później wgrywając ją do bipa. A mogłabym prosić o podpowiedź w jakiej aplikacji i jak można taką tarczę zrobić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
lisek1953 Posted July 15, 2021 Share Posted July 15, 2021 (edited) 1 godzinę temu, Kamaft napisał: A mogłabym prosić o podpowiedź w jakiej aplikacji i jak można taką tarczę zrobić? Trzeba trochę poszperać na tym forum i znajdą się przykłady - podaję jeden z nich: https://drive.google.com/file/d/1B_u3QITQau_hS-Q735C_38l1ArTfWAVQ/view?usp=drivesdk https://drive.google.com/file/d/1-FnGCPNY16WqyYLD_6G8WjEsismpoaYE/view?usp=drivesdk https://c.mi.com/thread-1656399-1-0.html Edited July 15, 2021 by lisek1953 Poprawka i uzupełnienie Link to comment Share on other sites More sharing options...
slimak131 Posted July 19, 2021 Share Posted July 19, 2021 (edited) U Rosjan pojawił się GoHome z blokadą ekranu. @steel_rat mogę poprosić o tłumaczenie elf-a? Edited July 20, 2021 by slimak131 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
steel_rat Posted July 20, 2021 Share Posted July 20, 2021 ProszęBipOs055-1.1.5.36.zip go_home.elf 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
lisek1953 Posted July 20, 2021 Share Posted July 20, 2021 (edited) 7 godzin temu, steel_rat napisał: ProszęBipOs055-1.1.5.36.zip go_home.elf 28 kB · 3 downloads Przepraszam ale czy mógłbym Cię prosić o umieszczenie tego elfa od razu w pliku fontów wymieniając z poprzednim ? Będę bardzo wdzięczny, z góry dziękuję. Przepraszam czegoś nie zauważyłem- on tam już jest! Edited July 20, 2021 by lisek1953 Poprawka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacek176 Posted July 20, 2021 Share Posted July 20, 2021 Dnia 5.07.2021 o 18:11, fido napisał: Ja pobrałem taką wersję i udało się zalogować ale nie wiem do końca jak dział bo zegarka używa kolego. Z tego co pamiętam był problem ze zmianą tarcz zegarka z poziomu aplikacji. https://geekdoing.com/threads/modified-mi-fit-5-1-0-all-in-one.2892/ Telefon rozpoznaje ją jako aplikację złośliwą. Czy ktoś inny zna jakieś sprawdzone poprawione wersje aplikacji MiFit? Link to comment Share on other sites More sharing options...
rykool Posted July 21, 2021 Share Posted July 21, 2021 Witam Jestem tu nowy, Panowie przepraszam za moją niewiedzę na pewno jest to gdzieś opisane ale czytam to forum i nie mogę się doczytać. 1. Jakim programem wgrać aplikacje do zegarka ? ( w MiFit, likeApp -nie widzę takich opcji) 2. Czy aby wgrywać nowe Apki (np. go home) muszę najpierw wgrać firm BipOs055 czy można to wykonać na oryginalnym firmware ? (w moim przypadku V1.1.648) 3. Zegarek ma wbudowany czujnik ciśnienia atmosferycznego czy widzieliście tarczę która wyświetla ten parametr ? lub jak uwidocznić ten parametr na tarczy ? Z góry dzięki za pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
lisek1953 Posted July 21, 2021 Share Posted July 21, 2021 (edited) 12 godzin temu, rykool napisał: Witam Jestem tu nowy, Panowie przepraszam za moją niewiedzę na pewno jest to gdzieś opisane ale czytam to forum i nie mogę się doczytać. 1. Jakim programem wgrać aplikacje do zegarka ? ( w MiFit, likeApp -nie widzę takich opcji) 2. Czy aby wgrywać nowe Apki (np. go home) muszę najpierw wgrać firm BipOs055 czy można to wykonać na oryginalnym firmware ? (w moim przypadku V1.1.648) 3. Zegarek ma wbudowany czujnik ciśnienia atmosferycznego czy widzieliście tarczę która wyświetla ten parametr ? lub jak uwidocznić ten parametr na tarczy ? Z góry dzięki za pomoc Przeszukaj dokładnie strony tego forum a na pewno znajdziesz dokładną procedurę instalacji firmware opisaną przeze mnie ( jakieś 2-3 miesiące temu). Obecnie instaluje się je korzystając z aplikacji like app+ bezpośrednio z spakowanego pliku Bipos 055-1.5.36. Odnajdujemy ten plik w menadżerze plików i przytrzymując go nieco dłużej wywołujemy polecenie otwórz za pomocą: tu zaznaczamy kliknięciem aplikację likeapp+ i w niej instalujemy kolejno pliki ....fw, ....ft i ....res po każdym cierpliwie czekając aż zegarek się wybudzi i ponownie połączy z tą aplikacją. Powinno się udać życzę powodzenia. Wskazania ciśnienia atmosferycznego znajdziesz w aplikacji "kompas" po przesunięciu na tarczy zegarka z prawa na lewo, na żadnej tarczy zegarka ich nie spotkałem. Edited July 22, 2021 by lisek1953 Uzupełnienie Link to comment Share on other sites More sharing options...
