Jump to content

Amazfit BIP - tarcze "bin"

tomurbanowicz

Recommended Posts

W pomarańczowym zmieniłem czcionkę na większą:

pomarancz_NEW.gif

pomarancz_NEW.bin

A tutaj jest wersja niebieska:

niebieski.gif

niebieski.bin

I jeszcze białe minuty:

white.gif

white.bin

W oryginalnej tarczy był błąd, którego nie zauważyłem.

Przy naładowanej baterii do 100% - 1 stykała się z ikoną baterii.

Do pobrania poprawione wersje.

pomarancz_V2.bin

niebieski_v2.bin

white_V2.bin

Edited by grisza
  • Like 1
  • Thanks 2

Dnia 31.12.2017 o 01:11, sebekb napisał:

Bawiłem się trochę tarczą analogową pod siebie, w swojej mam jeszcze swoje imię, a tu nad datą puste miejsce.

Witam, uda się komu przerobić ta tarczę aby nie było wskazówki sekundowej , oraz żeby pozostałe wskazówki miały inny kolor niż biały (ponieważ zlewają się z liczbą kroków i temperatura ) lub ewentualnie zmienić kolor liczby kroków i temperatury, a wskazówki zostawić białe. Pozdrawiam.

Edited by mrosi
Nie ma to jak bezmyślnie przewalić cytowany post wraz z obrazkiem...

Na bazie wcześniej przerabianych zrobiłem coś takiego:

negat.gif.43babf39cecbb479cbcadad1d9e149e9.gif

negat.bin

i bez pulsu, ale z dystansem:

negat_km.gif

negat_km.bin

4 godziny temu, PabloDablju napisał:

Witam, uda się komu przerobić ta tarczę aby nie było wskazówki sekundowej , oraz żeby pozostałe wskazówki miały inny kolor niż biały (ponieważ zlewają się z liczbą kroków i temperatura ) lub ewentualnie zmienić kolor liczby kroków i temperatury, a wskazówki zostawić białe. Pozdrawiam.

to, co mogłem na szybko zrobić:

(tylko czy tu będzie pasował inny kolor wskazówek?)

tarcza2_v2.gif

tarcza2_v2.bin

Może tak lepiej ?

tarcza2_v3.gif

tarcza2_v3.bin

Tak chyba lepiej:

tarcza3_nieb.gif

tarcza3_nieb.bin

tarcza3_bia.gif

tarcza3_bia.bin

Edited by grisza

Dnia 29.09.2018 o 22:22, Payti napisał:

Taka tarczka przerobiona na PL, może się kumuś spodoba ...

A może ktoś przerobić tak aby tło było białe a wszelkie cyfry na czarno. I do tego żeby godzina również była cała czarna 

Edited by mrosi

Dnia 29.09.2018 o 22:22, Payti napisał:

Taka tarczka przerobiona na PL, może się kumuś spodoba ...

A jakby ktoś mógł godzinę na biało zrobic? A dokładnie minuty, bo w zaciemnionym miejscu trzeba podświetlenie włączyć bo widać która godzina, ale minut nie widać. A tak poza tym to fajna. Dzięki

Edited by mrosi
Nie ma to jak przewalić cytowany post wraz z obrazkami...

Dnia 30.09.2018 o 21:55, Pazio141 napisał:

A jakby ktoś mógł godzinę na biało zrobic? A dokładnie minuty, bo w zaciemnionym miejscu trzeba podświetlenie włączyć bo widać która godzina, ale minut nie widać. A tak poza tym to fajna. Dzięki

Zrobiłem :) tarcza ogólnie rewelka

biały.bin

• Like 1
  • Thanks 1

Dnia 27.09.2018 o 13:30, bembenek napisał:

Tarcza bez pierdół (kresek, pasków, kolorów, obrazków), może ktoś chce. Nie skopiowałem tego animowanego gifa, zapomniałem, dlatego zdjęcie zegarka.

A czy byłaby możliwość godzinę przesunąć ciut w lewo, między godzinę a minuty dać dwukropek, i dołożyć kropkę na dole między dniami a miesiącem?

Edited by mrosi

netoper: przepraszam, ale nie mam czasu w tym grzebać, te kropki i dwukropki to specjalnie usunąłem, nie chciałem żadnych śmieci, których potem nie można łatwo przesunąć (te dekoracje musza być namalowane na tle i są nieruchome, resztę można przesuwać w edytorze)

5 minut temu, bembenek napisał:

netoper: przepraszam, ale nie mam czasu w tym grzebać

Spoko,  :beer: sam sobie zdaję sobie sprawę że trza czasu i cierpliwości, i samemu mi tego brakuje :)) a dodatkowo nie ogarniam nawet w połowie tych przeróbek.

