Jump to content

Mi 9 nadchodzi...

JamCiTo

Recommended Posts

4 minuty temu, galakty napisał:

to nie lustrzanka. 

Refleksy, rozmycia to też głównie jakość optyki, nie matrycy, czy sposobu stabilizacji. Lustro czy jego brak, nie ma tu żadnego znaczenia. 

Wrzuciłem do PSa próbki, które wcześniej dałem.

Wnioski? Hmm, jednak interpolacja, ale mniej agresywna redukcja szumów w trybie 48MP i jednak efekty lepsze. Niewiele i widać, że to powiększane zdjęcie, natomiast niższa redukcja szumów i pojawia się więcej szczegółów tam gdzie ich brak w trybie 12MP.

Porównanie 12MP przeskalowanej w PS do 48MP i ten sam wycinek ze zdjęcia 48MP

12MP-przeskalowane-do-48MP_wycinek.jpg

48MP_wycinek.jpg

Wycinki znajdują się w folderze z testami MI9 w TEST1, do których link nie zmienił się:

MI9 - testy aparatu

• Like 1

10 godzin temu, FromWP napisał:

Refleksy, rozmycia to też głównie jakość optyki, nie matrycy, czy sposobu stabilizacji. Lustro czy jego brak, nie ma tu żadnego znaczenia. 

Wiem, ale w telefonie te refleksy czy rozdzielczość optyki to już ma marginalne znaczenie. Wszystko jest zbyt małych rozmiarów. Z samej matrycy fotki powinny być lepsze, bo Mi 8 oraz Mi 9 mają po 12 mpx, a Mi 9 ma większe piksele = więcej światła = większa rozpiętość tonalna. A tak nie jest, moim zdaniem z tego powodu, że brakuje OIS i trzeba skrócić czas naświetlania. Ale to jest do porównania TYLKO na statywie i TYLKO przy identycznych parametrach zdjęcia. Dać tu i tu ISO 100, naświetlanie powiedzmy 1/50 i patrzymy na efekty ;) 

@sp4ubw Czyli niby lepiej, ale na razie bez szału. Może softem to poprawią, każdy telefon od nich krótko po premierze miał problemy z aparatem. Masz jeszcze Mi 8? Jesteś w stanie porównać fotki przy identycznym naświetleniu?

53 minuty temu, czarek1212 napisał:

Panowie to może napiszcie gdzie obecnie kupujecie mi9 najlepiej z UE wtedy jest bez VAT

Masz normalnie z podatkiem VAT. U mnie amazon IT i ES.

3 godziny temu, galakty napisał:

@sp4ubw Czyli niby lepiej, ale na razie bez szału. Może softem to poprawią, każdy telefon od nich krótko po premierze miał problemy z aparatem. Masz jeszcze Mi 8? Jesteś w stanie porównać fotki przy identycznym naświetleniu?

Już się pozbyłem MI8 Pro. 

• Sad 1

Pojawiło się, ale:

Cytat
Obecnie żaden sprzedawca nie realizuje dostaw tego przedmiotu na adres Polska. Więcej informacji

W magazynie w dniu 28 marzec 2019. 
Zamów teraz.

Wysyłka i sprzedaż przez sprzedawcę TekDeal4You. Aby uzyskać więcej informacji, zapoznać się z regulaminem i informacjami prawnymi, kliknij nazwę sprzedawcy.

No i aktualizacja recenzji od techtablets po 5 dniach

W skrócie jak ktoś nie ma czasu oglądać :

- około 7h włączonego ekranu na baterii, czyli do wieczora wystarczy 

- notyfikacje są, ale są zbugowane i raz są, a raz nie ma(częściej nie ma ikonek niż są)

- okropne reklamy w aplikacji "deep clean" Nie przystoi coś takiego w stokowych apkach zwłaszcza że jest ona dostępna z poziomu ostatnio otwartych apek