rykool Posted July 21, 2021 Share Posted July 21, 2021 O tego mi brakowało, banalnie proste - dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
lisek1953 Posted July 22, 2021 Share Posted July 22, 2021 (edited) 11 godzin temu, rykool napisał: O tego mi brakowało, banalnie proste - dzięki Jeszcze dla wyjaśnienia to dokładnie nie wiadomo czy BIP posiada czujnik ciśnienia atmosferycznego. Tak swojego czasu sugerował slimak131 i po za tym nigdzie o tym nie czytałem ani słyszałem. Zadałem pytanie o tę kwestię na rosyjskim forum Wołkowa tydzień temu i do tej pory nie uzyskałem odpowiedzi. Moim skromnym zdaniem wskazania ciśnienia atmosferycznego są podawane przez zegarek albo z GPS albo z prognozy pogody z telefonu ale oczywiście to tylko moje przypuszczenie. Edited July 22, 2021 by lisek1953 Poprawka i uzupełnienie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Netoper Posted July 22, 2021 Share Posted July 22, 2021 Mam w sumie 3 bipy, i podają ciśnienie przy wyłączonym bluetooth w telefonie i nawet wtedy jak GPS w bipie nie działa. W górnej części obudowy przy teleskopie jest otworek żeby właśnie ciśnienie wchodziło do wnętrza zegarkaWysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
lisek1953 Posted July 22, 2021 Share Posted July 22, 2021 (edited) Dnia 22.07.2021 o 09:24, Netoper napisał: Mam w sumie 3 bipy, i podają ciśnienie przy wyłączonym bluetooth w telefonie i nawet wtedy jak GPS w bipie nie działa. W górnej części obudowy przy teleskopie jest otworek żeby właśnie ciśnienie wchodziło do wnętrza zegarka Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka Ciekawi mnie tylko w jaki sposób wyłączasz GPS w zegarku ? Np. po wejściu do pomieszczenia bez dostępu do satelitów u mnie odczyt ciśnienia atmosferycznego znika wraz z odczytami długości.i szerokości geograficznej oraz wnpm. po zamknięciu i ponownym otwarciu aplikacji kompas. Może u Ciebie odczyt istnieje jeszcze dzięki pamięci nie wiem. A o ten otworek właśnie pytałem na rosyjskim forum Wołkowa. Czytałem również instrukcję obsługi "bipa" nigdzie nie piszą o bezpośrednim pomiarze ciśnienia atmosferycznego, dołączam przeczytaj sobie punkt 9 Kompas. Instrukcja obsługi Amazfit Bip Whatch - Instrukcje + Edited July 24, 2021 by lisek1953 Link to comment Share on other sites More sharing options...
slimak131 Posted July 22, 2021 Share Posted July 22, 2021 (edited) Włóż zegarek do torebki foliowej z powietrzem. Jak będziesz ściskał torebkę, barometr będzie pokazywał wyższe ciśnienie. Oczywiście o ile otworek przy teleskopie jest drożny. Wysokość jest podawana na podstawie kalibracji wysokościomierza barometrycznego, danymi gps. Edited July 22, 2021 by slimak131 Link to comment Share on other sites More sharing options...