Dnia 1.10.2018 o 15:04, novy0 napisał:

Czy da się przerobić tę tarczę tak żeby zamiast temperatury (która i tak czasami się wyświetla a czasami nie) wyświetlało się tętno?
https://amazfitwatchfaces.com/bip/view/?id=10335

Trochę się pobawiłem i sam wykombinowałem jak zmienić. Jednak zamiast tętna wybrałem pogodę na dzień i noc oraz ikonkę pogody. Wstawiam zmodyfikowaną tarcze - może komuś się przyda.

Emer1 - jeśli chodzi o wielkość /kształt cyfr to musisz sobie sam przerobić w jakimś programie graficznym - ewentualnie zaczerpnąć z innej tarczy ;)

5b544a6ce8e41_20181003.bin

5b544a6ce8e41_20181003.gif

1 godzinę temu, emer1 napisał:

Czy faktycznie nie da się tego zrobić w/w programikami ?

No nie da się. W edytorze można tylko przemieszczać i układać gotowe "klocki". Te literki, cyferki inne ozdóbki to zwykła grafika rastrowa, tylko najczęściej w formacie .png pozwalającym na przezroczyste tło. Dowolny program graficzny potrafiący obrabiać (skalować w twoim przypadku) obrazki .png jest do tego potrzebny.  

3 minuty temu, sajmon85 napisał:

Fajnie by było ale jak nie da rady to może być bez 

Radę da, ale muszę mieć chwilę wolnego czasu, bo trochę się zejdzie - taka dłubaninka...

Raczej nie dzisiaj :-)  Już późno.

Pogoda z tekstem, nie z ikonkami, dwie wersje tarczy, z sekundami i bez (podobno sekundy zużywają więcej baterii).

Na górze: data, ikonki systemowe

Pod godziną: opis pogody, temperatura, odpowiednio: bieżąca, max, min

Czerwony puls, obok pulsu kalorie i kroki

Prawy dolny róg: procenty baterii

Edited by bembenek

Witam. Mam gorącą prośbę : czy mógłby ktoś przerobić tarczę  https://amazfitwatchfaces.com/bip/view/?id=9896 .? Chodzi o usunięcie pogody w lewym górnym rogu i wstawienie tam liczby kroków oraz likwidację temperatury w prawym górnym rogu i wstawienie tam wskaźnika baterii podobnie jak zrobił to kolega jjkielce:  tarcza moja fullcolor pl.bin . Jest trochę miejsca więc zmieści się pewnie wielkość czcionki jaka została zastosowana w dacie. Gdyby jeszcze pokolorować sobotę i niedzielę to było by super.

No i jednak lipa, żadne kolorowe cyfry się nie sprawdzają w praktyce, wszystkie kolory na tym wyświetlaczu są za ciemne. Może żółty, który i tak jest bardziej brązowy, niż żółty, jeszcze daje radę, ale np. czerwony jest o wiele za ciemny i trzeba włączać podświetlenie, żeby zobaczyć. Kompletnie niepraktyczny bajer, te niby kolory, informacje muszą być wyświetlane na biało, żeby były widoczne. Ewentualnie czarno na białym, ale tarcze z białym tłem wyglądają kiepsko, bo ekranik jest malutki.

tekstowa-bialypuls-bezsekund-2_packed.bin

tekstowa-bialypuls-bezsekund-2_packed_animated.gif

tekstowa-bialypuls-sekundy-2_packed.bin

tekstowa-bialypuls-sekundy-2_packed_animated.gif

Edited by bembenek

14 godzin temu, jjkielce napisał:

MOJA bw z wykorzystaniem pogody kolegi GRISZA.

A może tak: ??

bialo czarny_v3.gif

bialo czarny_v3.bin

a lepiej chyba tak:

bialo czarny_v4.gif

bialo czarny_v4.bin

Na prośbę Kolegów - wersja z przesuniętymi napisami.

Ze względu na długość niektórych napisów nie powiększałem czcionki, czcionka "wyciągnięta" nie wyglądała dobrze...

bialo czarny_v5.gif

bialo czarny_v5.bin

No to na koniec wersja ze zmienioną czcionką i powiadomieniem o braku połączenia BT

bialo czarny_v7.gif

bialo czarny_v7.bin

Edited by grisza
  • Thanks 1

Dnia 4.10.2018 o 10:11, grisza napisał:

Nie wiem czy dokładnie przetłumaczyłem  - ewentualnie proszę o uwagi, to zmienię :-

Czy można by tu odwrócić datę? Ten najpierw dzień później miesiąc. Bo tak jak teraz to mi się dziwnie tak patrzy, bo jest np (październik szósty), a łatwiej by było (szósty października;) wiem że to taka głupota ale tak jakoś się przyzwyczaiłem ta datę odwrotnie odczytywać ;) dzieki

Edited by mrosi
Nie ma to jak przewalić cytowany post wraz z obrazkami...

Dnia 31.12.2017 o 01:11, sebekb napisał:

Bawiłem się trochę tarczą analogową pod siebie, w swojej mam jeszcze swoje imię, a tu nad datą puste miejsce.