- najlepszy xiaomi do tej pory według techtablets

- gesty nie szarpią już animacji jak to bywa na innych xiaomi 

- Google camera działa chociaż on ma jakieś z nią problemu i kraszuje. Coś mówi też o problemach af w nocy, ale tryb nocny z gcamera wygląda dużo lepiej niż z oryginalnej apki aparatu (pewnie z czasem nie będzie się wywalać bo zdolni ludzie ja usprawnia pod ten telefon)

- ubolewa nad brakiem eis w przedniej kamerce i gra w gry i mu się dobrze gra xd

Edited by stereo0

53 minuty temu, stereo0 napisał:

okropne reklamy w aplikacji "deep clean" Nie przystoi coś takiego w stokowych apkach zwłaszcza że jest ona dostępna z poziomu ostatnio otwartych apek

To można wyłączyć 1 przełącznikiem.

Kilka wniosków po testach nocnych zdjęć w MI9.

Jakość zdjęć jest akceptowalna, chociaż poziom odszumiania i zanikanie szczegółów to dokładnie ten sam poziom co w MI8. Na zdjęciach widać co ma być widać, ale mniejsze przedmioty gubią fakturę. Zlewa się ona w placki. Dokładnie jak w MI8. Obszary ciemne są nafaszerowane szumem. Na szczęście nie jest to brzydki kolorowy szum, bardziej monochromatyczny. Dziwne jest w tym to, że agresywna obróbka szumu nie usuwa tego dając szorstkie powierzchnie w ciemnych partiach obrazu, a jednocześnie gubi szczegóły tam gdzie jest więcej światła.

Zastosowanie Gcam z MI8 rozwiązuje ten problem, ale... No właśnie, zdjęcia stają się lepsze jakościowo, natomiast przestają być ostre. Główny problem z Gcam to brak OIS. Więc nie da się utrzymać stabilnie telefonu przez kilka sekund i zdjęcia są nieostre. W aparacie Xiaomi działa EIS i AI i 9 na 10 jest ostrych pomimo braku OIS. Więc na dzień dzisiejszy przewaga Gcam nie działa. 

Kolejna rzecz, tryb 48MP, w zdjęciach nocnych ma przewagę nad pozostałymi trybami bo odszumianie jest robione na wyższej rozdzielczości przez co obraz ma zecydowanie więcej szczegółów. Nie ma placków zamiast faktury i również działa EIS dając ostre zdjęcia.

Tryb szerokokątny oraz tele nie nadają się do zdjęć nocnych - tylko główny aparat daje radę i daje zadowalające efekty.

• Like 2

Czyli GCam z HDR+ odpada na Mi 9, tam nigdy stabilizacja raczej nie będzie działać, bo korzysta tylko z OIS (AI działa w Night Sight). Szkoda. 

Z drugiej strony skoro Xiaomi udało się zrobić EIS z AI, to może poprawią jakość fotek? Mogę się założyć że kompresja ssie jak zawsze zresztą. Dlatego tych szczegółów nie ma na zdjęciu, tej ostrości.

@sp4ubw RAW sprawdzałeś?

• Like 1

Dnia 3.03.2019 o 19:40, latet napisał:

Dzięki. Myślę, że te próbki ucinają wszelką dyskusję. Wersja 48mpix to interporacja, ale widocznie lepsza niż wykonania z wersji 12pix w Photoshopie.

Oto ten sam wycinek dla łatwego porównania. Nazwy plików wyjaśniają.

Nie mam już tak sprawnych oczu :-). Czyli jakie nastawy ustawiać lepiej do robienia zdjęć ? 12mpix cz 48mpix waszym zdaniem ?

Dnia 4.03.2019 o 13:19, JamCiTo napisał:

Amazon hiszpański... 

Albo włoski, gdzie kupiłem i właśnie dzisiaj rano przyjechał ;-)

Dnia 4.03.2019 o 19:24, Nezumi napisał:

To można wyłączyć 1 przełącznikiem.

Jak i gdzie ? Ja takiej apki u siebie w telefonie nie widzę..