lisek1953 Posted July 22, 2021 Share Posted July 22, 2021 (edited) 18 minut temu, slimak131 napisał: Włóż zegarek do torebki foliowej z powietrzem. Jak będziesz ściskał torebkę, barometr będzie pokazywał wyższe ciśnienie. Oczywiście o ile otworek przy teleskopie jest drożny. Wysokość jest podawana na podstawie kalibracji wysokościomierza barometrycznego, danymi gps. Nie do końca to wszystko rozumiem - co oznacza ta kalibracja, trzeba byłoby spytać eksperta tylko skąd go wziąść z Chin? , skoro nawet Wołkow nie potrafi tego autorytatywnie potwierdzić, dla mnie on jest jedynym autorytetem. Czy dane z GPS są w takim razie niezbędne? Dużo pytań mało odpowiedzi czemu o tym nie napisali w instrukcji i jak to się ma do poprawnego ciśnienia atmosferycznego ? Edited July 22, 2021 by lisek1953 Link to comment Share on other sites More sharing options...
slimak131 Posted July 22, 2021 Share Posted July 22, 2021 Wszystkie tego typu urządzenia działają podobnie. Wysokościomierz barometryczny Ten rodzaj wysokościomierza oblicza wysokość na podstawie zmian ciśnienia. Barometr mierzy tylko ciśnienie i jego różnicę. Wykorzystywana jest prosta zależność, której naucza się już w szkole podstawowej – wraz ze wzrostem wysokości spada ciśnienie. Barometr nie zna wysokości – dlatego należy mu ją regularnie podawać (kalibrować). Wysokościomierz barometryczny możemy skalibrować albo poprzez dane o wysokości z GPS albo wprowadzić je ręcznie. Ten typ wysokościomierza ma wiele zalet – jest bardzo czuły i dokładnie rejestruje zmiany wysokości. Dzięki niemu dokładnie zmierzy sumę pokonanych różnic wysokości, ważny parametr przy biegach górskich, wędrówkach i w jeździe MTB. Zbieranie takich danych na podstawie mapy czy pomiaru wysokości z GPS będzie znacząco mniej dokładne. https://gpsdlaaktywnych.pl/2019/07/wysokosciomierz-barometryczny-a-wysokosciomierz-z-gps-ktorego-uzywac/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
lisek1953 Posted July 22, 2021 Share Posted July 22, 2021 (edited) 30 minut temu, slimak131 napisał: Wszystkie tego typu urządzenia działają podobnie. Wysokościomierz barometryczny Ten rodzaj wysokościomierza oblicza wysokość na podstawie zmian ciśnienia. Barometr mierzy tylko ciśnienie i jego różnicę. Wykorzystywana jest prosta zależność, której naucza się już w szkole podstawowej – wraz ze wzrostem wysokości spada ciśnienie. Barometr nie zna wysokości – dlatego należy mu ją regularnie podawać (kalibrować). Wysokościomierz barometryczny możemy skalibrować albo poprzez dane o wysokości z GPS albo wprowadzić je ręcznie. Ten typ wysokościomierza ma wiele zalet – jest bardzo czuły i dokładnie rejestruje zmiany wysokości. Dzięki niemu dokładnie zmierzy sumę pokonanych różnic wysokości, ważny parametr przy biegach górskich, wędrówkach i w jeździe MTB. Zbieranie takich danych na podstawie mapy czy pomiaru wysokości z GPS będzie znacząco mniej dokładne. https://gpsdlaaktywnych.pl/2019/07/wysokosciomierz-barometryczny-a-wysokosciomierz-z-gps-ktorego-uzywac/ Z tego tylko wynika że jednak dane z GPS i ciśnienia są niezbędne dla poprawnego odczytu wysokości na jakiej się znajdujemy. Dlaczego zatem wskazanie ciśnienia atmosferycznego pojawia się dopiero po "złapaniu" GPS-a a nie stale i nie ma o tym ani słowa w instrukcji? Po zrobieniu kilku eksperymentów z w/w otworkiem (dmuchałem w niego ile sił w płucach a później wciągałem z całych sił powietrze) co powodowało faktycznie odpowiednie zmiany wskazań ciśnienia - skłonny więc jestem przyznać Ci rację. Szkoda tylko że nikt do tej pory nie potrafił tego wykorzystać np. do stworzenia odpowiedniej aplikacji graficznej ciśnienia jako funkcji czasu (rodzaj barografu) z interwałem czasowym powiedzmy półgodzinnym. Podałem ten pomysł już na rosyjskim forum ale na razie bez odzewu. Edited July 22, 2021 by lisek1953 Uzupełnienie + poprawka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Netoper Posted July 22, 2021 Share Posted July 22, 2021 Barometr działa jak nawet w piwnicy jestem gdzie na 100% GPS nie ma możliwości być aktywnym.Wysłane z mojego RMX3081 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
slimak131 Posted July 22, 2021 Share Posted July 22, 2021 (edited) U mnie ciśnienie jest dostępne cały czas (bez gps i z gps) tylko trzeba odczekać z 10 sekund. Edited July 22, 2021 by slimak131 Link to comment Share on other sites More sharing options...
lisek1953 Posted July 22, 2021 Share Posted July 22, 2021 (edited) 1 godzinę temu, Netoper napisał: Barometr działa jak nawet w piwnicy jestem gdzie na 100% GPS nie ma możliwości być aktywnym. Wysłane z mojego RMX3081 przy użyciu Tapatalka Tak jak napisałem już wcześniej przyznaję rację to działa, dziwi mnie jedynie ta informacja wprowadzająca w błąd z instrukcji obsługi że tylko na otwartej przestrzeni i przy udziale GPS, no i naprawdę szkoda że jest to tak mało wykorzystane w praktyce. Edited July 22, 2021 by lisek1953 Link to comment Share on other sites More sharing options...
slimak131 Posted July 22, 2021 Share Posted July 22, 2021 (edited) W praktyce ten zegarek nie jest wielozadaniowy, a pogoda zmienia się wolno, co oznacza, że przez np. 10 godzin zegarek będzie rysował wykres ciśnienia, a my nie będziemy mogli w tym czasie korzystać z funkcji zegarka czy programów. Przypominam stoper nie działa w tle, tylko zapamiętuje godzinę startu. Mam prośbę o takie zestawienie: Ciśnienie z prognozy pogody. Ciśnienie z zegarka. Miejsce pomiaru i wysokość. 1019 1019 Warszawa 90m. P.S. Ciśnienie z prognozy pogody, to nie to samo co ciśnienie mierzone barometrem. U mnie zegarek powinien wskazywać ciśnienie 1008. Każde 8 metrów w górę oznacza ciśnienie niższe o ok. 1 hektopaskal Edited July 22, 2021 by slimak131 Link to comment Share on other sites More sharing options...
lisek1953 Posted July 22, 2021 Share Posted July 22, 2021 (edited) 1019 1007 Zduńska Wola 208m i jeszcze dodatkowo ciśnienie z fabrycznego barometru około 1012. godz 21:30: poprawiłem wskazanie według prognozy pogody (teraz wziąłem z aplikacji "pogoda radar" w telefonie) bo ta z prognozy pogody w zegarku przekonałem się jest zupełnie z sufitu - nie zmieniła swej wartości od rana. Wracając do stworzenia aplikacji barografu należałoby pomiarów dokonywać w odstępach półgodzinnych (impulsowo) a wyniki zapisywać w pamięci nieulotnej zegarka, później na sygnał jej uruchomienia dokonywać ich odczytu kreśląc odpowiedni wykres wartości ciśnienia w funkcji czasu. W ten sposób zegarek mógłby po za tym pełnić swoje podstawowe funkcje. Edited July 22, 2021 by lisek1953 Poprawka i uzupełnienie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Netoper Posted July 22, 2021 Share Posted July 22, 2021 Warszawa 1019Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu TapatalkaEdit teraz się zmieniło, co ciekawe nie pokrywa się z czujnikiem w stacji pogodowej i z czujnikiem w S3Wysokość się nie wczytuje Link to comment Share on other sites More sharing options...