Tarcza super :-) A, czy byłaby możliwość dodania nad datą pulsu? Niestety nie znam się na tym :-(

Edited by mrosi

Szanowne Koleżanki, Szanowni Koledzy.

Wielokrotnie prosicie o drobne zmiany w wyglądzie, czy też w usytuowaniu elementów tarcz do Amazfita.

Naprawdę - nie jest to trudne :-)

Co jest potrzebne?

1. Program "Amazfit_Bip_WF_Editor_ilgruppotester_vxxxx"  (na końcu jest xxx, bo to oznacza wersję programu) ja pobrałem program z linku podanego na forum : https://www.mediafire.com/folder/3o37tsmbbh5u3/Amazfit_Bip_Editor_-_Stable#qr2m99j209ghb

2. Do ewentualnego "przerabiania" plików graficznych - dowolny program graficzny. Pliki - to mapy bitowe zapisywane jako .png .

3. Chęci do pracy i czasem sporo cierpliwości :-)

Po zainstalowaniu programu, we wskazanym folderze znajdujemy program: Amazfit_Bip_WF_Editor_ilgruppotester_v1024.exe i uruchamiamy go.

uruchom_program.thumb.jpg.1633f9a7cb2607544893c0722375ca98.jpg

Pojawia się nam coś takiego:

open_edytor.thumb.jpg.5cb176b34149ac874bcdb30ac5f62e22.jpg

jeśli mamy plik .bin to musimy wyodrębnić z niego wszystkie pliki składowe. Przechodzimy na ostatnią zakładkę " Pack / Unpack bin files"

Najpierw klikamy "Browse"  i znajdujemy plik watchface.exe (jest w katalogu programu AmazfitBipTools).

Teraz klikamy na "Extract Bin". Otworzy nam się explorator windosowy, w którym wyszukujemy interesujący nas plik. Otwieramy go.

Program stworzy folder o nazwie takiej jak plik. W folderze tym znajdziemy wszystkie pliki graficzne oraz plik z rozszerzeniem .json Jest to plik, w którym zapisane są wszystkie ustawienia naszej tarczy.

Przechodzimy teraz do zakładki  "Editor"

Tam klikamy " File" i "Open"

otworz_plik.thumb.jpg.34e3680a2934a7e350e556aedebe0972.jpg

W stworzonym przez program folderze wyszukujemy pliku z rozszerzeniem .json

znajdz_json.thumb.jpg.fde16177898b78e5c80273be02f0a36e.jpg

Otwieramy go i pokazuje się nam obraz tarczy:

plik_do_edycji.thumb.jpg.4f2d64ff6b27a48f1c50bb1952116fb3.jpg

Teraz możemy już rozpocząć edycję :-)

Nie będę się tu rozpisywał, bo w programie jest "Help" (w kilku językach, ale nie po polsku) pokażę tylko przykładowo jak można szybko zmienić położenie jakiegoś elementu.

z rozwijalnej listy wybieramy np. "Hours Tens" czyli dziesiątki godzin i strzałkami możemy przenosić cyfrę w dowolne miejsce.

wybierz_element.thumb.jpg.d458067a91c886d8b90d7581993e0dbd.jpg

Jeśli popatrzymy na otwarty folder ze wszystkimi plikami, to widzimy, że np. cyfry od godzin mają nazwy np. od 0001.png do 0010.png

I tak wartość "Image Index" wskazuje nam numer pierwszego pliku z cyframi ( 0001.png) , a wartość " Count" mówi nam ile jest tych plików ( od "0" do "9" , czyli 10)

Dzięki temu możemy "podstawiać" dowolne pliki, z nazwami "po kolei" i zmieniać czcionkę i jej wielkość.

Tło naszej tarczy to zawsze plik 0000.png

Wszystkie te pliki możemy edytować w dowolnym edytorze graficznym, który pozwala nam zapisać je z rozszerzeniem .png

Ja, używając Photoshopa zapisuję plik jako PNG-8 jako "percepcyjna" lub "Czarno-biały" gdyż zapisuje on pliki o bardzo małej wielkości.

zapis_png.thumb.jpg.f62aa56fd7bc5a3128a62a77bc5cbb5f.jpg

Należy pamiętać, żeby zmodyfikowany plik zapisać pod tą samą nazwą lub w edytorze wskazać nową jego nazwę.

Po modyfikacjach tarczy, gdy wszystko nam już pasuje , zapisujemy plik .json klikając "Save Json", a następnie przechodzimy do zakładki " Pack / Unpack bin files" i tam klikamy " Create Bin"

Wskazujemy odpowiedni plik .json i program stworzy nam , w naszym folderze, pliki .bin oraz .gif animowany i statyczny.

I to już wszystko. 

Polecam - nie jest to skomplikowane, a można szybko dostosować sobie tarczę do swoich preferencji.

Edited by grisza
  • Like 3
  • Thanks 6