Dnia 5.03.2019 o 14:52, stereo0 napisał:

Xiaomi dodaje jakieś śledzenie obiektów w kamerze 

Ciekawe czy ta stabilizacja uruchamia się automatycznie  ? Bo nie widzę tego w ustawieniach

Kilka zdjęć z dziś po południu. Pstryknąłem  w Auto.Oceńcie ich jakość sami...

IMG_20190306_153705.jpg

Może Was zainteresuje przed zakupem moje krótkie testowanie Mi 9.Szybkość działania-rewelacyjna.Zdjęcia-bardzo dobre w mojej ocenie,chociaż nie testowałem w trudnych warunkach ,wideo w 4k-60fps ostre, nie zamazane. No właśnie i tu mam jedyne zastrzeżenie do tego telefonu: stabilizacja,mimo że włączona, jest PRZECIĘTNA- miałem ustawioną jakość na 4K-60fps i może w tej opcji stabilizacji nie ma ?. Na pewno gorsza niż w Mi Mix 3 (który miałem ). Dioda powiadomień jest, odblokowanie twarzą ( nawet w ciemnym pokoju ) czy palcem- błysk. 

IMG_20190306_153215.jpg

1 godzinę temu, ernet napisał:

Jak i gdzie ? Ja takiej apki u siebie w telefonie nie widzę..

Wyłączasz tzw. "propozycje" w apce panelu i tyle... Czasami dodatkowo wyłączyć trzeba też w ustawieniach...

@ernet sprawdź Gcam z linka. Dzisiaj wrzuciłem taki co ma bardzo dużo ustawień. Przestawiłem sobie minimalny czas migawki w trybie nocnym na 1/10s oraz rozdzielczość na 12MP i znowu mam dobre i ostre zdjęcia nocne. Bez porównania lepsze niż z aplikacji Xiaomi.

Czyli Gcam wraca do łask.

W linku słabe oświetlenie i Gcam - tryb nocny, zwykły potem aplikacja Xiaomi - tryb nocny i zwykły. Nazwy plików odpowiadają aplikacjom i trybom robienia zdjęć.

Dodałem też Gcam, którym robiłem testy (MGC_6.1.021_xcam_5_beta19.apk).

Gcam-VS-Stock-sample-photos

• Like 1

Dnia 5.03.2019 o 14:52, stereo0 napisał:

Xiaomi dodaje jakieś śledzenie obiektów w kamerze 

Ciekawe, jakie trzeba mieć ustawienia kamery, bo w 4K-60fps nie działa. Z resztą w 4K-30fps jest tez niezauważalnie lepiej. Wcziraj te dwa ustawienia testowałem trzymając pewnie komórkę w obu dłoniach i idąc wolnym krokiem. Obraz skakał , niestety.

11 godzin temu, Nezumi napisał:

Wyłączasz tzw. "propozycje" w apce panelu i tyle... Czasami dodatkowo wyłączyć trzeba też w ustawieniach...

No, niestety nie znalazłem. Możesz wrzucić prinscreena z tego ustawienia w komórce ,proszę.

@sp4ubw. Dzieki za info.Sprawdzę ;-)

@stereo0 . Ten reklamowy filmik nijak się nie ma do rzeczywistości !

@Voltron podobno to wiesz...

Sprzedaje Amazon jako Amazon i nie powtarzaj plotek. Oddział niemiecki ma inne źródło, ale po co kupowac u nich, skoro masz w Hiszpanii od ręki, z dostawą jednodniową i od Amazona, a nie pośredników.

https://www.amazon.es/Xiaomi-Mi-Smartphone-Qualcomm-española/dp/B07NRK942P/ref=sr_1_1?s=electronics&ie=UTF8&qid=1551964171&sr=1-1&keywords=xiaomi+mi+9

Edited by sp4ubw
Literówki
  • Like 1

Ja w Proline kupiłem już 3 Xiaomi, zawsze bez problemu, z fakturą i gwarancją. Nie mam nic do zarzucenia.

Wie ktoś o co chodzi z innymi kolorami niż czarny? Nigdzie ich nie ma i ani słowa kiedy będą.

Edited by Razor65

• Nezumi locked this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...