slimak131 Posted July 23, 2021 Share Posted July 23, 2021 (edited) Bardzo uproszczony wynik ankiety Slimak x2 (dwa Bip-y) 1019-90m=1008 Na zegarku 1019, o 11hpa za dużo Lisek 1019-208m=993 Na zegarku 1007, o 14hpa za dużo Nietoper 1019-90m?=1008 inne barometry Netoperka (1007/1008) Na zegarku 1019, o 11hpa za dużo Wygląda że w 4 zegarkach ciśnienie jest zawyżane zazwyczaj o około 11hpa. .... Wygląda jakby nasze Bip-y, były kalibrowane w fabryce, ciśnieniem z prognozy pogody, bez uwzględnienia, że fabryka jest na wysokości około 100 m n.p.m. Edited July 23, 2021 by slimak131 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Netoper Posted July 23, 2021 Share Posted July 23, 2021 Na zegarku przy pierwszym pomiarze miałem 1019, przeszedłem z pomieszczenia do pomieszczenia i spadło tak jak na screenie, jak wróciłem do pierwszego pomieszczenia to po kilkunastu sekundach bylo 1018,4, wysokość się nie wyczytałaWysłane z mojego RMX3081 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
lisek1953 Posted July 23, 2021 Share Posted July 23, 2021 Nie wiem jak u Was ale u mnie po ostatnich aktualizacjach przy korzystaniu z LikeApp w zegarku przestała się aktualizować pogoda? Link to comment Share on other sites More sharing options...
slimak131 Posted July 23, 2021 Share Posted July 23, 2021 Używam zepp. LikeApp wgrywam tylko oprogramowanie i LikeApp wyłączam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lisek1953 Posted July 23, 2021 Share Posted July 23, 2021 (edited) Dnia 23.07.2021 o 17:44, slimak131 napisał: Używam zepp. LikeApp wgrywam tylko oprogramowanie i LikeApp wyłączam. Ja używałem LikeApp ponieważ wyświetlał o wiele więcej informacji o pogodzie - kierunek wiatru, fazy księżyca i inne w porównaniu z Zepp. A teraz coś się zepsuło i nie chce wyświetlać mimo iż informuje że jest połączony z zegarkiem. Podejrzewam że aktualizację pogody uczynili płatną! Tak sądzę na podstawie tego że po odinstalowaniu i ponownym zainstalowaniu LikeApp+ na aktualizacji pogody pojawia się informacja o darowiźnie aby uruchomić aktualizację pogody. Dzisiaj już naprawili, podobno jakiś błąd na serwerze. Edited July 24, 2021 by lisek1953 Uzupełnienie + poprawka Link to comment Share on other sites More sharing options...
slimak131 Posted July 24, 2021 Share Posted July 24, 2021 AQI 995? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacek176 Posted July 24, 2021 Share Posted July 24, 2021 W jaki sposób można wgrać aplikacje (*.elf) do zegarka? Ktoś napisał, że najlepiej dodać do pliku .res ale ni mi to nie mówi Można jaśniej? Link to comment Share on other sites More sharing options...
lisek1953 Posted July 24, 2021 Share Posted July 24, 2021 (edited) 2 godziny temu, Jacek176 napisał: W jaki sposób można wgrać aplikacje (*.elf) do zegarka? Ktoś napisał, że najlepiej dodać do pliku .res ale ni mi to nie mówi Można jaśniej? Pliki elf do pliku .res dodaje się na komputerze używając programu ResourseArchiver.jar (musisz mieć na komputerze środowisko Java). ResourceArchiver.jar Edited July 24, 2021 by lisek1953 Uzupełnienie Link to comment Share on other sites More sharing options...
