Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam. Mam pytanie w/w telefon kupiony na Allegro, w tytule aukcji wersja global, oznaczenie w ustawieniach:

MIUI GLOBAL 9.2/Stabilna

9.2.3.0 NDSMIEK

Już wiem że nie ma wersji global do tego telefonu, przyszedł w ofoliowanym kartoniku ale ze śladami na wyświetlaczu (paluchy) , więc ktoś w nim grzebał.

Wiem już żeby nie aktualizować.

Co mogę teraz zrobić . 

Jakie niebezpieczeństwo występuje użytkując ten ROM, telefon śmiga nie widać doinstalowanego syfu firm trzecich - szpiegowanie?.

Czy mogę po zgodzie na odblokowanie bootloadera zmienić system

Posted

Czyli odblokowanie bootloadera i wgranie nie powinno spowodować uceglenia telefonu ( wiem że zawsze jest ryzyko ) a co z xiaomi.eu też mogę wgrać

Posted

Czytałem ten artykuł on właśnie przyczynił się do zadania tego pytania, tylko że mowa w nim o zablokowanym już telefonie, a mój śmiga, i czy w takim przypadku mogę wnosić prośbę o odblokowanie bootloadera i potem czy mogę wykonać instalację softu xiaomi.eu

Posted
Czytałem ten artykuł on właśnie przyczynił się do zadania tego pytania, tylko że mowa w nim o zablokowanym już telefonie, a mój śmiga, i czy w takim przypadku mogę wnosić prośbę o odblokowanie bootloadera i potem czy mogę wykonać instalację softu xiaomi.eu
Jeszcze raz przeczytaj. Zablokowany bootloader a nie telefon. A zablokowany bl trzeba odblokować.

Sent from my MI 5 using Tapatalk

Posted (edited)

No to właśnie o to mi chodzi, czy sam mogę odblokować bootloader w tym modelu za pomocą narzędzia udostępnionego po przyznanej zgodzie. Tak jak to wcześniej zrobiłem np na swoich dwóch redmi 3 note

A słowa o zablokowanym telefonie pochodziły z części artykułu gdzie oferowana jest pomoc w micenter, a mój jeszcze nie jest zablokowany/ zbrickowany/uceglony.

Edited by lucas7911
dopisek
Posted

I o taką odpowiedź mi chodziło:

- czyli najpierw china Dev ( nie mogę od razu Xiaomi.eu ?)

- i to pytanie czym grozi użytkowanie obecnego oprogramowania

- Jak najlepiej zablokować możliwość samoczynnej aktualizacji urządzenia ( czy samo odłączenie od konta Xiaomi wystarczy i ewentualnie wyłączenie powiadomień o aktualizacji )

Posted
1 minutę temu, lucas7911 napisał:

czyli najpierw china Dev ( nie mogę od razu Xiaomi.eu ?)

Najpierw próbuj odblokować BL. Jak się uda to wsio gra i lecisz, jak się nie uda, to zostaje ci ryzykować z instalacja China dev (powinno przejść, ale różnie bywa).

2 minuty temu, lucas7911 napisał:

i to pytanie czym grozi użytkowanie obecnego oprogramowania

Cegłą...

2 minuty temu, lucas7911 napisał:

Jak najlepiej zablokować możliwość samoczynnej aktualizacji urządzenia ( czy samo odłączenie od konta Xiaomi wystarczy i ewentualnie wyłączenie powiadomień o aktualizacji )

Całkowicie odłącz telefon od neta... Telefon Ci się sam zaktualizuje po x czasie, np podczas ładowania w nocy... Odłącz net lub ustaw, aby pobierał tylko po WiFi, ale z wifi nie korzystaj...

• Like 1
Posted

Mi PC suite China wykrywa mi telefon zaczyna się instalacja 3% tej oficjalnej wersji i przerywa wraca do recovery. Miałem wcześnie ta wersje 9.2.0.2 tylko odblokowanie bootloader czy da się coś zrobić. 

Posted

No to chyba czeka Cie serwis... W sumie, jakiś pożytek z tego jest, wiemy aby nie robić ŻADNEJ aktualizacji z tego fake globala, nawet do China...

Posted (edited)

No to chyba ucegliłeś telefon, czytałeś ten artykuł z tego wątku, teraz to chyba tylko wysyłka do MiCenter, dlatego ja na razie nie kombinuje i staram się zablokować automatyczną aktualizację

Edited by lucas7911
Poprawka
Posted

Nie ucegliłem bo fajnie wstaje fastbot i do rekowery tylko nic nie przyjmuje 

A mi PC suite China nie pozwala na wgranie softu China. Pozwala na wgranie softu global tylko na 3 % wyskakuje chińskie znaczki na czerwono i nie wiem co tam jest napisane 

Posted

Ja na dziś mam miui China i czekam na odblokowanie bootloadera. SMS dostałem w godzinę a jak popiołem pod program to wyskoczyło że mam czekać 260 godzin. Nie wyczytałem na żadnym forum że tak może być. Miał ktoś coś takiego? 

Posted

Niestety, może tak być - Xiaomi przed kilkoma miesiącami wprowadziło właśnie takie ograniczenie - dla starszych urządzeń póki co wciąż jest to 72h oczekiwania, tutaj już w nowych - niestety - 360h... Po tym czasie możesz dopiero odblokować bootloader samodzielnie. Acid w MiCenter może szybciej ;>

Posted (edited)

Czyli w celu weryfikacji, ROMU:

Śmieciowy: ...NDSMIEK

GLOBAL: ...NEGMIEK

Pytanie, na Global, też można odblokować BootLoader, czy jednak trzeba wgrać w pierwszej kolejności ROM DEV (...NEGCNEK )  ?

Edited by bayerman
poprawa opisu
Posted
Czyli w celu weryfikacji, ROMU:
Śmieciowy: ...NDSMIEK
GLOBAL: ...NEGMIEK
Pytanie, na Global, też można odblokować BootLoader, czy jednak trzeba wgrać w pierwszej kolejności ROM DEV (...NEGCNEK ) czy odblokowanie można zrobić na wersji GLOBAL ?
Pójdzie na globalu

Wysłane z LePro3

• Thanks 1
Posted (edited)
9 godzin temu, tpawel napisał:

Pójdzie na globalu

Wysłane z LePro3

Niestety, przy próbie powiazania konta z urządzeniem w ustawieniach na wlaczonym VPN  chińskim oraz DNS zmienionym dostaje komunikat 86006 i krzaczki. Jaka propozycja? Develop room wgrać NEGCNEK?

Edited by bayerman
Zmiana opisu
Posted
10 godzin temu, tpawel napisał:

Pójdzie na globalu

Wysłane z LePro3

11 minut temu, FromWP napisał:

Tylko tutaj są opisy dt. Błędu 10008. Czy mogę na zablokowanym bootloaderze na Global (oryginalny) wgrać Developer China (z głównej strony miui)?

Posted
5 minut temu, bayerman napisał:

Czy mogę na zablokowanym bootloaderze na Global (oryginalny) wgrać Developer China (z głównej strony miui)?

Wątpię, to może być trudniejsze od odblokowania bl. Można próbować chińskim MiPcSuite.

• Like 1
Posted

Z tego co doczytałem na forach miui, to można odblokować bootloader tylko na China Dev - którego mając Official Global bez odblokowanego bootloadera nie wgram...

Jedynie, żeby wgrać China Dev A tylko metoda "Test Point"...

Chyba, że macie jakieś inne pomysły?