lisek1953 Posted July 25, 2021 Share Posted July 25, 2021 (edited) Dnia 24.07.2021 o 09:28, slimak131 napisał: AQI 995? Już dawno temu pisałem o tym błędzie na forum rosyjskim, tłumaczono że to jest wartość ciśnienia - to by się nawet zgadzało ponieważ przy zmianie w ustawieniach pogody w LikeApp jednostek HPa na mmHg odpowiednio zmieniają się wskazania.Prosiłem więc by zdjęto oznakowanie AQI ale bez skutku widocznie nie dotarło to do kogo trzeba? Wskazania te w pewnym stopniu pokrywają się ze wskazaniami barometru fabrycznego ale nijak się mają do wskazań barometru zegarka. Dlatego miałem nadzieję że da się to wykorzystać do stworzenia aplikacji barografu o którym już wcześniej pisałem. W chwili gdy o tym piszę niedawno te wskazania poleciały w dół i rzeczywiście nastąpiła zmiana pogody - leje jak z cebra. Edited July 25, 2021 by lisek1953 Poprawka i uzupełnienie Link to comment Share on other sites More sharing options...
slimak131 Posted July 25, 2021 Share Posted July 25, 2021 (edited) Podsumowując. AQI 995 = ciśnienie z stacji referencyjnej IMGW w Twoim mieście na wysokości XXX m. 1019 = ciśnienie z stacji referencyjnej IMGW w Twoim mieście na wysokości XXX m, przeliczone dla wysokości 0 m. Takie ciśnienie jest podawane w prognozie pogody (radio, telewizja itp.) 1007 = ciśnienie z barometru w Twoim zegarku na wysokości 208 m. Po odjęciu stałego błędu 11hpa, który występuje chyba w wszystkich Bip-ach, mamy 996. Roznica miedzyz 996, a 993 może wynikać z różnicy wysokości miedzy IMGW w Twoim mieście, a Twoim miejscem pomiaru. Uff, ale namieszane. Edited July 25, 2021 by slimak131 Link to comment Share on other sites More sharing options...
lisek1953 Posted July 25, 2021 Share Posted July 25, 2021 (edited) 1 godzinę temu, slimak131 napisał: Dla ścisłości chciałem zwrócić tylko uwagę że te pomiary były z dwóch różnych dni - przed awarią serwera 1019 z aplikacji w telefonie pogoda radar i te na zdjęciu już po awarii AQI 995. A oto dzisiejsze pomiary: Zduńska Wola dn. 25.07.2021r. godz. 21:15 1001 hPa - barometr zegarka pow. 1013 hPa AQI 993 hPa Edited July 25, 2021 by lisek1953 Uzupełnienie + poprawka Link to comment Share on other sites More sharing options...
slimak131 Posted July 25, 2021 Share Posted July 25, 2021 Wiem, liczby były podane w celu zobrazowana procesu obliczania. 1001 hPa - barometr zegarka pow. 1013 hPa AQI 993 hPa Zdunska wola około 170m n.p.m = - 21hPa 1001-11=990 na 208m=994 na 170m 1013-21=992 na 170?m AQI 993 na 170?m Link to comment Share on other sites More sharing options...
lisek1953 Posted July 26, 2021 Share Posted July 26, 2021 (edited) 11 godzin temu, slimak131 napisał: Moim skromnym zdaniem chcąc osiągnąć cel którym ewentualnie byłoby stworzenie barografu powoli zdaję sobie sprawę że staje się to nieosiągalne. Zegarek musiałby cały czas w chwili pomiarów być na tej samej wysokości - jak barometr stacjonarny, lub trzeba byłoby wyniki przeliczać uwzględniając aktualną wysokość (dane z GPS).Teoretycznie byłoby to możliwe ale strasznie by to komplikowało całą aplikację. Trochę szkoda ale myślę że na tym możemy już zamknąć ten temat a myślałem że wystarczy wiedzieć czy wskazania barometru się obniżają czy rosną aby uzyskać choćby przybliżoną prognozę zmiany pogody - w postaci graficznego wykresu wyników - wtedy zapewne byłoby to możliwe. Edited July 26, 2021 by lisek1953 Uzupełnienie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts